Ενδιαφέρον ρεσιτάλ Δεστούνη με δημοφιλείς σονάτες για πιάνο Μπετόβεν

Όπως και τον Μάρτιο, με ρεσιτάλ πιάνου «διεκόπη» προσωρινά, λόγω του πρόσφατου lockdown, η τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδος στο χώρο της κλασικής μουσικής.

Ενδιαφέρον ρεσιτάλ Δεστούνη με δημοφιλείς σονάτες για πιάνο Μπετόβεν

Όπως και τον Μάρτιο, με ρεσιτάλ πιάνου «διεκόπη» προσωρινά, λόγω του πρόσφατου lockdown, η τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδος στο χώρο της κλασικής μουσικής. Στις 31/10, παρακολουθήσαμε στο Ωδείο Αθηνών το ρεσιτάλ του Κωνσταντίνου Δεστούνη, ενός από τους πλέον υποσχόμενους πιανίστες της νέας γενιάς. Το ενδιαφέρον τράβηξε εν προκειμένω η αναμέτρηση του μόλις 29χρονου σολίστ με σονάτες για πιάνο του Μπετόβεν, και μάλιστα με τρεις από τις πιο δημοφιλείς της μεσαίας δημιουργικής περιόδου του συνθέτη, οι οποίες φέρουν «τίτλο».

Σ’αυτήν την πρώτη εκδήλωση μιας σειράς συναυλιών μουσικής δωματίου αφιερωμένων στη φετινή επέτειο των 250 ετών από τη γέννηση του Μπετόβεν που έχουν προγραμματισθεί με καθηγητές του Ωδείου Αθηνών, ο Δεστούνης παρουσίασε κατά σειρά -με ολιγόλεπτα διαλείμματα- τις Σονάτες υπ’αρ. 17 («Τρικυμία»), 21 («Βάλντσταϊν) και 23 («Απασιονάτα»), δείγματα της μεσαίας δημιουργικής περιόδου του συνθέτη.

Από τα πρώτα μέτρα κατέστη εμφανές ότι ο πιανίστας διαθέτει και την (δεξιο)τεχνική αρματωσιά και τη διανοητική συγκέντρωση και την σεμνότητα που απαιτούνται για να δικαιωθεί η απαιτητική μπετοβενική γραφή. Τηρώντας με ευλάβεια τις αγωγικές ενδείξεις, το παίξιμό του αποκωδικοποίησε με ακρίβεια το σύνθετο μουσικό συντακτικό, μεριμνώντας διαρκώς για αφηγηματική σαφήνεια και εκφραστικότητα.

Ενδιαφέρον ρεσιτάλ Δεστούνη με δημοφιλείς σονάτες για πιάνο Μπετόβεν - εικόνα 1
Ο πιανίστας Κωνσταντίνος Δεστούνης κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ρεσιτάλ του με σονάτες του Μπετόβεν («Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής» Ωδείου Αθηνών, 31/10) © Publicity

Η 17η Σονάτα αποδόθηκε με σφρίγος και δύναμη, αλλά με ατελή ακόμη ανάδειξη της περιγραφικής και φιλοσοφικής διάστασής της. Εναργέστερες φωτοσκιάσεις και διαφοροποιήσεις θα προσέθεταν στην εκτέλεση μεγαλύτερη γλαφυρότητα. Ακόμη εντονότερες εκφραστικές δυσκολίες έχει η πιο σκοτεινή 21η Σονάτα, της οποίας η προσέγγιση πρόβαλε λιγότερο επεξεργασμένη, παρά τις -εξόχως;- στιβαρές δυναμικές του εναρκτήριου allegro con brio.

Περισσότερο επιτυχημένη πρόβαλε η ερμηνεία της «Απασιονάτα», στην οποία αξιοποιήθηκαν λεπτές διακυμάνσεις δυναμικής και ταχυτήτων, καλά σταθμισμένες στίξεις και φροντισμένοι τονισμοί φράσεων. Και πάλι τα γρήγορα ακραία μέρη ήχησαν συναρπαστικά, ενώ δεν έλειψε ο πηγαίος λυρισμός στο ενδιάμεσο andante con moto.

Συνολικά, και παρά τα δεδομένα περιθώρια ωρίμανσης, πρωτίστως ως προς τη νοηματοδότηση του εκφραστικού φορτίου των έργων (λόγω της συναισθηματικά κάπως άγουρης ακόμη απόδοσης των αργών μερών τους), τούτο το πρώτο δείγμα γραφής έδειξε ότι ο Δεστούνης έχει και αντίληψη και κατανόηση της μπετοβενικής αισθητικής. Ενδεχομένως, μάλιστα, να «αδικήθηκε» και από τη δεδομένα άχαρη ακουστική της αισθητικά ανακαινισμένης «Αίθουσας Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου: η έλλειψη επιφανειών απορρόφησης του ήχου αυξάνει την αντήχηση (ιδίως όταν -όπως εν προκειμένω, συνεπεία των μέτρων υγειονομικής ασφάλειας- η αίθουσα δεν είναι γεμάτη), αλλοιώνοντας ισορροπίες και θολώνοντας την άρθρωση και την πρόσληψη του μουσικού κειμένου…

Για την ιστορία, η απολύτως τελευταία εκδήλωση κλασικής μουσικής πριν τα νέα απαγορευτικά μέτρα ήταν ένα ακόμη ρεσιτάλ πιάνου, αυτό της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου με τις «Παραλλαγές Γκόλντμπεργκ» του Γ.Σ. Μπαχ («Αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος» Μεγάρου Μουσικής, 2/11).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Αντρέι - Ρέκβιεμ Σε Οκτώ Σκηνές": Εντυπώσεις από μια απαιτητική, μα ουσιαστική βραδιά στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Χρησιμοποιώντας ένα πρωτότυπο κείμενο του Παντελή Μπουκάλα, η συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη τίμησε το έργο και τις ανησυχίες του Αντρέι Ταρκόφσκι με μια "παράσταση ήχου" μεταξύ θεάτρου, όπερας και συναυλίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΧΑΡΗς ΣΥΜΒΟΥΛΙΔΗς
03/10/2022

Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας

Εφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα του Σαββάτου ο αγαπημένος ερμηνευτής Σταμάτης Κόκοτας, σε ηλικία 85 ετών.

Η καρδιά της μουσικής χτυπάει στο "Ολύμπια"

Το εμβληματικό θέατρο θα φιλοξενήσει τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2022-23 έναν φιλόδοξο προγραμματισμό, με την υπογραφή του Ολιβιέ Ντεκότ.

Η Anneke Van Giersbergen γυρίζει την Ελλάδα

Μια ακουστική περιοδεία σε που θα περάσει από Ξάνθη, Καστοριά, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αθήνα, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Το Μέγαρο Μουσικής ταξιδεύει στη Βόρεια Εύβοια

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Νίκος Πορτοκάλογλου και ο Νίκος Σταμούλος στον κύκλο δράσεων "Φωνές του φθινοπωρινού δάσους".

Λευτέρη Βενιάδη, τι είναι για σένα η "Αλληλεγγύη" και γιατί έχει ρεμπέτικο ήχο;

Μιλήσαμε με τον συνθέτη για το πρότζεκτ "Τι είναι Αλληλεγγύη;" που παρουσιάζει με τη σκηνογράφο Barbara Ehnes στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο οποίο γράφει το soundtrack των αλληλέγγυων παντρεύοντας σύγχρονη μουσική με ρεμπέτικα κομμάτια.

Πέθανε ο ράπερ Coolio

Έφυγε ξαφνικά απ' τη ζωή ο βραβευμένος ράπερ, σε ηλικία 59 ετών.