Το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο

Με μια πληθώρα εκδηλώσεων και σημαντικών προσκεκλημένων συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά το Μεσαιωνικό φεστιβάλ σε κάθε γωνιά της Χίου.

Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

Με αίσθημα σεβασμού και θαυμασμού για τον Πολιτισμό του νησιού, την ιστορία, τις παραδόσεις του και ατενίζοντας το μέλλον και τις προοπτικές του η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τα "Πολιτιστικά Δρώμενα Χίου και το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ" επιδιώκει να μας ταξιδέψει στον "Πολιτισμό του αύριο με την αύρα του χθες" ενώνοντας αξίες, έργα, ιστορία και καινοτόμες ιδέες όπως παρουσιάζονται από διεθνείς προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών. Οικοδέσποινα του 2ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ είναι η Σταματίνα Τσιμτσιλή.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2023 | 19:30 |  Χαμηδιέ Τζαμί του Φρουρίου
Εγκαίνια αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής του καταξιωμένου εκλιπόντος Χιώτη ζωγράφου Γιώργου Ζυμαράκη στο Χαμηδιέ Τζαμί του Φρουρίου.

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2023 | 21:00 | "Καστρομηνάς", Χίος
Μουσική παράσταση "Στα κάστρα απάνω" με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακόπουλου και τους Υρώ Μάνε και Θοδωρή Βουτσικάκη.

Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2023 | 10:30 
Θαλάσσιος γύρος της Χίου με φουσκωτά σκάφη.

Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2023 | 18:30
Ποδηλατικός γύρος των μεσαιωνικών χωριών: Πυργί, Μουσείο Μαστίχας, Αρμόλια, Βέσσα

Συμμετέχουν οι Ποδηλάτες Χίου και 10 Ποδηλάτες της Cocomat. Βραβεύσεις και γλέντι στην πλατεία στο Πυργί της Χίου.

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 | 10.30 | Ολύμποι- Μεστά Χίου
Κυνήγι του θησαυρού στους Ολύμπους. Συνδιοργάνωση με το Σώμα Προσκόπων. Μεσαιωνικό παζάρι στα Μεστά με ντόπια προϊόντα και εκδήλωση χιώτικης γαστρονομίας με Χιώτισσες μαγείρισσες και την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και στη συνέχεια γλέντι στην πλατεία.

 

Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 | 8.30 μμ | Πλατεία του κάστρου της Χίου
"Η μουσική και οι μουσικοί του Αύριο". Παρουσιάζει η Σταματίνα Τσιμτσιλή. Ηλεκτρονική ατμοσφαιρική, ποπ και κλασσική μουσική πλαισιωμένης από τους Θεατροποιούς Χίου.

Δημήτρη Φέσσας "Δαίδαλος", Davide Picci κιθάρα, Μπράβου Σοφία φλάουτο, Ισίδωρος Βούκουνας κλαρινέτο, Good Job Nicky unplugged .

Εκδηλώσεις στον Κάμπο Χίου, στο αναπαλαιωμένο από την οικογένεια Ν. Βαφειά και υπό την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου Βενετσιάνικο Castelli. Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα.

Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023 | 19:30 | Castelli, Κάμπος Χίου
The Earl of St.Andrews, πρύτανης του Πανεπιστημίου Bolton του Ηνωμένου Βασιλείου. Ομιλία για την Ελλάδα και την Χίο.

"Greek Islands”: το χθες και το αύριο των ελληνικών νησιών. Ομιλία του επιχειρηματία, συγγραφέα και συλλέκτη έργων τέχνης Χρύσανθου Πανά.

Ιωάννης Μετζικώφ: oμιλία με τίτλο "Αναζητώντας μέσα στις εποχές την ομορφιά στις όψεις των ανθρώπων".

Μουσική βραδιά με την Νινέτα Βαφειά στο πιάνο, την υψίφωνο της Ε.Λ.Σ. Έλενα Κελεσίδου και τον Γιώργο Ντάβλα.

Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2023 | 19:30 | Castelli, Κάμπος Χίου
Χαιρετισμός και ομιλία από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Χίου Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκο.

Ομιλία του Γεωργίου Μπαμπινιώτη, καθηγητή γλωσσολογίας, πρ. Πρύτανη Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρο των Αρσακείων Σχολείων με θέμα "Αδαμάντιος Κοραής: Ο πρώτος "γλωσσολόγος" της Νεότερης Ελλάδας".

Ομιλία του διευθυντή του εικαστικού τμήματος του Ιδρύματος Β&Μ Θεοχαράκη, θεωρητικού και κριτικού τέχνης Τάκη Μαυρωτά με θέμα: "Η ιστορία του παρελθόντος και η μνήμη του μέλλοντος, όπως εκφράζονται στη ζωγραφική του Delacroix".

Μουσικός επίλογος με αγαπημένες ελληνικές μελωδίες.

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 | 19:30 | Castelli, Κάμπος Χίου
Χαιρετισμός από τον Βρετανό Πρέσβη κ. Matthew Lodge.

Εισαγωγική ομιλία του Μιχαήλ Μόσχου, M.A., M.Phil (Columbia), Director, The London Hellenic Prize.

Ομιλία του Roderick Beaton. Καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας, King’s College στο Λονδίνο. Επίτιμος Έλληνας πολίτης, Ταξιάρχης του Τάγματος Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Τίτλος : Από την Καταστροφή της Χίου μέχρι την Ναυμαχία του Ναυαρίνου: η προσφορά του Φιλελληνισμού στον Αγώνα των Ελλήνων (1822 – 1827).

Μουσικός επίλογος με σολίστ την Εβίτα Μανιατοπούλου σε έργα F. Chopin και την υψίφωνο Ανδριάννα Νεαμονίτη με συνοδεία στο πιάνο τον Νίκο Μαχαίρα.

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023 | 19:30 | Castelli, Κάμπος Χίου

Ομιλία της Έλενας Ματθαιοπούλου, Associate Editor of Opera Now magazine, UK, αρθρογράφου για θέματα όπερας και μουσικής, συγγραφέα, με τίτλο "Η Ελληνική Επανάσταση στη Μουσική και την Όπερα". Η ομιλία εστιάζεται στην έντονη επιρροή των σφαγών της Χίου και του Μεσολογγίου σε μεγάλους δυτικούς συνθέτες. Θα περιέχει αποσπάσματα από την Όπερα του Ροσσίνι "Η Πολιορκία της Κορίνθου", την Καντάτα του Εκτώρ Μπερλιόζ "Η Ελληνική Επανάσταση" και τις Όπερες "Μάρκος Μπότσαρης" και "κυρά – Φροσύνη" του Παύλου Καρρέρ.

Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 | 19:30 | Αρχοντικό Ρίζικο, Κάμπος Χίου
Ομιλία της Μάγιας Τσόκλη με θέμα: "Η Χίος όπως την θυμάμαι"

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 | Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Εκδήλωση "Στο κέντρο της γνώσης της Περιφέρειας. Επιβραβεύοντας την γνώση για την Χίο". Συνδιοργάνωση Περιφέρεια - Κοσμητεία Σχολής Επιστημών της διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".