Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε καλεί να εξερευνήσεις τη μαθηματική ψυχή της μουσικής

Δομημένη σε δύο μέρη, η βραδιά θα ξεκινήσει με συναυλία του Bertrand Maury και θα ακολουθήσει συζήτηση με την καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη.

MATHS ET MUSIQUE

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει τη Δευτέρα 20 Απριλίου 2026, στις 19.00, μια ξεχωριστή βραδιά με θέμα την μαθηματική ψυχή της μουσικής.

Η καλλιτεχνική δημιουργία δεν αποτελεί πεδίο ξένο προς τις επιστήμες. Ήδη, από την αρχαιότητα, τα μαθηματικά αποκρυπτογραφούν τις μορφές αρμονίας και αναλογίας που διέπουν τη μουσική, ενώ οι τεχνολογικές εξελίξεις μετασχηματίζουν ριζικά την πρόσληψη, τη σύνθεση και τη μετάδοση του ήχου. Στις μέρες μας, οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες εισέρχονται με τη σειρά τους σε αυτόν τον γόνιμο διάλογο, εμβαυθύνοντας περαιτέρω την ιστορική αυτή αμφίδρομη σχέση.

Με αφετηρία μια πολυσχιδή προσωπικότητα, τον Bertrand Maury, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών μαθηματικό και ταυτόχρονα πιανίστα, αυτή η διάλεξη–συναυλία προτείνει μια εξερεύνηση των αντιστοιχιών ανάμεσα στον αφηρημένο συλλογισμό, την αισθητική ευαισθησία και την ηχητική καινοτομία. Μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα, διάλογο και μουσικές στιγμές, θα αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο τα μαθηματικά μοντέλα, τα ψηφιακά εργαλεία και οι καλλιτεχνικές πρακτικές αλληλοτροφοδοτούνται, διαμορφώνοντας το μέλλον της μουσικής δημιουργίας."

Δομημένη σε δύο μέρη, η βραδιά θα ξεκινήσει με συναυλία του Bertrand Maury – με έργα των Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Claude Debussy, Ludwig van Beethoven, Frédéric Chopin και Sergei Rachmaninoff – και θα ακολουθήσει συζήτηση με την καθηγήτρια Αναστασία Γεωργάκη.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον ετήσιο κύκλο "Ραντεβού στη Σίνα" του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.

Ομιλητές:

  • Bertrand Maury – Μαθηματικός με αργυρό μετάλλιο του CNRS (2022) και πιανίστας.

Ο Bertrand Maury είναι ένας μαθηματικός με έντονο ενδιαφέρον για τις διεπιστημονικές εφαρμογές, που εκτείνονται από τις βιομηχανικές διαδικασίες έως τις κοινωνικές και βιολογικές επιστήμες. Υποστηρίζει μια ανοιχτή και διερευνητική επιστημονική προσέγγιση, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία της μαθηματικής μοντελοποίησης, χωρίς προκαταλήψεις ως προς τις έννοιες ή τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται.

  • Αναστασία Γεωργάκη – Καθηγήτρια Μουσικής Τεχνολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό

Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είναι επίσης διευθύντρια του Εργαστηρίου Μουσικής Ακουστικής και Τεχνολογίας, καθώς και του μεταπτυχιακού προγράμματος "Μουσική Τεχνολογία και Σύγχρονες Πρακτικές". Σπούδασε φυσική και μουσική, ενώ εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή στο IRCAM στο Παρίσι, στον τομέα της μουσικής και μουσικολογίας του 20ού αιώνα, με ειδίκευση στη μουσική τεχνολογία. Οι δραστηριότητές της περιλαμβάνουν τη διοργάνωση και συμμετοχή σε πολυάριθμα διεθνή συνέδρια, καθώς και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Η έρευνά της επικεντρώνεται στη χρήση των νέων τεχνολογιών στη μουσική (ερμηνεία, δημιουργία, παιδαγωγική και μουσικολογία) και σήμερα εστιάζει ιδιαίτερα στη φωνή, στους ήχους της πανίδας, στην κριτική ανάλυση της σύγχρονης μουσικής τεχνολογίας, καθώς και στην ανάπτυξη λογισμικού για την έρευνα και τη μουσική δημιουργία.

Info:

Ημ/νία: Δευτέρα 20 Απριλίου

Ώρα: 19.00

Τοποθεσία: Αμφιθέατρο Theo Angelopoulos – Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, Αθήνα 106 80

Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι The Young Gods έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Με τέσσερις δεκαετίες industrial πρωτοπορίας, οι The Young Gods ανεβαίνουν στη σκηνή του Gazarte για μια βραδιά υψηλής έντασης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/09/2026

Αντιπαραθέτοντας σοβαρές και κωμικές όπερες, μεγάλη και μικρή φόρμα στο φετινό Φεστιβάλ Όπερας Ροσσίνι

Το ROF επέλεξε φέτος να ανεβάσει μόνο μία νέα οπερατική παραγωγή σοβαρής όπερας και να προτείνει σε επανάληψη στο "Τεάτρο Ροσσίνι", δύο από τις πιο επιτυχημένες σκηνοθεσίες κωμικών λυρικών έργων της παλιότερης και σύγχρονης ιστορίας του.

"Η Μικρά Ασία του Μίκη Θεοδωράκη": Ένα ταξίδι μνήμης και προσφυγικής κληρονομιάς

Από τον Τσεσμέ στον "Ζορμπά": Η μουσική παρακαταθήκη του Μίκη Θεοδωράκη συναντά τις χαμένες πατρίδες της Ιωνίας σε μια μεγάλη μουσικοχορευτική παράσταση στο Θέατρο Πέτρας.

Μια βραδιά όπου η ποίηση γίνεται τραγούδι

Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου, η αυλή του Σπιτιού του Ελύτη φιλοξενεί την Ελένη Συννεφάκι σε ένα ξεχωριστό μουσικό αφιέρωμα στην ποίηση του Ανδρέα Αγγελάκη, μέσα από δύο κύκλους τραγουδιών του Γιώργου Κουρουπού.

ZAMNA x PRIMER: Χορεύοντας με τους καλύτερους

Το διήμερο πρόγραμμα του ZAMNA x PRIMER (4 & 5 Σεπτεμβρίου, ΟΑΚΑ) είναι σχεδιασμένο για χορό επί 13 συνεχόμενες ώρες που θα ξεκινά από το ηλιοβασίλεμα μέχρι την επόμενη ανατολή.

Ο Θοδωρής Βουτσικάκης συγκινείται από τη μουσική που κρύβει έναν κόσμο μέσα της

Λίγο πριν από το live του στο Φ hill Sessions στις 7 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δόρα Στράτου, μιλήσαμε με τον Θοδωρή Βουτσικάκη για τη μουσική του πορεία, καθώς και για τη συνεργασία του με τη Λίνα Νικολακοπούλου που έχει δοκιμαστεί στον χρόνο.

Η Τζώρτζια δεν βάζει ταμπέλες, προφανώς

Το νέο άλμπουμ της λέγεται "οχτώ". Έχει οχτώ τραγούδια μέσα και είναι μια σύμπτωση αριθμών όπως λέει η Τζώρτζια, που μιλά στο 'α'.