Για τους λάτρεις της Γιουροβίζιον και της στατιστικής, το "Ferto" δεν μπαίνει στο top 3

Μπορεί ο Ακύλας να βρίσκεται στη 2η θέση στα στοιχήματα και να κυνηγάει την πρωτιά, όμως τι δείχνουν πραγματικά οι στατιστικές έρευνες για τη θέση του στη Eurovision 2026;

Akylas Ferto

Μπορεί ο Ακύλας να φιγουράρει ήδη στη 2η θέση των στοιχημάτων για την Eurovision 2026 και να κυνηγάει δυναμικά την κορυφή, όμως η εικόνα που δίνουν οι στατιστικές έρευνες είναι λίγο πιο… προσγειωμένη.

Καθώς η ανυπομονησία κορυφώνεται και απομένει λιγότερο από μία εβδομάδα για τον 70ο Διαγωνισμό Eurovision που θα διεξαχθεί στη Βιέννη, οι ειδικοί αξιοποίησαν σύγχρονα και ιστορικά δεδομένα για να προβλέψουν τις πιθανότητες νίκης κάθε χώρας.  Σύμφωνα με ανάλυση των εξειδικευμένων επιστημόνων της Admiral Casino, η Ελλάδα δεν είναι ισχυρός διεκδικητής του επάθλου στον φετινό διαγωνισμό, αλλά δείχνει να έχει εξασφαλίσει μια θέση στη δεκάδα.

Στο μικροσκόπιο μπήκαν παράγοντες όπως οι θέσεις στο βάθρο, οι συμμετοχές, οι δημοσκοπήσεις, οι στοιχηματικές αποδόσεις, οι ιστορικές νίκες, το Reddit sentiment, αλλά και η συχνότητα πρόκρισης στον τελικό. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν τον Απρίλιο του 2026.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας

Στην κορυφή των προβλέψεων βρίσκεται η Φινλανδία, με ποσοστό νίκης 28%. Η χώρα εκπροσωπείται από τον Pete Parkkonen και τη Linda Lampenius, με το τραγούδι "Liekinheitin" κι ένα βιολί πρωταγωνιστή. Συγκεντρώνοντας τις υψηλότερες στοιχηματικές αποδόσεις (30%), τη μεγαλύτερη απήχηση στο Reddit (2.100 αναφορές) και το υψηλότερο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις (20%).

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Γαλλία, που τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί με δυνατές φωνητικές συμμετοχές και υψηλό επίπεδο παραγωγών. Με τη Monroe και το τραγούδι "Regarde !", συγκεντρώνει 18% πιθανότητες νίκης, ισχυρές ιστορικές επιδόσεις και 11% στις αποδόσεις, ενώ καταγράφει και 5,77% στις δημοσκοπήσεις.

Στην τρίτη θέση συναντάμε το Ισραήλ, μια χώρα που παραδοσιακά "παίζει ψηλά" στο televoting. Με τον Noam Bettan και το "Michelle", συγκεντρώνει 17% πιθανότητες νίκης, τέσσερις προηγούμενες νίκες και πολύ υψηλό ποσοστό θετικών αναφορών στο Reddit (73%). Παρότι οι αποδόσεις (5%) και οι δημοσκοπήσεις (2,70%) είναι χαμηλότερες, η σταθερή του παρουσία το κρατά σε τροχιά διάκρισης.

Η Ελλάδα ολοκληρώνει τη δεκάδα με 12% πιθανότητες νίκης. Ο Ακύλας με το τραγούδι "Ferto" καταγράφει ισχυρό fan base, 74% θετικές αναφορές στο Reddit, 7% στις αποδόσεις και 6% στις δημοσκοπήσεις, επιβεβαιώνοντας πως παραμένει μέσα στο "κόλπο".

Παράλληλα η διοργανώτρια Αυστρία βρίσκεται στην 14η θέση με 11% πιθανότητες νίκης, εκπροσωπούμενη από τον Cosmó και το "Tanzschein", με υψηλή απήχηση στο Reddit (76%), αλλά πιο χαμηλές επιδόσεις σε στοιχήματα και polls.

Αναλυτικό Top 10 

  1. Finland – 28%
  2. France – 18%
  3. Israel – 17%
  4. Ukraine – 16%
  5. Denmark – 16%
  6. United Kingdom – 15%
  7. Sweden – 15%
  8. Switzerland – 14%
  9. Italy – 13%
  10. Greece – 12%

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

The Dancemasters: Ο Michael Tsaousopoulos επιστρέφει στα decks του Bolivar για μια βραδιά γεμάτη dance anthems

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου ανεβαίνει στα decks με guest dj τον Κώστα Ζήκο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2026

Η Idra Kayne επιλέγει πάντα τη χαρά και το φως

Η Idra Kayne μαζί με τον συνθέτη και πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου, παρουσιάζουν τη συναυλία με τίτλο ‘Blue’, τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου, στη ΣΤΟΑ Culture, στο κέντρο της Αθήνας. Πριν από αυτή, μιλά στο "α".

The Gathering, τι κάνει το Mandylion σας τόσο ελκυστικό;

Οι Ολλανδοί περιοδεύουν ξανά με την Anneke van Giersbergen και καταφτάνουν και στην Ελλάδα (24/9 στη Θεσσαλονίκη, 26/9 στην Αθήνα), γιορτάζοντας τα 30 χρόνια του δίσκου που τους εδραίωσε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.

Ο Γιάννης Κότσιρας δίνει και δεύτερο ραντεβού με το κοινό του

Μετά την sold out συναυλία του στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, ο αγαπημένος ερμηνευτής θα πραγματοποιήσει και δεύτερη συναυλία την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Scenius Sound: Η αθηναϊκή σκηνή συναντά τη διεθνή avant-garde

Το νέο μονοήμερο φεστιβάλ μουσικής και performance κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 24 Οκτωβρίου στο PLYFA, φέρνοντας κοντά πειραματικούς ήχους, διεθνείς καλλιτέχνες και τη σύγχρονη αθηναϊκή σκηνή.

"Ό,τι έχω ζήσει, το 'χει πει η Βίσση": Η απόλυτη Ελληνίδα σταρ καταφθάνει στο ΟΑΚΑ

Με αφορμή το μεγάλο συναυλιακό ραντεβού του Σαββάτου στο Ολυμπιακό Στάδιο, θυμόμαστε θρυλικές ατάκες της Άννας Βίσση από προηγούμενες συνεντεύξεις της στο "α".

Satyricon: Νορβηγική καταιγίδα στο sold out "Floyd"

Πώρωση και εκρήξεις ενθουσιασμού για τη μπάντα από το Όσλο, η οποία έδειξε γιατί, (σχεδόν) 35 χρόνια από την ίδρυσή της, παραμένει κορυφή στον black metal ήχο, όντας ικανή να δίνει σαρωτικές συναυλίες.