"Ο Μορρικόνε συναντά τον Ραχμάνινοφ" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μία ώρα συνεχόμενης μουσικής που έχει τη δομή συμφωνικού έργου με τον πιανίστα Θάνο Μαργέτη.

Ο Μορρικόνε συναντά τον Ραχμάνινοφ

Ο Σύλλογος Οι Φίλοι Της Μουσικής διοργανώνει τη συναυλία "Ο Μορρικόνε συναντά τον Ραχμάνινοφ" με τον πιανίστα Θάνο Μαργέτη - μια πρωτότυπη ιδέα του Ρένου Χαραλαμπίδη - την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο. 

Ο Μορρικόνε συναντά τον Ραχμάνινοφ

Ο Ιταλός Έννιο Μορρικόνε (1928–2020), γνωστός για τα ωραιότερα μουσικά θέματα στην ιστορία του κινηματογράφου, συναντά σε ένα ονειρικό τοπίο τον Ρώσο συνθέτη του ύστερου ρομαντισμού Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873–1943) και συνομιλεί μαζί του μέσα από τη μουσική. Έργα των δύο συνθετών διαδέχονται το ένα το άλλο, φέρνοντας στο φως κρυφές συγγένειες. Πολλές φορές μουσικά μοτίβα του ενός συνυπάρχουν ταυτόχρονα με μουσικά μοτίβα του άλλου, ξαφνιάζουν αντιστικτικά και δημιουργούν ένα έργο "καινούργιο". Το μουσικό υλικό συνδέεται διαρκώς με μουσικές γέφυρες που εξασφαλίζουν τη συνεχή ροή της μουσικής πράξης, κάνουν πιο έντονη την αφηγηματική της δύναμη και χρωματίζουν το ονειρικό τοπίο συνάντησης των δύο συνθετών.  

Ο πιανίστας και συνθέτης Θάνος Μαργέτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου Αθηνών (δίπλωμα πιάνου και σύνθεσης) και της Μουσικής Ακαδημίας του Μονάχου (δίπλωμα Master στη σύνθεση), όπου σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στη Μοντέρνα Πινακοθήκη του Μονάχου, στο 7ο Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής της A*Devantgarde, στο πανεπιστήμιο του Cincinnati, στη ραδιοφωνία της Κολωνίας, στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στο εργαστήριο σύγχρονης μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και σε άλλους συναυλιακούς χώρους. Στο Μόναχο συνεργάστηκε με το σύνολο "Octopus", υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίας Γουρζή, τόσο ως πιανίστας όσο και ως βοηθός μαέστρου. Έχει δώσει ρεσιτάλ (Athenaeum, Αίθουσα Συναυλιών Ωδείου Αθηνών) κι έχει εμφανιστεί ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων (Mozart Διπλό Κοντσέρτο). Έχει συνοδεύσει, σε συναυλίες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και αλλού, γνωστούς λυρικούς τραγουδιστές όπως την πρωταγωνίστρια της EΛΣ Ιουλία Τρούσσα. Από το 2004 έως το 2013 υπήρξε μόνιμος συνεργάτης της Χορωδίας της ΕΡΤ, ενώ από το 2015 συνεχίζει ως τακτικός εξωτερικός συνεργάτης του ίδιου συνόλου. Τακτικός συνεργάτης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (από το 2012), της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων (από το 2015) και της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ (από το 2015). Το 2006 εργάστηκε ως συμβασιούχος πιανίστας της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. Έχει συμμετάσχει σε ηχογραφήσεις και μαγνητοσκοπήσεις της Χορωδίας της ΕΡΤ, της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, καθώς και σε ηχογραφήσεις για το Τρίτο Πρόγραμμα με έργα για φωνητικό σύνολο και μουσική δωματίου. Έχει συνοδεύσει σεμινάρια λυρικού τραγουδιού (των Α.Κοντογεωργίου, Τ. Χριστογιαννόπουλου) και σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας (Μίλτου Λογιάδη). Έχει πλαισιώσει θεατρικές παραστάσεις (Φ.Σ. Παρνασσός, Χώρος Τέχνης "ιδιόμελο", Από Μηχανής Θέατρο), την απονομή θεατρικών βραβείων Αθηνοράματος 2010 στον ΟΜΜΑ, καθώς επίσης προβολές ταινιών (Ίδρυμα Κακογιάννη). Συνοδεύει την τάξη μονωδίας της Ιουλίας Τρούσσα, καθώς επίσης την τάξη κλαρινέτου του Άγγελου Πολίτη στο Ωδείο Αθηνών. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Ο Μορρικόνε συναντά τον Ραχμάνινοφ»

  • Ιδιαιτερότητες

Φαντασία για πιάνο σε μια πρωτότυπη ιδέα του Ρένου Χαραλαμπίδη. Στο πιάνο και τη μουσική επιμέλεια ο Θάνος Μαργέτης. Ο Έννιο Μορρικόνε και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ συναντιούνται σε ένα ονειρικό τοπίο και συνομιλούν μέσα από τη μουσική. Έργα των δύο συνθετών διαδέχονται το ένα το άλλο, φέρνοντας στο φως κρυφές συγγένειες. Πολλές φορές μουσικά μοτίβα του ενός συνυπάρχουν ταυτόχρονα με μουσικά μοτίβα του άλλου, ξαφνιάζουν αντιστικτικά και δημιουργούν ένα έργο «καινούργιο». Το μουσικό υλικό συνδέεται διαρκώς με μουσικές γέφυρες που εξασφαλίζουν τη συνεχή ροή της μουσικής πράξης, κάνουν πιο έντονη την αφηγηματική της δύναμη και χρωματίζουν το ονειρικό τοπίο συνάντησης των δύο συνθετών. Μία ώρα συνεχόμενης μουσικής που έχει τη δομή ενός συμφωνικού έργου, ενώ σταδιακά κορυφώνεται έως την τελική ανάταση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Πολυσυλλεκτικά πλην ετερόκλητα συναυλιακά προγράμματα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών: σαγήνες και αμηχανία

Όμορφες αλλά και αμήχανες στιγμές περιελάμβαναν δύο συναυλίες της ΚΟΑ, με πληθώρα ετερόκλητων μεταξύ τους έργων και σολίστ, στην "Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής στις αρχές και τα τέλη Μαρτίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
17/05/2024

Ryuichi Sakamoto: Το "κύκνειο άσμα" του παγκοσμίου φήμης Ιάπωνα συνθέτη στο Subset Festival

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την τελευταία παράσταση ενός εμβληματικού συνθέτη που επηρέασε με πρωτοποριακό τρόπο τη σύγχρονη μουσική. Οι επιλογές του Sakamoto στο "Opus" καλύπτουν ολόκληρη την καριέρα του.

Όσα δεν θα χάσουμε από τον τριήμερο προγραμματισμό του φετινού Athens Music Week

Ξεχωρίζουμε τα must-see της φετινής διοργάνωσης που επιστρέφει μεγαλύτερη από ποτέ στη γειτονιά της Τεχνόπολης (22-25/5).

"Μυστήριο 66 Φωνές στην πόλη": Ένα πάρτι για το παρόν και το μέλλον του Arkopolis

Η 2023 Ελευσίς και η ομάδα Cultterra προσκαλούν την τοπική κοινότητα της Ελευσίνας και του Θριάσιου πεδίου να συνδιαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αλλά και να χορέψει στους ρυθμούς της eurodance μουσικής που θα επιλέξει το dj δίδυμο Arvanite Pistols από την Ελευσίνα.

Πανελλήνιοι διαγωνισμοί πιάνου, κιθάρας και βιολιού από την musicArte

Δείτε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στους διαγωνισμούς για παιδιά και νέους που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Μέγαρο Μουσικής.

Οι Apocalyptica παίζουν Metallica στον Λυκαβηττό

Το νέο άλμπουμ τους "Plays Metallica Vol.2" είναι ο διάδοχος του περίφημου "Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos".

Ένα διήμερο αφιέρωμα στον Μιχάλη Αδάμη έρχεται στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών τιμά έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.