Το Samos Young Artists Festival επιστρέφει και εμείς μιλήσαμε με τους δύο ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την φετινή διοργάνωση

Η καλλιτεχνική διευθύντρια Masha Ilyashov και ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Τιμόθεος Γαβριηλίδης-Πέτριν είναι έτομοι να μας υποδεχτούν στη Σάμο σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών.

Samos Young Artists Festival

Το Samos Young Artists Festival (SYAF) είναι πλέον θεσμός. Για 13η χρονιά, από τις 7 έως τις 13 Αυγούστουδεκάδες Έλληνες και ξένοι ανερχόμενοι μουσικοί και καταξιωμένοι καλλιτέχνες ταξιδεύουν απ’ όλο τον κόσμο και συναντιούνται στη Σάμο, στη σκηνή του αρχαίου θεάτρου Πυθαγορείου, όπου κάνουν πρόβες, αλληλεπιδρούν δημιουργικά και ανταλλάσσουν σκέψεις για τη μουσική και την ερμηνεία. Για ένα ακόμα καλοκαίρι παρουσιάζει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα ζωντανής μουσικής που εκτείνεται από το κλασικό ρεπερτόριο μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία και έργα από την όπερα και το τάνγκο ως τα λαϊκά ισπανικά τραγούδια και τη γαλλική μουσική, τη βραζιλιάνικη τζαζ και την μπόσα νόβα.

Μιλήσαμε με την πιανίστα, ερμηνεύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια ήδη από το 2018, Masha Ilyashov καθώς και με την νέα προσθήκη στην καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ, τον διεθνούς φήμης τσελίτσα Τιμόθεο Γαβιηλίδη- Πέτριν και μας είπαν όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την φετινή διοργάνωση. 

Για 13η χρονιά συνεχίζεται ο θεσμός Samos Young Artists Festival στο αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου στην Σάμο. Κα. Ilyashov, πείτε μας λίγα λόγια για το φεστιβάλ. Ποιοι είναι οι βασικοί του στόχοι;
Η οικογένεια Schwarz ίδρυσε το Φεστιβάλ το 2010 και έχει παραμείνει ένας ένθερμος υποστηρικτής από τότε. Η ιδέα για ένα μουσικό φεστιβάλ προήλθε από τον ισχυρό δεσμό που έχει αναπτύξει η οικογένεια με το νησί και από την επιθυμία τους να συμβάλλουν σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Το φεστιβάλ, ένα πολιτισμικό "κόσμημα”, λαμβάνει χώρα 7 με 13 Αυγούστου κάθε χρόνο. Επτά μοναδικά απογεύματα σε έναν μαγευτικό χώρο, στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγορείου. Ο στόχος του φεστιβάλ δεν έγκειται μόνο στην δυνατότητα του να συμβάλει στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής ζωής του νησιού αλλά, λαμβάνοντας υπόψη την μοναδική θέση της Σάμου, αποτελεί μια γέφυρα ενότητας και ανοικτότητας για την περιοχή.

Τι προσφέρει σε εσάς η διοργάνωση του; 
Μέσα από την γενναιόδωρη υποστήριξη του ιδρύματος Schwarz, το φεστιβάλ προσφέρει μια σημαντική δυνατότητα: Οι τιμές των εισιτηρίων είναι χαμηλές, κοστίζουν μόνο 5€ και για αυτό όλες οι συναυλίες είναι εύκολα προσβάσιμες σε μεγαλύτερο κοινό. Όλα τα έσοδα πηγαίνουν στην Πολιτιστικό Σύλλογο που μας βοηθά με την παραγωγή του φεστιβάλ. Είμαστε επίσης ευγνώμονες στον Δήμο Σάμου και η φετινή διοργάνωση είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Samos Young Artists Festival

Πόσο σημαντική είναι για τους συμμετέχοντες αυτή η ετήσια συνάντηση;
Υπάρχει πολλή δουλειά που γίνεται κατά την διάρκεια της χρονιάς. Όλοι οι μουσικοί, όπως και η υπόλοιπη ομάδα, συναντιούνται, ξεκινούν να δουλεύουν, γνωρίζουν θαυμάσιους ανθρώπους από όλο τον κόσμο και γίνονται μέρη μιας δημιουργικής διαδικασίας: ακούν τρομερές συναυλίες, συμμετέχουν σε κάποιες από αυτές και μοιράζονται την ομορφιά αυτής της αξέχαστης εμπειρίας. Οι επτά μέρες που διαρκεί το φεστιβάλ πάντα μας φαίνονται πολύ λίγες! Όταν ολοκληρώνεται και η μαγεία τελειώνει, αρχίζει να μας λείπει αμέσως.

Μια εβδομάδα που το νησί της Σάμου γεμίζει μουσική: Πώς ανταποκρίνεται το κοινό σε αυτή την πρωτοβουλία; Ποιες είναι οι αντιδράσεις του;
Οι αντιδράσεις του κοινού ήταν πάντα πολύ θετικές και γεμάτες ευγνωμοσύνη. Έχουμε και το "δικό μας" κοινό, μια καθιερωμένη ομάδα ανθρώπων που επιστρέφουν για να παρακολουθήσουν τις συναυλίες κάθε χρόνο. Μας ενθουσιάζει πάντα να τους βλέπουμε χαρούμενους! Κάθε χρόνο όμως συναντάμε και καινούργια πρόσωπα. Το feedback που λαμβάνουμε πάντα είναι πραγματικά ενθουσιώδες. Είμαστε απέραντα ευγνώμονες για το κοινό μας και την υποστήριξή του!

Masha Ilyashov

Υπάρχει μόνο ένα μουσικό είδος που θα ακούσουμε κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας;
Εκτός από κλασική μουσική θα ακούσουμε και άλλα είδη: Βραζιλιάνικη μουσική και αργεντίνικο τάνγκο. Η ποικιλομορφία του προγράμματος είναι ένας ζωτικής σημασία στόχος της διοργάνωσης προκειμένου να ενθαρρύνουμε την ανοιχτότητα και την διασύνδεση.

"To Samos Young Artists δίνει στους καλλιτέχνες την μοναδική δυνατότητα να παρουσιάσουν την τέχνη τους στο κοινό, να σχηματίσουν επαγγελματικούς και προσωπικούς δεσμούς μεταξύ τους, να αντλήσουν έμπνευση και να βρουν ένα περιβάλλον όπου μπορούν να κοιτάξουν πίσω και παράλληλα να προγραμματίσουν την επόμενη χρονιά."

Πόσο σημαντικό είναι κατά την γνώμη σας να δίνουμε την ευκαιρία σε νέους καταξιωμένους καλλιτέχνες να συνεργάζονται και να παρουσιάζουν την δουλειά τους στο κοινό;
To Samos Young Artists δίνει στους καλλιτέχνες την μοναδική δυνατότητα να παρουσιάσουν την τέχνη τους στο κοινό, να σχηματίσουν επαγγελματικούς και προσωπικούς δεσμούς μεταξύ τους, να αντλήσουν έμπνευση και να βρουν ένα περιβάλλον όπου μπορούν να κοιτάξουν πίσω και παράλληλα να προγραμματίσουν την επόμενη χρονιά. Οι εμπειρίες που αποκτούν και οι καλλιτεχνικές σχέσεις που δημιουργούνται ανυψώνουν την καριέρα τους σε πολλαπλά επίπεδα.

Ποιά είναι η δική σας Σάμος; Τι θα μας συμβουλεύατε να ζήσουμε εκτός από το φεστιβάλ στο νησί για να το δούμε με άλλα μάτια;
Έρχομαι στην Σάμο εδώ και 10 χρόνια σχεδόν και για εμένα προσωπικά έχει γίνει το αγαπημένο μου μέρος στη γη. Η φύση του έχει μεγάλη ποικιλομορφία, υπάρχουν μέρη συγκλονιστικά όμορφα. Οι ντόπιοι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί, ανοιχτοί και θερμοί. Το φαγητό είναι πεντανόστιμο και η θάλασσα είναι απλά μαγική. Λατρεύω το Πυθαγόριο αλλά αγαπώ και μερικά μικρά χωριά όπως οι Μανολάτες και οι Βουρλιώτες, τα δάση κοντά τους και μερικές παραλίες όπως το Μικρό Σεϊτάνι και τα Αυλάκια. 
Το αγαπημένο μου μέρος όμως παραμένει το Αρχαίο Θέατρο του Πυθαγορείου λόγω της μαγείας του φεστιβάλ. Ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθεί κάποιος οπωσδήποτε είναι το Art Space Pythagorion, μια έκθεση σύγχρονης τέχνης που διοικείται από το Ίδρυμα Schwarz. Τα εγχειρήματα που παρουσιάζονται στο χώρο είναι εντυπωσιακά, μια απόδειξη της ισχυρής ανάμειξης του νησιού με την ιστορία και την κουλτούρα. Η φετινή έκθεση ανοίγει στις 3 Αυγούστου και θα γίνεται παράλληλα με το φεστιβάλ δημιουργώντας την ιδανική ευκαιρία για το κοινό να απολαύσει και τα δύο.

Timotheos Gavriilidis-Petrin

Κ. Γαβριηλίδη- Πέτριν, φέτος συνδράμετε και εσείς στην καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ, ως ένας διεθνούς αναγνώρισης τσελίστας. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτή σας την εμπειρία.
Είναι μεγάλη μου τιμή και είμαι απίστευτα ευγνώμων για αυτή την ευκαιρία. Είναι μια θέση που μου δίνει το απαραίτητο έδαφος προκειμένου να πραγματοποιήσω το όραμα μου και να προσφέρω κάτι με μεγάλη αξία στη χώρα μου. Η εμπειρία μέχρι τώρα είναι συναρπαστική. Είχα την ευκαιρία να συνθέσω μερικά ενδιαφέροντα μουσικά προγράμματα και να προσκαλέσω ορισμένους πραγματικά εξαιρετικούς μουσικούς από όλο τον κόσμο- ανθρώπους που εμπιστεύομαι και θαυμάζω βαθύτατα.

"Εμείς, ως μουσικοί, χρειάζεται να μπορούμε να αναγνωρίζουμε εάν και πότε αυτές οι πεποιθήσεις μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα πάντα με την συνθήκη της παρουσίασης και την ανάγκη του κοινού μπροστά στο οποίο απευθύνουμε την τέχνη μας."

Ποιες τάσεις στο χώρο της κλασικής μουσικής βρίσκετε πιο ανανεωτικές για το είδος;
​​​​​
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να κρατήσουμε το είδος της κλασικής μουσικής, ή οποιοδήποτε άλλο είδος, σε συνάφεια με την εποχή που ζούμε. Όπως το βλέπω εγώ, το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ανοιχτή επικοινωνία με το κοινό και η πρόθεση να σκεφτούμε έξω από τα στεγανά. Καλώς ή κακώς, αυτό που αποκαλούμε "κλασική μουσική” σήμερα είναι ένα είδος που, μέσα στους αιώνες, έχει καθιερώσει ισχυρές πεποιθήσεις και τελετουργίες. Εμείς, ως μουσικοί, χρειάζεται να μπορούμε να αναγνωρίζουμε εάν και πότε αυτές οι πεποιθήσεις μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα πάντα με την συνθήκη της παρουσίασης και την ανάγκη του κοινού μπροστά στο οποίο απευθύνουμε την τέχνη μας. Καινοτόμοι προγραμματισμοί, διάθεση να αλληλεπιδράσουμε λεκτικά με το κοινό, να σπάσουμε την απόσταση μεταξύ του καλλιτέχνη και του θεατή, ή απλώς να επικεντρωθούμε στον ισχυρό δεσμό μεταξύ της κλασικής μουσικής και ορισμένων σύγχρονων μουσικών τάσεων, είναι όλες μέθοδοι που μπορούν να αναβιώσουν και να ανανεώσουν την αίσθηση της κλασικής μουσικής στα μάτια του κοινού.

Τι να περιμένουν οι θεατές από το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ; 
Φέτος έχουμε δημιουργήσει μια μεγάλη γκάμα μουσικών ειδών και ήχων. Υπάρχει μια ιδιαίτερη εστίαση στην μουσική από την Αμερική, από το αργεντίνικο τάνγκο και την βραζιλιάνικη τζαζ μέχρι τα κρυμμένα "διαμαντάκια" της Βόρειας Αμερικής που δεν παρουσιάζονται αρκετά σε συναυλίες, κυρίως στην Ευρώπη. Υπάρχει επίσης μια ολόκληρη συναυλία αφιερωμένη στην μουσική συνύπαρξη και επιρροή μεταξύ της Γαλλίας και της Ιβηρίας, κάτι που από πάντα θαύμαζα. Ουσιαστικά το φεστιβάλ είναι μια γιορτή της μουσικής που καλύπτει πολλές ηπείρους, από παλαιότερες εποχές μέχρι και πιο σύγχρονες. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".