Συναυλιακό μπουμ! Ετοιμαστείτε για ένα καλοκαίρι γεμάτο συγκινήσεις

Φτιάξαμε τον δυνατόν πληρέστερο οδηγό για όσα ανυπομονούμε να δούμε στην πόλη μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

συναυλίες 2023

Το υπερεπιτυχημένο καλοκαίρι του 2022 έθεσε νέο πήχη προσδοκιών για τα φεστιβάλ και τις συναυλίες, και οι διοργανώσεις "απαντούν" φέτος με ένα πλούσιο, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, που δεν ποντάρει μόνο σε κραταιές, ασφαλείς αξίες του παρελθόντος, αλλά και σε φρέσκα, πολυσυζητημένα ονόματα του σήμερα. Με βάση λοιπόν τη μέχρι στιγμής εικόνα, φτιάξαμε τον δυνατόν πληρέστερο οδηγό για όσα ανυπομονούμε να δούμε στην πόλη μέχρι τα τέλη Ιουλίου.  

Don’t mind the gap!

Δύο από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας και σημεία αναφοράς των συναυλιακών ραντεβού του καλοκαιριού ενώνουν φέτος δυνάμεις για ένα τριήμερο line up-φωτιά, στις 20, 21 και 23 Ιουνίου. Το Release Athens Festival και το SNF Nostos του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" φέρνουν ακόμη πιο κοντά την Πλατεία Νερού και το Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ, με περισσότερους headliners, stages και πραγματική φεστιβαλική αύρα.

Rosalía
Rosalia

Τη μεγάλη αυτή συνεργασία θα εγκαινιάσει στην Πλατεία Νερού το απόλυτο pop icon Rosalia, που με το πιο πρόσφατο άλμπουμ της-εμμονή απέδειξε ότι εκπροσωπεί ό,τι προσπαθεί να είναι σήμερα η σύγχρονη pop. Το ακομπλεξάριστο μουσικό κράμα που πρότεινε στο εθιστικό "Motomami" (2022) ξεπέρασε κάθε ηχητικό σύνορο και χάρισε στην ερμηνεύτρια το θρόνο που της αξίζει. Στην αντίπερα όχθη της Ποσειδώνος, το πιο καυτό όνομα της βρετανικής ραπ δίνει το πολυαναμενόμενο δεύτερο ραντεβού του με το ελληνικό κοινό. Ο λόγος για τον Central Cee, που θα μας έρθει φορτσάτος από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ για να παρουσιάσει το φρέσκο "23". Το ποιοι θα μοιραστούν μαζί τους τις δύο σκηνές παραμένει για την ώρα άγνωστο.

Röyksopp
© Stian Anderen
Röyksopp

Τη δεύτερη ημέρα του Release Athens x SNF Nostos, τη σκυτάλη παίρνει τo "True Electric" ντουέτο των Röyksopp. Οι Νορβηγοί επιστρέφουν στο "σπίτι" του Release για ένα εκλεκτικό ηλεκτρονικό σετ με διαφορετικούς σταθμούς από τη σειρά "Profound Mysteries". Το Ξέφωτο, από την άλλη, θα φιλοξενήσει το μουσικό φαινόμενο από την Αυστραλία που ακούει στο όνομα Tash Sultana και κατέκτησε το ίντερνετ σε μόλις πέντε ημέρες με το lo-fi "Jungle". Toυς δύο headliners θα πλαισιώσουν οι M83 του Anthony Gonzalez, οι Dub Inc και οι Groundation που γιορτάζουν φέτος την 20ή επέτειο του εμβληματικού "Hebron Gate".

Siouxsie
Siouxsie Sioux

Η αυλαία της πολυσυλλεκτικής συνδιοργάνωσης θα πέσει με δύο ονόματα που έχουν γράψει τη δική τους σελίδα στην post punk ιστορία. Η Siouxsie Sioux, που επέστρεψε το 2022 (ύστερα από μία δεκαετία απουσίας) στις ζωντανές εμφανίσεις, καταλαμβάνει την Πλατεία Νερού για μια βραδιά που θα επιβεβαιώσει τους λόγους που το post punk είδωλο είναι μια από τις πιο επιδραστικές καλλιτέχνιδες εδώ και τέσσερις δεκαετίες! Το "ζέσταμα" αναλαμβάνουν δύο από τις σημαντικότερες μπάντες που γέννησε το Λίβερπουλ: οι Echo & The Bunnymen και οι Ladytron. Μεγάλοι headliners στο Πολιτιστικό Κέντρο θα είναι οι Νεοϋορκέζοι Interpol, ένα από τα σημαντικότερα alternative σχήματα της βαριάς κληρονομιάς των 00s. To εκρηκτικό line up συμπληρώνουν οι Viagra Boys και The Haunted Youth. 

Παλιοί, αγαπημένοι γνώριμοι

EDITORS
Editors

Αν έρχονταν στην Ελλάδα κάθε χρόνο, εμείς θα πηγαίναμε να τους δούμε κάθε φορά. Αυτό περίπου συμβαίνει και με τρεις από τις μπάντες-αδυναμίες μας, που επιστρέφουν στην Ελλάδα με τη σιγουριά του φαβορί για το εγχώριο κοινό. Στις 25 Ιουνίου, οι headliners του Release Athens Madrugada θα επιβεβαιώσουν την ακατάλυτη σχέση αγάπης με το ελληνικό κοινό στην Πλατεία Νερού. Στο ίδιο μέρος θα εμφανιστούν λίγες ημέρες μετά οι Editors, οι οποίοι θα ανοίξουν για τους Florence and the Machine (2/7), καλεσμένοι του Ejekt Festival. Οι Pink Martini, το αγαπημένο lounge- jazz κοκτέιλ γκρουπ του ελληνικού κοινού έρχεται με όλα τα αγαπημένα μας τραγούδια και ρετρό διάθεση στην Τεχνόπολη (26/6). Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, τέλος, οι James θα συμπράξουν με 22μελή συμφωνική ορχήστρα και χορωδία για ένα best of setlist στο Ηρώδειο (10/7).

Ο γύρος του κόσμου σε δύο συναυλίες 

Os Mutantes
Os Mutantes

Το καλοκαίρι έχει ευχάριστες εκπλήξεις για τους φίλους των world ήχων, αφού καταφθάνουν δύο θρυλικά ονόματα της βραζιλιάνικης μουσικής. Το Σάββατο 24/6 (στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά) το Plisskën υποδέχεται τους Os Mutantes, οι οποίοι συνδέθηκαν με το κίνημα Tropicália, συνδυάζοντας τη samba και την bossa nova με τους Beatles και την αμερικάνικη ψυχεδέλεια των 60s. Από την ίδια "μήτρα" ξεκίνησε και ο Gilberto Gil, που έρχεται προσκεκλημένος του Φεστιβάλ Αθηνών (Ηρώδειο, 17/7) για να γιορτάσει μια λαμπρή καριέρα 60 ετών, στη διάρκεια της οποίας έφτασε να γίνει μέχρι και υπουργός Πολιτισμού της χώρας του.

Από τη Σκανδιναβία με αγάπη

Ghost

Οι Ghost και οι Nightwish δεν δείχνουν να μοιράζονται πολλά πράγματα, πέρα από τη σουηδική τους καταγωγή: οι μεν παίζουν hard rock, οι δε symphonic metal με οπερατικά φωνητικά. Στην πράξη, όμως, υπηρετούν μια θεατρική εκδοχή της μεγάλης rock 'n' roll υπόθεσης, ενώ αρέσουν και σε ένα ευρύτερο κοινό. Αυτό, άλλωστε, αναμένεται να αποτυπωθεί δυναμικά στις επικείμενες εμφανίσεις, με τους Ghost να ηγούνται του AthensRocks 2023 (25/6, Ολυμπιακό Στάδιο) και τους Nightwish να έρχονται επικεφαλής της πρώτης μέρας του Release Athens (7/6, Πλατεία Νερού), δεκαπέντε χρόνια μετά την τελευταία τους συναυλία στην Αθήνα. Το σόου της μπάντας του Tobias Forge με τα άμφια και τις μάσκες παραμένει δημοφιλέστατο, όπως έδειξε και το "Impera" (2022), που παραλίγο να κερδίσει το Νο 1 της Αμερικής. Από την άλλη, η παρέα του Tuomas Holopainen έχει χάσει κάποιους παλιούς συνοδοιπόρους, διατηρεί όμως στην πρώτη γραμμή την επιβλητική Floor Jansen, την οποία δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα.

Στο hip hop μέτωπο

Wu-Tang Clan
Wu-Tang Clan

Στην αρχή ακόμα της συναυλιακής σεζόν, ο Αμερικανός Benny The Butcher της Griselda Records φέρνει στο "Fuzz Club" το φρέσκο άλμπουμ του, με τίτλο "Everybody Can't Go" σε παραγωγή του Hit-Boy (20/5). Από την άλλη, οι RZA, GZA, Method Man, Raekwon, Ghostface Killah, U-God, Masta Killa, Inspectah Deck, Cappadonna ή κοινώς οι Wu-Tang Clan γράφουν το ιδανικό κλείσιμο για το Release Athens 2023. Το επιδραστικό hip-hop συγκρότημα από τη Νέα Υόρκη, που καθόρισε από τις αρχές του ’90 τον ήχο της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ με το τρις πλατινένιο ντεμπούτο "Enter The Wu-Tang (36 Chambers)" και άλλα επτά studio albums, θα βρεθεί στην Πλατεία Νερού το βράδυ της 27ης Ιουλίου.

Cult μα και κλασικά

Melvins
Melvins

Πέρα από τα φεστιβάλ και τις μεγάλες συναυλίες, το πρόγραμμα της ανοιξιάτικης και θερινής σεζόν περιλαμβάνει και εμφανίσεις από ονόματα μικρότερης μεν εμβέλειας, που πέτυχαν όμως να γίνουν "κλασικά" με τον δικό τους, λίγο πιο cult τρόπο. Είδωλα για τον Kurt Cobain και θεμελιώδης επιρροή για ό,τι έμελλε να γίνει grunge στη δεκαετία του 1990, οι Αμερικανοί Melvins συμπληρώνουν σαράντα χρόνια πορείας και αναμένεται να έρθουν φορτσάτοι στην Αθήνα (3/7, Τεχνόπολη). Οι συμπατριώτες τους Agnostic Front, από την άλλη, μετρούν μια εξίσου πολυετή διαδρομή και υπήρξαν καταλυτικοί για τις punk εξελίξεις μετά τον κατακερματισμό της βρετανικής σκηνής στα τέλη των 1970s, προοικονομώντας το νεοϋορκέζικο hardcore. Μάλιστα, όπως απέδειξαν και σε παρελθόντες ερχομούς, διατηρούν αφοσιωμένο κοινό στην Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να δώσει δυναμικό "παρών" στο "An Club" (13/6). 

The dark side of the festivals 

The Sisters of Mercy
© patrycja dlugosz ksaf
The Sisters of Mercy

Με πρωταγωνιστή το νεότευκτο Death Disco Open Air Festival που θα φιλοξενηθεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, ο dark ήχος εκπροσωπείται επάξια στα συναυλιακά ραντεβού του καλοκαιριού. Με αφορμή τα δέκατα γενέθλιά του, το επώνυμο club της Λεπενιώτου διοργανώνει ένα εορταστικό διήμερο φεστιβάλ με headliners τους post punk θρύλους The Sisters of Mercy. Toυς Βρετανούς θρύλους θα πλαισιώσουν οι Soft Moon, She Past Away, Absolute Body Control και Mecano Un.ltd., μεταξύ άλλων (22-23/7). Λίγες μέρες νωρίτερα, οι Boy Harsher θα πλαισιώσουν τους headliners Στέρεο Νόβα (15/7) στο Release Athens. Το darkwave/industrial ντουέτο συνδυάζει synth συγχορδίες με άγριες μπασογραμμές και τα αιθέρια φωνητικά της Jae Matthews.

Χορευτικοί μαραθώνιοι

Black Coffee
Black Coffee

Μια σειρά από μεγάλα events με μερικούς από τους πιο περιζήτητους εκπροσώπους της dance μουσικής μεταμορφώνουν την Αθήνα σε ένα μεγάλο πάρτι. Την αρχή θα κάνει από νωρίς (21/4) ο βραβευμένος με Grammy Black Coffee. Το φαινόμενο της house θα ταρακουνήσει το γήπεδο Tae Kwon Do στο άνω των 3 ωρών DJ set του. Ο "μαέστρος" του synthwave ρυθμού French 79 (κατά κόσμον Simon Henner) έρχεται από τη Μασσαλία και υπόσχεται να μας ταξιδέψει στο μουσικό του σύμπαν με όχημα τις electro pop παραγωγές του και αφετηρία το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (15/5). Το "Bolivar" υποδέχεται το απόλυτο δίδυμο της μελωδικής techno, τους Tale of Us για b2b set με τους Alpha Romero και τη δυναμική Kate Zubok (3/6). Τέλος, ο Γερμανός master του high-tech minimal ήχου επιστρέφει για μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία, με τίτλο "Boris Brejcha in Concert", στην open-air dbi Industrial Area (17/6).

Η τζαζ πλευρά του Φεστιβάλ Αθηνών

Gregory Porter
Gregory Porter

Το Φεστιβάλ Αθηνών τιμά φέτος διάφορες όψεις της τζαζ δημιουργίας – κλασικές, μα και πιο σύγχρονες. Κορυφαίο γεγονός είναι φυσικά ο ερχομός του Herbie Hancock (11/7), ο οποίος έπαιξε με τον Miles Davis, έγραψε πασίγνωστα standards σαν το "Cantaloupe Island", πήρε Όσκαρ και ανακάτεψε πρώτος την τζαζ με το χιπ χοπ. Στο Ηρώδειο, όμως, θα δούμε και τον πολυσυζητημένο Gregory Porter (24/6), που θεωρείται από πολλούς διάδοχος των μεγάλων του "χρυσού" τζαζ παρελθόντος. Στις 12/7 καταφτάνει και η Melody Gardot, η οποία κατάφερε να κερδίσει τις νεότερες ηλικίες χάρη στη βελούδινη φωνή της, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η έλευση του επονομαζόμενου και "τζαζ τραγουδιστή της χιπ χοπ γενιάς" José James στις 8/7, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τέλος, οι φίλοι της ECM αισθητικής αδημονούν για τη βραδιά του Anouar Brahem (5/7), ο οποίος αναμένεται να ενώσει την ευρωπαϊκή πλευρά της μοντέρνας τζαζ με τους ρυθμούς των παραδόσεων της Μεσογείου.

Heavy metal αντεπίθεση 

Helloween
Helloween

Πέρυσι το καλοκαίρι, οι συναυλίες που βασίστηκαν σε διάφορες εκφάνσεις του heavy metal προσέλκυσαν εντυπωσιακά πλήθη, οπότε ήταν βέβαιο ότι θα διατηρούσαν σημαίνοντα ρόλο στον φετινό σχεδιασμό. Το φεστιβάλ Up The Hammers παραμένει ισχυρός πόλος έλξης και επιστρέφει σε τριήμερη εκδοχή, με το παραδοσιακό warm-up (18/5, "An Club") να φέρνει τους Sonja της Melissa Moore για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ως "ορεκτικό" για το διήμερο που ακολουθεί στο "Gagarin 205" (19-20/5), με επικεφαλής τους Καναδούς Exciter και τους θρύλους του U.S. underground Riot V. Το δεύτερο μεγάλο ραντεβού λαμβάνει χώρα στο Release Athens και είναι φυσικά η έλευση των Helloween (17/6, Πλατεία Νερού). Το συγκρότημα που ίδρυσε τον ευρωπαϊκό power ήχο και όρισε τις βασικές του παραμέτρους έχει επανενωθεί με τις εμβληματικές μορφές του Michael Kiske και του Kai Hansen, διαμορφώνοντας μια σύνθεση-όνειρο για τους fans, που περίμεναν πώς και πώς μια τέτοια εξέλιξη. 

Solo acts με βαριά ιστορία 

John Cale
© Madeline Mc Manus
John Cale

Παρότι εκπροσωπούν διαφορετικές ηχητικές κατευθύνσεις, οι συναυλίες τους θεωρούνται από τα σημαντικότερα γεγονότα της σεζόν. Ο Marc Almond κουβαλά τη synth pop κληρονομιά των Soft Cell, αλλά και μια λαμπερή σόλο καριέρα, ετοιμαζόμενος για μια πολυπρόσωπη βραδιά (28/4, Christmas Theater). O John Cale, πάλι, έχει πίσω του το θρύλο των Velvet Underground, αλλά και μια εκλεκτική πορεία, στην οποία και θα ανατρέξει εμφανιζόμενος στο Ηρώδειο (19/6). Ο Steve Vai, τέλος, υπήρξε κιθαρίστας του Frank Zappa, έγινε όμως και όνομα αναφοράς για τους hard & heavy βιρτουόζους χάρη στις εκπληκτικές του επιδόσεις. Μάλιστα, στο "Fuzz" (22/4) θα παίξει με τη Hydra, ένα δικό του δημιούργημα με τρεις λαιμούς και ποικίλες χορδές. Τέλος, η Kim Gordon, ηγετική μορφή των Sonic Youth -του συγκροτήματος που γεφύρωσε το punk με το alternative rock - έρχεται στην Τεχνόπολη για μία ηλεκτρική βραδιά (4/7).

Τα αγαπημένα των ερτζιανών – και όχι μόνο

Florence and the Machine
Florence and The Machine

Από το συναυλιακό καλοκαίρι δεν θα μπορούσαν να λείπουν μερικά από τα πιο radio-friendly ονόματα που κυριαρχούν στις καθημερινές μας ακροάσεις. Οι Waterboys, που τρέφουν μια ιδιαίτερη αγάπη για το ελληνικό κοινό, φέρνουν για πρώτη φορά τις μελωδίες τους στο Ηρώδειο. Η μπάντα του Mike Scott έχει βάλει τη δική της σφραγίδα στο ροκ των 80s-90s και συνεχίζει απτόητη την πορεία της, όπως θα αποδείξει φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (22/6). Ο Tom Odell, ο Βρετανός indie pop αστέρας θα παρουσιάσει στην Τεχνόπολη τον νέο, ανεξάρτητο δίσκο του "Best Day Of My Life" (27/6). Τέσσερα χρόνια μετά τις τρεις θριαμβευτικές sold out εμφανίσεις τους στην Αθήνα, οι Florence and The Machine επιστρέφουν στην Αθήνα για μια μοναδική εμφάνιση, ως headliners του Ejekt, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας Dance Fever Tour. Ως άλλη ιέρεια, η Florence Welch αναμένεται να μαγέψει την Πλατεία Νερού με όλες τις μεγάλες επιτυχίες που τους καθιέρωσαν και έμφαση στα τραγούδια του τελευταίου δίσκου τους "Dance Fever" (2/7). Μία ημέρα νωρίτερα, ο Robbie Williams πραγματοποιεί τη μεγάλη επιστροφή του στο Rockwave και στο Terra Vibe, κρατώντας την υπόσχεση που μας έδωσε το 2015. Ο ζωντανός θρύλος περιοδεύει φέτος με αφορμή την κυκλοφορία του "XXV", αλλά και για να γιορτάσει είκοσι πέντε χρόνια μουσικής πορείας.  

Στο χορευτικό playground του Ρέντη

The Comet is Coming
The Comet is Coming

Το ADD 23, πιστό στη site specific λογική του, μετατρέπει τη Βιομηχανική Ζώνη Ρέντη σε μια χορευτική παιδική χαρά με τρία stages και περισσότερους από 55 καλλιτέχνες από τη διεθνή και εγχώρια ηλεκτρονική μουσική σκηνή. Oι Ben Klock, The Comet is Coming, Christian Löffler, Bill Sanders, ClubKid, K.ato, Rival Consoles θα είναι μερικοί μόνο από τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν στον διήμερο μαραθώνιο (12-13/5), σε ένα φουτουριστικό σκηνικό ανάμεσα σε γήπεδα ποδοσφαίρου, εργοστάσια και αποθήκες.

Hot σχήματα σε πανελλήνια πρώτη

L.A. Witch
L.A. Witch

Δύο ονόματα που βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους μας επισκέπτονται φέτος για πρώτη φορά για να δώσουν τον πρώτο δυναμικό τόνο στη σεζόν. Στις 18/5, το "Temple" θα φιλοξενήσει το γυναικείο garage-rock τρίο από την πόλη των Αγγέλων που ακούει στο όνομα L.A. Witch και βάζει στη θέση τους όσους βιάζονται να πουν με ευκολία για την Gen Z ότι είναι η "ευνοημένη γενιά". Λίγο αργότερα, την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού, οι Dry Cleaning έρχονται για μία μοναδική συναυλία στο "Gagarin 205". Το συγκρότημα από το Νότιο Λονδίνο, που έχει κυκλοφορήσει μέσα σε μία διετία δύο πολυσυζητημένα άλμπουμ, κάνει στάση στην Αθήνα στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του, για την προώθηση του νέου άλμπουμ του "Stumpwork".

Ένας σπουδαίος τενόρος 

Andrea Bocelli
Andrea Bocelli

Δεν είναι λίγες οι κλασικές βραδιές του καλοκαιριού – ορισμένες, μάλιστα, φέρνουν και ηχηρά ονόματα στα μέρη μας. Όμως αυτή του Andrea Bocelli στο Ολυμπιακό Στάδιο (18/7)υπερβαίνει ακόμα και το δικό τους βεληνεκές, μαρτυρώντας την ευρύτατη απήχησή του σε κόσμο που, κατά τα λοιπά, μπορεί να έχει πιο pop προτιμήσεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ένα από τα μεγαλύτερα κομπλιμέντα το έχει δεχτεί από τη Céline Dion, η οποία είπε κάποτε πως, αν ο Θεός τραγουδά, η φωνή του πρέπει να μοιάζει με του Bocelli. Με (περίπου) τρεις δεκαετίες δράσης και με παγκόσμιες πωλήσεις της τάξης των 90.000.000 αντιτύπων, ο Ιταλός τενόρος θέλει να ξεπεράσει το θρίαμβο του 2019 στο Ηρώδειο, δίνοντας μια ακόμα μεγαλύτερη συναυλία στην Ελλάδα. 

Σκληροπυρηνικό τριήμερο στο Release 

Disturbed
Disturbed

Φαινομενικά, οι Disturbed, οι Parkway Drive και οι Amon Amarth δεν παίζουν ίδια μουσική: οι Αμερικανοί ανήκουν στο alternative metal, οι Αυστραλοί υπηρετούν το metalcore, ενώ οι Σουηδοί εγγράφονται στο μελωδικό death metal. Όμως δεν είναι τυχαίο ότι το φεστιβάλ τους ομαδοποιεί σε μια ειδική προσφορά εισιτηρίων. Δεν οφείλεται, δηλαδή, μόνο στο ότι οι απανωτές εμφανίσεις τους στην Πλατεία Νερού (Δευτέρα 26/6, Τρίτη 27/6 & Τετάρτη 28/6, αντίστοιχα) συγκροτούν ένα βολικό τριήμερο. Έχει να κάνει και με το ότι η πτώση των παλιών, αυστηρών τειχών μεταξύ των ειδών ενώνει τις τρεις μπάντες κάτω από μια κοινή, σκληροπυρηνική ομπρέλα, μετατρέποντας έτσι τον κόσμο που τις ακολουθεί σε συγκοινωνούντα δοχεία. Από εκεί και πέρα, βέβαια, οι Disturbed διατηρούν την άτυπη πρωτοκαθεδρία, ως μία από τις πιο επιτυχημένες "σκληρές" μπάντες του 21ου αιώνα. 

Στοιχειωμένα ηχοτοπία

Raveonettes
Raveonettes

Το δανέζικο γκρουπ των Raveonettes που ηγήθηκε της garage rock αναβίωσης των 00s, χάρη στο εμβληματικό "Love In A Trashcan", επιστρέφει στο "Gagarin 205" για μια βραδιά noisy λυρισμού (6/5). H Michelle Gurevich, πρότερα γνωστή ως Chinawoman, ερμηνεύει σε ένα μυσταγωγικό live τις σκοτεινές, αισθαντικές μπαλάντες της από το έκτο άλμπουμ της "Ecstasy in the Shadow of Ecstasy", στο "Fuzz Club" (18/5). Μια από τις πλέον πολυαναμενόμενες διεθνείς αφίξεις της άνοιξης δεν είναι άλλη από τους Warhaus, οι οποίοι μας κλείνουν διπλό ραντεβού με τις σέξι, σκοτεινές jazz και pop μελωδίες της πρόσφατης δισκογραφικής κυκλοφορίας τους "Ha Ha Heartbreak", στις 20 και 21/5, στο "Gazarte".

Ο Ιούλιος ποντάρει στη νοσταλγία

Guns N’ Roses
Guns Ν’ Roses

Οι Deep Purple (7/7, Terra Vibe, στο πλαίσιο του Rockwave Festival) και οι Guns Ν’ Roses (22/7, Ολυμπιακό Στάδιο) παίζουν γερά το χαρτί της νοσταλγίας για ένα "χρυσό" rock παρελθόν, το οποίο στη χώρα μας έχει αποδείξει πολλές φορές τη συναυλιακή του δυναμική, απασχολώντας πλήθη που ηλικιακά κυμαίνονται στο εντυπωσιακό φάσμα των 15-65. Πριν από την πανδημία, οι Deep Purple έδειχναν να σκέφτονται την απόσυρση από τις περιοδείες, όμως ο Ian Gillan διαβεβαίωσε ότι όχι μόνο συνεχίζουν, μα ετοιμάζουν και καινούργιο δίσκο. Οι Guns Ν’ Roses, από την άλλη, έχουν δεκαπέντε χρόνια να βγάλουν άλμπουμ, παραμένουν όμως πολύ ενεργοί σε επίπεδο ζωντανών εμφανίσεων, οι οποίες πηγαίνουν πολύ καλά μετά την ιστορική επανένωση του 2016, που ξανάφερε τον Axl Rose δίπλα στον Slash και τον Duff McKagan.

Alternative battle

arctic monkeys
Arctic Monkeys

Διανύοντας φέτος την πιο αισιόδοξη προ-φεστιβαλική περίοδο μετά την εμφάνιση της Covid-19, οι περισσότερες ανακοινώσεις των μεγάλων διοργανώσεων βρήκαν τους συναυλιόφιλους σε μεγάλα κέφια. Την ανακοίνωση δε της πρώτης συναυλίας των Arctic Monkeys (19/7) ακολούθησε μια πρωτοφανής διαδικτυακή κίνηση στην πλατφόρμα προπώλησης και το πιο γρήγορο sold out της Πλατείας Νερού. Έτσι, το Release Athens δεν άργησε να προσθέσει και δεύτερη ημερομηνία, με headliner το απόλυτο indie rock όνομα της γενιάς του, για την οποία μένουν ακόμα μερικά εισιτήρια (18/7). Λίγα ονόματα θα μπορούσαν να κοντραριστούν σε δημοφιλία με την μπάντα του Alex Turner και αν κάποιοι το έκαναν φέτος, δεν ήταν άλλοι από τους Black Keys, headliners της τελευταίας μέρας του Rockwave Festival (8/7). Oι Dan Auerbach και Patrick Carney, με πρόσφατο το θρίαμβο του κατάμεστου Terra Vibe το 2015, επιστρέφουν στη Μαλακάσα για ένα μεγάλο live rock ‘n’ roll πάρτι!

Και μετά το rock, τι; 

Sigur Rós
Sigur Rós

Οι Swans, οι Sigur Rós και οι Brutus δεν παίζουν τα ίδια πράγματα, συνιστούν όμως περιπτώσεις που δεν βολεύονται στα υπάρχοντα rock όρια, τα οποία επιμένουν να "πειράζουν". Φυσικά, τα επιτεύγματα των συγκροτημάτων του Michael Gira και του Jónsi είναι πιο γνωστά και δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τους βλέπουμε συχνά στην Ελλάδα, πάντα σε επιτυχημένες βραδιές. Εικόνα που αναμένεται να επαναληφθεί και στα φετινά ραντεβού: 11/6 στο Θέατρο Βράχων για τους Swans, 27/6 στο Ηρώδειο για τους Sigur Rós. Οι Brutus, από την άλλη, έχουν το ατού της πρώτης εμφάνισής τους στην Αθήνα (29/4, "Gagarin 205"), τώρα που κουβεντιάζονται ευρέως.

Η αφρόκρεμα της electronica στην Αθήνα

Prodigy
The Prodigy

Οι Bicep, ένα από τα πιο καυτά acts της παγκόσμιας dance σκηνής αυτήν τη στιγμή, έρχονται στο Tae Kwon Do για ένα εμφατικό sold out show (30/4). Ο πρωτοπόρος Γερμανός συνθέτης, Nils Frahm, που ευθύνεται για μερικά από τα πιο πρωτοποριακά έργα που συνδυάζουν την ηλεκτρονική με την κλασική μουσική, αναλαμβάνει να ηλεκτρίσει το Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (23/6). Καλεσμένοι του ίδιου φεστιβάλ οι Kraftwerk, το εμβληματικό συγκρότημα από το Ντίσελντορφ που νοηματοδότησε την ηλεκτρονική μουσική, θα παρουσιάσουν στο ρωμαϊκό ωδείο ένα πολυδιάστατο οπτικοακουστικό θέαμα, μαζί με όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους από τη δεκαετία του 1970 (16/6). Τέλος, η ανυπομονησία κορυφώνεται, καθώς οι αξεπέραστοι The Prodigy υπόσχονται να κάνουν την Πλατεία Νερού να ιδρώσει υπό τους ήχους των μεγαλύτερων dance anthems όλων των εποχών (21/7).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Voés Festival επιστρέφει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ζήρειας

Μουσική και γαστρονομία ενώνονται στη Ζήρεια για δεύτερη χρόνια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

"Νυν και αεί": Η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου γίνεται σειρά

Μια σειρά επεισοδίων στο youtube αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του μεγάλου συνθέτη.

Generations: Ένα μουσικό φεστιβάλ που ενώνει διαφορετικές γενιές έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Για δύο ολόκληρες μέρες, το ΚΠΙΣΝ γεμίζει με μουσική και δραστηριότητες σε όλους τους χώρους του, με πυρήνα το Ξέφωτο

Στο Γήπεδο Ριζούπολης η παρουσίαση δίσκου του Εθισμού

Το "Millennials" σκαρφάλωσε στη δέκατη θέση των Spotify Debut Global Album Charts.

Ο David Eugene Edwards στο "Gagarin": Σκοτάδι, μυσταγωγία και υπαρξιακή περιπλάνηση

Σαν φλογερός rock πάστορας προερχόμενος από τo έρεβος της ενδοχώρας των Ηνωμένων Πολιτειών, μετέτρεψε το 205 της Λιοσίων σε άμβωνα, από τον οποίον κήρυξε τα ευαγγέλια του "Hyacinth", των Wovenhand και των 16 Horsepower, ανταμειβόμενος με θερμό χειροκρότημα.

Ο Εισβολέας γιορτάζει 25 χρόνια πορείας

Έρχεται με full band σύνθεση στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

Η Μαρίνα Σπανού μοιράζεται καινούργιες ιστορίες της στο Κηποθέατρο Παπάγου

Η βραδιά θα είναι γεμάτη με συναισθήματα και μουσική που θα αγγίξει τις ψυχές των παρευρισκόμενων.