Frank Peterson: "Η ιδέα των Gregorian γεννήθηκε σε ένα μοναστήρι της Μαδρίτης"

Λίγο πριν τον ερχομό του στο Ηρώδειο (14/9), το ιδρυτικό μέλος του πολυπληθούς μουσικού συνόλου μάς δίνει μια γεύση από το νέο άλμπουμ των Gregorian, με τίτλο «Pure Chants I», και την επιστροφή της μπάντας σε μια πιο απλή χορωδιακή προσέγγιση.

Gregorian

Πώς δημιουργήθηκαν οι Gregorian; 
Κατά τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ζούσα στην Ισπανία και επισκέφτηκα ένα μοναστήρι στη Μαδρίτη. Εκεί ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με αληθινές γρηγοριανές ψαλμωδίες και ενώ στο γουόκμαν μου έπαιζαν μερικά drum loops και grooves. Με θυμάμαι να σκέφτομαι ότι αυτό ακούγεται πολύ ενδιαφέρον! 

Τι σας ενθουσιάζει στον πειραματισμό αυτό;
Το ενδιαφέρον αυτού του συνδυασμού για εμένα είναι ότι πρόκειται για μια μείξη δύο εντελώς διαφορετικών ειδών που ακούγονται πολύ καλά μαζί. Έχουμε τον αρχαίο τρόπο τραγουδίσματος με σύγχρονους στίχους και μοντέρνα μουσική, κι αυτό έχει τελικά έναν φανταστικό αντίκτυπο στον ήχο, που ακούγεται πολύ ξεχωριστός και καθόλου τεχνητός.

Στις εμφανίσεις σας επιμελείστε τα κοστούμια, τους φωτισμούς και τα ειδικά εφέ. Πόσο σημαντική είναι για εσάς η σκηνική σας παρουσία; 
Στην αρχή, οι συναυλίες μας ήταν πολύ περιορισμένες, με μια πολύ μικρή μπάντα και με μικρής διάρκειας παραστάσεις. Παίζαμε μόνο σε εκκλησίες, οπότε δεν υπήρχε χώρος να κινήσουμε πράγματα ή να τοποθετήσουμε μεγάλα φώτα και άλλα τέτοια τεχνικά αντικείμενα. Σταδιακά, η διάρκεια των παραστάσεων άρχισε να μεγαλώνει και ξαφνικά παίζαμε σε αρένες με πάνω από 12.000 άτομα. Έτσι, αρχίσαμε να απολαμβάνουμε και εμείς τη δυνατότητα να προσφέρουμε στο κοινό μια οπτική πανδαισία. Είχαμε πολλές ιδέες και από κάποιο σημείο και μετά, κάθε τραγούδι του σόου είχε το δικό του ψηφιακό εφέ. Όταν κάθε τραγούδι έχει ένα δικό του θέαμα, δεν μπορείς να παρουσιάσεις κάτι μεγαλύτερο από αυτό και τελικά αποφασίσαμε, σε αυτή την περιοδεία, να περιορίσουμε τα εφέ και να γυρίσουμε λίγο στην αρχή μας. Υπάρχουν ακόμα χορογραφίες και ειδικά εφέ στις παραστάσεις μας αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο πριν.

Πώς μοιάζει η δημιουργική διαδικασία όταν εμπλέκονται σε αυτήν τόσοι πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι;
Είμαι πολύ τυχερός που είμαι ο παραγωγός αυτού του συγκροτήματος, οπότε έχω κάπως τον τελευταίο λόγο πάνω σε όσα συμβαίνουν. (γέλια) Διαλέγω τα τραγούδια, κάνω την παραγωγή και τη μείξη τους, επιλέγω το πώς θα ακουστούν και επίσης οραματίζομαι την αποτύπωσή τους στη σκηνή ήδη από τις μέρες που ηχογραφούμε. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ανοιχτός σε προτάσεις και πολλές είναι οι προτάσεις που έρχονται από τα μέλη της χορωδίας. Πάντα βρίσκομαι σε συνεννόηση με τους τραγουδιστές και ακούω την άποψή τους καθώς δεν θέλω ποτέ να κάνουν πράγματα που δεν νιώθουν άνετα να κάνουν. Συμβαίνει συχνά να έχω μια ιδέα που να μην επιθυμούν να πραγματοποιήσουν και είμαι εντάξει με αυτό.

Gregorian]

Πώς διαχειρίζεστε ενδεχόμενες διαφωνίες που μπορεί να προκύπτουν; 
Δεν θυμάμαι ποτέ να είχαμε διαφωνίες μεταξύ μας και είναι καταπληκτικό αυτό γιατί όλοι συνεννοούμαστε πολύ αρμονικά. Ακόμα και όταν δεν περιοδεύουμε, οι τραγουδιστές συναντιούνται μεταξύ τους, βγαίνουν έξω, κάνουν διακοπές μαζί οπότε είμαστε σαν μια μεγάλη παρέα με πολλή αγάπη μεταξύ μας. Δεν είχαμε ποτέ κάποιο πρόβλημα που να οδήγησε σε κάποιον ανεξέλεγκτο τσακωμό ή κάτι παρόμοιο, είναι όλα πολύ ήρεμα.

Θυμάστε κάποια πολύ δύσκολη στιγμή στη μέχρι τώρα πορεία σας; Πώς την αντιμετωπίσατε;
Υπάρχουν δύσκολες στιγμές, ειδικά στις μεγάλες περιοδείες όπου πολλές φορές θα τύχει να έρθουμε σε δύσκολη θέση με διοργανώσεις. Μπορεί για παράδειγμα να λείπουν τα πλήκτρα από τη σκηνή και να πρέπει να βρούμε τρόπο να το χειριστούμε ή μας έχει τύχει ακόμα και να μην έχουμε αρκετό ρεύμα στη σκηνή για τα φώτα. Στην προηγούμενη περιοδεία μας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, πολλές εκκλησίες που παίξαμε δεν είχαν θέρμανση και έπρεπε να κάνουμε συναυλία με 12-13 βαθμούς Κελσίου. Αυτό ήταν πολύ δύσκολο, όχι μόνο για εμάς αλλά και για το κοινό. Ωστόσο, έχουμε μια πολύ αφοσιωμένη ομάδα τεχνικών που αγαπάμε πολύ και πάντα διορθώνουν τις καταστάσεις κάνοντάς τες να λειτουργούν σωστά. Είμαι πολύ χαρούμενος που οι τεχνικοί μας είναι πάντα αποφασισμένοι να δώσουν στο κοινό μια τέλεια παράσταση, παρά τα όποια εμπόδια μπορεί να προκυψουν. Πάντα υπάρχουν δύσκολες στιγμές σε μια περιοδεία αλλα στο τέλος τα καταφέρνουμε και επιτυγχάνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αντίστοιχα, θυμάστε κάποια που να νιώσατε ευτυχισμένοι; 
Υπάρχουν πολλές στιγμές που είμαστε χαρούμενοι. Όταν τελειώνεις μια συναυλία και οι άνθρωποι σηκώνονται να σε χειροκροτήσουν κάθε βράδυ, γυρίζεις σπίτι και νιώθεις χαρούμενος. Σκέφτεσαι πως άξιζαν τα χρήματα που διέθεσαν οι άνθρωποι και πως μάλλον θα νιώθουν και εκείνοι το ίδιο ευχαριστημένοι. Κάνουμε καλά αυτό που έχουμε κληθεί να κάνουμε και μένει πάντα μια αίσθηση ικανοποίησης στο τέλος. Είμαστε, επίσης, πολύ χαρούμενοι γιατί αρχίσαμε ένα πρότζεκτ σαν αυτό, που είναι παράξενο, δεν είναι αυτό που περιμένεις να σκαρφαλώσει στα τσαρτ αλλα τελικά ο πρώτος μας δίσκος όχι μόνο μπήκε στα τσαρτ αλλά και πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο δίσκους σε όλη την Ευρώπη. Μας κάνει πραγματικά χαρούμενους η επιτυχία των Gregorian.

Gregorian

Πείτε μας λίγα λόγια για το νέο άλμπουμ σας "Pure Chants I";
Όταν αρχίσαμε πριν από 23 χρόνια, οι δίσκοι μας είχαν έναν cut-off, new age, chill-out αέρα, με λίγα ντραμς, λίγα ρυθμικά και φωνές κυρίως. Μετά προσθέσαμε κιθάρες, περισσότερα ντραμς, μπάσο, ορχηστρικά μέρη, και η παραγωγή έγινε συνολικά πολύ μεγαλύτερη. Υπήρξαν άνθρωποι που είπαν πως οι Gregorian δεν είναι πια αυτοί που ήταν, ότι είναι πλέον μια rock-arena μπάντα και αρχίσαμε να σκεφτόμαστε την απλότητα με την οποία ξεκινήσαμε. Η επόμενη ιδέα ήταν να μη φτιάξουμε ένα άλμπουμ που να δίνει έμφαση στη χορωδία και τη φωνή. Τα μισά τραγούδια είναι παραδοσιακά χορωδιακά και τα υπόλοιπα μισά είναι σύγχρονες διασκευές που διατηρούν λίγα ντραμς και λίγη ορχήστρα, χωρίς όμως αυτά να είναι στο επίκεντρο. Ο δίσκος είναι εστιασμένος περισσότερο στο "καθαρό" τραγούδι. Έχουμε συγκεντρώσει όλα τα αγαπημένα μου χορωδιακά κομμάτια και πιστεύω πως αν κάποιος πρέπει να αγοράσει ένα μόνο χορωδιακό άλμπουμ στη ζωή του, αυτό θα πρέπει να είναι το "Pure Chants”.

Πώς νιώθετε που θα παίξετε ξανά στο Ηρώδειο; 
Είναι ένας καταπληκτικός χώρος, το ελληνικό κοινό είναι όμορφο· την πρώτη φορά που παίξαμε, το μέρος ήταν γεμάτο και χαιρόμαστε πολύ που, μετά τη δύσκολη εποχή της πανδημίας, μπορούμε να παίξουμε το νέο μας άλμπουμ "Pure Chants" σε αυτό το ονειρικό μέρος. Κάθε καλλιτέχνης ονειρεύεται να παίξει στο Ηρώδειο και για μας, που παίζουμε για δεύτερη φορά, είναι πραγματικά ένα δώρο.

Περισσότερες πληροφορίες

Gregorian

  • Ιδιαιτερότητες

Θεατράλε φαντασμαγορία από το πολυμελές ισπανικό σχήμα (10 τραγουδιστές και 6μελές μουσικό συγκρότημα) που γνωρίσαμε μέσω των Enigma. Αποδίδουν δικές τους συνθέσεις αλλά και ανασκευάζουν ως γρηγοριανά μέλη τα τραγούδια των Eurythmics, Tears For Fears, Sisters of Mercy κ.ά.

Ηρώδειο

Διονυσίου Αρεοπαγίτου
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η πολυσυζητημένη "Στρέλλα" επιστρέφει στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ

Η αιχμηρή όπερα δωματίου σε μουσική Μιχάλη Παρασκάκη ζωντανεύει για δεύτερη χρονιά μέσα από την ανατρεπτική σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Κουτλή.

27/09/2023

H Longing Disco του Nick Fox δέχεται παραγγελίες

Μια βραδινή εκδήλωση στο μπαρ του ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του ψFestival, με τα αγαπημένα ερωτικά τραγούδια μας. Μπες και συμπλήρωσε την φόρμα.

Ο ιδρυτής και σολίστας των Modern Talking, Thomas Anders, έρχεται στην Αθήνα

Η συναυλία θα συνοδεύεται από μια ακολουθία βίντεο και ένα μεγάλης κλίμακας σόου φωτισμού.

Michael Djupstrom: Η παγκόσμια πρεμιέρα της Αθήνας, ο George Enescu και οι δίσκοι του θείου από την Αυστραλία

Ο Αμερικανός συνθέτης έχει μια ιδιαίτερη έκπληξη για το ελληνικό κοινό, αφού είναι στην Αθήνα όπου θα γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου του "Two Fantasies" (Σάββατο 30/9), κοσμώντας τις φετινές Νύχτες Κλασικής Μουσικής στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη (29/9-1/10). Με την αφορμή, λοιπόν, είπαμε να μάθουμε περισσότερα για την έως τώρα διαδρομή του.

H Δήμητρα Γαλάνη και η Μάρθα Φριντζήλα έρχονται πάνω "Σ’ ένα κύμα του Νότου" στο Λυκαβηττό

Στο β’ μέρος της συναυλίας, θα υπάρξει επίσης μια στάση-αφιέρωμα στο λαϊκό τραγούδι για ένα ημίωρο πρόγραμμα με τη συμμετοχή-έκπληξη της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

Αναστασία Μηλιώρη: "Η καλλιτεχνική διεύθυνση ενός μουσικού φεστιβάλ απαιτεί όραμα, διπλωματία και μεγαλοψυχία"

Η καλλιτεχνική διευθύντρια του διεθνούς μουσικού φεστιβάλ Athens Baroque Festival 2023 μιλάει στο "α" για τη διοργάνωση του φεστιβάλ, τη μπαρόκ μουσική και τα highlights του φετινού προγράμματος.

Αναβάλλεται η σημερινή συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου

Η προγραμματισμένη για σήμερα, 27 Σεπτεμβρίου, εμφάνιση του τραγουδοποιού στο Θέατρο Βράχων μεταφέρεται στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας την Κυριακή 1 Οκτωβρίου.