Πώς οι Bicep κατάφεραν να κάνουν τη μουσική νοσταλγία τη μεγαλύτερη χορευτική τάση;

Όσο η ανυπομονησία για το live show των Bicep κορυφώνεται, θυμόμαστε τις καλύτερες στιγμές του μεγαλύτερου success story της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής.

Bicep

Δύο παιδικοί φίλοι από το Μπέλφαστ, ο Andrew Ferguson και ο Matthew McBriar, ξεκίνησαν το blog - και μετέπειτα δισκογραφικό label - "Feel my bicep" για να μοιράσουν την απόσταση που τους χώριζε στη διάρκεια των σπουδών τους από το να δημιουργούν μαζί. Το πρώτο αυτό βήμα τροφοδότησε η κοινή αγάπη τους για τα ανεξερεύνητα ή ξεχασμένα πεδία της ηλεκτρονικής μουσικής σε συνδυασμό με έναν σιωπηλό όρκο να μην απομακρυνθούν από την "καρδιά" του πάρτι. Η θρυλική πλατφόρμα κατάφερε τελικά να τους χαρίσει πολλά περισσότερα αφού η ανοικτότητα και η μαζική συμμετοχή των ενθουσιασμένων χρηστών (ή καλύτερα χιλιάδων μελών ενός διαδικτυακού community) ενέπνευσε μια σειρά από πειραγμένες εκδοχές παραγνωρισμένων disco, Chicago house και italo disco κομματιών. 

Κανείς δεν περίμενε το drop του single-συναισθηματικού πυροτεχνήματος "Glue", ενός από τα dance anthems που κάπου, κάποτε όλοι έχουμε χορέψει. Η πρώτη, ομώνυμη δισκογραφική κυκλοφορία τους με τα ακαταμάχητα grooves και τις διαφορετικές υφές της house μουσικής που πρότειναν σε κάθε κομμάτι τους, σκαρφάλωσε στο Top20 των UK charts ("Bicep", 2017) αναδεικύοντας το ντουέτο σε ένα από τα πιο περιζήτητα και καθοριστικά acts της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής. 

Tο δεύτερο άλμπουμ τους, "Isles" (2021), τους καθιέρωσε ως κυρίαρχους του είδους αλλά και άξιους εκπροσώπους της ιρλανδικής σκηνής. H καραντίνα ανάγκασε τους Βρετανούς να σκάψουν βαθύτερα για να βρουν μια μουσική άλλη από αυτή που θα άκουγε κανείς σε ένα πλαίσιο φεστιβαλικό, όπως τα οπτικοακουστικά υπερθεάματα που έγιναν συνώνυμα με τους Bicep. Στα ambient ηχοτοπία, τα δραματικά breakdowns, τη διάχυτη μελαγχολία και τις dreamy μελωδίες τους αποκρυσταλλώνεται αυτή η υπόγεια νοσταλγία για τα 80s και 90s, που έχουν συνυφάνει με το ύφος και τον ήχο τους, ήδη από το ντεμπούτο τους. Εποχές που αν και ο Ferguson και ο McBriar δεν έζησαν ουσιαστικά επανέρχονται σαν βιωμένες αναμνήσεις. Ίσως αυτό να έχει να κάνει με την καταγωγή τους και τον ιδιαίτερο, "απελευθερωτικό" ρόλο των θρυλικών clubs του Μπέλφαστ ("Shine", "Thompson’s Garage" κ.α.), που έδωσαν τον χώρο σε αντιμαχόμενες κοινότητες να έρθουν κοντά.

Bicep

Με αφορμή το πρόσφατο "Water" και μετά τα δύο εμφατικά sold out shows που έδωσε στο εμβληματικό του Λονδίνου, το δίδυμο, που κατάφερε με κάθε νέα κυκλοφορία του να καθορίσει τη μουσική της δεκαετίας που διανύουμε, έρχεται στην Αθήνα και στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ, στις 30 Απριλίου, για να το μετατρέψει στο μεγαλύτερο dancefloor της πόλης. Ο χορευτικός μαραθώνιος, που φέρει την υπογραφή (και τις εγγυήσεις) του Plisskën Festival, θα ξεκινήσει από νωρίς με τις πόρτες να ανοίγουν από το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. Το κοινό θα αναλάβει να "ζεστάνει" η πρωτοποριακή Γαλλίδα Fantastic Twins στην παρθενική εμφάνισή της στη χώρα μας (8.45 μ.μ.), ενώ, τη σκυτάλη θα πάρει η περίφημη Romy των ΧΧ (10 μ.μ.). Τη βραδιά θα κλείσει το θρυλικό διδυμο από τη Γλασκώβη, JD Twitch & JG Wilkes ή αλλιώς Optimo (Espacio), γνωστό για τα πιο εκλεκτικά και εκστατικά μεταμεσονύχτια set του (1.30 π.μ.).

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Αυτό είναι το πλήρες line-up της πρώτης μέρα του AthensRocks 2024

Οι Spiritualized, οι The Armed και οι Πεθαίνουν στο Τέλος θα πλαισιώσουν τους Queens of the Stone Age.

19/04/2024

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.

Οι Pulp γιορτάζουν τα 30 χρόνια του άλμπουμ "His ‘N’ Hers"

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.