9 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Σε ένα πλαίσιο περίπου αποκριάτικο μπορούμε να ονειρευτούμε ή να ξεσκάσουμε, να συγκινηθούμε ή να προβληματιστούμε, να ερωτευτούμε ή να χορέψουμε. Ή όλα αυτά...

9 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

«Η εποχή της Μελισσάνθης»

Ένα από τα πιο σπουδαία έργα του Μάνου Χατζιδάκι, η «Εποχή της Μελισσάνθης», επιστρέφει για δυο συναυλίες (13, 14/2) στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Λυρικής Σκηνής. Ουσιαστικά, η «Μελισσάνθη» είναι το πολιτικό έργο του συνθέτη και εδώ ερμηνεύεται από την Θεοδώρα Μπάκα, τον Πάρη Κιμιωνή και τον Σταύρο Νιφοράτο. Το έργο διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός και η «αυλαία» του είναι έργο του Γιάννη Κουνέλη.

Ίαν Στρατής

Την ημέρα της γιορτής των ερωτευμένων (14/2) φτιάχνει ο Ίαν Στρατής ένα σπέσιαλ πρόγραμμα στο «Half Note Jazz Club» που ερμηνεύει μουσικά όλες τις πτυχές του έρωτα, από το πρώτο σκίρτημα ως την έκρηξη και μετά στην εξέλιξή του με τραγούδια όπως «How we love», «Blackbird», «I’ve got you under my skin» κ.ά.

Δήμητρα Γαλάνη

Με δυο παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής (14, 15/2), που έχουν τίτλο «Έρωτα εσύ…», η Δήμητρα Γαλάνη επικαλείται και σχηματοποιεί μουσικά τον έρωτα μέσα από μια πληθώρα γνωστών τραγουδιών, ελληνικών αλλά και πολύγλωσσων, με μια ηλεκτρική και ποπ διάθεση που μοιράζεται με την Κατερίνα Πολέμη και τον Στάθη Δράκο. Μαζί της έχει μια σπουδαία ομάδα μουσικών ενώ συμμετέχει και με guest εμφάνιση η Παυλίνα Βουλγαράκη.

Βασίλης & Σαράντης Σαλέας

«Μουσικές του κόσμου» είναι αυτό που παρουσιάζουν για ένα τριήμερο (15-17/2) στο «Half Note Jazz Club» ο Βασίλης και ο Σαράντης Σαλέας, με το κλαρίνο και το τραγούδι αντίστοιχα. Πράγμα που σημαίνει διάσημα ορχηστρικά, παραδοσιακά κομμάτια, απρόβλεπτες διασκευές και, φυσικά, δικές τους μεγάλες επιτυχίες που έχουν βάλει την ιδιαίτερη σφραγίδα τους στη μουσική μας. Εδώ το όνομα είναι εγγύηση ποιότητας.

Σταύρος Ξαρχάκος

Με αμείωτη σαφώς επιτυχία συνεχίζει ο Σταύρος Ξαρχάκος την σπουδαία του μουσική παράσταση «5 λαϊκές μορφές με τρόπο εντόνως ερωτικόν» στο «Gazarte» τα Σάββατα 15, 22/2 και 7, 14, 21, 28/3. Εδώ οι μουσικές των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκου Βαμβακάρη και του ίδιου του Σταύρου Ξαρχάκου παρουσιάζονται με έναν τρόπο διαφορετικό και μουσικά πηγαίο και δημιουργικό από μιαν ομάδα επτά εξαιρετικών σολίστ που μας δίνει όλη την ομορφιά του κλασικισμού της νεώτερης μουσικής μας. Η παράσταση αυτή ήδη γράφει τη δική της ιστορία.

Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια

Η μεγάλη κυρία του πιάνου επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής (17 Φεβρουαρίου) για να ολοκληρώσει το καλειδοσκόπιο με τις σονάτες του Φραντς Σούμπερτ, ανάμεσά τους και τις εμβληματικές τρεις τελευταίες του κορυφαίου αυστριακού συνθέτη. Έχουμε έτσι μια ακόμα βραδιά μυσταγωγίας για τους λάτρεις του ρομαντικού πιάνου με τις σονάτες για πιάνο D 157, D 784 & D 959. Η επόμενη συναυλία είναι στις 11/3 με τις Σονάτες για πιάνο D 279, D 625, D 960.

Open Day στη Στέγη

Η μουσική σε σχέση με το περιβάλλον και το χώρο και σε σχέση με εμάς τους ίδιους. «Μουσικές οικολογίες» είναι το θέμα της Open Day που γίνεται σε όλους τους χώρους της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 16/2. Ένα γεμάτο κυριακάτικο απόγευμα, με πλήθος μουσικών δράσεων και συναυλιακών events από πληθώρα ονομάτων που έχουν να κάνουν με όλα τα σημαντικά ρεύματα της σύγχρονης μουσικής του 20ού αιώνα κι επανεξετάζουν έννοιες όπως «ήχος», «θόρυβος», «ρυθμός», «μουσική» κ.λπ. Οι εκδηλώσεις είναι δωρεάν (με δελτία εισόδου) και το πλήρες πρόγραμμα της ημέρας μπορείτε να το δείτε στο www.onassis.org/el/onassis-stegi.

Μαρινέλλα

Μετά το sold out και την πρώτη θριαμβευτική του παράσταση, ο «Μύθος» της Μαρινέλλας, σε ξεχωριστή σκηνοθεσία του Γιώργου Νανούρη, επαναλαμβάνεται στις 17/2 στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η Μεγάλη Κυρία του ελληνικού τραγουδιού, τα τραγούδια της – μαζί με άλλα, που πάντα ήθελε να πει – με τη συνοδεία της ορχήστρας Φιλαρμόνια που διευθύνει ο Αλέξιος Πρίφτης, μας δίνει γυμνή την ουσία της ερμηνευτικής της τέχνης με όλο το πηγαίο της πάθος και τη μαγεία της φωνής της.

Athens Big Band

Η Big Band του Δήμου Αθηναίων μας παίρνει μαζί της σε ένα συναρπαστικό μουσικό και χορευτικό ταξίδι στη χρυσή εποχή του Swing. Στη σκηνή είναι το χορευτικό συγκρότημα Athens Lindy Hop και τους εξαιρετικούς τραγουδιστές Τζένη Καπάδαη και Σταύρο Ρωμανό την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 8.30 μ.μ. στο Ολύμπια - Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Μια μουσικοχορευτική αναδρομή στη χρυσή εποχή της τζαζ και του σουίνγκ μέσα από μια μοναδική καλλιτεχνική συνεργασία.

Περισσότερες πληροφορίες

«Η εποχή της Μελισσάνθης»

  • Κλασική μουσική

Μια καντάτα του Μάνου Χατζιδάκι για ώριμη γυναικεία φωνή, δύο νεανικές αντρικές, μεικτή και παιδική χορωδία, ορχήστρα δωματίου και στρατιωτική μπάντα, με βασικό όργανο το μπουζούκι. Με σολίστ τους Θεοδώρα Μπάκα, Πάρη Κιμιωνή, Σταύρο Νιφοράτο. Διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός.

Μαρινέλλα

  • Ελληνική

Ο «Μύθος» της σε μια μοναδική παράσταση σκηνοθετημένη από τον Γιώργο Νανούρη. Τη Συμφωνική Ορχήστρα Φιλαρμόνια διευθύνει ο Αλέξιος Πρίφτης.

Βασίλης και Σαράντης Σαλέας

  • Μουσικές του κόσμου

«Μουσικές του κόσμου» με περίφημα ορχηστρικά θέματα, προσωπικές συνθέσεις από την πλούσια δισκογραφία τους, παραδοσιακές μουσικές αλλά και απρόβλεπτες διασκευές.

Ίαν Στρατής

  • Jazz-Blues-Ethnic

Σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια για τον έρωτα.

Σταύρος Ξαρχάκος

  • Ελληνική

«5 λαϊκές μορφές με τρόπον εντόνως ερωτικόν»: ένα ταξίδι ήχων και συναισθημάτων στα μουσικά έργα του ίδιου αλλά και των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Τσιτσάνη και Βαμβακάρη.

Δήμητρα Γαλάνη

  • Ελληνική

«Έρωτα εσύ…»: αφιέρωμα στο ερωτικό τραγούδι μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο και τον κόσμο. Μαζί της η συνθέτις και τραγουδοποιός Κατερίνα Πολέμη και ο ταλαντούχος συνθέτης Στάθης Δράκος (Minor Project). Ειδική συμμετοχή: Παυλίνα Βουλγαράκη.

Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια

  • Κλασική μουσική

H μεγάλη κυρία του πιάνου ολοκληρώνει το μαραθώνιο με τις σονάτες του Σούμπερτ με τις τρεις τελευταίες του Αυστριακού συνθέτη, D 157, D 784 και D 959.

Athens Big Band presents the Swing Era

  • Jazz-Blues-Ethnic

Με το χορευτικό συγκρότημα Athens Lindy Hop και τους ερμηνευτές Τζένη Καπάδαη και Σταύρο Ρωμανό. Παρουσιάζει ο Παναγιώτης Κόκκορης.

Open Day 2020: Μουσικές Οικολογίες

  • Σύγχρονη

Πολλαπλές και απρόσμενες μουσικές συναντήσεις σε όλους τους χώρους της Στέγης σε συνομιλία με σημαντικά ρεύματα της σκέψης του 20ού αιώνα.

Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια

  • Κλασική μουσική

H μεγάλη κυρία του πιάνου ολοκληρώνει το μαραθώνιο με τις D 279, D 625, D 960 σονάτες του Σούμπερτ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".