Ο «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ στο θέατρο Ολύμπια

Οι εορτασμοί των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε το πιο συζητημένο από τα «εθνικά μελοδράματα», σε συναυλιακή μορφή, με τη νέα ενορχήστρωση του Βύρωνα Φιδετζή.

Ο «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ στο θέατρο Ολύμπια

Στα 160 χρόνια που συμπληρώθηκαν φέτος από την πρεμιέρα του, ο «Μάρκος Μπότσαρης» έζησε κάμποσες περιπέτειες, πέτυχε όμως και να αναγνωριστεί ως το επιφανέστερο ανάμεσα στα λεγόμενα «εθνικά μελοδράματα». Συνάμα, έθεσε κι έναν πήχη ποιότητας ανάμεσα στις προσπάθειες δημιουργίας εγχώριας όπερας, καθώς ο Ζακύνθιος συνθέτης Παύλος Καρρέρ άντλησε μελωδίες από τις παραδόσεις της εποχής προκειμένου να δώσει ελληνική ταυτότητα στη μουσική που θα έντυνε το λιμπρέτο του Ιταλού ποιητή Τζιοβάνι Κατσαλούπι. Ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στέκει ασφαλώς η άρια «Γέρο-Δήμος» της πρώτης πράξης: ήταν τόσο πετυχημένη, ώστε ακόμα και σήμερα ορισμένοι τη θεωρούν αυθεντικό δημοτικό τραγούδι.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, κατά τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1823), με τον επικεφαλής της φρουράς των Σουλιωτών Μάρκο Μπότσαρη να στέλνει μια προσφυγοπούλα από την Κωνσταντινούπολη, τη Σοφία, να κατασκοπεύσει τον εχθρό. Όμως εκείνη συλλαμβάνεται και οδηγείται στον αρχηγό των πολιορκητών Μουσταφά Πασά, στο πρόσωπο του οποίου αναγνωρίζει τον πρώην εραστή της, που ασπάστηκε το Ισλάμ και πρόδωσε τη Φιλική Εταιρία. Συγκλονισμένος από την παρουσία της, ο Μουσταφά επιδιώκει να συνθηκολογήσει με τον Μπότσαρη.

Ο «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ στο θέατρο Ολύμπια - εικόνα 1

Παρά τον ύμνο προς έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της Επανάστασης, το πολιτικό κλίμα των μέσων του 19ου αιώνα δεν σήκωνε μια παράσταση που θύμιζε τις πιο ταραγμένες μέρες στις σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ήδη από το 1858, μάλιστα, ο βασιλιάς Όθωνας απαγόρευσε ρητά την παρουσίασή της, ενώ το 1859 δημιουργήθηκε σκάνδαλο σε μια αθηναϊκή συναυλία, όταν τραγουδήθηκε μια πρώιμη μορφή του «Γερο-Δήμου», προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας. Ωστόσο ο Καρρέρ ανέβασε τελικά την όπερα στην Πάτρα (1861), αντιμετωπίζοντας μεν ανοιχτό πόλεμο από την εκκλησία, μα ανταμοιβόμενος με μια άνευ προηγουμένου λαϊκή απήχηση. Ο «Μάρκος Μπότσαρης» παρέμεινε έκτοτε στο πιο δημοφιλές ρεπερτόριο μελοδράματος, για να αρχίσει να χάνεται μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ίσως γιατί στον 20ό αιώνα φάνηκε πλέον ως φολκλόρ του 1821.

Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά τον «Μάρκο Μπότσαρη», ο οποίος θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή, στη σκηνή του ανανεωμένου θεάτρου Ολύμπια την Παρασκευή 5/11, για μία και μοναδική παράσταση. Τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα διευθύνει μάλιστα ο Βύρων Φιδετζής, ο οποίος επιμελήθηκε (2013) της νέας ενορχήστρωσης του έργου. Τον Μάρκο Μπότσαρη θα αποδώσει ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος, τη Σοφία η Άννα Στυλιανάκη, ενώ ως Μουσταφά θα δούμε τον Γιώργο Κανάρη. Θα τους πλαισιώσουν η Άρτεμις Μπόγρη ως Χρυσή, καθώς και ο Χριστόφορος Σταμπόγλης ως Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Περισσότερες πληροφορίες

«Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ

  • Όπερα

Ο Βύρων Φιδετζής διευθύνει το περίφημο «εθνικόν μελόδραμα» που εξιστορεί την πορεία και τη δράση του σπουδαίου στρατηγού κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Ο Θησαυρός του Παναγιώτη Τούντα": Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι

Το δεύτερο μέρος της σειράς συναυλιών του Ελληνικού Σχεδίου αφιερωμένες στο ρεμπέτικο παρουσιάζει άγνωστα και ακυκλοφόρητα τραγούδια του μεγάλου Σμυρνιού συνθέτη σε πρώτη εκτέλεση.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
03/02/2023

"Eros": Η νέα peformance της Avant garde Σοπράνο Μαρίκας Κλαμπατσέα είναι μια ωδή στον έρωτα

Η Σοπράνο και συνθέτρια της πρωτοποριακής μουσικής σκηνής παρουσιάζει ένα μήνυμα χαράς, δίνοντας φως σε μια εποχή που όλα φαίνονται θαμπά...

Σαββατόβραδα στο "Ivis 4" παρέα με τη Λίνα Ροδοπούλου

Το εστιατόριο με την υπογραφή του Γιάννη Λουκάκου υποδέχεται την ταλαντούχα μουσικό παρέα με τον Χρήστο Κουμούση.

Μιλώντας για τα "Τραγούδια της Σωτηρίας"

Η Χριστίνα Μαξούρη και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης, που ανεβαίνει στο ΠΛΥΦΑ, μάς λένε για τα τραγούδια της "αρχόντισσας του ρεμπέτικου" και τις δικές τους ιστορίες από αυτά.

22nd Athens Jazz: Open Call ελληνικά τζαζ σχήματα

Για επτά ολόκληρες ημέρες, ο μακροβιότερος μουσικός θεσμός της Αθήνας θα φιλοξενήσει ξανά στην κεντρική σκηνή της Τεχνόπολης τζαζ τάσεις από κάθε σημείο του πλανήτη.

Aκύρωση των παραστάσεων "Φάλσταφ" και "Στρέλλας" λόγω συμμετοχής εργαζομένων της ΕΛΣ στη 48ωρη απεργία

Τα Ταμεία της ΕΛΣ θα ενημερώσουν τηλεφωνικά τους κατόχους των εισιτηρίων.

Σταύρος Λάντσιας: "Ο Ennio Morricone ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα, με αξιοθαύμαστη εργατικότητα"

Καθώς ο καταξιωμένος δημιουργός ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο Ιταλό συνθέτη (Σάββατο 4 & Κυριακή 5/2, Φιλολογικός Σύλλογος "Παρνασσός"), του ζητήσαμε να ξεδιπλώσει τη σχέση που διατηρεί με τις μουσικές του.