Γιάννης Σβώλος: «Η παγκοσμιοποίηση δίνει μία ευκαιρία στον ελληνικό μουσικό πολιτισμό!»

Ύστερα από μία πενταετία, η «Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη παρουσιάζεται στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Λυρικής και ο Ευτύχης Δ. Χωριατάκης συνομίλησε με τον καταξιωμένο μουσικοκριτικό και λιμπρετίστα της όπερας.

Γιάννης Σβώλος: «Η παγκοσμιοποίηση δίνει μία ευκαιρία στον ελληνικό μουσικό πολιτισμό!»

Η «Φόνισσα» επιστρέφει στη Λυρική, μετά το πρώτο ανέβασμά της στο Μέγαρο Μουσικής. Τι καινούργιο, πιστεύετε, ότι θα προσθέσει αυτό;
Όταν ένα έργο αφήνει ένα δυνατό αποτύπωμα στην πρώτη συνάντησή του με το κοινό, στη συνέχεια κατά κανόνα αυτονομείται από τους δημιουργούς του και τις αρχικές προθέσεις τους και, κατά κάποιον τρόπο, ακολουθεί δικό του δρόμο, τρέφοντας το συλλογικό φαντασιακό με νέες παραστάσεις, προτάσεις, ιδέες. Πέντε χρόνια αργότερα, πολλά στη ζωή μας άλλαξαν βαθιά. Τώρα η όπερα ξανανεβαίνει με συνολικά πιο ισορροπημένη, καινούργια διανομή, ενώ τον επώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Μαίρη-Έλεν Νέζη, μια μεσόφωνος με διεθνή παρουσία. Επιπλέον παρουσιάζεται στη νέα, υπερσύγχρονη στέγη της Λυρικής στο ΚΠΙΣΝ. Όλα αυτά προσδίδουν νέα δυναμική.

Τι θεωρείτε ότι ήταν αυτό που προσέλκυσε τόσο έντονα το κοινό στη «Φόνισσα»;
Νομίζω ότι πρόκειται για έναν ιδιαίτερο συνδυασμό στοιχείων που είχε μείνει αναξιοποίητος από τους Έλληνες συνθέτες. Καταρχάς ήταν η συνάντηση ανάμεσα στο «κοινωνικό διήγημα» του Παπαδιαμάντη με τον σκοτεινό πυρήνα προνεωτερικής κοσμοαντίληψης και στην τέχνη της όπερας, η οποία ανταποκρίθηκε στην προσδοκία να γευτεί κανείς –μεταφρασμένες σε μουσική– έντονα λυρικές στιγμές, αλλά και ατμόσφαιρες θρίλερ. Ήταν, επίσης, η τελείως σύγχρονη ανάγνωση των παραδοσιακών ακουσμάτων από τον Κουμεντάκη, αποδεσμευμένη από τη στενά εθνομουσικολογική ορθότητα και γραφικότητα, και γι’ αυτό πιο εξωστρεφής. Αξεδιάλυτα ενωμένα στη μουσική και σκηνική δραματουργία, αυτά τα δύο άγγιξαν μύχια ζητήματα του σύγχρονου ελληνικού ψυχισμού με κυριότερα το –ακόμη όχι απαντημένο– αίτημα της «ελληνικότητας», όπως και το τοξικό ανεκπολίτιστο ίζημα βίας που φωλιάζει στην κοινωνική δυναμική.

Γιάννης Σβώλος: «Η παγκοσμιοποίηση δίνει μία ευκαιρία στον ελληνικό μουσικό πολιτισμό!» - εικόνα 1
© Α. Σιμόπουλος

Πώς μετατρέψατε το παπαδιαμαντικό κείμενο σε λιμπρέτο;
Όταν, σε μια κίνηση αυθορμητισμού, πρότεινα το 2009 στον Κουμεντάκη να κάνουμε όπερα τη «Φόνισσα», είχα αυτό που λένε άγνοια κινδύνου! Η παραγωγή του λιμπρέτου από το διήγημα ήταν μια ιδιαίτερα κοπιώδης, αλλά και δημιουργικά απολαυστική διεργασία δραματουργικής «μετάφρασης» του λογοτεχνικού Παπαδιαμάντη στο πεδίο της όπερας. Αυτή είχε πολλές φάσεις, αλλαγές και στάσεις που διήρκεσαν συνολικά μία πενταετία. Περιλάμβανε συναρπαστικές στιγμές έμπνευσης και πάρα πολλή, καθαρά τεχνική δουλειά. Δούλεψα άλλοτε μόνος, άλλοτε σε στενή συνεργασία με το συνθέτη, ο οποίος, φυσικά, είχε πάντα τον τελευταίο λόγο. Ξεκίνησα καταδυόμενος στο παπαδιαμαντικό κείμενο ώσπου να εξοικειωθώ ολοκληρωτικά με αυτό, να εντοπίσω και να χαρτογραφήσω περιοχές δυνητικά εφικτής μελοποίησής του. Ύστερα άντλησα τα κατάλληλα εδάφια κειμένου, έκανα συμπτύξεις, προσαρμογές, μεταπλάσεις. Καθ’ οδόν, πρόσθετα στοιχειώδεις σκηνικές οδηγίες, φροντίζοντας να κρατώ αναλλοίωτο το δεσπόζον στίγμα της γραφής και να διασφαλίζω τη δραματουργική συνοχή. Σε όλα αυτά βοήθησε η πολύχρονη ενασχόλησή μου με το λυρικό θέατρο και η δυνατότητα που είχα ως μουσικοκριτικός να παρακολουθώ επί δεκαετίες σημαντικές παραστάσεις όπερας στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά θέατρα και φεστιβάλ.

Όπως ο «Βότσεκ», έτσι και η «Φόνισσα» θα αναμεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη από το κανάλι Mezzo. Πώς εκτιμάτε ότι υποδέχονται στην Ευρώπη τις οπερατικές παραγωγές της ΕΛΣ;
Αντίθετα απ’ ό,τι συνέβαινε μέχρι τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, σήμερα η διεθνής μουσική ζωή διέπεται από πρωτοφανή αφθονία προσφοράς και προσβάσεων. Έτσι, παρότι στην όπερα κυριαρχεί με τοπικές διακυμάνσεις ένα βασικό ρεπερτόριο έργων, λόγω κορεσμού αναπτύσσεται διεθνώς ενδιαφέρον για το εθνικό ρεπερτόριο χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Επιπλέον, οι διευθυντές των μεγάλων λυρικών θεάτρων παγκοσμίως αντιλαμβάνονται ότι, αν θέλουν να κρατήσουν την όπερα ζωντανή, δεν αρκεί το παρελθόν. Συνεπώς, υπάρχει σαφώς πρόβλεψη να διατίθεται χώρος και χρήμα για παραγγελίες και παραγωγές νέων έργων. Ας πούμε ότι η παγκοσμιοποίηση δίνει μία ευκαιρία στον ελληνικό μουσικό πολιτισμό!

Περισσότερες πληροφορίες

«Η Φόνισσα»

  • Όπερα

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη σε ποιητικό κείμενο Γιάννη Σβώλου, βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Εθνική Λυρική Σκηνή - αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος»

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Μουσικής

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ο Danny L Harle συνεργάζεται ξανά με τη Dua Lipa και ακούγεται παντού

Ο υποψήφιος για Grammy μουσικός, παραγωγός και συνθέτης κυκλοφόρησε το ντεμπούτο-άλμπουμ του "Cerulean", από το οποίο το κομμάτι "Two Hearts" -που αποτελεί τη νέα συνεργασία του με τη Dua Lipa- ακούγεται παντού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΑΣΙΛΗς ΛΟΥΚΑς
13/02/2026

Damon Albarn, Grian Chatten και Kae Tempest ενώνουν τις φωνές τους στο "Flags"

Σήμερα κυκλοφόρησε το σινγκλ από το πολυαναμενόμενο άλμπουμ "HELP(2)" με στόχο την στήριξη της War Child που παρέχει άμεση βοήθεια σε παιδιά που πλήττονται από συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα καλύτερα έργα του Vangelis υπό το φως των κεριών

Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου μπορείτε να απολαύσετε μια μοναδική βραδιά κλασικής μουσικής στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, που θα σας καθηλώσει.

O Μίνως Μάτσας μοιράζεται κάποιες σκέψεις για τα αγαπημένα του τραγούδια

Επιστρέφει με live εμφανίσεις στο VOX, τις Δευτέρες 2 & 16 Μαρτίου.

Οι Αλένα Μπάεβα και Βαντίμ Χολοντένκο έρχονται στο Μέγαρο Μουσικής

Την Κυριακή 1 Μαρτίου στις 12:00 μας περιμένει ένα πρόγραμμα υψηλών αντιθέσεων και εκφραστικής έντασης, που διατρέχει τρεις διαφορετικούς μουσικούς κόσμους.

Τα Καλογεράκια επιστρέφουν για να πουν, όσα έπρεπε

Ο Μιχάλης και ο Παντελής ανεβαίνουν την Πέμπτη 19 Μαρτίου, στη σκηνή του Σταυρού του Νότου Plus και όπως έχει ήδη συμβεί, θα θελήσεις να τους ξαναδείς.

Διπλό ραντεβού με τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών

Μέσα στον Φεβρουάριο, θα έχουμε δύο ευκαιρίες να απολαύσουμε το μουσικό σχήμα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά και στο Ωδείο Αθηνών.