Διπλό ραντεβού στο "Ολύμπια"

Το Δημοτικό Μουσικό Θέατρο συνεχίζει το κύκλο εκδηλώσεων "Μαρία Κάλλας" και ο Νίκος Χατζητσάκος συμπράττει με την Athens Big Band σε μια βραδιά που ψηλαφίζει τις ρίζες της τζαζ.

Athens Big Band

Στα βήματα της Κάλλας

Μαρία Κάλλας

Διαβάστε Επίσης

Ο κύκλος "Μαρία Κάλλας" του Δημοτικού Μουσικού Θεάτρου Ολύμπια συνεχίζεται και τη νέα καλλιτεχνική περίοδο, με μια σειρά αξιόλογων εκδηλώσεων αφιερωμένων στο έργο της κορυφαίας υψίφωνου και στους σημαντικότερους ρόλους που ενσάρκωσε στην καριέρα της. To 1949, η Κάλλας θριαμβεύει στη Βενετία, στην όπερα "I Puritani" του Βιτσέντζο Μπελίνι και χάρη στην ιδιοφυή μουσική προσέγγιση της εύθραυστης Ελβίρα, ενός ιδιαίτερα απαιτητικού πρωταγωνιστικού ρόλου, καθιερώνεται πια ως κυρίαρχη μορφή του ιταλικού belcanto. Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, η τρίπρακτη όπερα παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, με τον Alphonse Cemin να διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στην πρώτη της συνεργασία με το Ολύμπια και τη Χορωδία Δήμου Αθηνών. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους κρατούν σημαντικοί λυρικοί τραγουδιστές, όπως ο Αμερικανός τενόρος John Osborn και η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση.


Η τζαζ στο σήμερα

O κοντραμπασίστας και ενορχηστρωτής Νίκος Χατζητσάκος, συμπράττει με την Athens Big Band (φωτογραφία εξωφύλλου) και τους σολίστες Ελένη Ερμίνα Σοφού (φωνή) και Δημήτρη Τσάκα (άλτο σαξόφωνο), σε ένα πρόγραμμα με δικές του ενορχηστρώσεις σε αγαπημένα κομμάτια της τζαζ. Μαζί με το αθηναϊκό τζαζ σύνολο γεφυρώνει τις αφροαμερικανικές ρίζες της τζαζ και τα πιο διάσημα τραγούδια της με τη σύγχρονη μουσική δημιουργία και τις μοντέρνες αισθητικές προσεγγίσεις (Ολύμπια, 18/10). 

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Athens Big Band

  • Jazz-Blues-Ethnic

O κοντραμπασίστας και ενορχηστρωτής Νίκος Χατζητσάκος, σε συνεργασία με την Athens Big Band και τους σολίστες Ελένη Ερμίνα Σοφού (φωνή) και Δημήτρη Τσάκα (άλτο σαξόφωνο), θα παρουσιάσει τις ενορχηστρώσεις του σε δημοφιλή κομμάτια της jazz. Όπως ένας σκηνοθέτης μεταφέρει αριστοτεχνικά την υπόθεση ενός έργου που διαδραματίζεται σε παλαιότερη εποχή στον σύγχρονο κόσμο, έτσι και ο Νίκος Χατζητσάκος γεφυρώνει την αφρο-αμερικανική παράδοση της jazz και το κλασικό της ρεπερτόριο με μοντέρνες αισθητικές προσεγγίσεις και ηχοτοπία.

«I puritani»

  • Όπερα

Η τρίπρακτη όπερα του Μπελίνι παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή, με τους τέσσερις πρωταγωνιστικούς ρόλους να ερμηνεύονται από κορυφαίους τραγουδιστές. Μεταξύ αυτών, ο Αμερικανός τενόρος John Osborn και η σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση. Ο Γάλλος αρχιμουσικός Alphonse Cemin διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πρώτη της συνεργασία με το Ολύμπια. To 1949, υπό την καθοδήγηση του περίφημου Tullio Serafin, η Μαρία Κάλλας θριαμβεύει στη Βενετία, στην όπερα «I puritani» του Vincenzo Bellini. Μέσα από την ιδιοφυή μουσική προσέγγιση του εύθραυστου χαρακτήρα της Elvira, η Κάλλας αναδεικνύει τις εκλεπτυσμένες δραματικές ποιότητες ενός ιδιαίτερα απαιτητικού ρόλου λυρικής κολορατούρας, σφραγίζοντας έτσι την απόλυτη κυριαρχία της στο ιταλικό bel canto. Η ιστορία διαδραματίζεται στα μέσα του 17ου αιώνα: ενώ μαίνεται ο αγγλικός εμφύλιος, ένας απαγορευμένος έρωτας ωθεί τόσο την πλοκή όσο και τη μουσική του έργου στα άκρα της απόγνωσης, αλλά και της ελπίδας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.