"Έλα στο σπίτι από φτέρες": οι βραδιές μουσικής δωματίου στο Μέγαρο έχουν την τιμητική τους

Έργα συνθετών που αγκάλιασαν τις μικρές μουσικές φόρμες και έγραψαν κομψοτεχνήματα, τα οποία συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε ως τις μέρες μας.

Λένια Ζαφειροπούλου

Οι βραδιές μουσικής δωματίου έχουν μια ξεχωριστή θέση στο Μέγαρο, που φέτος έχει προσκαλέσει πέντε έλληνες σολίστ να παρουσιάσουν στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος γνωστές και άγνωστες σελίδες του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Η μετζοσοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου, οι βιολονίστες Φαίδων Μηλιάδης και Φανή Βοβώνη, η βιολίστα Αγγέλα Γιαννάκη και ο τσελίστας Αλέξης Καραϊσκάκης Νάστος, παρουσιάζουν γαλλόφωνη μουσική από τον Ιμπρεσιονισμό ως τον Σουρεαλισμό, τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στις 8:30μ.μ.. 

Στο πρόγραμμά τους, "Τα τραγούδια της Βιλιτώς" του Κλοντ Ντεμπισί σε μεταγραφή για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων, το "Κουαρτέτο εγχόρδων σε φα μείζονα" του Μορίς Ραβέλ και τη σουίτα για μετζοσοπράνο και κουαρτέτο εγχόρδων "Νύχτα με σκιές χρωματιστές" του Θάνου Μικρούτσικου. Το ποιητικό κείμενο των τραγουδιών προβάλλεται με ελληνικούς υπέρτιτλους. 

Η βραδιά "Viens dans la maison de fougères" ["Έλα στο σπίτι από φτέρες"] εντάσσεται στο πλαίσιο της σειράς Έλληνες σολίστ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, η οποία συνεχίζεται τον Μάρτιο με δύο ακόμη ρεσιτάλ. Στο πρώτο (16/3/2022) λαμβάνουν μέρος οι λυρικοί ερμηνευτές Μυρσίνη Μαργαρίτη και Τάσης Χριστογιαννόπουλος –μαζί τους, ο Νίκος Αθηναίος στο πιάνο–, ενώ στο δεύτερο (23/3/2022) το Τρίο Παντούμ (Ανδρέας Παπανικολάου-βιολί, Άγγελος Λιακάκης-βιολοντσέλο, Τίτος Γουβέλης-πιάνο) ερμηνεύουν έργα Λιστ, Σνίτκε και Mendelssohn Μέντελσον.

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

"Τα τραγούδια της Βιλιτώς" ["Chansons de Bilitis"], το εναρκτήριο έργο της βραδιάς, γράφτηκαν από τον Κλοντ Ντεμπισί (1862-1918) πάνω στην ποίηση του Πιερ Λουίς, ενός εξόχως ιδιοσυγκρασιακού συμβολιστή λογοτέχνη, ο οποίος υπογράφει τις δικές του πρωτότυπες δημιουργίες ως "μεταφράσεις" υποτιθέμενων σωζόμενων αποσπάσματων από στίχους της αρχαίας ελληνίδας ποιήτριας Βιλιτώς που καταγόταν από την Παμφυλία. Ο Ντεμπισί μελοποίησε τρία από τα ποιήματα της συλλογής, τον "Αυλό του Πάνα", την "Κόμη" και τον "Τάφο των Ναϊάδων". Στη συναυλία στο Μέγαρο τα τραγούδια ερμηνεύονται σε μεταγραφή του Πιερ Πενισόν για φωνή και κουαρτέτο εγχόρδων (2021) που έγινε με αφορμή τη συναυλία στο Μέγαρο. 

Εμπνευσμένο από γνωστό κουαρτέτο του Ντεμπισί είναι άλλωστε το "Κουαρτέτο εγχόρδων σε φα μείζονα" του επίσης ιμπρεσιονιστή Μορίς Ραβέλ (1875-1937), που θα ακουστεί την ίδια βραδιά στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Ολοκληρώθηκε όταν ο Ραβέλ ήταν 27 ετών και κέρδισε αμέσως τους πάντες –ακόμα και τον ίδιο τον Ντεμπισί– λόγω της εντυπωσιακής ωριμότητας της γραφής του νεαρού τότε συνθέτη. 

Η σουίτα "Νύχτα με σκιές χρωματιστές" [" Nuit avec ombres en couleurs "] για έγχορδα και φωνή του Θάνου Μικρούτσικου (1947-2019), γράφτηκε το 1984 σε κείμενο του βέλγου λογοτέχνη και θεατρικού συγγραφέα Πολ Βιλέμς, κορυφαίας μορφής της σύγχρονης γαλλόφωνης λογοτεχνίας. Το έργο, που έτυχε λαμπρής υποδοχής στην Ευρώπη, αναδεικνύει τη βιωματική σχέση του συνθέτη με τη μελοποίηση, με τη μουσική και την ποίηση να συνυπάρχουν συμπληρώνοντας η μία την άλλη.

Info: Viens dans la maison de fougères. Δευτέρα 14 Μαρτίου στις 8:30μ.μ.. 90 λεπτά (με διάλειμμα). Τηλ. 210 72 82 333. Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια εδώ. Στη συναυλία θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Last call για την Κατερίνα Παπουτσάκη στη "Σφίγγα"

Η περφόρμερ κλείνει τον κύκλο εμφανίσεων της "Τραγουδιστά" με καλεσμένο τον Ody Icons.

23/04/2024

Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης χαιρετίζουν την ψήφιση του νέου νόμου 5103/2024 (A΄57) του ΥΠΠΟΑ

Οι ΟΣΔ Αυτοδιαχείριση, Απόλλων, Ερατώ, Grammo και GEA συνυπογράφουν ανακοίνωση για τον νέο νόμο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι Bell Witch στην Ελλάδα για τρεις συναυλίες

Το κορυφαίο σχήμα θα πλαισιώσουν οι The Keening.

Βόλτα στο "Άλσος" με τη Νικόλ Σαραβάκου: Ενθουσιασμός, μα και περίσκεψη

Ξετυλίγοντας διάφορα χαρίσματα, η Αθηναία τραγουδοποιός έδειξε ότι ανήκει στις υποσχόμενες νέες δυνάμεις του εγχώριου πενταγράμμου. Ταυτόχρονα, όμως, έκανε και αμφιλεγόμενες επιλογές, οι οποίες θόλωσαν το στίγμα που επιθυμεί να εκπέμψει –εντύπωση που μάλλον ενίσχυσε, παρά απάλυνε, ο ερχομός του Στέλιου Ρόκκου ως guest star της βραδιάς.

Ακρόαση για την ένταξη νέων μελών στην Παιδική Χορωδία της ΕΛΣ

Μέρος στην ακρόαση, για την καλλιτεχνική περίοδο 2024-2025, μπορούν να λάβουν παιδιά που έχουν γεννηθεί μεταξύ των ετών 2012 και 2017.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.