Οι Lebanon Hanover νοσταλγούν εποχές που τα πράγματα ήταν ευκολότερα

Το ντουέτο με την καρμική σχέση με την Ελλάδα επιστρέφει στην Αθήνα για το Plissken. Mιλήσαμε μαζί τους για την Fabrika Records, την αποξένωση και τις σχέσεις σε ένα ψηφιοποιημένο κόσμο.

Οι Lebanon Hanover νοσταλγούν εποχές που τα πράγματα ήταν ευκολότερα

«Δεν είμαστε φεστιβαλική μπάντα, αλλά είναι τιμή μας να παίζουμε στην Αθήνα, ειδικά σε ένα τόσο επικό φεστιβάλ». Οι Lebanon Hanover δε θα μπορούσαν να αποφύγουν την Ελλάδα και να ήθελαν: η Larissa «Iceglass» Georgiou έχει καταγωγή από τη Φιλιππιάδα, ο William Maybelline είναι παντρεμένος με Αθηναία, ενώ οι δίσκοι τους κυκλοφορούν από την εγχώρια Fabrika Records. «Γνωριστήκαμε το 2011 στο Drop Dead Festival, στο Βερολίνο. Τότε η Ιωάννα (σ.σ. Παυλίδου, η μία από τους ιδιοκτήτες της δισκογραφικής και μέλος των Selofan) μου ζήτησε να ετοιμάσουμε ένα LP μαζί τους. Από τότε χτίσαμε έναν ισχυρό δεσμό και αναδύθηκε μια υπέροχη ιστορία», μου λέει η Larissa σχετικά με τη συνεργασία τους με την εταιρεία που αποκαλύπτει μερικά από τα πιο εκκεντρικά και ενδιαφέροντα ονόματα της new wave και minimal synth σκηνής (She Past Away, Regressverbot, Buzz Kull).

Θα ήθελαν μάλιστα να έχουν παίξει μαζί με τους Χωρίς Περιδέραιο, τους Film Noir, τους Alive She Died και τους θεσσαλονικείς Fear Condition, αλλά μπήκαν καθυστερημένα στο darkwave τερέν. Μετράνε πλέον 9 χρόνια σταθερής παρουσίας και πέντε δίσκους, με τον πιο πρόσφατο («Let them be alien») να φέρνει την παγωμένη πλευρά τους σε νέα βάθη. Μπορεί να μην έλαβε τις ενθουσιώδεις αντιδράσεις του παλαιότερου «Tomb for Two» αλλά δίνει μία νέα διάσταση στις απόψεις τους για την αποξένωση του σύγχρονου κόσμου. «And however hard I try to integrate / Iʼll always remain alien» τραγουδούν στο Alien, συμπυκνώνοντας σε δύο φράσεις το νόημα της προσωπικής μοναξιάς.

Οι Lebanon Hanover νοσταλγούν εποχές που τα πράγματα ήταν ευκολότερα - εικόνα 1

Όπως μεταπηδούν από τον Λίβανο στο Ανόβερο, έτσι περνούν και οι στίχοι τους από τα Αγγλικά στα Γερμανικά. «Τα Αγγλικά τα χρησιμοποιώ περισσότερο γιατί θέλω οι στίχοι μου να είναι κατανοητοί σε όλον τον κόσμο. Για αισθητικούς λόγους όμως προτιμώ τα Γερμανικά. Το german wave του ‘80 άλλωστε είναι από τα αγαπημένα μου μουσικά είδη». Αντίστοιχα, εναλλάσουν και τα φωνητικά τους, ενστικτωδώς, με βάση τη χροιά που ταιριάζει σε κάθε επιμέρους κομμάτι. Το αποτέλεσμα είναι συντριπτικό, παρότι η μουσική αίσθηση είναι πολλές φορές αποστασιοποιημένη.

Τα συναισθήματα όμως είναι πάντα παρόντα και θυμίζουν εκείνα των αληθινά ρομαντικών. Η Larissa εκφράζει έτσι τους προβληματισμούς της για τις σύγχρονες σχέσεις: «Οι καιροί των πολλαπλών επιλογών και της αποξένωσης μέσα σε έναν κόσμο ψηφιοποιημένο είναι πολύ τρομακτικοί. Με κάνουν να νοσταλγώ εποχές που τα πράγματα ήταν ευκολότερα. Να διαβάζουμε ποιήματα ο ένας στον άλλον. Να γράφουμε γράμματα ή να κοιτάζουμε απλώς τον ουρανό και να ονειρευόμαστε. Εύχομαι οι άνθρωποι να βλέπονται περισσότερο και να μην κοιτάζουν μόνο τις οθόνες και τα likes». Στο live των Lebanon Hanover στο Plissken (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 26/6), πάντως, θα χορεύουμε ώμο με ώμο μέχρι το πρωί. Και αυτό προς το παρόν είναι αρκετό…

Περισσότερες πληροφορίες

Plissken

  • Φεστιβάλ

Με headliners τον «πατέρα» της disco και πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής Giorgio Moroder, τη δημοφιλή modern soul κολεκτίβα των Jungle, τους Τουαρέγκ από τη Σαχάρα Tinariwen και την underground super star της house σκηνής The Black Madonna.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

Πειραιώς 100 & Περσεφόνης 1, Γκάζι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η Εύη Μάζη στο μπαράκι της Διδότου

Μουσικές και τραγούδια από όλο τον κόσμο, ethnic ορχηστρικά, τραγούδια από το μεσοπόλεμο, ρεμπέτικα, ελληνικές μπαλάντες, λαϊκά τραγούδια, fados, κινηματογραφική μουσική και άλλα πολλά.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/05/2024

AthensRocks 2024: Ροκάρουμε με Sleaford Mods, The Last Internationale και Ilias Bogdanos & Inco

Το AthensRocks ετοιμάζει ένα πολυσυλλεκτικό line up που θα ενθουσιάσει όλους τους μουσικόφιλους.

"Rio": Σαν σήμερα το 1982, κυκλοφορεί το magnum opus των Duran Duran

Το "Rio" συνδύαζε ότι πιο ενδιαφέρον συνέβαινε στη μουσική των early 80s: το σκοτάδι του post-punk, τον πειραματισμό της synth-pop, την ατμόσφαιρα του gothic rock και τους αψεγάδιαστους disco ρυθμούς.

Το "Ζάρι" της Μαρίνας Σάττι επανακυκλοφορεί σε 4 διαφορετικές εκδοχές

Το τραγούδι που εντυπωσίασε το κοινό της Eurovision, λαμβάνοντας το μεγάλο εισιτήριο για τον τελικό, επανακυκλοφορεί "A capella", "Instrumental", "Sped Up" αλλά και στην Live έκδοση.

Ανακαλύπτοντας το ποιητικό σύμπαν των πνευστών

Ενδιαφέρουσα εναλλακτική στις καθιερωμένες εκδηλώσεις θρησκευτικής μουσικής αποτέλεσε, λίγο πριν το Πάσχα, το "Σαββατοκύριακο των πνευστών" του Μεγάρου Μουσικής, όπου εξέχουσα παρουσία είχαν, μεταξύ άλλων, οι εξαιρετικοί μουσικοί ξύλινων πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το electro-pop τρίο των Cannons στην Τεχνόπολη

Φέτος πραγματοποιούν την πρώτη ευρωπαϊκή περιοδεία τους και κάνουν στάση στην Αθήνα.

Eric Prydz και KÖLSCH headliners του Primer 2024

Headliner του Μain Stage o Σουηδός Eric Prydz, που εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ενώ στα decks του Afterhours Stage πρωταγωνιστεί ο Δανός KÖLSCH.