Demetria: Θέρμη και ενθουσιασμός στο "six d.o.g.s" για την 22χρονη τραγουδοποιό

Με δεδομένο ότι μένει στην Κέρκυρα, ήταν μια σπάνια συναυλιακή βραδιά. Και παρουσίασε τα τραγούδια του φετινού «Pillow Shifter» ζωντανεύοντας επί σκηνής όλες τους τις πτυχές, μα και τον πλούσιο τους ήχο.

Demetria_front © Θάνος Λαΐνας

Ίσως δεν ήταν τυχαίο ότι ακόμα και άνθρωποι που έδωσαν το παρών στο "six d.o.g.s" το βράδυ του Σαββάτου βρέθηκαν να συζητούν για τους GoGo Penguin (που έπαιζαν παράλληλα στο "Gagarin 205"), ενώ περίμεναν να ξεκινήσει η συναυλία της Demetria. 

Άλλοι τους είχαν ξαναδεί, ενώ άλλοι έκαναν μια δύσκολη επιλογή, με δεδομένο ότι η πρωταγωνίστρια της βραδιάς εδρεύει στην Κέρκυρα, οπότε μια αθηναϊκή εμφάνιση μόνο αυτονόητη δεν είναι –η καλοκαιρινή της συμμετοχή στο φετινό Saristra Festival της Κεφαλονιάς ήταν πιο εύκολη υπόθεση. Ενδεχομένως να συγκεντρωνόταν κάπως περισσότερος κόσμος δίχως ένα τέτοιο αντίπαλο δέος, μιας και η 22χρονη τραγουδοποιός μπορεί, δυνητικά, να απευθυνθεί στο κοινό του βρετανικού τρίο. Όχι ότι είχε ιδιαίτερη σημασία, βέβαια: η Demetria έδειξε ότι θα χαιρόταν αυτή τη σπάνια ευκαιρία έστω κι αν είχε ακόμα λιγότερους απέναντί της.

Demetria_01
© Θάνος Λαΐνας
Η Αναστασία Κωνσταντινίδου των Listen It Speaks

Και τη χάρηκε με δύο διαφορετικούς τρόπους, αφού την είδαμε και στο άνοιγμα της βραδιάς. Όχι όμως στην κεντρική θέση της σκηνής του "six d.o.g.s", πίσω από το μικρόφωνο, αλλά στο πλάι δεξιά, στα πλήκτρα, ως μέλος του συγκροτήματος Listen It Speaks, το οποίο ανέλαβε το support και το ζέσταμα.

Demetria_06
© Θάνος Λαΐνας
Η Demetria στα πλήκτρα των Listen It Speaks

Παρότι νεοσύστατοι, οι Listen It Speaks αποδείχθηκαν δεμένο σύνολο κι έπαιξαν ωραία, "εκπέμποντας" μια πηγαία indie pop θαλπωρή που δεν είχε τίποτα το επιτηδευμένο. Κέρδισαν λοιπόν χειροκροτήματα ήδη από την αρχή (με τα κομμάτια "Eat Away" και "My Name", εάν τα άκουσα σωστά) και διατήρησαν το κλίμα μέχρι και το φινάλε του σύντομου set τους. Έστω κι αν, στην πορεία, φάνηκε ότι η φωνή της Αναστασίας Κωνσταντινίδου είναι πολύ συγκεκριμένη και ότι τα τραγούδια, τουλάχιστον στη μορφή που τα γνωρίσαμε, δεν έχουν το κάτι που θα τα βοηθήσει να σηκωθούν πάνω από τον ορίζοντα των διεθνών τους αναφορών –με πιθανή εξαίρεση το "Blossom". Παρά ταύτα, το γκρουπ ανακοίνωσε ότι μπαίνει σύντομα στη δισκογραφία, καθώς το ντεμπούτο τους θα βγει την άνοιξη του 2023 από την Puzzlemusik.

Demetria_02
© Θάνος Λαΐνας

Από την Puzzlemusik, φυσικά, κυκλοφόρησε και το "Pillow Shifter" της Demetria, αιτία κι αφορμή της σύναξης στο "six d.o.g.s", αφού έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε όσους το πρόσεξαν –πρόκειται, ίσως, για το καλύτερο εγχώριο άλμπουμ του 2022. Κι έτσι, ένα άτυπο στοίχημα της βραδιάς ήταν αν θα αποτυπωνόταν και επί σκηνής ο πλούσιος ήχος του, η ποικιλία των πτυχών του και τα θαυμάσια φωνητικά της δημιουργού του.

Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντήθηκαν με τον καλύτερο τρόπο, ήδη από τη στιγμή που η Demetria άνοιξε το στόμα της και άρχισε να λέει το "Dreams Are Holes", μπαίνοντας στον ρόλο της Ονειροταξιδιώτριας που θα μας ξεναγούσε στον (απαιτητικό, από την άποψη του concept) κόσμο του φετινού της δίσκου. Η ωραία της φωνή γέμισε άμεσα το "six d.o.g.s" και ό,τι θαυμάσαμε ηχητικά στα ακουστικά μας αποτυπώθηκε με ευκρίνεια και πολύ σωστές εντάσεις από τους Άλκη Νιλέντ (κιθάρα), Λάμπρο Ψωμά (μπάσο), Γιάννη Αναγνώστου (ντραμς) & Αμαλία Παύλου (δεύτερα φωνητικά).

Demetria_03
© Θάνος Λαΐνας
O Άλκης Νιλέντ

Κάπως έτσι, το άλμπουμ άνθισε ενώπιόν μας και σε αυτή τη σκηνική του έκφανση, αφού κάθε του γωνιά ζωντάνεψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μάλιστα, ίσως να έγινε ακόμα πιο απτό εκείνο που δήλωσε η Demetria στη Χριστίνα Κουτρουλού, νωρίτερα μέσα στη χρονιά –ότι, με κάποιον τρόπο, στο "Pillow Shifter" συνδυάστηκαν πολλά από τα ακούσματά της, γενόμενα εργαλεία για την αποτύπωση της κεντρικής ιδέας. Πράγματι, ανά στιγμές σου δινόταν η εντύπωση πως παρακολουθείς συναυλία κάπου στη Νέα Υόρκη, σε σημεία σκεφτόσουν τον Brad Mehldau και τη Fiona Apple, ενώ φευγαλέα περνούσε από το μυαλό σου και ο απόηχος της Λένας Πλάτωνος.

Demetria_05
© Θάνος Λαΐνας
Η Αμαλία Παύλου

Η Demetria δεν έκρυψε ούτε τη χαρά της για την πραγμάτωση της βραδιάς, ούτε την αμηχανία της όταν προσπάθησε να πει δυο λόγια παραπάνω για το άλμπουμ, αλλά ούτε και τη συγκίνησή της, η οποία σε κανα-δυο σημεία της συναυλιακής δράσης την έκανε να βουρκώσει πίσω από το μικρόφωνο (ή έτσι φάνηκε, τέλος πάντων, σε μας στις πίσω σειρές). Πάντως, αυτή ακριβώς η αίσθηση, ότι δεν έχει κάνει πολλές φορές ένα τέτοιο live, του έδινε περισσότερη αξία καθώς άκουγες πόσο άψογα αποδόθηκαν απαιτητικά τραγούδια σαν π.χ. το "Tomorrowland", το "Cinderella" ή το "Royal Blood". Μαρτυρούσε, δηλαδή, πόση δουλειά είχε πέσει από πίσω.

Demetria_04
© Θάνος Λαΐνας

Στο φινάλε, βέβαια, δεν έλειψαν και ορισμένοι στις μπροστινές σειρές που ζήτησαν "κι άλλο". Ωστόσο, με τον τρόπο της, η Demetria μας είχε ήδη προσφέρει κάτι εξτρά, αφού έπαιξε και το "My Trauma Is On You" από τη συλλογή για τα 15 χρόνια της Puzzlemusik, όπως κι ένα ιντριγκαδόρικο τραγούδι ονόματι "Sugar Town", που στην κορύφωσή του έδωσε ακόμα μία ευκαιρία διαπίστωσης των φωνητικών της δυνατοτήτων. Ακυκλοφόρητο μέχρι στιγμής, ίσως να αποτέλεσε μια κρυφή ματιά προς το μέλλον, αν και, είπαμε: προηγείται ο δίσκος των Listen It Speaks, στα προσεχώς.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
01/05/2024

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.

José Carreras και Plácido Domingo σε μια ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο

Σε ένα πρόγραμμα δομημένο με άριες που άφησαν εποχή και ντουέτα από μερικές από τις πιο αγαπημένες όπερες όλων των εποχών.