Emmet Cohen: "Οι άνθρωποι της τζαζ είναι αυτό που κάνουν το ίδιο το είδος σπουδαίο"

Ο πιανίστας, που έγινε γνωστός μέσα από τις ζωντανές αναμεταδόσεις από το σπίτι του στη Ν. Υόρκη «Live from Emmet’s Place» μιλάει στο "α" πριν τις εμφανίσεις του, στο «Half Note».

Emmet Cohen © Gabriela Gabrielaa

Ο Emmet Cohen, αναμφίβολα ένα από τα πιο φρέσκα και συζητημένα πρόσωπα της τζαζ, έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα για να στήσει στη σκηνή του "Half Note" το νέο "σπίτι" του. Ο πολυτάλαντος πιανίστας, που έγινε γνωστός μέσα από τις ζωντανές αναμεταδόσεις από το σπίτι του στη Ν. Υόρκη "Live from Emmet’s Place" στη διάρκεια της καραντίνας, θα εμφανιστεί με το τρίο του από 31 Μαρτίου μέχρι και 3 Απριλίου.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με τη μουσική;
Οι γονείς μου με έστειλαν για μαθήματα μουσικής όταν ήμουν 3 χρονών. Δεν μπορώ να θυμηθώ τη ζωή μου πριν το πιάνο!
Ποιοι καλλιτέχνες σε έχουν επηρεάσει περισσότερο;
Art Tatum, Ahmad Jamal, Thelonious Monk, Duke Ellington, Barry Harris, Cedar Walton, But Powell, James P. Johnson, Willie the Lion Smith, Oscar Peterson, McCoy Tyner... μερικοί μόνο από τους πιανίστες που αγαπώ!

Γιατί διάλεξες την τζαζ; 
Ερωτεύτηκα με τους ήχους της bebop αρχικά - Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Thelonious Monk. Αργότερα ξεκίνησα να ανακαλύπτω ακόμη περισσότερους καλλιτέχνες και άρχισα να βλέπω μπάντες να παίζουν ζωντανά. Γνώρισα πολλούς συνομήλικους μουσικούς, πράγμα που με έκανε να αντιληφθώ πόσο ισχυρή είναι η τζαζ κοινότητα. Οι άνθρωποι στον κόσμο της τζαζ είναι αυτό που κάνουν το ίδιο το είδος σπουδαίο!

Μπορείς να μας πεις λίγα λόγια για την πρόσφατη δισκογραφική κυκλοφορία σου, "Uptown In Orbit";
Η πρόθεσή μου γι’ αυτό το άλμπουμ ήταν να είναι μια για αυτό το μεγάλο σώμα μουσικών των livestream sessions, της κοινότητας που χτίσαμε καλώντας το κόσμο στο "σπίτι" μας στο Χάρλεμ. Φυσικά το όλο κόνσεπτ στήθηκε όπως κάθε άλλο πρότζεκτ μας, παίζοντας δηλαδή ένα εύρος διαφορετικών στιλ μουσικής. Οι Sean Jones και Patrick Bartley ήταν δύο από τους πιο καθοριστικούς καλεσμένους αφού ταίριαξαν απόλυτα με το πνεύμα αυτού ακριβώς που προσπαθούσαμε να πετύχουμε. Η αίσθηση χαράς, η ένταση, η δεξιοτεχνία και οι μοναδικές προσωπικότητες του ακτινοβολούν μέσα από την οθόνη. Δεν είχαν παίξει ποτέ ξανά μαζί πριν τις ηχογραφήσεις "Uptown in Orbit". Φανταζόμουν, λοιπόν, ότι η συνάντησή τους θα μπορούσε να γίνει αφορμή για κάτι μαγικό! Μετά από μερικά χρόνια που ηχογραφούμε τα "Emmet’s Place" sessions, έχω μάθει να κάνω ένα βήμα πίσω και να αφήνω τους μουσικούς να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα και ότι το αποτέλεσμα θα είναι πάντα μια έκπληξη, με έναν φυσικό και όμορφο τρόπο.

Πώς νιώθεις για τη συμπλήρωση 100 επεισοδίων από όταν ξεκίνησες το "Live from Emmet’s Place”;
Το εκατοστό επεισόδιο ήταν ένα τεράστιο ορόσημο. Είμαι τόσο χαρούμενος που οι Sean Jones και Tivon Pennicot μπορούσαν να έρθουν να γιορτάσουν μαζί μας. Όλη η στήριξη από κάθε πλευρά του κόσμου εδώ και σχεδόν μια τριετία ζεσταίνει την καρδιά μου και με κάνει να πιστεύω στην ανθρωπότητα! 

Πώς ξεκίνησε αυτό το πρότζεκτ;
Η αρχική ιδέα ξεκίνησε στο Λόρενς του Κάνσας, όταν φίλος και παραγωγός Derek Kwan μας πρότεινε να παίξουμε, κανονικά με την αμοιβή μας, από το σπίτι στις 23 Μαρτίου του 2020. Υποτίθεται ότι εκείνη την ημέρα θα παίζαμε στον συναυλιακό χώρο του κανονικά! Πέρα από την ίδια την ερμηνεία, η εικονική εκδήλωση έγινε ένα μέρος συνάντησης για οποιονδήποτε και όλους. Βλέποντας χιλιάδες ανθρώπους να συνδέονται online για εκείνο το πρώτο session ένιωσα μια έκρηξη αδρεναλίνης που συνήθως ψάχνουμε σε μια live συναυλία.

Με τι άλλο ασχολείσαι αυτή την περίοδο;
Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε κυρίως σε περιοδεία αλλά στα επόμενα σχέδια μου είναι να ηχογραφήσω το "Masters Legacy Series Volume 5" με τον θρύλο Houston Person!

Και οι επόμενοι στόχοι σου;
Ελπίζω να συνεχίσω να κάνω τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος μέσα από τη μουσική και να φέρνω κοντά ανθρώπους από κάθε πλευρά της γης.

Τι ακούς τώρα;
Ακούω κλασική μουσική και συγκεκριμένα την πιανίστα Martha Argerich. Το παίξιμό της έχει μια αίσθηση παραδείσου.  

Τι άλλο σε βοηθάει να ηρεμείς πέρα από τη μουσική; 
Πολλά! Η yoga, το σκάκι, η γυμναστική, το διάβασμα, τα ταξίδια και η παρέα με φίλους είναι κάποια από τα αγαπημένα μου.

Τι έχετε ετοιμάσει για τις εμφανίσεις στο "Half Note Jazz Club”;
Θα παίξουμε διάφορες μουσικές από τους πρόσφατους δίσκους μας, από το Great American Songbook, νέες πρωτότυπες συνθέσεις και πολλά ακόμα. Σχεδιάζουμε να διασκεδάσουμε πολύ! 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Emmet Cohen Trio

  • Jazz-Blues-Ethnic

Ο ταλαντούχος αυτοσχεδιαστής και βιρτουόζος πιανίστας, συνθέτης, bandleader και δάσκαλος είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και φρέσκες παρουσίες στο χώρο της τζαζ και έρχεται στην Αθήνα με τους Philip Norris και Kyle Poole.

Half Note Jazz Club

Τριβωνιανού 17, Μετς
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

H Downtempo Paintings ετοιμάζει μία κινηματογραφική, ethno-tribal fusion ηλεκτρονική συνάντηση

Τα Sunset Sessions επιστρέφουν σε νέο χώρο και υποδέχονται το Kaya Project & Hibernation, το δίδυμο Bitzpan και τον Dj Co.P.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

"Αντικριστά" με τον Γιώργο Θεοφάνους και τέσσερις κορυφαίους συνθέτες στο Παλλάς

Ο Γιώργος Θεοφάνους συναντιέται με τους Στέφανο Κορκολή, Κώστα Χατζή, Γιώργο Κατσαρό και Θανάση Πολυκανδριώτη θυμίζοντάς μας μεγάλες τους επιτυχίες που μας έχουν συγκινήσει.

Οι Megadeth βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες

Ο Dave Mustaine και η μπάντα του, επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη στους οπαδούς τους στην Αργεντινή, παίζοντας ένα ακουστικό σετ έξω από το "Hotel Madero" στο Μπουένος Άιρες.

Είναι οι Nothing But Thieves η "ελπίδα της κιθαριστικής rock";

Λίγο πριν το διπλό sold out συναυλιακό ραντεβού μας με ένα από τα πιο καυτά ονόματα που γέννησε η βρετανική ροκ σκηνή την τελευταία δεκαετία ακούμε ξανά τον τελευταίο δίσκο τους, "Dead Club City".

Το Spring Music Festival έρχεται στον Μικρό Κεραμεικό

Ένα νέο μουσικό φεστιβάλ από την ομάδα του Μικρού Κεραμεικού έρχεται όλο τον Μάιο και τις πρώτες μέρες του Ιουνίου (10/5 - 8/6).

Οι SORITES συστήνονται με το πρώτο τους single "Είναι Μοιραίο"

Η μουσική τους αποτελείται από ένα μείγμα ηλεκτρονικής-ποπ, με επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή μουσική.

Οι Altın Gün έρχονται στο Lalibela Music Festival

Tο ολλανδοτουρκικό psych folk συγκρότημα θα πλαισιώσει τους Kasabian.