Οι "Δύο Κόσμοι" του Κτήματος Γκότση ενώνουν "τραγανά" το Πάσχα με το Θέρος

Το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση έχει την διάθεση της Σαντορίνης σε περιβάλλον Μεσσηνίας και “δελεάζει” τις γεύσεις του Πάσχα.

Gotsis Estate

Σε ένα χωρόχρονο διαφορετικό με ένα κοινό χαρακτηριστικό όμως…Μία ελληνική ποικιλία που ενώ είναι εξαιρετικά δημοφιλής στη Σαντορίνη μεταφέρεται με επιτυχία σε έναν αμπελώνα αναπτυσσόμενο, εξελισσόμενο με την παραγωγή κρασιών πια να βρίσκεται σε εξαιρετικά μονοπάτια.

Ο λόγος για τον Μεσσηνιακό Αμπελώνα ο οποίος αναγεννάται εξολοκλήρου προσφέροντας στο οινικό κάδρο την δική του "νότα” και τάση. Ένας τόπος με ιστορία στη καλλιέργεια αμπέλου και σταφίδες η οποία συνεχίζεται μέχρι και τις μέρες μας με νέο αίμα, νέα γενιά & όραμα για ανάδειξη και προώθηση γηγενών ποικιλιών. Μην ξεχνάμε ότι στα μέσα περίπου του 19ου αιώνα όπου τον ευρωπαϊκό αμπελώνας έπληξε η φυλλοξήρα, η Μεσσηνία ανέπτυξε πλήρως τις εξαγωγές όχι μόνο κρασιού αλλά και σταφίδας η οποία τότε αποτελούσε και το βασικό εξαγωγικό προιόν της χώρας.

Να αναφέρουμε ότι επικρατέστερες ποικιλίες της περιοχής είναι το Φιλέρι, μία γηγενής ποικιλία την οποία οι οινοποιοί έχουν στόχο να την αναδείξουν στο μεγαλείο τους, το Μοσχοφίλερο, το Φωκιανό, το Αγιωργίτικο, ο Ροδίτης και η Μανδηλαριά ενώ από τις διεθνείς ποικιλίες καλλιεργούνται το Cabernet Sauvignon που είναι ο βασιλιάς και  δίνει εξαιρετικά κρασιά και με ταυτότητα, το Chardonnay, Grenache Rouge, το Merlot και Tempranillo.

Το Κτήμα Γκότση όμως πέραν των προαναφερόμενων ποικιλιών  έχει κάνει την δική του διαφορά και οινοποιεί και το Ασύρτικο. Στη περίπτωση του, πολύ καλά κάνει και έχει εντάξει την συγκεκριμένη ποικιλία στην ατζέντα του καθώς η συγκεκριμένη ετικέτα έχει αποσπάσει μοναδικές κριτικές στο οινικό γίγνεσθαι και δικαίως.

Gotsis Estate

Η ιστορία του οινοποιείου έχει βαθιά τις ρίζες του στο 1890 με μία πολύ ωραία ιστορία. Όλα ξεκίνησαν από τον προπάππου της οικογένειας που εγκαταστάθηκε σε ένα ημιορεινό χωριό που ακούει στο όνομα Λόï όπου και καλλιεργούσε αμπέλια αλλά και ελιές. Ο στόχος ήταν το κρασί και το ελαιόλαδο που παρήγαγε να το εμπορεύεται στο δικό του κρασοπωλείο-παντοπωλείο το οποίο ήταν εγκατεστημένο σε ένα αρχοντικό 300 τμ, ένα πραγματικό κόσμημα για το χωριό. Σιγά σιγά ξεκίνησε η ανέγερση του ελαιοτριβείου και τις πρώτες εξαγωγές να πραγματοποιούνται το 1920 μέχρι που περνάει στα χέρια του οινοποιού Νίκου Γκότση αναβίωσε το αρχοντικό μετατρέποντας το σε ένα σύγχρονο οινοποιείο της Μεσσηνίας, το Κτήμα Γκότση.

Οι "Δύο Κόσμοι” του Κτήματος Γκότση ταξιδεύουν το Πάσχα μεταξύ Σαντορίνης & Πελοποννήσου!

Η Μεσσηνία έχει πια το δικό της "Ασύρτικο”. Και γιατί "Δύο Κόσμοι”? Γιατί κατά την διάρκεια της ανασκαφής στην Αρχαία Μεσσήνη, η σκαπάνη των αρχαιολόγων έφεραν στο φως ένα αγαλματίδιο το οποίο αναπαριστούσε μία φιγούρα μυθική η οποία έφερε στην μισή του όψη ψάρι ενώ στην άλλη μισή του άλογο. Ο μυθικός Ιππόκαμπος επίσης ήταν αυτός που έσερνα το άρμα του Ποσειδώνα.  

Αυτή η συνθήκη στάθηκε η μεγάλη αφορμή για να γεννηθεί η συγκεκριμένη ετικέτα η οποία "χτίζεi” μία γέφυρα ανάμεσα στη Πελοπόννησο και την Σαντορίνη. Ένα Ασύρτικο λοιπόν στα πετρώδη κτήματα της Μεσσήνης εκπροσωπεί την κυκλαδίτικη ποικιλία που έχει ριζώσει για τα καλά σε έναν άλλο τόπο αρμονικά και με μαεστρία.

Οι "Δύο Κόσμοι” του Κτήματος Γκότση είναι από 100% Ασύρτικο είναι ένα κρασί πολύπλοκο, σύνθετο που ξεμυαλίζει και κυρίως σε κάνει να πιστεύεις ότι έχει καταγωγή από το νησί. Και όμως είναι της Μεσσήνης και είναι πλούσιο, φίνο και με απόλυτο νεύρο. Στο πρώτο σερβίρισμα η ετικέτα εσοδείας 2019, θα προσφέρει ένα λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα με τα αρώματα των εσπεριδοειδών και των λευκών ανθών να επικρατούν.

Στη συνέχεια αντιλαμβάνεσαι τη γεύση του μανιταριού και τις νότες ξηρών καρπών και καπνού που κάνουν άριστη αίσθηση όπως και η αυστηρή του ορυκτότητα που είναι τονισμένη. Με πληθωρικό στόμα, χαρακτηριστικό αλκοόλ και τραγανή οξύτητα που φέρνει ισορροπία σε όλο το αποτέλεσμα. Η μακρά του επίγευση σε φόντο μεταλλικότητας δελεάζουν όλους τους λάτρεις αυτού του στυλ κρασιού.

Αξίζει ιδιαιτέρως να κάνεις μία κάθετη γευσιγνωσία και με τις άλλες εσοδείες του 2017 & 2018 ώστε να παρακολουθήσεις την εξέλιξη του από το έναν χρόνο στον άλλο. 

Λεπτομέρειες Οίνου

Χρώμα: Πρασινοκίτρινο
Γλυκύτητα: Ξηρό
Ποικιλία: 100% Ασύρτικο
Χρονιά: 2019
Παραγωγός: Κτήμα Γκότση
Αλκοόλ: 13 %
Χώρα: Ελλάδα
Περιοχή: Μεσσηνία 

Gotsis Estate

Με τι να το συνδυάσεις

Food pairing

Μία σαλάτα με τοματίνια, αγγουράκια, κάππαρη, φρέσκο κρεμμύδι, πράσινες πιπεριές, δυόσμος και βασιλικός μαζί με κριθαρένια παξιμάδια και τριμμένη αλμυρή φέτα θα υποσχεθεί μαζί με το κρασί "Δύο Κόσμοι” ένα καθαρό και αυθεντικό ξεκίνημα. Μανιταρόπιτες και πρασόπιτες όπως επίσης οι  λαχανοντολμάδες αυγολέμονο ή μελιτζάνες σαγανάκι αξίζουν για ορεκτικά.

Στα κυρίως η μαγειρίτσα του πάει φίνα όπως επίσης το χοιρινό φρικασέ και το αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο. Σαν συνοδευτικό αυτών μην ξεχάσεις να προσθέσεις πατάτες φούρνου με μέλι, μουστάρδα και θυμάρι. Επίσης για τις γιορτινές μέρες το σουβλιστό αρνί αν δεν επιλέξεις ένα ερυθρό, μπορείς να το ταιριάξεις με το συγκεκριμένο κρασί.

Στα επιδόρπια μην αμελήσεις να έχεις στο τραπέζι μπακλαβά, πορτοκαλόπιτα ή ένα handmade σορμπέ λεμόνι ή λαιμ για να συνοδεύσεις το Ασύρτικο του Κτήματος Γκότση.

www.gotsis-wines.gr | facebook: Gotsis Estate | instagram: Gotsis Estate | τηλέφωνο επικοινωνίας: 697 698 8377

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Μυστικά για τα πιο καλοβαμμένα αβγά

Είτε σε παραδοσιακό κόκκινο, είτε με εκρηκτικά ανοιξιάτικα χρώματα, υπάρχουν μυστικά που θα κάνουν τα πασχαλινά αβγά μας να λάμψουν και να εντυπωσιάσουν.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Κατάνυξη στις ομορφότερες αθηναϊκές εκκλησίες για Επιτάφιο και Ανάσταση

Το Πάσχα στην πρωτεύουσα μπορεί να μη συγκρίνεται με τους εορτασμούς της επαρχίας, αλλά κρύβει τις δικές του μοναδικές στιγμές, που μας επιτρέπουν να ανακαλύψουμε μια άλλη πλευρά της πόλης μας.

10 ελληνικά κρασιά για το Πάσχα και τα πιάτα με τα οποία θα τα ταιριάξετε

Πώς επιλέγουμε το κατάλληλο κρασί για τις μέρες του Πάσχα; Ένας χρήσιμος οδηγός που θα σας λύσει τα χέρια.

Rave, εθισμός και microdosing: Τι συμβαίνει σήμερα με τα ψυχεδελικά;

Όσα κρατήσαμε από τη συζήτηση "Τι συμβαίνει με τα ψυχεδελικά;" του Society Uncensored στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Πρωτομαγιά: Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ

Δείτε τι ανακοίνωσε η ΣΤΑ.ΣΥ. λόγω συμμετοχής σωματείων εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Νίκος Χαρδαλιάς: "76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα"

Στο πλαίσιο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) υπό τον τίτλο "Αθήνα 2030", που εντάσσεται στο Πρόγραμμα "Αττική" 2021 – 2027.

Το κυνήγι των πασχαλινών δώρων: Πολύχρωμες λαμπάδες και easter-themed ιδέες

Αν ψάχνετε κάτι κομψό, χειροποίητο και διαφορετικό από τα συνηθισμένα πασχαλινά δώρα, τα μουσεία και οι χώροι τέχνης της Αθήνας έχουν τη λύση.