She Past Away: "Ο καλλιτέχνης ως πολιτική φιγούρα είναι ο άνθρωπος που εκφράζει την καρδιά του"

Ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα darkwave συγκροτήματα, οι Τούρκοι She Past Away, επιστρέφουν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του νεότευκτου Death Disco Open Air Festival (22=23/7), που γιορτάζει με ένα διήμερο στην Τεχνόπολη τα δέκα χρόνια του ομώνυμου club στου Ψυρρή.

She Past Away

Τα δέκα χρόνια της στα αθηναϊκά δρώμενα γιορτάζει η Death Disco με ένα μεγάλο διήμερο open air φεστιβάλ στην Τεχνόπολη. Στις 22 και 23/7, θα παρελάσουν κάτω από την κόκκινη καμινάδα μπάντες από τον αφρό της darkwave παγκόσμιας σκηνής, σύγχρονα ονόματα που έχουν κερδίσει με την αξία τους τη θέση τους ανάμεσα στους κορυφαίους του είδους αλλά και νέες εγχώριες μπάντες που φιλοδοξούν να γίνουν το next big thing. Έχουμε και λέμε: The Sisters of Mercy, VNV Nation, She Past Away, Lebanon Hanover, Sad Lovers & Giants, Actors, Absolute Body Control, Mecano Un. Ltd, Selofan, Rue Oberkampf, Plojo, Kalte Nacht, Mechanimal, Youth Valley.

Λίγο πριν συγκεντρωθούμε στην Τεχνόπολη για να παραδωθούμε στους πρωτοπόρους του σκοτεινού ήχου, μιλήσαμε με δύο από τους σημαντικότερους σύγχρονους εκπροσώπους του. Τους Τούρκους Volkan Caner και Doruk Öztürkcan, γνωστότερους σε μας ως She Past Away, που με μία πορεία δεκαπέντε χρόνων, αλλά μόνο τριών LP έχουν καταφέρει να γράψουν μια χαρακτηριστική πορεία, τόσο χάρη στις δουλεμένες παραγωγές τους όσο και στην αισθητική που προσδίδει η τούρκικη γλώσσα στην γοτθική ατμόσφαιρά τους.

Πώς έχει εξελιχθεί η post punk και darkwave σκηνή στην Τουρκία από τότε που πρωτοξεκινήσατε;
Doruk Öztürkcan:
Υποθέτω ότι έχει εξαπλωθεί την τελευταία δεκαετία, αντίστοιχα με την παγκόσμια διεύρυνση που παρατηρείται στο είδος. Θέλω να πιστεύω ότι παίξαμε κι εμείς ένα ρόλο σ’ αυτήν την ανάπτυξη, τόσο από την πλευρά του κοινού όσο και των μουσικών.

Ζείτε ακόμη στην Βαρκελώνη και την Αθήνα; Οι επιμέρους σκηνές των πόλεων όπου έχετε ζήσει επηρέασαν τη δημιουργία σας;
Volkan Caner:
Εγώ ζω στην Βαρκελώνη, αλλά ο Doruk επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη από την Αθήνα πριν από δύο χρόνια. Η εμπλοκή μας με το darkwave πάει πίσω στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν ακόμα ζούσα στην Προύσα, όπου και μεγάλωσα, και ο Doruk στην Κωνσταντινούπολη. Δε θα έλεγα ότι υπήρχε τόσο μία ενιαία σκηνή, όσο ένα "happening" μεταξύ μερικών φίλων.

Volkan, ποια είναι τα θέματα που προτιμάς να σχολιάζεις στους στίχους σου; 
V. C.:
Θέλω να εκφράζω την αρνητική πλευρά της ζωής, την οποία την έχουμε όλοι και δεν θέλουμε να την παραδεχόμαστε ανοιχτά, ακόμα και στους εαυτούς μας. Κατάθλιψη, άγχος, πνευματικός πόνος… Μου αρέσουν επίσης τα θέματα που είναι κάπως ψυχεδελικά, αφηρημένα και ποιητικά, αλλά πάντα με έναν σκοτεινό τρόπο.

Στους στίχους σας, υπάρχει – διακριτική βέβαια- κοινωνική κριτική. Ποιος είναι για εσάς ο ρόλος του καλλιτέχνη ως πολιτική φιγούρα;
D. Ö.:
Είναι διακριτική, αλλά το μήνυμα είναι ανοιχτό σε όσους θέλουν να το λάβουν. Εμείς είμαστε πάντα οι εαυτοί μας και εκφράζουμε τους εαυτούς μας μέσα από τη μουσική. Ο καλλιτέχνης ως πολιτική φιγούρα, στην περίπτωσή μας, είναι ο άνθρωπος που εκφράζει την καρδιά του.

Να περιμένουμε ένα νέο δίσκο σύντομα, μιας και ο τελευταίος κυκλοφόρησε το 2019 ("Disko Anksiyete”); Και αν ναι, θα ακούσουμε καινούργιο υλικό στο live σας στο πλαίσιο του Death Disco Open Air Festival; 
V. C.:
Έχουμε ηχογραφήσει κάποια singles, για το οποία αναμένουμε το οπτικό υλικό, εξώφυλλα και βίντεο που θα τα συνοδέψουν. Δεν έχουμε αποφασίσει, ωστόσο, ακόμα πότε θα τα κυκλοφορήσουμε. Δυστυχώς, δε θα ακούσετε κάτι από αυτά στο επόμενο σόου μας, αλλά θα παρουσιάσουμε μία επιλογή τραγουδιών και από τους τρεις δίσκους μας.

Στο φεστιβάλ, θα εμφανιστείτε ακριβώς πριν τους Sisters of Mercy. Οι δημοσιογράφοι πάντα συνέδεαν τον ήχο σας με τον δικό τους, για τους οποίους έχετε σχολιάσει ότι "απλώς δεν γνωρίζουν άλλες μπάντες". Επομένως, πώς αισθάνεστε γι αυτό το line up;
D. Ö.:
Για να είμαστε ειλικρινείς, μας αρέσει πολύ αυτή η σειρά εμφάνισης αλλά και το πλήρες line up του φεστιβάλ. Συγχαίρουμε τον Λεωνίδα Σκιαδά (σ.σ. δημιουργός του φεστιβάλ) για το θάρρος και την τόλμη να συνθέσει ένα τέτοιο line up. Πιστεύουμε επίσης πως θα το εκτιμήσει το ελληνικό κοινό, μιας και υπάρχει πολύς σεβασμός στη χώρα για τις μπάντες που ίδρυσαν αυτό το είδος.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Death Disco Open Air Festival - Ημέρα 2η

  • Φεστιβάλ

Με αφορμή τα δέκατα γενέθλιά του, το επώνυμο club της Λεπενιώτου διοργανώνει ένα εορταστικό διήμερο φεστιβάλ, με δύο stages και 15 ονόματα. Πρωταγωνιστές της δεύτερης ημέρας οι The Sisters Of Mercy, She Past Away, Actors, Absolute Body Control, Mecano Un. Ltd, Mechanimal και Data Fragments.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Η αλήθεια είναι ότι αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους". Mας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
27/04/2024

Ξεκινά η προπώληση για την "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι στο Ηρώδειο

Η "Τόσκα" του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια του Ούγκο ντε Άνα, είναι η πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού για το 2024.

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.