2023 Ελευσίς: 10 μουσικά δρώμενα που δεν πρέπει να χάσετε

Η συζήτηση που άναψε η επικείμενη συναυλία των Στέρεο Νόβα φανέρωσε την ξεχωριστή θέση της μουσικής στο εντυπωσιακό πρόγραμμα με το οποίο θα εορταστεί η ανακήρυξη της ιστορικής πόλης σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Elefs_front

Από την 1η Ιανουαρίου η Ελευσίνα είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023. Τίτλο που σκοπεύει φυσικά να τιμήσει δεόντως, σε όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω ενός εντυπωσιακού προγράμματος. Ασφαλώς, στον όλο σχεδιασμό έχει ενταχθεί και η μουσική, η οποία αναμένεται να λάβει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις ποικίλες εκδηλώσεις. Άλλωστε η ανακοίνωση της εμφάνισης των Στέρεο Νόβα στην κορύφωση της τελετής έναρξης τράβηξε από μόνη της μεγάλη προσοχή προς τους εορτασμούς της ιστορικής πόλης της Αττικής, οδηγώντας σε γρήγορο sold out

Αν και δεν υπάρχουν πια εισιτήρια, η συναυλία του εμβληματικού συγκροτήματος του Κ.ΒΗΤΑ και του Μιχάλη Δέλτα (Σάββατο 4/2, στο πρώην εργοστάσιο "Ίρις") παραμένει ανάμεσα σε όσες δεσπόζουν στα μουσικά δρώμενα της Ελευσίνας. Άλλωστε οι Στέρεο Νόβα διατηρούν ένα μυθικό στάτους, καθώς πέτυχαν τη σύγκλιση των electronica εξελίξεων της δεκαετίας του 1990 με το κυρίως σώμα της εγχώριας τραγουδιστικής έκφρασης –όπως θύμισε και μια επανέκδοση του ομώνυμου πρώτου τους δίσκου, ο οποίος έκλεισε 30 χρόνια ζωής. Πρόσφατα, βέβαια, το γκρουπ έδειξε ότι μπορεί να έχει και παρόν, τόσο με το άλμπουμ "Ουρανός", όσο και με την πανηγυρική του εμφάνιση στο Summer Nostos Festival του 2018.

Elefs_01
Η συναυλία των Στέρεο Νόβα δεσπόζει στο πρόγραμμα της τελετής έναρξης

Λίγο νωρίτερα, η πρώτη ημέρα της τελετής έναρξης θα φιλοξενήσει μία ακόμα θεαματική εκδήλωση εδραζόμενη στη μουσική. Τα "Μυστήρια Μετάβασης" θα διεξαχθούν στο παράκτιο μέτωπο της Ελευσίνας, ως επίκληση στο σπουδαίο της παρελθόν. Στόχος είναι η αισιόδοξη ανάδυση από τα νερά του Σαρωνικού μιας μυθικής, φωτεινής οντότητας –το τι ακριβώς θα συμβεί, όμως, θα αποκαλυφθεί επί τόπου. Το σίγουρο είναι ότι τη σχετική αφήγηση του Κώστα Νιζάμη θα πλαισιώσει μια πρωτότυπη σύνθεση του Άγγελου Τριανταφύλλου, την οποία θα ξεδιπλώσουν φωνητικά οι CHÓRES της Μαρίνας Σάττι, προσδένοντας την επίκαιρη γυναικεία ενδυνάμωση στην αρχαία αφήγηση για την επανασύνδεση της θεάς Δήμητρας με την Περσεφόνη.

Το επόμενο σημαντικό ραντεβού θα λάβει χώρα στο πρώην εργοστάσιο "Ίρις", το Σάββατο 1/4. Εκεί, οι dissonArt ensemble θα παίξουν το "Piano, Violin, Viola, Cello" του Morton Feldman (1987). Ερμηνεύοντας κάποια απαιτητικά έργα του Ιάννη Ξενάκη (2022), το θεσσαλονικιώτικο σύνολο απέδειξε και πρόσφατα πόσο ανθίζει στα δύσκολα, δημιουργώντας προσδοκίες για το τι θα παρουσιάσει στην Ελευσίνα, με δεδομένο ότι το συζητημένο κύκνειο άσμα του Αμερικανού συνθέτη αποσκοπεί σε μια βαθιά σωματική εμπειρία –όχι μόνο για τους εκτελεστές του, μα και για το κοινό. 

Μέσα στον Ιούνιο, σε ημερομηνία που αναμένεται να οριστεί, θα έρθει και η περίφημη Dresdner Sinfoniker –από τις πιο αναγνωρισμένες ορχήστρες σύγχρονης μουσικής της Ευρώπης– για μια συνεργασία με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε (αταυτοποίητο, μέχρι στιγμής) δημόσιο χώρο. Εκεί, παρατάσσοντας μια εντυπωσιακή ποικιλία οργάνων σε μεγάλη έκταση (οι δεξιοτέχνες θα βρεθούν ακόμα και σε στέγες κάποιων σημαντικών κτηρίων), θα παίξουν το έργο "Sky Above Elefsina", το οποίο γράφτηκε ειδικά για την Ελευσίνα 2023. Το πρωί πριν τη συναυλία, μάλιστα, οι συμμετέχοντες μουσικοί θα κάνουν και βόλτα στις γειτονιές της πόλης, πραγματοποιώντας ηχητικές επιδείξεις για τους κατοίκους και τους επισκέπτες.

Elefs_03
Ο Βέλγος συνθέτης και σκηνοθέτης Thierry De Mey έρχεται στην Ελευσίνα τον Σεπτέμβριο 

Για τον Ιούλιο, στη συνέχεια, σε ημερομηνία που μέλλει να οριστεί, έχει προγραμματιστεί μία από τις σημαντικότερες μουσικές εκδηλώσεις των ελευσίνιων εορτασμών. Κάτω από τον τίτλο "Με τη Σκέψη στον Θόδωρο", η Ελένη Καραΐνδρου στήνει μια ξεχωριστή βραδιά στο Παλαιό Ελαιουργείο της πόλης, αφιερωμένη στις δουλειές της για το σινεμά του Θόδωρου Αγγελόπουλου, όσες οδήγησαν και την ίδια στη διεθνή καταξίωση. Δέκα χρόνια από τον απροσδόκητο θάνατο του σπουδαίου σκηνοθέτη, λοιπόν, θα κάτσει στο πιάνο διατρέχοντας ξανά τη διαδρομή από το "Ταξίδι στα Κύθηρα" (1984) μέχρι τη "Σκόνη του Χρόνου" (2008). Μαζί της θα παίξει ορχήστρα εκλεκτών βιρτουόζων σε διεύθυνση Κορνήλιου Μιχαηλίδη, με το όνομα της Γρμαενίδας βιολοντσελίστριας Anja Lechner να διακρίνεται ανάμεσα στους συμμετέχοντες, καθώς είναι γνώριμη από τη σόλο δισκογραφία της στην ECM.

Μια σειρά έξι συναυλιών ακολουθεί και τον Αύγουστο, στην "Όαση" (πρώην Camping) και στο "Machu Picchu" (Παλιά Καμίνια), κάτω από τον γενικό τίτλο "Μυστήριο 154: Live Music Acts". Οι λεπτομέρειες θα αποσαφηνιστούν σύντομα, πάντως ήδη ξεχωρίζουν οι εμφανίσεις του B.D. Foxmoor και των Mato Grosso. Πιο αναλυτικά, ο "εγκέφαλος" των Active Member θα παίξει σόλο, βασισμένος σε μουσική αποκλειστικά φτιαγμένη από ήχους σταχυολογημένους στην περιοχή. Η ρυθμική διήγηση θα συνδέει την ιστορία της με το σήμερα, ενώ προβλέπεται και παράλληλη προβολή οπτικού υλικού. Η αθηναϊκή μπάντα, από την άλλη, παρά την alternative ταυτότητά της, στοχεύει σε μια βραδιά σύγχρονης όπερας με rock, ηλεκτρονικούς και κλασικούς ήχους. Η δική τους αφήγηση θεμελιώνεται σε μαρτυρίες εργατών που δούλεψαν στα εργοστάσια της Ελευσίνας, καταγράφοντας το πέρασμά της από την αγροτική ζωή στη βιομηχανική.

Elefs_02
© Christophe Urbain
Οι γνώριμοι στο εγχώριο κοινό Percussions de Strasbourg

Η επιθυμία του Στέλιου Καζαντζίδη να ταφεί στην Ελευσίνα τον σύνδεσε κατά μοναδικό τρόπο μαζί της, οπότε δεν γινόταν να μη δώσει το παρών στους μουσικούς εορτασμούς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης "Να 'ταν η Ζωή μου Σαββατόβραδο" δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα, ξέρουμε όμως ότι σχεδιάζεται για τον Σεπτέμβριο και ότι θα διεξαχθεί στο νεκροταφείο της πόλης, καθώς και στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Την καλλιτεχνική της επιμέλεια έχει αναλάβει η Λένα Κιτσοπούλου.

Μέσα στον Σεπτέμβριο, στον χώρο της "Ελαιουργικής", θα παρουσιαστεί και το "Timelessness" του Βέλγου συνθέτη και σκηνοθέτη Thierry De Mey, το οποίο ο ίδιος συστήνει ως "καλλιτεχνικό και πολιτικό μανιφέστο", προϊδεάζοντας το κοινό για μια συναυλία που θα μπλεχτεί με το σωματικό θέατρο. Τις μουσικές δυνατότητες του έργου κλήθηκαν να αναδείξουν οι Percussions de Strasbourg, σχήμα με 60 χρόνια ιστορία στο σύγχρονο κλασικό ρεπερτόριο, το οποίο είναι γνώριμο στο ελληνικό κοινό και από άλλους, πρόσφατους ερχομούς του στα μέρη μας.

Τα δρώμενα θα κλείσουν τον κύκλο τους τον Δεκέμβρη (σε ημερομηνία που επίσης μέλλει να οριστεί) με το συμμετοχικό project Elefsina 2023 Community Orchestra & Choir, το οποίο θα λάβει χώρα αφενός στην "Ελαιουργική", αφετέρου σε δημόσιο χώρο της πόλης (άγνωστο μέχρι στιγμής), υπό τη διεύθυνση του Aleksandar Caric. Κύριος στόχος είναι να σχηματιστεί μια κοινοτική ορχήστρα και χορωδία, που θα περιλαμβάνει άτομα όλων των ηλικιών από όλα τα κοινωνικά στρώματα, μουσικούς και μη. Έπειτα, σε δεύτερη φάση, θα ανακατευτούν με την πορτογαλική Orquestra Criativa de Santa Maria da Feira, αλλά και με ένα σύνολο νέων μουσικών, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν την αμέσως προηγούμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης –το Νόβι Σαντ της Βοϊβοντίνα, στη Σερβία. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.