7ο Μουσικό Φεστιβάλ Χίου: ''Η ανταπόκριση του κόσμου και η συνδιαλλαγή με το κοινό μάς απέδειξε ότι ήταν κάτι που έλειπε από το νησί''

Λίγο πριν την έναρξη του 7ου Μουσικού Φεστιβάλ Χίου, οι εμπνευστές και δημιουργοί του, Όλγα Holdorff Μυριαγκού και Λευτέρης Βενιάδης μιλούν στο "α".

7ο φεστιβαλ χιου

Με νέες παραγωγές, κλασική μουσική, ποίηση, ρεμπέτικο αλλά και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη επιστρέφει δυναμικά η καλοκαιρινή έκδοση του 7ου Μουσικού Φεστιβάλ Χίου απο 1 εως 13 Αυγούστου.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου, το προαύλιο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου στα Μεστά, η παραλία Καρφάς, τα Οθωμανικά Λουτρά στο Κάστρο, το Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης", το Κτήμα Σπύρου Στεφάνου στον Κάμπο, η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου "Κοραής" και ο αύλειος χώρος του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Συκούση είναι τα τοπόσημα του νησιού που θα φιλοξενήσουν φέτος τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Η διοργάνωση εγκαινιάστηκε πριν από έξι χρόνια με σκοπό την ανάδειξη των φυσικών τοπίων και της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς της Χίου, μέσα από συναυλίες και μουσικές παραστάσεις, ενώ φέτος ταξιδεύει ξανά στις Οινούσσες για μία συναυλία. 

7ο φεστιβάλ χιου

Το πλούσιο πρόγραμμα του φετινού καλοκαιριού περιλαμβάνει την πρωτότυπη παραγωγή μουσικής αφήγησης "Λουκῆς Λάρας", βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Δημήτριου Βικέλα, την συμμετοχική δράση παραστατικής ανάγνωσης, ΠΟΙΗΜΑ(ΤΑ) που έχει ως σημείο αναφοράς ένα ποίημα του Κ. Π. Καβάφη, και συναυλίες μιας ευρείας γκάμας ρεπερτορίου, από κλασική και σύγχρονη μουσική με διεθνούς φήμης σολίστ, μέχρι τζαζ, μουσικές παραδόσεις των Βαλκανίων αλλά και ρεμπέτικο. Ξεχωριστή θέση στο φετινό πρόγραμμα έχει η συναυλία που θα δώσουν για πρώτη φορά οι πρόσφυγες που συμμετέχουν στο ετήσιο εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα του φεστιβάλ, ενώ η αυλαία θα πέσει με τη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη και μια "πολύτιμη μοιρασιά ψυχής".

Την καλλιτεχνική διεύθυνση της διοργάνωσης υπογράφουν η βιολονίστα Όλγα Holdorff Μυριαγκού και ο συνθέτης Λευτέρης Βενιάδης, οι οποίοι μας παραχώρησαν μία κοινή συνέντευξη λίγο πριν την έναρξη της έβδομης εκδοχής του φεστιβάλ.

Tο Μουσικό Φεστιβάλ της Χίου συνεχίζεται για 7η χρονιά. Πώς έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε θεσμό και τι να αναμένουμε για φέτος;
Η ανταπόκριση του κόσμου και η συνδιαλλαγή με το κοινό μάς απέδειξε ότι ήταν κάτι που έλειπε από το νησί. Το ίδιο και η επιμονή και η πίστη στο όραμά μας. Φέτος αναμένουμε όλες αυτές τις ωραίες εκπλήξεις που προκύπτουν μετά ή κατά τη διάρκεια των καλλιτεχνικών δράσεων. Η αναμονή και η προσμονή, η εμπειρία κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και ο απόηχος μετά, όπως συμβαίνει με κάθε έντονο καλλιτεχνικό γεγονός, συν ότι αυτό συμβαίνει σε έναν υπέροχο τόπο, τη Χίο.

Σε τι διαφέρει από άλλα μουσικά φεστιβάλ; Ποιο θα λέγατε ότι είναι το βασικό χαρακτηριστικό του, η φιλοσοφία του;
Από το ξεκίνημά του το φεστιβάλ αφορούσε σε όλο τον κόσμο του νησιού - από τα γηροκομεία και τα camp προσφύγων, φυσικά τους μόνιμους κατοίκους της Χίου αλλά και τους τουρίστες, εφόσον το φεστιβάλ πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι οι εκδηλώσεις του φιλοξενούνται σε διάφορα τοπία του νησιού - φροντίζουμε κάθε συναυλία-παράσταση να ταιριάξει με το χώρο, ανάλογα με το ύφος της. Δεν εμμένουμε σε ένα είδος μουσικής ή παραστάσεων αλλά υπάρχει κοινός τόπος: η υψηλή ποιότητα. 

Ποιά είναι τα highlights του φετινού line-up και ποιοι οι χώροι διεξαγωγής του;
Κάθε εκδήλωση είναι ξεχωριστή και εντελώς διαφορετική οπότε υπό αυτή την έννοια είναι όλα highlights και έγκειται στο κοινό να βρει αυτό που το εκφράζει, που θέλει να δει και να ακούσει.

Φέτος το φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στο ρεμπέτικο τραγούδι. Πώς έγινε η επιλογή;
Τον περασμένο Μάρτιο κάναμε "εξαγωγή" πολιτισμού στη Γερμανία. Το μουσικό σχολείο Χίου ήταν προσκεκλημένο στο Βερολίνο στο πλαίσιο ανταλλαγής με την παιδική χορωδία αγοριών του Καθεδρικού Ναού του Βερολίνου (Staats - und Domchor Berlin). Η Γερμανική Χορωδία είχε επισκεφθεί τη Χίο και είχε δώσει μια σειρά από ανεπανάληπτες συναυλίες. Ο καθηγητής του μουσικού σχολείου Μιχάλης Πιλαβάς, επηρεασμένος από τη συναυλία "Αλληλεγγύη - Concert In Motion” που είχε γίνει την προηγούμενη χρονιά στο φεστιβάλ, όπου παρουσιάστηκαν εκ νέου δικές μου ανασυνθέσεις βασισμένες σε ρεμπέτικα τραγούδια με τη συμμετοχή μαθητών και παιδιών προσφύγων, επέλεξε αυτό το είδος μουσικής να είναι ο κορμός μιας μουσικής παράστασης εκ μέρους του ελληνισμού. Δημιούργησε μια μουσική διάλεξη, να το πω έτσι, η οποία πλαισιωνόταν από ρεμπέτικα και το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Είχε μεγάλη ανταπόκριση από το μικτό γερμανικό και ελληνικό κοινό του Βερολίνου. Κι εδώ έρχεται ο προσωπικός παραγοντας που λέγαμε στην αρχή. Η παράσταση αυτή έρχεται να παρουσιαστεί στο γενέθλιο τόπο του Μιχάλη Πιλαβά, το χωριό Άγιος Γεώργιος Συκούσης, από όπου κατάγεται ο εμπνευστής. Την καρτερούμε με ενθουσιασμό.

Ποια άλλα είδη μουσικής θα ακούσουμε;
Εκτός από ρεμπέτικο, θα ακούσουμε συναυλίες κλασικής μουσικής, μπαρόκ τζαζ με Βαλκανικά χαρακτηριστικά αλλά και σύγχρονη πρωτότυπη μουσική, όπως για παράδειγμα στο εργαστήρι της παραστατικής ανάγνωσης ΠΟΙΗΜΑ(ΤΑ) πάνω σε ποίηση του Καβάφη, όπου νέα παιδιά από το Μουσικό Σχολείο θα γράψουν δικές τους μουσικές υπό την καθοδήγηση ενός συνθέτη, χρησιμοποιώντας μοντέρνες τεχνικές και αυτοσχεδιασμό. Επίσης την πρωτότυπη παράσταση μουσικού θεάτρου "Λουκής Λάρας" και φυσικά τον Αλκίνοο Ιωαννίδη με την ιστορική του μπάντα. Τέλος, θα ακούσουμε μουσικές από τις διάφορες χώρες καταγωγής των παιδιών προσφύγων που συμμετέχουν στα μαθήματα του camp της Χίου όλη τη χρονιά, στη συναυλία που θα δώσουν για πρώτη φορά φέτος!

7ο φεστιβάλ χιου

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ για την τοπική κοινωνία που το φιλοξενεί;
Σημαίνει πολλά όταν ο κόσμος περιμένει πλέον να ανακοινωθεί το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και να γιορτάσει τη χαρά της μουσικής σε έναν υπέροχο τόπο. Σημαίνει πολλά για τη νέα γενιά, να πάρει ερεθίσματα, να νιώσει ότι συν-δημιουργεί. Σημαίνει πολλά ακόμα και για την τοπική κοινωνία και αγορά, να νιώθει ότι συμμετέχει με το δικό της τρόπο σε κάτι φρέσκο. Σημαίνει πολλά  να κερδίζουμε όλο και παραπάνω μη φιλόμουσους ακόλουθους, να ανοίγουμε δρόμους στο μυαλό των θεατών και ακροατών. Η τοπική κοινωνία περιμένει κάθε φορά την επόμενη έκδοση, ειδικά το χειμώνα που δεν υπάρχουν τόσες πολλές εκδηλώσεις στη Χίο. Να σημειώσουμε ότι συμμετέχουν στο φεστιβάλ πολλοί ντόπιοι καλλιτέχνες και μουσικοί, και αρκετοί νέοι και έφηβοι. 

Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται το φεστιβάλ;
Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Είναι πολύ κοντά στους νέους με ενέργειες όπως η ανταλλαγή μαθητών με το Βερολίνο που προανέφερα, ενώ νέοι συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις, σε masterclass και εργαστήρια, και στις συναυλίες, είτε μέσω της χορωδίας είτε παίζοντας καποιο όργανο (κλασικό ή παραδοσιακό). Είναι πολύ ωραία εμπειρία να βλέπουμε στη διάρκεια του φεστιβάλ τόσο διαφορετικό κοινό κάθε βράδυ. 

Τι αποκομίζουν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες από το Φεστιβάλ; Ποιες αναμνήσεις κρατάτε από παλιότερες διοργανώσεις;
Οι καλλιτέχνες πέραν του ότι συμμετέχουν σε υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις που στέκουν σε παγκόσμιο στερέωμα, μετά κουβαλούν ένα κομμάτι της Χίου μέσα τους. Όλοι οι καλλιτέχνες θέλουν να ξανάρθουν και από την πρώτη στιγμή δένονται με την ομάδα, το φεστιβάλ, τον κόσμο και το νησί. Η Χίος μένει στην καρδιά τους και όσοι έχουν ξανάρθει μας λένε ότι είναι σαν να επιστρέφουν σπίτι τους. Κρατάμε πάρα πολλές αναμνήσεις και από τους διάφορους χώρους - παλιούς και καινούργιους, που τους δίνουμε πνοή για πρώτη φορά ή τους ξαναζωντανεύουμε για τις ανάγκες του φεστιβάλ, και όπου έχουμε βιώσει φοβερές στιγμές και εκπλήξεις, τις οποίες και μοιραζόμαστε φυσικά με τους καλλιτέχνες και το κοινό.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζει κάποιος που επισκέπτεται πρώτη φορά το Φεστιβάλ;
Εκτός από τις εκδηλώσεις μας, την ομορφιά της Νότιας Χίου με τα μαστιχοχώρια της και τα Μεσαιωνικά χωριά, αλλά και την λίγο πιο άγρια φύση και ομορφιά της Βόρειας Χίου, όπου επίσης μπορεί κανείς να επισκεφθεί πολύ όμορφα χωριά, με το κάθε ένα από αυτά να είναι μοναδικό. Τα αρχαιολογικά τοπία της, το μοναστήρι Νέα Μονή που αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της Unesco, τις υπέροχες και ιδιαίτερες παραλίες της, όπως και τα διάφορα ταβερνάκια και φυσικά τα ντόπια προϊόντα.

Ποια είναι η δική σας Χίος; Δώστε μας κάποια tips που δεν πρέπει να χάσουμε για να ζήσουμε το νησί σαν γνώστες.
Η δική μας Χίος είναι οι συζητήσεις με τους ανθρώπους, οι ωραίες κουβέντες, η αυθόρμητη επικοινωνία με τον κόσμο που συναντάς στο δρόμο ή κάπου που δεν περίμενες, που θα πιεις ένα ποτηράκι σούμα, που θα σε καλέσουν σε μια αυλή να ρίξεις μια ματιά, που θα σου πουν μια φιλοσοφία, ένας ψαράς σε ένα χωριό και φυσικά η επικοινωνία με το κοινό του φεστιβάλ. Πάρτε το χρόνο σας και απολαύστε την κάθε στιγμή που θα ζήσετε στη Χίο!

7ο φεστιβάλ χιου

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.