Nubya Garcia: "Είναι αρκετά τρομακτικό να είσαι η μόνη γυναίκα στο δωμάτιο"

Η βραβευμένη σαξοφωνίστρια μιλάει αποκλειστικά στο «α» με αφορμή τη συμμετοχή της στο φεστιβάλ WOW – Women of the World, που συνδιοργανώνεται από το ΚΠΙΣΝ, το WOW Foundation και το British Council (3/4).

Nubya Garcia © Gregory Rubinstein

Πώς βοήθησε η τζαζ σκηνή του Λονδίνου στην ανάπτυξη μιας νέας μουσικού; Υπήρχε υποστήριξη; 

Διαβάστε Επίσης

Απόλυτα! Είχα πάντοτε μια πολύ υποστηρικτική κοινότητα γύρω μου, όπως οι Tomorrow’s Warriors [σ.σ. εκπαιδευτικός οργανισμός για την ισότιμη πρόσβαση στις τέχνες]. Σίγουρα υπήρξα όμως και σε χώρους στους οποίους δεν ένιωθα άνετα ή ευπρόσδεκτη ως έφηβη. 

Περίμενες την επιτυχία που ακολούθησε το δισκογραφικό σου ντεμπούτο "Source" (2020); 
Καθόλου! Ήταν μεγάλη έκπληξη. Ήμουν απλώς επικεντρωμένη στο στόχο μου, κάνοντας ακριβώς αυτό που είχα να κάνω, το οποίο αποδείχτηκε το πιο σημαντικό ώστε να μην απομακρυνθώ από αυτόν. Είμαι φυσικά πάρα πολύ ευγνώμων σε όσους με στήριξαν.

Πρόκειται για ένα από τα λίγα σύγχρονα τζαζ άλμπουμ που κατάφερε να έχει μια πολύ καλή απήχηση και στο πιο mainstream ακροατήριο. 

Διαβάστε Επίσης

Πιστεύω ότι έχει να κάνει με το πόσο διευρυμένες είναι πλέον οι δυνατότητες που έχουμε ώστε να ανακαλύψουμε νέα μουσική. Το κοινό είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένο σε διαφορετικά είδη. Αυτός είναι και ο λόγος που τα φεστιβάλ συμπεριλαμβάνουν καλλιτέχνες από διαφορετικές σκηνές. Συγκεκριμένα, αυτό που κάνω εγώ θεωρώ ότι έχει τόσες πολλές και διαφορετικές επιρροές κι έτσι η μουσική μου είναι περισσότερο προσβάσιμη. 

Nubya Garcia
© Adama Alloh

Προμοτάρεις πολύ τις εκδοχές άλλων καλλιτεχνών πάνω στο έργο σου. Για παράδειγμα, έχεις ανεβάσει μια σειρά από remixes τραγουδιών του "Source". 

Διαβάστε Επίσης

Νομίζω ότι σε αυτή την ανταλλαγή και το μοίρασμα βρίσκεται o πυρήνας, η πραγματική ουσία της μουσικής. Επίσης, λατρεύω την ηλεκτρονική μουσική και τις διαφορετικές φόρμες της. Μου αρέσει να συνεργάζομαι με ανθρώπους που μπορούν να αναμείξουν το προσωπικό τους όραμα με το δικό μου. 

Ποια είναι η σχέση σου με το WOW - Women of the World; 
Το WOW Foundation κάνει φοβερή δουλειά. Συνεργαστήκαμε για πρώτη φορά πριν από πολλά χρόνια στο Λονδίνο. Τότε ήμουν μέλος μιας τεράστιας ορχήστρας, με χορωδία και τις Sister Sledge. Ήταν μια απίστευτη εμπειρία γνωριμίας με το φεστιβάλ. Η επόμενη συνεργασία μου με το WOW ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στο Royal Albert Hall, το 2021. Αυτή η διοργάνωση μεταδόθηκε διαδικτυακά, οπότε δεν υπήρχε κοινό, και ήταν μια πολύ ξεχωριστή εμπειρία. Με τιμάει που είμαι και πάλι καλεσμένη του φεστιβάλ, αυτήν τη φορά στην Αθήνα. 

Η βρετανική τζαζ σκηνή είναι παραδοσιακά ανδροκρατούμενη. Ποια είναι η εμπειρία σου ως γυναίκας μουσικού
Οι άντρες μεγαλώνουν με την πίστη ότι είναι αρκετά ικανοί να τα καταφέρουν σε ό,τι επιλέγουν, ενώ τα νεαρά κορίτσια δεν ενθαρρύνονται με τον ίδιο τρόπο

Θα σου μιλήσω αποκλειστικά για το Λονδίνο, καθώς δεν μπορώ να μεταφέρω ακριβώς το πραγματικό κλίμα που επικρατεί πέρα από αυτό, παρά μόνο μέσα από αφηγήσεις φίλων. Μπορεί να είναι αρκετά τρομακτικό να είσαι η μόνη γυναίκα στο δωμάτιο. Ίσως όχι όταν είσαι ακόμα παιδί, αλλά από μια ηλικία και μετά, όταν ξεκινάς να παρατηρείς πράγματα, η δυσαναλογία γίνεται πολύ εμφανής. Μερικές φορές μοιάζει σαν ένα ακόμη boys’ club, στο οποίο δεν έχεις φωνή. Επίσης σαφώς πληρώνεσαι λιγότερο ως γυναίκα, όπως στις περισσότερες βιομηχανίες. Το πιο βασικό απ’ όλα, όμως, νομίζω ότι είναι η αυτοπεποίθηση. Οι άντρες μεγαλώνουν με την πίστη ότι είναι αρκετά ικανοί να τα καταφέρουν σε ό,τι επιλέγουν, ενώ τα νεαρά κορίτσια δεν ενθαρρύνονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν είναι το ίδιο εύκολο να είσαι bandleader, να ζητήσεις μια συναυλία ή περισσότερα λεφτά. Αυτός είναι και ο λόγος που συμμετέχω σε διάφορα προγράμματα ενδυνάμωσης, τα οποία απευθύνονται σε γυναίκες και νέα κορίτσια.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
Σίγουρα μία σειρά από ζωντανές εμφανίσεις για τις οποίες είμαι πολύ ενθουσιασμένη.  Θα είναι η πρώτη φορά που εμφανίζομαι στην Αθήνα. Την έχω επισκεφτεί πάρα πολλές φορές αλλά ποτέ δεν είχα τη δυνατότητα να παίξω εκεί μέχρι τώρα, οπότε αυτό θα είναι Σίγουρα ένα από τα highlights των επόμενων μηνών. Θα ακολουθήσει μία μικρή περιοδεία στη Λατινική Αμερική, τον Απρίλιο.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Nubya Garcia

  • Jazz-Blues-Ethnic

H πολυβραβευμένη σαξοφωνίστρια και συνθέτρια που αλλάζει το τοπίο της βρετανικής τζαζ –μιας σκηνής παραδοσιακά ανδροκρατούμενης– έρχεται στο φεστιβάλ WOW Athens.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Για Όλα Ικανοί" δηλώνουν οι ΜΕΛΙSSES αυτό το καλοκαίρι

Δείτε τις στάσεις της ελληνικής περιοδείας τους παρέα με τη Marseaux.

16/06/2024

Simon Le Bon: "Είχα μεγάλο πρόβλημα άγχους αλλά ήθελα πολύ να είμαι ο frontman των Duran Duran"

Ο Simon Le Bon μιλάει στο "α" λίγο πριν την άφιξη των σπουδαίων Βρετανών στο Release Athens 2024 (18/7, Πλατεία Νερού).

Δήμητρα Γαλάνη και Παυλίνα Βουλγαράκη μπλέκουν τραγούδια και ιστορίες στο Φεστιβάλ Παπάγου

Η Δήμητρα Γαλάνη συνεργάζεται ξανά με νέους ανθρώπους, μουσικούς και καλλιτέχνες - δημιουργούς που ξεχωρίζει και παρουσιάζει το best of μιας 55χρονης καριέρας.

Καλύτερες επιδόσεις της ΚΟΑ σε Ρίχαρντ Στράους απ’ ό,τι σε Μάλερ σε συναυλίες υπό Έσενμπαχ και Καρυτινό

Ανάμεικτες εντυπώσεις άφησαν δύο τακτικές συναυλίες που έδωσε η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με βασικά έργα του ρομαντικού ρεπερτορίου (Μάλερ και Ρίχαρντ Στράους) στην "Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης" του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών την άνοιξη.

"Changeover": Mια συναυλία με ήχους της ανατολικής Μεσογείου από το SNFCC Youth Council

Στη μουσική αυτή γιορτή συμμετέχουν οι Alejjos, οdy icons και Kobrah Habibi.

Anser: Ταρακούνησε την Τεχνόπολη με σύνθημά του "Ό,τι Αγαπάς Δεν Έχει Τέλος"

Με ποιοτικές συμμετοχές από τον Βέβηλο, τον Buzz, αλλά και από τους Μωζάικ του "Μουσικού Κουτιού", και με σταθερό συμπαραστάτη τον Eversor στα decks, ο ράπερ από τη Σπάρτη έδωσε "την καλύτερή του συναυλία", μπροστά σε ενθουσιώδες πλήθος ανάμεικτων ηλικιών, που δεν δίστασε να του τραγουδήσει ρυθμικά να βγάλει, επιτέλους, έναν καινούριο δίσκο.

Τι θα δούμε στο 2ο Margiora Backyard Festival στην Κύθνο

Σπύρος Γραμμένος, Φοίβος Δεληβοριάς, Pan Pan, είναι μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα καταλάβουν το bar της Μαργιώρας φέτος το καλοκαίρι.