100 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης: Μουσική και ποίηση ζωντανεύουν στα Αισχύλεια

Η Μαρία Φαραντούρη και ο Γρηγόρης Βαλτινός πρωταγωνιστούν σε μια μοναδική μουσικοθεατρική βραδιά, με τραγούδια, ποίηση και αφηγήσεις που ζωντανεύουν το έργο και τη ζωή του μεγάλου συνθέτη.

Μαρία Φαραντούρη και Γρηγόρης Βαλτινός

Την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου, στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ίρις, μια ξεχωριστή μουσική βραδιά, με τίτλο "Μίκης: Ο Λυρικός του Αιώνα", αφιερωμένη σε μια εμβληματική μορφή της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας φιλοξενείται φέτος στο επετειακό φεστιβάλ των Αισχυλείων. Στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, το φεστιβάλ τιμά τον σπουδαίο συνθέτη με μια παράσταση-φόρο τιμής, γεμάτη συναίσθημα, ιστορία και τέχνη.

Η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη, άρρηκτα συνδεδεμένη με το έργο και την προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη, μας προσκαλεί σε ένα μουσικό ταξίδι μέσα από τραγούδια που συνόδευσαν τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Με τη βαθιά, εκφραστική φωνή της, ξαναζωντανεύει έργα-ορόσημα που παντρεύουν την ποίηση με την αντίσταση, τη λυρικότητα με τη συλλογική μνήμη. 

Στο πλευρό της, ο σπουδαίος ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός αναλαμβάνει τον αφηγηματικό άξονα της βραδιάς. Με θεατρικό λόγο και αισθαντικότητα, φωτίζει πτυχές της ζωής και του έργου του Μίκη μέσα από αποσπάσματα ποιημάτων, σκέψεις, και αυτοβιογραφικά κείμενα του ίδιου του δημιουργού.

Η βραδιά αποτελεί μια συνάντηση μουσικής και λόγου υψηλής αισθητικής. Μέσα από τις μελωδίες του Θεοδωράκη, που έντυσαν με νότες τους στίχους του Ρίτσου, του Ελύτη, του Σεφέρη, του Γκάτσου και του Αναγνωστάκη, το κοινό θα περιηγηθεί σε έναν κόσμο γεμάτο ιδανικά, αγώνες, ομορφιά και συγκίνηση.

Συμμετέχουν: Αργυρώ Καπαρού, Μαρία Στάη. Παίζουν οι μουσικοί: Αχιλλέας Γουάστωρ, David Lynch, Ηρακλής Ζάκκας

Προπώληση εισιτηρίων μέσω more.com

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας στον οδηγό μουσικής του "α".

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Death Disco Indoor Festival επιστρέφει με δυνατά ονόματα

Ένα μοναδικό διήμερο στήνεται στις 3 και 4 Απριλίου με headliners τους And Also The Trees και Selofan και συγκροτήματα που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/02/2026

Αποστόλης Αρμάγος: "Τα social media δίνουν τη δυνατότητα να δεις αν αυτό που κάνεις αγγίζει τον κόσμο"

Αν κι έχει σταματήσει τις συναυλίες, ο Αθηναίος μουσικοσυνθέτης αποφασίζει να ξανανέβει στη σκηνή (Σάββατο 14/2, στο "Basket"), ώστε να τιμήσει τα 10 χρόνια από τις "Ελάτε και Βλέπουμε" παραστάσεις του. Με την αφορμή, λοιπόν, μας μιλάει για την τότε εμπειρία, για τον δρόμο που έχει διανύσει στο μεταξύ, αλλά και για τη μεγάλη αγάπη που έχει για τη φωνή του Geoff Tate.

Μια συναυλία βυζαντινής μουσικής μέσα σε εκκλησία, στη Βουλιαγμένη

Υπό το φως των κεριών, με κατανυκτικές φωνές, η βυζαντινή χορωδία musicAeterna byzantin θα δώσει δύο συναυλίες την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου.

Έρωτας στο πιάνο για τον Άγιο Βαλεντίνο

Με αφορμή τον εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου, ο πιανίστας-τραγουδιστής Κώστας Τσαγγαρίδης αφιερώνει τη βραδιά στα ερωτικά τραγούδια του λατίνου σταρ Χούλιο Ιγκλέσιας.

Η Νάνα Μούσχουρη θα τιμηθεί στα γαλλικά Grammy

Στις 13 Φεβρουαρίου, για την προσφορά της στο γαλλικό τραγούδι.

Το "Metallon" της ΚΟΑ συναντά το rock 'n' roll του Elvis Presley σε μια ιδιαίτερη βραδιά

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός", την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στις 20:30.

Οι Wavves (επιτέλους) στην Αθήνα

Φέρνοντας μαζί τους τα rock anthems που τους έκαναν γνωστούς, έρχονται τον Μάρτιο στο Ρομάντσο, με special guests τους nou.