H Sadahzinia "στήνει" μια γιορτή για το hip hop όπως την έχει φανταστεί

Η πρώτη γυναίκα της ελληνικής hip hop σκηνής, κατά κόσμον Γιολάντα Τσιαμπόκαλου, μιλάει στο "α" με αφορμή το μεγάλο επετειακό live της, στο "Fuzz", για τα τριάντα χρόνια της στη σκηνή. (1/3)

Sadahzinia


Η πρώτη γυναίκα της ελληνικής rap σκηνής και πρώην μέλος των Active Member συμπληρώνει φέτος 3 δεκαετίες στη σκηνή και το γιορτάζει στήνοντας μια πραγματική γιορτή της hip hop στο "Fuzz", την πρώτη μέρα της άνοιξης (1/3). Η Sadahzinia παντρεύει χωρίς κόμπλεξ την κουλτούρα του hip hop με τον έντεχνο και τον ethnic ήχο, τις μελωδίες με τα samples, και το boom bap με τα new beats. Στο επετειακό live της, με τίτλο "Ανθολόγια", προσκαλεί παλιούς και νέους φίλους - Novel, Ταφ Λάθος, Νικήτας Κλιντ, Νικόλας (Razastarr), Mc Yinka, Mi55t, Piel Fluida, Soulnek, Άυλος 542, JK1, Mcd, Dj Marble, Ζωγράφος, Διονύσης Φαρμάκης, NEK - αλλά και καλεσμένους από τον χώρο του breakdance και του graffiti.

Πώς είσαι αυτές τις μέρες και πώς είναι η ζωή μακριά από την Αθήνα;
Αυτές τις μέρες υπάρχει ένας δημιουργικός χαμός λόγω της "γιορτής" που στήνω στο "Fuzz" την 1η Μαρτίου. Συνεννοήσεις, στίχοι, νέα τραγούδια, πρόβα, αγωνία, στούντιο…. Και ταυτόχρονα μια παράλληλη καθημερινότητα με δύο παιδιά στην εφηβεία σχεδόν, να τα πηγαινοφέρνεις σε δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Στην επαρχία δεν έχει κίνηση αλλά έχει αποστάσεις να διανύσεις. 

Είναι πιο εύκολο να είσαι δημιουργική στη φύση παρά στην πόλη;
Δημιουργικός μπορείς να είσαι οπουδήποτε. Ανάλογα τα θέματά που θέλει να περιγράψει με την τέχνη του ο καθένας. Εμένα η προσοχή μου αποσπάται εύκολα, κι έτσι η φύση με βοηθάει καλύτερα να απομονώνομαι. Αλλά αγαπώ στιγμές να χάνομαι στη βουή της πόλης, σε αγκαλιές φίλων και  να παίρνω τα ερεθίσματα που μπορεί κανείς να πάρει από το αστικό τοπίο και τους ρυθμούς του.

Πώς πάει η συγγραφή των παραμυθιών σου; 
Είναι μια παράλληλη δράση κι αυτή, μια αγάπη ξεχωριστή! Ανυπομονώ να ξαναπιάσω το νήμα από αυτή την άνοιξη, μετά την συναυλία και να ολοκληρώσω τις τρέχουσες ιδέες μου. 

Τι σου δίνει αυτή η αλληλεπίδραση με τα παιδιά;
Μου θυμίζει κάθε στιγμή την ανάγκη να μην χάνω τα μονοπάτια της τρυφερότητας και της αγάπης, της αισιοδοξίας και της ελπίδας. Και με γεμίζει ευθύνη να μπορώ -αν μπορώ-  να βρίσκω χίλιους τρόπους να αναχαιτίζω την βαρβαρότητα που τα τριγυρνάει.

Sadahzinia

Ποια ανάγκη γέννησε την "Ανακαίνιση" και τι περιλαμβάνει αυτό το πρότζεκτ;
Η ανάγκη να μπορώ να τραγουδήσω ζωντανά κάποια τραγούδια που ποτέ δεν έλεγα, όλα αυτά τα χρόνια. Άρα είχα ανάγκη να σκαλίσω και τον τρόπο μου αλλά και τις μουσικές που θα τα συνοδεύω. Συμμετέχουν φίλοι και παραγωγοί που εκτιμώ πολύ και πιθανότατα θα ακολουθήσει και δεύτερη ενότητα. Την γενική ενορχήστρωση και μίξη έχει αναλάβει ο εξαιρετικός και αστείρευτος σε ιδέες και μουσική γνώση, Νίκος Ξύδης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια του project o Πάνος Πενταρίτσας (Βόμβοι). Οι παραγωγοί που έχουν στολίσει τους στίχους μου είναι ο Άυλος542, η Piel Fluida, o Yegor Sergei, Ros Piel, o Νικόλας (Razastarr), Διονύσης Φαρμάκης, BreakFreak, o Nekubi, Junior Sp, MCD, Marble, Jk1, οι Βόμβοι…

Τι γεύση σου έχει αφήσει η συμπόρευση με τους Active Member και τον Μιχάλη Μυτακίδη;
Είναι δύο διαφορετικά σύμπαντα αυτά τα δύο, και ενώ σίγουρα έχουν συνάφεια έκανα αγώνα μέσα μου 30 χρόνια να τα κρατήσω όσο το δυνατόν ανεξάρτητα… Έδωσα στους Active Member την ψυχή μου όλη, με την ελπίδα να πολλαπλασιαστεί και να αποτυπωθεί αυτή στην ιστορία του γκρουπ. Αγωνίστηκα να κρατηθούν ισορροπίες με τους συνεργάτες και με το κοινό με τον τρόπο που εγώ καταλάβαινα, με τον τρόπο που μπορούσα σύμφωνα και με όσα μάθαινα και αντιλαμβανόμουν και πάντα προσπαθούσα να προτάσσω την ουσία του γκρουπ που ήταν η μουσική και η δημιουργικότητα – το να στηρίζεις το λόγο σου με τη ζωή σου – το από πάντα αυτονόητο. Σε τεράστιο βαθμό νομίζω λειτούργησα ως ασπίδα για το γκρουπ. Χρειαζόμουν το διπλάσιο χρόνο μέσα στη μέρα για να ανταπεξέλθω στις υποχρεώσεις της οικογένειας που μόνη μου αποκλειστικά έφερνα εις πέρας και ταυτόχρονα είχα όλη τη γραφειοκρατία, τις συνεννοήσεις, το e-shop και το site να συντηρώ (πράγμα διόλου εύκολο καθώς μιλάμε για τεράστιο όγκο δουλειάς και πραγμάτων που συνέβαιναν διαρκώς). Όλα αυτά, παράλληλα με το να προσπαθώ να είμαι η Sadahzinia των στίχων και των ήχων και να μη χάσω τη ροή όσων συνέβαιναν καλλιτεχνικά.

Μετά το τέλος της σχέσης μου με τον Μιχάλη – μιας σχέσης  δύσκολης, όπως διαφαινόταν από την πρώτη στιγμή και την έχω περιγράψει σε πολλά τραγούδια μου, μιας σχέσης όπου δόθηκα και μιας σχέσης που τελικά αποδείχτηκε ότι ήμουν απλά χρήσιμη – έμεινα στους Active Member για μερικούς ακόμα μήνες. Αυτοί οι μήνες ήταν γεμάτοι εκφοβιστικές επιθέσεις μέσω social media με ασάφειες και θολούρα εις βάρος μου, με μηδενική στήριξη σε ό,τι καλλιτεχνικό έκανα εγώ όντας μέλος των Active Member, επιθέσεις και hacking στο facebook μου και εξαντλητική απάθεια όσον αφορά τη θέση μου στο γκρουπ – αποκλεισμό από τα social του γκρουπ, αποκλεισμό από τη συμμετοχή μου στο άλμπουμ που τότε ηχογραφείτο κ.λπ. Όταν οι επιθέσεις και οι ύβρεις έφτασαν στο μη παρέκει και ζήτησα ευθέως εξηγήσεις μου έδειξαν την πόρτα εξόδου ή να κλείσω το στόμα μου. Από το "σκάσε και κολύμπα", προτίμησα την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό. Οι Active Member είναι μεγάλη ιστορία αρκεί να λύσει ο B.D. Foxmoor τους κόμπους που έχει δέσει και κυρίως να δώσει μάχη να παραμείνει άνθρωπος.    

Έχεις νιώσει παρεξηγημένη από τον κόσμο της ελληνικής hip hop σκηνής, καλλιτέχνες και κοινό; 
Δεν είναι θέμα παρεξήγησης με το υπόλοιπο hip hop. Εμείς με τον όρο lowbap που επινοήσαμε κάναμε ένα διαχωρισμό που αφορούσε το lifestyle, το οποίο εγώ υποστηρίζω ακόμα και συνεχίζω να είμαι απέναντί του. Απλά με τα χρόνια διαπίστωσα ότι υπήρχαν και άλλες παρέες που ήταν απέναντι στο lifestyle και την χρησιμοθηρική πλευρά του hip hop και της μουσικής. Όπως αποδεικνύεται ιστορικά ήταν πάντα η ευρύτερη παρέα του Βύρωνα που έψαχνε κι αυτή την πιο αληθινή πλευρά του hip hop. 

Αν ρωτάς για παρεξηγήσεις ειδικότερα με εμένα ως Sadahzinia, η στάση μου ήταν πάντα φιλειρηνική και υπερ της αλήθειας. Δεν ήθελα να υπάρχουν beef, diss ή όπως σκατά τα λένε. Ούτε πούλησα μούρη σε κανέναν ποτέ μου. Επίσης, σε κανένα μου τραγούδι δεν κάνω προσωπική επίθεση, παράπονα βγάζω. Τώρα προσπαθεί ο B. D. Foxmoor να μου κάνει… beef, αλλά εγώ αυτά τα θεωρώ παρακμή του είδους και δεν ασχολούμαι. Έχουμε τόσα σοβαρά θέματα να μιλήσουμε και να γράψουμε. 

Δες τώρα… Εκτίθεμαι, προτάσσω τη δουλειά μου και την παρουσία μου και απαιτώ τον χώρο μου για όλα όσα έχω προσφέρει στο εγχώριο χιπ χοπ. Στο ταμείο μου κρατάω μόνο την αγάπη του κόσμου. Πρέπει, λοιπόν, ο καθένας να αναλογιστεί ότι ο κάθε άνθρωπος έχει μέσα του ένα δικό του προσωπικό απόθεμα υπομονής και πίστης. Πιστεύω στους ανθρώπους, στο εν δυνάμει τους, στο απόσταγμά τους… κι έχω υπομονή κι αγάπη μέσα μου να περιμένω. Είναι ίσως και η φύση της γυναίκας τέτοια. Δε θα μου πει κάνεις το χρόνο ποτέ να σταματήσω να πιστεύω σε έναν άνθρωπο.

Όσο για το κοινό – που με ρωτάς -  πάντα υπάρχουν παρεξηγήσεις αλλά δε φίμωσα κανέναν ακόμα κι αν υπερέβη τα όρια και εδώ είμαι πάντα αν αξίζει κάτι να λυθεί να το λύσουμε ή να το συζητήσουμε. Εκτιμώ όμως τους ανθρώπους όταν μιλάνε ανθρώπινα κι όχι με τα ζωώδη ένστικτά τους. 

Sadahzinia

Φέτος, συμπληρώνεις 30 χρόνια δισκογραφίας και καλλιτεχνικής δράσης. Θα μπορούσες να κάνεις έναν μικρό απολογισμό αυτών των τριών δεκαετιών; 
Κάθε χρόνος και μια αιωνιότητα. Και τώρα ήδη ξεκινώ για την επόμενη αιωνιότητα.

Ποιες συναντήσεις υπήρξαν καθοριστικές σε αυτή την πορεία;
Οι συναντήσεις μου με τον Waldemar Bastos, το jazz trio Thomas Siffling και την Veronika Harsca, η συμμετοχή του μοναδικού ντράμερ Κώστα Αναστασιάδη και όλων των μουσικών στους δίσκους μου, οι μουσικοί που γνώρισα στις ηχογραφήσεις μου στην Ουαλία, η σχέση μου με την χιπ χοπ σκηνή της Αγγλίας, η αγαπημένη μου Νίκη Ξυλούρη, που φέτος συνάντησα και ετοιμάσαμε ένα υπέροχο πάντρεμα χιπ χοπ και παράδοσης, οι ασύλληπτοι Τζουμ και ο Νίκος Ξύδης – ένας εξαιρετικός μουσικός, παραγωγός και άνθρωπος - ο Θοδωρής Κοτονιάς και η λέαινα Ελένη Βιτάλη που φέτος με αγκάλιασε και συμμετείχα στο πρόγραμμα της.

Ξεχωριστή μνεία οφείλω να κάνω σε πολλά χιπ χοπ συγκροτήματα/ καλλιτέχνες που παρακολουθώντας τα ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα φόρτωσα τις βαλίτσες μου με λέξεις, δρόμο και αγάπη. Συμμετέχουν στο live μου οι περισσότεροι από αυτούς αλλά και όχι μόνο. Ξεχωρίζω δε, τους Βόμβους που πίστεψαν σε μένα και με στήριξαν στα δύσκολα με πολύ προσωπική δουλειά. 

Ποια είναι τα πιο δυνατά live που θυμάσαι; 
Το live στο ΟΑΚΑ, που ήταν και το πρώτο hip hop live στην Ελλάδα που πήρε τόσο μαζική διάσταση. Το τελευταίο live μια μέρα πριν κλείσει το ιστορικό "Ρόδον", στην οδό Μάρνη. Η παρουσίαση του τελευταίου μου άλμπουμ, "Κάρπιμο", στο "Piraeus Academy" με το συρματόπλεγμα και τις ζωγραφιές των παιδιών από τη Συρία. Τα low bap festival στην Πετρούπολη "Στον Αέρα". Ανυπομονώ όμως, για το live της Παρασκευής. Να το ζήσω και να το χαρώ! Το αξίζω θαρρώ…

Sadahzinia

Τι έχεις ετοιμάσει για την πρώτη μέρα της άνοιξης και το κοινό του "Fuzz";
Πολλούς καλεσμένους, Novel, Ταφ Λάθος, Νικήτας Κλιντ, Νικόλας (Razastarr), Mc Yinka, Mi55t, Piel Fluida, Soulnek, Άυλος 542, JK1, Mcd, Dj Marble, Ζωγράφος, Διονύσης Φαρμάκης, NEK… breakdance, κινησιολογία, graffiti on stage από τον Σκιτσοφρενή κι άλλα…. Θα είναι μια γιορτή για το hip hop όπως την έχω φανταστεί και μια γιορτή για την παρουσία των γυναικών μέσα σε αυτή τη μουσική που με τον τρόπο μας στοχεύουμε στην καρδιά πάνω από όλα τ άλλα.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα τώρα; Μουσικά αλλά και πέρα από τη μουσική. 
Ολοκληρώνω το προτζεκτ "Ανακαίνιση στον 8ο" και πιθανόν να κυκλοφορήσει και δεύτερο μέρος. Θα κυκλοφορήσει σε κασέτα από την Nekubi tapes – όπως τον… πολύ παλιό καλό καιρό. Παράλληλα, ετοιμάζω καινούρια πράγματα σε επίπεδο παραγωγής με την Paraga του Νίκου Ξύδη και άλλα με το Basement του Ταφ Λαθος. Θα συνεχίσω το σκάλισμα με τη Νίκη Ξυλούρη και τους Τζουμ  για το πόσο hip hop μπορεί να χωρέσει μέσα στην καθ’ ημάς παράδοση, ετοιμάζομαι για κάποια live σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, συνεχίζω τα Dj set με αφιέρωμα στα 50 χρόνια hip hop από γυναίκες σε όλο τον κόσμο, και διάφορα άλλα μικρά και πιο μεγάλα προτζεκτ που δεν υπάρχει ακόμα λόγος να ανακοινώσω. Εύχομαι να βρω τη δύναμη να τα κάνω και να τα χαρώ και να μπορέσει να τα χαρεί κι ο κόσμος. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Sadahzinia

  • Hip Hop

H πρώτη κυρία του ελληνικού hip hop κλείνει 30 χρόνια στη σκηνή και παρουσιάζει ένα επετειακό live, με τον τίτλο «Ανθολόγια». Ένα μοναδικό από κάθε άποψη Live, με Special Guests σπουδαίους MCs, Hip Hop παραγωγούς και Beatmakers, DJs, B-Girls, και καλλιτέχνες όλων των τεχνών. Μια γιορτή ψυχικής ανάστασης και επανάστασης με λουλούδια και αγκάθια σκορπισμένα απ’ την «ζίνια» της εγχώριας Rap σκηνής για μια συμβολική άνοιξη την πρώτη μέρα της ίδιας της άνοιξης. Γυρίζει τολμηρά σελίδα στην μακροχρόνια πορεία της, συνεχίζοντας να υπηρετεί πιστά τo ποιοτικό εγχώριο είδος κρατώντας το μικρόφωνο για 30 χρόνια ρυθμικά στη καρδιά της. Ραπάρει και τραγουδά το χτες, το αύριο και το σήμερα με όσους αγαπά και ξεχωρίζει, με όσους αγαπούν και ξεχωρίζουν.

Fuzz Live Music Club

Π. Ιωακείμ 1 & Πειραιώς 209, Ταύρος
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".