Nubya Garcia: "Είναι αρκετά τρομακτικό να είσαι η μόνη γυναίκα στο δωμάτιο"

Η βραβευμένη σαξοφωνίστρια μιλάει αποκλειστικά στο «α» με αφορμή τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ WOW – Women of the World, που συνδιοργανώνεται από το ΚΠΙΣΝ, το WOW Foundation και το British Council (3/4).

Nubya Garcia © Gregory Rubinstein

Πώς βοήθησε η τζαζ σκηνή του Λονδίνου στην ανάπτυξη μιας νέας μουσικού; Υπήρχε υποστήριξη; 

Διαβάστε Επίσης

Απόλυτα! Είχα πάντοτε μια πολύ υποστηρικτική κοινότητα γύρω μου, όπως οι Tomorrow’s Warriors [σ.σ. εκπαιδευτικός οργανισμός για την ισότιμη πρόσβαση στις τέχνες]. Σίγουρα υπήρξα όμως και σε χώρους στους οποίους δεν ένιωθα άνετα ή ευπρόσδεκτη ως έφηβη. 

Περίμενες την επιτυχία που ακολούθησε το δισκογραφικό σου ντεμπούτο "Source" (2020); 
Καθόλου! Ήταν μεγάλη έκπληξη. Ήμουν απλώς επικεντρωμένη στο στόχο μου, κάνοντας ακριβώς αυτό που είχα να κάνω, το οποίο αποδείχτηκε το πιο σημαντικό ώστε να μην απομακρυνθώ από αυτόν. Είμαι φυσικά πάρα πολύ ευγνώμων σε όσους με στήριξαν.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα σύγχρονα τζαζ άλμπουμ που κατάφερε να έχει μια πολύ καλή απήχηση και στο πιο mainstream ακροατήριο. 

Διαβάστε Επίσης

Πιστεύω ότι έχει να κάνει με το πόσο διευρυμένες είναι πλέον οι δυνατότητες που έχουμε ώστε να ανακαλύψουμε νέα μουσική. Το κοινό είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένο σε διαφορετικά είδη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα φεστιβάλ συμπεριλαμβάνουν καλλιτέχνες από διαφορετικές σκηνές. Συγκεκριμένα, αυτό που κάνω εγώ θεωρώ ότι έχει τόσες πολλές και διαφορετικές επιρροές κι έτσι η μουσική μου είναι περισσότερο προσβάσιμη. 

Nubya Garcia
© Adama Alloh

Προμοτάρεις πολύ τις εκδοχές άλλων καλλιτεχνών πάνω στο έργο σου. Για παράδειγμα, έχεις ανεβάσει μια σειρά από remixes τραγουδιών του "Source". 

Διαβάστε Επίσης

Νομίζω ότι σε αυτή την ανταλλαγή και το μοίρασμα βρίσκεται o πυρήνας, η πραγματική ουσία της μουσικής. Επίσης, λατρεύω την ηλεκτρονική μουσική και τις διαφορετικές φόρμες της. Μου αρέσει να συνεργάζομαι με ανθρώπους που μπορούν να αναμείξουν το προσωπικό τους όραμα με το δικό μου. 

Ποια είναι η σχέση σου με το WOW - Women of the World; 
Το WOW Foundation κάνει φοβερή δουλειά. Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια στο Λονδίνο. Τότε ήμουν μέλος μιας τεράστιας ορχήστρας, με χορωδία και τις Sister Sledge. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία γνωριμίας με το φεστιβάλ. Η επόμενη συνεργασία μου με το WOW ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο Royal Albert Hall, το 2021. Αυτή η διοργάνωση μεταδόθηκε διαδικτυακά, οπότε δεν υπήρχε κοινό, και ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Με τιμάει που είμαι και πάλι καλεσμένη του φεστιβάλ, αυτήν τη φορά στην Αθήνα. 

Η βρετανική τζαζ σκηνή είναι παραδοσιακά ανδροκρατούμενη. Ποια είναι η εμπειρία σου ως γυναίκας μουσικού
Οι άντρες μεγαλώνουν με την πίστη ότι είναι αρκετά ικανοί να τα καταφέρουν σε ό,τι επιλέγουν, ενώ τα νεαρά κορίτσια δεν ενθαρρύνονται με τον ίδιο τρόπο

Θα σου μιλήσω αποκλειστικά για το Λονδίνο, καθώς δεν μπορώ να μεταφέρω ακριβώς το πραγματικό κλίμα που επικρατεί πέρα από αυτό, παρά μόνο μέσα από αφηγήσεις φίλων. Μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό να είσαι η μόνη γυναίκα στο δωμάτιο. Ίσως όχι όταν είσαι ακόμα παιδί, αλλά από μια ηλικία και μετά, όταν ξεκινάς να παρατηρείς πράγματα, η δυσαναλογία γίνεται πολύ εμφανής. Μερικές φορές μοιάζει σαν ένα ακόμη boys’ club, στο οποίο δεν έχεις φωνή. Επίσης σαφώς πληρώνεσαι λιγότερο ως γυναίκα, όπως στις περισσότερες βιομηχανίες. Το πιο βασικό απ’ όλα, όμως, νομίζω ότι είναι η αυτοπεποίθηση. Οι άντρες μεγαλώνουν με την πίστη ότι είναι αρκετά ικανοί να τα καταφέρουν σε ό,τι επιλέγουν, ενώ τα νεαρά κορίτσια δεν ενθαρρύνονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι το ίδιο εύκολο να είσαι bandleader, να ζητήσεις μια συναυλία ή περισσότερα λεφτά. Αυτός είναι και ο λόγος που συμμετέχω σε διάφορα προγράμματα ενδυνάμωσης, τα οποία απευθύνονται σε γυναίκες και νέα κορίτσια.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
Σίγουρα μία σειρά από ζωντανές εμφανίσεις για τις οποίες είμαι πολύ ενθουσιασμένη.  Θα είναι η πρώτη φορά που εμφανίζομαι στην Αθήνα. Την έχω επισκεφτεί πάρα πολλές φορές αλλά ποτέ δεν είχα τη δυνατότητα να παίξω εκεί μέχρι τώρα, οπότε αυτό θα είναι Σίγουρα ένα από τα highlights των επόμενων μηνών. Θα ακολουθήσει μία μικρή περιοδεία στη Λατινική Αμερική, τον Απρίλιο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Nubya Garcia

  • Jazz-Blues-Ethnic

H πολυβραβευμένη σαξοφωνίστρια και συνθέτρια που αλλάζει το τοπίο της βρετανικής τζαζ –μιας σκηνής παραδοσιακά ανδροκρατούμενης– έρχεται στο φεστιβάλ WOW Athens.

Εθνική Λυρική Σκηνή - αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.