Παύλος Ζαχαράκης
Μια από τις πιο ιδιαίτερες φωνές της σύγχρονης ελληνικής εναλλακτικής σκηνής επιστρέφει στην Αθήνα. Ο Capétte εμφανίζεται το Σάββατο 21 Μαρτίου στο ΙΛΙΟΝ plus, σε μια συναυλία αφιερωμένη στον τελευταίο του δίσκο "Trauma Dump" που αγαπήθηκε ιδιαίτερα. Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη βραδιά ως "a very late album release", παρουσιάζοντας ζωντανά τον δίσκο που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2024.
Το Trauma Dump, είναι ένα άλμπουμ που λειτουργεί ταυτόχρονα ως ημερολόγιο, θεατρικός μονόλογος και εξομολόγηση. Με δέκα τραγούδια που κινούνται ανάμεσα στην avant-pop, την spoken word αφήγηση και την ηλεκτρονική μουσική, ο capétte μετατρέπει ένα βαθιά προσωπικό βίωμα σε συλλογική εμπειρία. Στον πυρήνα του δίσκου βρίσκεται ο έρωτας, συχνά ανεκπλήρωτος, μονόπλευρος και γεμάτος ερωτήματα, μέσα από μια queer οπτική που διερευνά την ευαλωτότητα και την ανάγκη για σύνδεση.

Η ζωντανή παρουσίαση του δίσκου δεν είναι απλώς μια συναυλία αλλά μια μικρή παράσταση. Ο capétte ανεβαίνει στη σκηνή με τις χαρακτηριστικές του μπότες, τα μπλιμπλίκια και την πρόζα του, παντρεύοντας πιανιστικές μελωδίες με εξομολογητικά κείμενα και ηλεκτρονικούς ήχους. Η σκηνή μετατρέπεται σε έναν χώρο αφήγησης, όπου η μουσική συναντά το θέατρο και η προσωπική εξομολόγηση γίνεται performance.
Η θεατρικότητα, άλλωστε, αποτελεί βασικό στοιχείο της καλλιτεχνικής του ταυτότητας. Η σχέση του με τη μουσική ξεκίνησε νωρίς, σε μια οικογένεια όπου το τραγούδι ήταν μέρος της καθημερινότητας. Ξεκίνησε με μαθήματα κλασικής κιθάρας και αργότερα στράφηκε στο πιάνο, με το οποίο συνδέθηκε. Παράλληλα έγραφε ποίηση, κάτι που εξηγεί τη μεγάλη έμφαση που δίνει σήμερα στον στίχο. Ο capétte έχει επίσης ασχοληθεί με τη σύνθεση μουσικής για θεατρικές παραγωγές και συχνά αντιμετωπίζει τις συναυλίες του ως ένα είδος one-man show.

Στα άλμπουμ του συνεργάζεται με καλλιτέχνες της εγχώριας σκηνής όπως οι Nalyssa, Kristof και Vasillina, επιλογές που, όπως έχει εξηγήσει σε συνέντευξη του στο "α", ήταν συνειδητές ήδη από τη στιγμή της σύνθεσης των τραγουδιών. "Όταν φτιάχνεις έναν δίσκο είναι εύκολο να γίνει πολύ εγωκεντρικός. Ήθελα να γράψω κομμάτια που να μπορούν να τα μοιραστούν και άλλες φωνές".
Το Trauma Dump είναι ένα γράμμα που γράφεται περισσότερο για να ακουστεί από αυτόν που το γράφει. Ένα "September dump” που κανείς ίσως δεν ζήτησε, αλλά πολλοί είχαν ανάγκη να ακούσουν. Και όπως θα έλεγε και ο ίδιος με τον χαρακτηριστικό του αυτοσαρκασμό: "Το ChatGPT μιλάει καλύτερα απ’ το Grindr."
Προπώληση εισιτηρίων: more.com

