"Βαλκυρία" στη Λυρική: Μια αναγκαία γνωριμία με τη βαγκνερική τετραλογία

Σε συμπαραγωγή με τη Βασιλική Όπερα της Δανίας, η Εθνική Λυρική Σκηνή προτείνει για έξι συνολικά παραστάσεις (μεταξύ 10 και 31/3), που έχουν ήδη ανακοινωθεί sold out, τη "Βαλκυρία" του Βάγκνερ.

"Βαλκυρία" στη Λυρική © Α. Σιμόπουλος

Πολλές πρωτιές σηματοδοτεί το ανέβασμα της "Βαλκυρίας" στη Λυρική, μείζον γεγονός για τα μουσικά μας πράγματα. Για πρώτη φορά το έργο παρουσιάζεται από την ΕΛΣ, για πρώτη φορά μια όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ παρουσιάζεται στην αίθουσα "Σταύρος Νιάρχος" του ΚΠΙΣΝ. Η "Βαλκυρία" είναι το δεύτερο μέρος του σκηνικού φεστιβαλικού έργου "Το δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ", το οποίο απαρτίζουν ο μονόπρακτος, εισαγωγικός "Χρυσός του Ρήνου" και τρία τρίπρακτα, η "Βαλκυρία", ο "Ζίγκφριντ" και το "Λυκόφως των θεών". Η περίφημη βαγκνερική "τετραλογία", αναπόσπαστο τμήμα του ρεπερτορίου κάθε σοβαρού λυρικού θεάτρου ανά τον κόσμο, έχει μέχρι σήμερα ανεβεί σκηνικά στη χώρα μας –και στην Αθήνα– μόλις μία φορά, το… 1938, από τις δυνάμεις της Όπερας της Φραγκφούρτης.

© Α. Σιμόπουλος

Η σύνθεση του κολοσσιαίου αυτού έργου, στα πρότυπα της "Ορέστειας" του Αισχύλου, απασχόλησε τον Βάγκνερ επί πολλά χρόνια. Αποτελεί καρπό των ιδεολογικών ζυμώσεων που κυριαρχούσαν στον γερμανικό χώρο κατά τα μέσα του 19ου αιώνα και των οποίων μετείχε ο συνθέτης την περίοδο παραμονής του στη Δρέσδη (1841-1849). Αντλώντας έμπνευση από τη μυθολογία των χωρών του Βορρά, ο Βάγκνερ θέλησε μέσα από το "Δαχτυλίδι" –του οποίου έγραψε και το ποιητικό κείμενο– να ασκήσει κριτική στην πρωτοβιομηχανική κοινωνία της εποχής του, στο θεσμό του γάμου και στις σχέσεις εξουσίας. Στη σύγχρονου στίγματος παραγωγή του γνωστού Άγγλου σκηνοθέτη Τζον Φούλτζεϊμς, ο κεντρικός χαρακτήρας Βόταν αναπαρίσταται ως "φιγούρα εξουσίας του 21ου αιώνα, ως ένας δημιουργικός επιχειρηματίας• ίσως αρχιτέκτονας ή ηγέτης μιας τεράστιας μιντιακής αυτοκρατορίας".

© Α. Σιμόπουλος

Έργο συγκινητικό και δραματουργικά συμπυκνωμένο, με συναρπαστική μουσική εξαιρετικής ποιότητας, από την οποία όλοι γνωρίζουν τον διάσημο "Καλπασμό των Βαλκυριών", η δημοφιλής "Βαλκυρία" παρουσιάζεται πολύ συχνά αυτόνομα (ακόμη δε συχνότερα μόνο η Α’ πράξη, τα τρία πρόσωπα της οποίας ουσιαστικά δεν συμμετέχουν καθόλου στο υπόλοιπο έργο!). Σε αυτήν γίνονται ορατές οι μουσικές καινοτομίες του Βάγκνερ (αρμονία, προσωδία, χρήση εξαγγελτικών θεμάτων κ.λπ.), που επηρέασαν έντονα την εξέλιξη της μουσικής και τις επόμενες γενιές συνθετών.

© Α. Σιμόπουλος

Το τετράωρης διάρκειας έργο θα δοθεί σε μουσική διεύθυνση του Γερμανού Ρόλαντ Κλούτιχ, με μια πολυεθνική διανομή καταξιωμένων βαγκνερικών τραγουδιστών. Τον Ζίγκμουντ ερμηνεύει ο Γερμανός τενόρος Στέφαν Φίνκε, τις Ζιγκλίντε και Βρουγχίλδη οι Αγγλίδες δραματικές υψίφωνοι Άλισον Όουκς και Κάθριν Φόστερ, τον Βόταν ο Φινλανδός βαρύτονος Τόμι Χακάλα, τη Φρίκα η Ρωσίδα μεσόφωνος Μαρίνα Προυντένσκαγια εναλλάξ με την Δανή Χάνε Φίσερ. Συμπράττουν ο βαθύφωνος Πέτρος Μαγουλάς (Χούντινγκ) και οκτώ Ελληνίδες μονωδοί στους ρόλους των Βαλκυριών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".