H Έλενα Μαραγκού γράφει για τα "Ελληνικά τραγούδια μη Ελλήνων συνθετών"

Η διακεκριμένη μεσόφωνος επιστρέφει με τη νέα της δισκογραφική δουλειά, το άλμπουμ «Greek Songs by Non-Greek Composers».

Έλενα Μαραγκού © Ανδρέας Σιμόπουλος

Η διακεκριμένη μεσόφωνος Έλενα Μαραγκού, η οποία έχει διαγράψει μια αξιοσημείωτη πορεία σε Ελλάδα και εξωτερικό με ένα ρεπερτόριο που εκτείνεται από το μπαρόκ ως τη σύγχρονη μουσική, επιστρέφει με τη νέα της δισκογραφική δουλειά, το άλμπουμ "Greek Songs by Non-Greek Composers" που κυκλοφορεί από τη Βελγική εταιρεία Etcetera Records. Συνοδευόμενη από τον αρχιμουσικό Γιώργο Ζιάβρα στο πιάνο, η Έλενα Μαραγκού ξεδιπλώνει τις εξαιρετικές της ικανότητες, ερμηνεύοντας με τη ζεστή, βελούδινη φωνή της κύκλους "ελληνικών τραγουδιών" γραμμένους από μη–Έλληνες συνθέτες πάνω σε ελληνική ποίηση (αρχαία, δημοτική ή ποίηση του 20ου αιώνα) μεταφρασμένη στη μητρική γλώσσα του κάθε συνθέτη.

H Έλενα Μαραγκού γράφει για το άλμπουμ "Greek Songs by Non-Greek Composers"

"Στις αρχές του 2022, μετά το τέλος των εορτασμών της Επετείου των 200 Χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, όπου παρουσιάστηκε πληθώρα έργων Ελλήνων και Φιλελλήνων συνθετών, γνώρισα τον κύκλο τραγουδιών του Αντονίν Ντβόρζακ "Τρία Νεοελληνικά Τραγούδια". Το γεγονός ότι ο Τσέχος ποιητής Βακλάβ Μπολεμίρ Νεμπέσκυ είχε ενδιαφερθεί να μεταφράσει Ελληνικά δημοτικά ποιήματα στα Τσεχικά, τα οποία στη συνέχεια μελοποίησε ο Ντβόρζακ, με εντυπωσίασε και άρχισα να ερευνώ και άλλους συνθέτες που μπορεί να είχαν μία αντίστοιχη ματιά στην Ελλάδα. Ήταν μία άλλη οπτική από αυτήν την οποία ως Έλληνες, έχουμε συνηθίσει όταν αναφερόμαστε στην περίοδο γύρω από την Ελληνική Επανάσταση. Ήταν μία διαφορετική αντίληψη από μη Έλληνες συνθέτες σχετικά με την Ελλάδα και την Ελληνική κουλτούρα.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του προγράμματος αυτού του άλμπουμ, η οποία υλοποιήθηκε μαζί με τους συνεργάτες μου, τον μαέστρο και πιανίστα Γιώργο Ζιάβρα και τη σολίστ βιόλας Αγγέλα Γιαννάκη. Αποτελείται από κύκλους τραγουδιών των Λένοξ Μπέρκλεϋ, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Αντονίν Ντβόρζακ, Μορίς Ραβέλ και Χέρμαν Ρόιτερ, πάνω σε Ελληνική ποίηση - αρχαία, δημοτική ή ποίηση του 20ου αιώνα - μεταφρασμένη στη μητρική γλώσσα του κάθε συνθέτη. Παρουσιάζονται έτσι και τα τραγούδια στα Αγγλικά, Ρωσσικά, Τσεχικά, Γαλλικά και Γερμανικά.

Το περιεχόμενο των τραγουδιών αφορά σε τρεις διαφορετικές περιόδους της Ελληνικής ιστορίας (αρχαιότητα, Ελληνική Επανάσταση, μεταπολεμική περίοδο). Παρόλο που ο κοινός άξονας είναι πάντα η Ελλάδα, οι διαφορετικές συνθήκες και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της κάθε περιόδου, επηρεάζουν αντίστοιχα διαφορετικά την έκφραση της μουσικής και της ποίησης.

Σαν Ελληνίδα του σήμερα, ενδιαφέρομαι ιδιαίτερα για την πνευματική κληρονομιά όλων αυτών των χρόνων, που συνδέονται μέσα από τη γλώσσα, τη συνείδηση και την παράδοση. Τα τραγούδια αυτά λοιπόν, ξεκινούν από την Ελληνική ποίηση, υφίστανται μία μεταμόρφωση μέσα από τη μελοποίησή της από μη Έλληνες συνθέτες, και αποδίδονται σήμερα από τρεις Έλληνες ερμηνευτές σε μία εμπλουτισμένη μουσική έκφραση".

Έλενα Μαραγκού Γιώργος Ζιάβρας
© Ανδρέας Σιμόπουλος

Το άλμπουμ "Greek Songs by Non-Greek Composers" περιλαμβάνει πέντε κύκλους τραγουδιών με κοινό άξονα την Ελλάδα που συνέθεσαν οι Λένοξ Μπέρκλεϋ, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, Αντονίν Ντβόρζακ, Μωρίς Ραβέλ και Χέρμαν Ρόιτερ. Στον κύκλο τραγουδιών του Ρόιτερ συμμετέχει η σολίστ στη βιόλα Αγγέλα Γιαννάκη. Το περιεχόμενο των τραγουδιών αφορά σε τρεις διαφορετικές περιόδους της Ελληνικής ιστορίας (αρχαιότητα, Ελληνική Επανάσταση, μεταπολεμική περίοδο) με τις συνθήκες και το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της κάθε περιόδου να επιδρούν διαφορετικά στην έκφραση της μουσικής και της ποίησης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα άλμπουμ σπάνιας ομορφιάς, δεξιοτεχνίας και μουσικότητας που αποκαλύπτει στον ακροατή μια αθέατη πλευρά της ελληνικής κουλτούρας μέσα από τα μάτια κλασικών μη-Ελλήνων συνθετών. 

Το άλμπουμ "Greek Songs by Non-Greek Composers" σηματοδοτεί τη δεύτερη προσωπική δισκογραφική δουλειά της Έλενας Μαραγκού μετά το επιτυχημένο άλμπουμ "Into a Children’s Room" (Irida Classical, 2018), σε συνεργασία με τον πιανίστα Τομπίας Κράμπεν. Το "Greek Songs by Non-Greek Composers" κυκλοφορεί σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες και είναι διαθέσιμο σε cd από το κατάστημα OperaCD (Ακαδημίας 57) και από το M Shop, το κατάστημα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 

Έλενα Μαραγκού

Η μεσόφωνος Έλενα Μαραγκού έχει εμφανιστεί ως σολίστ με ορχήστρες όπως Φιλαρμονική και Άλτστατχερμπστ Ντύσσελντορφ, CoGNIMUS Collektiv, Armonia Atenea, ΚOA, Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, Ορχήστρα των Χρωμάτων, Συμφωνικές Ορχήστρες Δήμων Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Φιλαρμόνια, Academica, κ.α. Το ρεπερτόριό της εκτείνεται από το μπαρόκ ως τη σύγχρονη μουσική. Έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή (Υπνοβάτις, Μανόν, Μαγικός Αυλός,  Nυχτερίδα, Ορλάνδος Μαινόμενος, Επτά Μικρογραφίες, Μανόν Λεσκώ, Ριγολέττος, Μαντάμα Μπατερφλάι, όπερες ελλήνων συνθετών σε πρώτες εκτελέσεις), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών (Η Επιστροφή του Οδυσσέα στην Πατρίδα), καθώς και με σύνολα μπαρόκ και μουσικής δωματίου. Έχει συμπράξει με αρχιμουσικούς όπως οι Χέλμουτ Ρίλλινγκ, Κρίστοφερ Ουώρρεν-Γκρην, Φιλίπ Ογκέν,Tόρστεν Γκαίμπελ, Γιώργος Πέτρου, Βύρων Φιδετζής, Λουκάς Καρυτινός, Μίλτος Λογιάδης, Νίκος Βασιλείου, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Ζιάβρας. 

Έχει δώσει ρεσιτάλ σε Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Αγγλία, Τουρκία, Αλβανία και έχει τραγουδήσει σε πολυάριθμα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στη Γερμανία.  Η δισκογραφία της περιλαμβάνει το προσωπικό́ της άλμπουμ "Into a Children’s Room” (Irida Classical), με τον πιανίστα Tobias Krampen με τραγούδια Μουσσόργκσκι, Μπρίττεν, Πουλένκ, Μπραμς, Κούκου, Κουρουπού, Μπαλτά, καθώς και τις όπερες "Ερωφίλη" και "Οδύσσεια" (Ιδαία) του Νίκου Μαμαγκάκη, στους ρόλους της Νένας και της Γυναίκας, αντίστοιχα. 

Ξεκίνησε τραγούδι με την Καίτη Κοπανίτσα. Διπλωματούχος μονωδίας του Ωδείου Ατενέουμ (τάξη Μαρίνας Κρίλοβιτς), έχει μελετήσει με τους Δάφνη Ευαγγελάτου, Μέχτχιλντ Σταματάκη, Άρη Χριστοφέλλη, Φελίσιτυ Πάλμερ και Ίνγκεμποργκ Νταντς. Εκτός από τη μουσική της δραστηριότητα, η Έλενα Μαραγκού είναι εκφωνήτρια σε ντοκιμαντέρ και σε παιδικές σειρές. Σπούδασε Νομική και Θεσμικά Όργανα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στα Πανεπιστήμια  Αθηνών και Σάρρεϋ, Αγγλίας. 

Γιώργος Ζιάβρας

Γιώργος Ζιάβρας

Αρχιμουσικός, με έδρα τη Γερμανία, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Μίχαελ Λούιγκ στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, πιάνο στην Αθήνα με την Ελισάβετ Κουναλάκη και στην Κολωνία με τον Βραζιλιάνο Πάουλο Άλβαρες, καθώς και αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Διαβάστε Επίσης

Ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Θέατρο Κρέφελντ και Μαίνχενγκλαντμπαχ (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) το 2014 ως μέλος του νεοϊδρυθέντος Στούντιο Όπερας της Κάτω Ρηνανίας. Μέσα σε πέντε χρόνια ανέλαβε τη θέση του Αναπληρωτή καλλιτεχνικού Διευθυντή, διευρύνοντας σημαντικά το ρεπερτόριό του με πολυάριθμα έργα για όπερα, οπερέτα, μουσικό θέατρο, μπαρόκ, καθώς και άλλα μουσικά είδη. 

Είναι ιδρυτής της CoGNiMUS Collektiv, μιας καλλιτεχνικής πλατφόρμας με δική της ορχήστρα με έδρα την Κολωνία, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα με τη σύγχρονη μουσική. Το 2019 συνίδρυσε το ÉRMA Ensemble. Από το 2017/18 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή ως επισκέπτης μαέστρος, ενώ έχει διευθύνει πολυάριθμα σύνολα σε Ελλάδα και Γερμανία, όπως τη Φιλαρμόνια Νότιας Βεστφαλίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κάτω Ρηνανίας, την Ορχήστρα Δωματίου του Πφόρτσχαϊμ, τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών, το Ensemble MusikFabrik, τους ΤΕΤΤΤΙΞ, το ERGON Ensemble κ.α. 

Έχει υπάρξει δις υπότροφος (2020 / 2021) του Υπουργείου Πολιτισμού του κρατιδίου NRW της Γερμανίας, ενώ από το 2023 μαζί με το ÉRMA Ensemble, είναι υπότροφος του προγράμματος InSzene - Podium Gegenwart του Deutscher Musikrat. Κατά την διάρκεια της απασχόλησης του στο Θεάτρο Κρέφελντ και Μαίνχενγκλαντμπαχ (2020) βραβεύτηκε με το Förderpreis του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής για την καλλιτεχνική αξία και προσφορά του στο θέατρο. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".