Οδηγός Μουσικής

Ο «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ στο θέατρο Ολύμπια

Οι εορτασμοί των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε το πιο συζητημένο από τα «εθνικά μελοδράματα», σε συναυλιακή μορφή, με τη νέα ενορχήστρωση του Βύρωνα Φιδετζή.

Προσοχή! Λόγω των μέτρων για τον covid-19 πολλές συναυλίες αναβάλλονται. Ενημερωθείτε από τον ενημερωμένο οδηγό μας και επιβεβαιώστε την κράτησή σας πριν την έξοδό σας.
Ο «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ στο θέατρο Ολύμπια

Στα 160 χρόνια που συμπληρώθηκαν φέτος από την πρεμιέρα του, ο «Μάρκος Μπότσαρης» έζησε κάμποσες περιπέτειες, πέτυχε όμως και να αναγνωριστεί ως το επιφανέστερο ανάμεσα στα λεγόμενα «εθνικά μελοδράματα». Συνάμα, έθεσε κι έναν πήχη ποιότητας ανάμεσα στις προσπάθειες δημιουργίας εγχώριας όπερας, καθώς ο Ζακύνθιος συνθέτης Παύλος Καρρέρ άντλησε μελωδίες από τις παραδόσεις της εποχής προκειμένου να δώσει ελληνική ταυτότητα στη μουσική που θα έντυνε το λιμπρέτο του Ιταλού ποιητή Τζιοβάνι Κατσαλούπι. Ως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα στέκει ασφαλώς η άρια «Γέρο-Δήμος» της πρώτης πράξης: ήταν τόσο πετυχημένη, ώστε ακόμα και σήμερα ορισμένοι τη θεωρούν αυθεντικό δημοτικό τραγούδι.

Η υπόθεση διαδραματίζεται στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, κατά τα πρώτα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1823), με τον επικεφαλής της φρουράς των Σουλιωτών Μάρκο Μπότσαρη να στέλνει μια προσφυγοπούλα από την Κωνσταντινούπολη, τη Σοφία, να κατασκοπεύσει τον εχθρό. Όμως εκείνη συλλαμβάνεται και οδηγείται στον αρχηγό των πολιορκητών Μουσταφά Πασά, στο πρόσωπο του οποίου αναγνωρίζει τον πρώην εραστή της, που ασπάστηκε το Ισλάμ και πρόδωσε τη Φιλική Εταιρία. Συγκλονισμένος από την παρουσία της, ο Μουσταφά επιδιώκει να συνθηκολογήσει με τον Μπότσαρη.

Ο «Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ στο θέατρο Ολύμπια - εικόνα 1

Παρά τον ύμνο προς έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της Επανάστασης, το πολιτικό κλίμα των μέσων του 19ου αιώνα δεν σήκωνε μια παράσταση που θύμιζε τις πιο ταραγμένες μέρες στις σχέσεις με την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ήδη από το 1858, μάλιστα, ο βασιλιάς Όθωνας απαγόρευσε ρητά την παρουσίασή της, ενώ το 1859 δημιουργήθηκε σκάνδαλο σε μια αθηναϊκή συναυλία, όταν τραγουδήθηκε μια πρώιμη μορφή του «Γερο-Δήμου», προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας. Ωστόσο ο Καρρέρ ανέβασε τελικά την όπερα στην Πάτρα (1861), αντιμετωπίζοντας μεν ανοιχτό πόλεμο από την εκκλησία, μα ανταμοιβόμενος με μια άνευ προηγουμένου λαϊκή απήχηση. Ο «Μάρκος Μπότσαρης» παρέμεινε έκτοτε στο πιο δημοφιλές ρεπερτόριο μελοδράματος, για να αρχίσει να χάνεται μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους, ίσως γιατί στον 20ό αιώνα φάνηκε πλέον ως φολκλόρ του 1821.

Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δίνουν την ευκαιρία να απολαύσουμε ξανά τον «Μάρκο Μπότσαρη», ο οποίος θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή, στη σκηνή του ανανεωμένου θεάτρου Ολύμπια την Παρασκευή 5/11, για μία και μοναδική παράσταση. Τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα διευθύνει μάλιστα ο Βύρων Φιδετζής, ο οποίος επιμελήθηκε (2013) της νέας ενορχήστρωσης του έργου. Τον Μάρκο Μπότσαρη θα αποδώσει ο Κωνσταντίνος Κληρονόμος, τη Σοφία η Άννα Στυλιανάκη, ενώ ως Μουσταφά θα δούμε τον Γιώργο Κανάρη. Θα τους πλαισιώσουν η Άρτεμις Μπόγρη ως Χρυσή, καθώς και ο Χριστόφορος Σταμπόγλης ως Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Περισσότερες πληροφορίες

«Μάρκος Μπότσαρης» του Παύλου Καρρέρ

  • Όπερα

Ο Βύρων Φιδετζής διευθύνει το περίφημο «εθνικόν μελόδραμα»που εξιστορεί την πορεία και τη δράση του σπουδαίου Στρατηγού κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sam Redmore: από τo Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας στο "Kosmos Lab"

Ο Dj και remixer φτιάχνει ένα δίωρο mixset αποκλειστικά για το Kosmos.

14/01/2022

"Ελπίς πατρίδος" – "Καποδίστριας": προσεγγίζοντας το 1821 με όρους σύγχρονου "μουσικού θεάτρου" (;)

Τον προβληματισμό για το εύρος και το περιεχόμενο του όρου "μουσικό θέατρο" επέτεινε η παρακολούθηση δύο ακόμη παραγωγών νέων έργων για την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών η Ronnie Spector

Τα νέα του θανάτου της τραγουδίστριας του γυναικείου συγκροτήματος The Ronnetes γνωστοποίησε η οικογένειά της.

185 τραγούδια των Beatles σε αξιολογική σειρά

Πόσο εύκολο είναι να ταξινομήσεις όλα τα τραγούδια που κυκλοφόρησαν οι Beatles μέσα στην πρώτη επτατία τους, Mark Beaumont;

Εθνική Λυρική Σκηνή: Αναβολλές πρεμιερών λόγω της πανδημίας

Αλλαγή ημερομηνίας πρεμιέρας για την όπερα "Αντρέα Σενιέ" και αναστολές παραστάσεων ανακοίνωσε η Λυρική.

Ο Christian Löffler και το Ergon Ensemble σε μία μοναδική μουσική εξερεύνηση

Ο Γερμανός καλλιτέχνης και το κορυφαίο σύνολο σύγχρονης μουσικής ενώνουν δύο φαινομενικά ετερόκλητους κόσμους.