Πώς οι Bicep κατάφεραν να κάνουν τη μουσική νοσταλγία τη μεγαλύτερη χορευτική τάση;

Όσο η ανυπομονησία για το live show των Bicep κορυφώνεται, θυμόμαστε τις καλύτερες στιγμές του μεγαλύτερου success story της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής.

Bicep

Δύο παιδικοί φίλοι από το Μπέλφαστ, ο Andrew Ferguson και ο Matthew McBriar, ξεκίνησαν το blog - και μετέπειτα δισκογραφικό label - "Feel my bicep" για να μοιράσουν την απόσταση που τους χώριζε στη διάρκεια των σπουδών τους από το να δημιουργούν μαζί. Το πρώτο αυτό βήμα τροφοδότησε η κοινή αγάπη τους για τα ανεξερεύνητα ή ξεχασμένα πεδία της ηλεκτρονικής μουσικής σε συνδυασμό με έναν σιωπηλό όρκο να μην απομακρυνθούν από την "καρδιά" του πάρτι. Η θρυλική πλατφόρμα κατάφερε τελικά να τους χαρίσει πολλά περισσότερα αφού η ανοικτότητα και η μαζική συμμετοχή των ενθουσιασμένων χρηστών (ή καλύτερα χιλιάδων μελών ενός διαδικτυακού community) ενέπνευσε μια σειρά από πειραγμένες εκδοχές παραγνωρισμένων disco, Chicago house και italo disco κομματιών. 

Κανείς δεν περίμενε το drop του single-συναισθηματικού πυροτεχνήματος "Glue", ενός από τα dance anthems που κάπου, κάποτε όλοι έχουμε χορέψει. Η πρώτη, ομώνυμη δισκογραφική κυκλοφορία τους με τα ακαταμάχητα grooves και τις διαφορετικές υφές της house μουσικής που πρότειναν σε κάθε κομμάτι τους, σκαρφάλωσε στο Top20 των UK charts ("Bicep", 2017) αναδεικύοντας το ντουέτο σε ένα από τα πιο περιζήτητα και καθοριστικά acts της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής. 

Tο δεύτερο άλμπουμ τους, "Isles" (2021), τους καθιέρωσε ως κυρίαρχους του είδους αλλά και άξιους εκπροσώπους της ιρλανδικής σκηνής. H καραντίνα ανάγκασε τους Βρετανούς να σκάψουν βαθύτερα για να βρουν μια μουσική άλλη από αυτή που θα άκουγε κανείς σε ένα πλαίσιο φεστιβαλικό, όπως τα οπτικοακουστικά υπερθεάματα που έγιναν συνώνυμα με τους Bicep. Στα ambient ηχοτοπία, τα δραματικά breakdowns, τη διάχυτη μελαγχολία και τις dreamy μελωδίες τους αποκρυσταλλώνεται αυτή η υπόγεια νοσταλγία για τα 80s και 90s, που έχουν συνυφάνει με το ύφος και τον ήχο τους, ήδη από το ντεμπούτο τους. Εποχές που αν και ο Ferguson και ο McBriar δεν έζησαν ουσιαστικά επανέρχονται σαν βιωμένες αναμνήσεις. Ίσως αυτό να έχει να κάνει με την καταγωγή τους και τον ιδιαίτερο, "απελευθερωτικό" ρόλο των θρυλικών clubs του Μπέλφαστ ("Shine", "Thompson’s Garage" κ.α.), που έδωσαν τον χώρο σε αντιμαχόμενες κοινότητες να έρθουν κοντά.

Bicep

Με αφορμή το πρόσφατο "Water" και μετά τα δύο εμφατικά sold out shows που έδωσε στο εμβληματικό του Λονδίνου, το δίδυμο, που κατάφερε με κάθε νέα κυκλοφορία του να καθορίσει τη μουσική της δεκαετίας που διανύουμε, έρχεται στην Αθήνα και στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ του ΟΑΚΑ, στις 30 Απριλίου, για να το μετατρέψει στο μεγαλύτερο dancefloor της πόλης. Ο χορευτικός μαραθώνιος, που φέρει την υπογραφή (και τις εγγυήσεις) του Plisskën Festival, θα ξεκινήσει από νωρίς με τις πόρτες να ανοίγουν από το απόγευμα στις 7.30 μ.μ. Το κοινό θα αναλάβει να "ζεστάνει" η πρωτοποριακή Γαλλίδα Fantastic Twins στην παρθενική εμφάνισή της στη χώρα μας (8.45 μ.μ.), ενώ, τη σκυτάλη θα πάρει η περίφημη Romy των ΧΧ (10 μ.μ.). Τη βραδιά θα κλείσει το θρυλικό διδυμο από τη Γλασκώβη, JD Twitch & JG Wilkes ή αλλιώς Optimo (Espacio), γνωστό για τα πιο εκλεκτικά και εκστατικά μεταμεσονύχτια set του (1.30 π.μ.).

Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η "Αριάδνη στη Νάξο" κάνει στάση στην Καλλιθέα

Στο πλαίσιο της δράσης "Στην αγκαλιά της Αττικής – Πολιτισμός στις γειτονιές μας" θα παρουσιαστεί η όπερα του Nicola Porpora με ελεύθερη είσοδο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/09/2025

Ο Πάνος Βλάχος στήνει φάση στο θέατρο Βράχων

Ο καλλιτέχνης θα δώσει μια συναυλία με... χωρίς πρόγραμμα στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Στην Σκιά των Βράχων".

Οι Radiohead περιοδεύουν μετά από 7 χρονιά

Το συγκρότημα του Thom Yorke θα εμφανιστεί σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις: τη Μαδρίτη, τη Μπολόνια, το Λονδίνο, την Κοπεγχάγη και το Βερολίνο.

Το Φ hill Sessions επιστρέφει δυναμικά στον Λόφο Φιλοπάππου

Αυτός ο Σεπτέμβριος στο Θέατρο "Δόρα Στράτου" έχει συναυλίες για όλα τα γούστα: από τον Dhafer Youssef και τη Μάρθα Φριντζήλα με τα Καλογεράκια μέχρι τους Χειμερινούς Κολυμβητές και τη Λένα Πλάτωνος.

Η musicAeterna Byzantina στο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων

Η musicAeterna Byzantina συμμετέχει σε τρεις ξεχωριστές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο.

Σείστηκε το Καλλιμάρμαρο στη συναυλία για τον Στέλιο Καζαντζίδη

Το παρών στη μεγαλειώδη συναυλία για τον σπουδαίο ερμηνευτή Στέλιο Καζαντζίδη έδωσαν 30.000 θεατές, ενώ συμμετείχε πλήθος αγαπημένων καλλιτεχνών.

Ο Κ. Βήτα ηλεκτρίζει την Τεχνόπολη

Ο μουσικός που πειραματίστηκε με τον ηλεκτρονικό ήχο και έντυσε τα τραγούδια του με χαρακτηριστική ποιητική πρόζα έρχεται για μια μοναδική συναυλία.