O «Ιούλιος Καίσαρ» του Φίλιππου Τσαλαχούρη

Η πρώτη μεγάλη όπερα του συνθέτη, βασισμένη στο θεατρικό έργο "Ιούλιος Καίσαρ" του Σαίξπηρ.

O «Ιούλιος Καίσαρ» του Φίλιππου Τσαλαχούρη

Η πρώτη μεγάλη όπερα του συνθέτη, βασισμένη στο θεατρικό έργο "Ιούλιος Καίσαρ" του Σαίξπηρ.

O «Ιούλιος Καίσαρ» του Φίλιππου Τσαλαχούρη - εικόνα 1

Ο φθόνος, η διαφθορά, η διαπλοκή, οι ύποπτες δοσοληψίες και οι ιδεολογικές συγκρούσεις στο όνομα της δημοκρατίας είναι πράγματα γνωστά και βρίσκονται σε διαχρονική ισχύ. Αυτά όλα –και άλλα– ως βασικά χαρακτηριστικά διαπερνούν την πρώτη μεγάλη όπερα του Φίλιππου Τσαλαχούρη που φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 και 12/3. Η όπερα ονομάζεται «Ιούλιος Καίσαρ» και το λιμπρέτο – που είναι βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Ουίλιαμ Σάιξπηρ– υπογράφει ο Διονύσης Καψάλης.

O «Ιούλιος Καίσαρ» του Φίλιππου Τσαλαχούρη - εικόνα 2
Φωτογραφία από τις πρόβες

Ο συνθέτης χρησιμοποιεί εδώ έναν ασυνήθιστο οργανικό συνδυασμό που αποτελείται από εκκλησιαστικό όργανο, δύο πιάνα και σύνολο κρουστών, ενώ το φωνητικό του μέρος χαρακτηρίζει η 150μελής χορωδία που αντικατοπτρίζει και τον πραγματικό πρωταγωνιστή, το λαό.

O «Ιούλιος Καίσαρ» του Φίλιππου Τσαλαχούρη - εικόνα 3

Περισσότερες πληροφορίες

«Ιούλιος Καίσαρ»

  • Όπερα

Η πρώτη μεγάλη όπερα του Φίλιππου Τσαλαχούρη σε λιμπρέτο Διονύση Καψάλη, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ, είναι ένα πολιτικό δράμα που θέτει ερωτήματα για την εντιμότητα, την ελευθερία και την πολιτική αρχή. Την ορχήστρα αντικαθιστούν ένα εκκλησιαστικό όργανο, δύο πιάνα και σύνολο κρουστών. Συμμετέχουν η Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών και η Χορωδία ΟΤΕ

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".