Νίκος Χατζητσάκος: "Για εμένα η τζαζ είναι η πιο δημοκρατική και επαναστατική μουσική"

Update: Λόγω τεχνικών δυσκολιών η παράσταση θα μεταφερθεί για τον Δεκέμβριο.

Νίκος Χατζητσάκος

Ο κοντραμπασίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής μας δίνει μια γεύση από την παράσταση "Theater Jazz Experience", που παρουσιάζει σε συνεργασία με τον Δημήτρη Τσάκα, τον Ραφαήλ Μελετέα και τον Γιώργο Ποταμιάνο παρουσιάζει την παράσταση στο Θέατρο Χώρος (25/10). Update: Λόγω τεχνικών δυσκολιών η παράσταση θα μεταφερθεί για τον Δεκέμβριο.

Από πού σε ξέρω;
Από την τζαζ σκηνή της Αθήνας ή της Νέας Υόρκης.

Πού θα σε βρω τους επόμενους μήνες;
Ως το τέλος Οκτωβρίου θα βρίσκομαι στην Ελλάδα και μετά στη Νέα Υόρκη. Μετά τη συναυλία στο θέατρο Ολύμπια με την Athens Big Band ξεκινήσαμε ένα τουρ στην Ελλάδα με το τρίο μου, που θα καταλήξει στην εμφάνισή μας στην Αθήνα στο θέατρο Χώρος την Τετάρτη 25 Οκτώβρη. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα μου.

Τι αναζητάς μέσα από την παράδοση και τις ρίζες της jazz;
Αυτό που με κέρδισε στην τζαζ είναι πόσο ανοιχτή είναι ως μουσική, ο τρόπος που οι μουσικοί αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και η ελευθερία που υπάρχει μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Τεράστια σημασία για εμένα έχουν οι αξίες που πρεσβεύει αυτή η μουσική αλλά και από πού προέρχεται – η μάχη των Αφροαμερικανών για ελευθερία και ισότητα. Για εμένα η τζαζ είναι η πιο δημοκρατική και επαναστατική μουσική.

Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου χωρίς τη μουσική;
Δυσκολεύομαι πολύ να κάνω κάτι τέτοιο. Η εργασία μου θα ήθελα να είναι πάντα γύρω από τις τέχνες. Μια τυπική δουλειά 9-5 δεν θα μου ταίριαζε καθόλου.

Τι σε τραβάει στα τραγούδια του Broadway;
Τα τραγούδια του Broadway ήταν η δημοφιλής μουσική την περίοδο που ανθούσε η τζαζ. Έτσι οι μουσικοί της εποχής έπαιζαν αυτά τα κομμάτια βάζοντας τη δική τους μουσική αισθητική και παράδοση. Αυτός είναι ο λόγος που με κέρδισε το ρεπερτόριο καθώς και ο λυρισμός και ο ρομαντισμός αυτών των τραγουδιών.

Μπορεί το "κλασικό" να συνυπάρξει με το "σύγχρονο" χωρίς να συγκρούονται;
Αυτό που θεωρούμε σήμερα κλασικό την εποχή που δημιουργήθηκε ήταν σύγχρονο. Το σύγχρονο παίρνει στοιχεία από το κλασικό και κοιτάει ένα βήμα μπροστά κάνοντας κάποιες αλλαγές. Δεν θεωρώ πως υπάρχει σε καμία περίπτωση παρθενογένεση στις τέχνες: κλέβουμε ιδέες από το περιβάλλον μας και τις εντάσσουμε σε ένα νέο πλαίσιο που τις κάνει δικές μας και καινούργιες.

Νομίζω πως η διαδικασία [της ενορχήστρωσης] είναι παρόμοια με έναν σκηνοθέτη που επιλέγει να ανεβάσει ένα κλασικό έργο σε δική του εκδοχή.

Πώς προσεγγίζεις ενορχηστρωτικά ένα κλασικό κομμάτι;
Για αρχή, επιλέγω κομμάτια που για κάποιον λόγο είναι σημαντικά για εμένα και έχω μια συναισθηματική σύνδεση με αυτά. Συνήθως υπάρχει κάτι μέσα στο κεφάλι μου που τα ακούει με έναν διαφορετικό τρόπο από το πώς παίζονται παραδοσιακά. Στη συνέχεια προσπαθώ να καθορίσω ακριβώς τι είναι αυτό που ακούω, να το βάλω στο χαρτί και να το επεξεργαστώ. Νομίζω πως η διαδικασία είναι παρόμοια με έναν σκηνοθέτη που επιλέγει να ανεβάσει ένα κλασικό έργο σε δική του εκδοχή.

Νίκος Χατζητσάκος

Τι θα ακούσουμε στο "Theater Jazz Experience";
Στην παράστασή μας στο θέατρο Χώρος την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου θα ακούσετε δικές μου ενορχηστρώσεις από κομμάτια του Broadway, συνθέσεις θρυλικών τζαζ μουσικών, και θα παίξουμε και ένα κομμάτι από τους Beatles σε τζαζ αισθητική. 

Γιατί επέλεξες το Θέατρο Χώρος για τη συγκεκριμένη μουσική παράσταση;
Επιλέξαμε αυτόν τον χώρο γιατί μπορεί να παρέχει στους ακροατές τις κατάλληλες συνθήκες για να ακούσουν μια τζαζ συναυλία όπως πρέπει.

Ποιοι μουσικοί συμμετέχουν σε αυτήν;
Έχω τη μεγάλη χαρά να έχω μαζί μου τον Δημήτρη Τσάκα στο άλτο και σοπράνο σαξόφωνο, τον Ραφαήλ Μελετέα στο πιάνο και τον Γιώργο Ποταμιάνο στα ντραμς.

Ποιο είναι ένα πρότζεκτ που ονειρεύεσαι να υλοποιήσεις μελλοντικά;
Θα ήθελα να γράψω δικές μου συνθέσεις για σχήμα που να μην έχει όργανα που παίζουν συγχορδίες. Ο ήχος και οι ελευθερίες που σου δίνει ένα σχήμα που αποτελείται από σαξόφωνο, τρομπέτα, μπάσο και ντραμς είναι μοναδικός.


Πώς οδηγήθηκες στη Νέα Υόρκη;
Σπούδαζα στο Berklee College of Music στη Βοστόνη και ως τζαζ μουσικός είχα όνειρο να ζήσω στη Νέα Υόρκη. Μετά από δυο αποτυχημένες προσπάθειες, λόγω κορονοϊού και των μεταπτυχιακών μου σπουδών, κατάφερα πέρυσι τον Σεπτέμβριο να μετακομίσω επιτυχώς.

Πώς είναι να γυρνάς στην Ελλάδα για live εμφανίσεις;
Δυστυχώς, στην Ελλάδα υπάρχουν δυσκολίες στο να βρούμε χώρους, αλλά είμαι πάντα πολύ χαρούμενος που ξαναβλέπω τους φίλους μου μουσικούς και έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε από κοινού.

Πώς βλέπεις τα τζαζ μουσικά πράγματα εδώ;
Νομίζω πως έχουμε πολλούς καλούς μουσικούς, αλλά οι συνθήκες στη χώρα μας δεν διευκολύνουν στο να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Τουλάχιστον σε σύγκριση με τις γειτονικές μας χώρες στην Ευρώπη.

Tiny Big Band

Τι ακριβώς κάνετε με την Tiny Big Band;
Αυτό είναι το προσωπικό μου πρότζεκτ. Ενορχηστρώνω κομμάτια για έξι πνευστά και σε κάποια έχω και φωνή. Έχουμε ηχογραφήσει δύο άλμπουμ και το δεύτερο θα κυκλοφορήσει στις 9 Φεβρουαρίου. 

Ποιοι είναι οι στόχοι σου για τη νέα σεζόν;
Η κυκλοφορία του καινούργιου δίσκου και να κάνουμε εμφανίσεις με την Tiny Big Band στην Αμερική είναι στο κέντρο των στόχων μου. Γενικά είμαι αρκετά χαρούμενος με τη ζωή μου τους τελευταίους μήνες. Αν συνεχίσουν να κυλάνε έτσι τα πράγματα θα είμαι ευχαριστημένος. 

"Theater Jazz Experience"

Ο κοντραμπασίστας, συνθέτης και ενορχηστρωτής Νίκος Χατζητσάκος με το σημαντικό προσωπικό έργο και τις διεθνείς συμπράξεις υψηλού κύρους, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Τσάκα (άλτο και σοπράνο σαξόφωνο), τον Ραφαήλ Μελετέα (πιάνο) και τον Γιώργο Ποταμιάνο (ντραμς), την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου παρουσιάζει την παράσταση "Theater Jazz Experience" και μας καλεί στο Θέατρο Χώρος να ζήσουμε μια μοναδική μουσική εμπειρία. Οι τέσσερις δεξιοτέχνες μουσικοί ετοιμάζουν μια βραδιά αυθεντικής jazz σε ενορχηστρώσεις και επιμέλεια του Νίκου Χατζητσάκου, με ένα πλούσιο ρεπερτόριο που αποτελείται από δημοφιλή κομμάτια του Broadway, στο ύφος της αφροοαμερικανικής jazz, καθώς και από συνθέσεις θρυλικών jazz μουσικών.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Νίκος Χατζητσάκος

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο κοντραμπασίστας και ενορχηστρωτής, σε συνεργασία με τους Δημήτρη Τσάκα (άλτο και σοπράνο σαξόφωνο), Ραφαήλ Μελετέα (πιάνο), Γιώργο Ποταμιάνο (ντραμς) θα παρουσιάσει μια βραδιά αυθεντικής jazz. Το ρεπερτόριο αποτελείται από δημοφιλή κομμάτια του Broadway στο ύφος της αφρό-αμερικάνικης τζαζ καθώς και από συνθέσεις θρυλικών τζαζ μουσικών, σε ενορχηστρώσεις και επιμέλεια του Νίκου Χατζητσάκου.

Χώρος Θέατρο

Πραβίου 6

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.