10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

Τα ξεχωριστά μουσικά events αυτής της εβδομάδας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα. Από Γιώργο Μαργαρίτη μέχρι Nitzer Ebb κι από Ελένη Δήμου μέχρι The Morlocks!

10 συναυλίες που ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα

B.Y.S. Trio

Το όνομα του γκρουπ προέρχεται από τα αρχικά των επωνύμων των μουσικών που είναι οι Χρυσόστομος Μπουκάλης (κοντραμπάσο), Κώστας Γιαξόγλου (πιάνο) και Νίκος Σιδηροκαστρίτης (ντραμς). Το project με το οποίο ασχολούνται τελευταία και το οποίο καλλιεργούν είναι ένα αφιέρωμα στον Charlie Haden, το θρυλικό μπασίστα που έχει μια ξεχωριστή θέση στη νεώτερη ιστορία της τζαζ λόγω της μουσικής του αλλά και της πολιτικής του στάσης και στράτευσης. Το αφιέρωμα αυτό ήρθε η ώρα να ηχογραφηθεί – live στο «Zoo» (16-17/1).

Ελένη Δήμου

«Προσωπικά» είναι ο τίτλος ενός θαυμάσιου – σχεδόν κλασικού πια – δίσκου που κυκλοφόρησε το 1988 σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και της Μαριανίνας Κριεζή. Τραγουδούσε η Ελένη Δήμου και το σπάνιο μέταλλο της φωνής της κυριολεκτικά «έγραφε» πάνω στις μελωδίες ενός σπουδαίου συνθέτη που μας άφησε πια! Έτσι, το πρόγραμμα που παρουσιάζει η Ελένη στο «Half Note Jazz Club» (17-20/1) είναι ένα αφιέρωμα στον Γιάννη Σπανό, με τα υπέροχα τραγούδια του και εμπλουτισμένο με οτιδήποτε άλλο έχει τραγουδήσει η Ελένη Δήμου στην μακρόχρονη ερμηνευτική της πορεία. Τραγούδια που είναι χαραγμένα στη μνήμη και ενώνουν γενιές με τρόπο μοναδικό.

Γιώργος Μαργαρίτης

Αυθεντικός και γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής, από εμβληματική φυσιογνωμία του «ήχου της Ομόνοιας» πίσω στα ‘80’s, o Γιώργος Μαργαρίτης είναι σήμερα μια από τις αξίες του λαϊκού μας τραγουδιού, με εκφραστικές ποιότητες που έχουν ακόμα και ροκ διαστάσεις. Έχει πει Τάκη Σούκα, Μπάμπη Μπακάλη, Αντώνη Ρεπάνη, Άκη Πάνου, Βασίλη Βασιλειάδη, Απόστολο Καλδάρα, Ευάγγελο Περπινιάδη, Αντώνη Κατινάρη και πολλούς άλλους, και μας ταξιδεύει από τον Βασίλη Τσιτσάνη ως τον Χρήστο Νικολόπουλο – και πιο πέρα – στη συναυλία του στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (17/1). Ένας είναι ο Μαγκάρετ!

Pasion de Buena Vista

Η εικόνα της Κούβας αντικατοπτρίζεται σε μουσική και χορό, σε ρυθμό και πάθος. Η πολιτιστική εικόνα της και, ουσιαστικά, η ψυχή της εκφράζεται μέσα από την παράσταση «Pasion de Buena Vista» που παρουσιάζεται στο «Christmas Theater» (18/1). Μεταφέροντας την κληρονομιά του θρυλικού Buena Vista Social Club, η εκπληκτική Buena Vista Band και οι χορευτές του El Grupo de Bailar γεμίζουν με μοναδικά χρώματα και τραγούδια τη βραδιά και μας μεταφέρουν στα σοκάκια της Αβάνας για μια κυριολεκτικά ανεπανάληπτη μουσική εμπειρία.

Nitzer Ebb

Το… προπατορικό EBM γκρουπ από το Έσεξ έρχεται για πρώτη φορά εδώ και παίζει στο «Temple» (18/1). Το γκρουπ, από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’80, έχει μακρόχρονη ιστορία και ισχυρή επίδραση στα γεγονότα της electronic body μουσικής και, σαφώς, η παρουσία του εδώ είναι σημαντικότατη.

The Morlocks

Οι εξαιρετικοί γκαραζιέρηδες από το Σαν Ντιέγκο εντυπωσίασαν τόσο με την περσινή τους εμφάνιση ώστε αποτελεί υποχρέωση η παρουσία τους ξανά εδώ («Κύτταρο», 18/1). Επεισοδιακή, όπως πάντα, η μπάντα του Leighton Koizumi, πορεύεται για να επιβεβαιώνει τη φήμη της!

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Ο Μπάμπης έβγαλε έναν από τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς («Παραλογές του Άχρηστου») – πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο δημιουργικούς μουσικούς της χώρας μας στα out-rock και out-jazz πεδία. Την πολυμεταβλητή μουσική αυτού του δίσκου παρουσιάζει τώρα live στον «Φάρο» του ΚΠΙΣΝ (19/1) με το γνωστό γκρουπ του, Ακούστικ Σετ, που αποτελούν οι Μπάμπης Παπαδόπουλος (κιθάρα), Φώτης Σιώτας (βιολί και βιόλα), Μιχάλης Βρέττας (βιολί), Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι), Αναστάσης Μισυρλής (τσέλο) και Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο).

«The Shell Game»

Η ομάδα The Medium Project παρουσιάζει ξανά την σύγχρονη όπερα του Γιώργου Δούση και της Έρις Κύργια «The Shell Game» στο Από Μηχανής Θέατρο από τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Είναι μια μονόπρακτη όπερα που εξετάζει τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από μια σύγχρονη οπτική και αισθητική. Από πλευράς μουσικής αξιοποιείται μια μουσική γλώσσα άμεση, στον απόηχο της λυρικότητας του ύστερου Ρομαντισμού, αλλά και του ρυθμικού πλούτου του ευρύτερου χώρου της τζαζ. Λιτή και διαυγής, δυναμική, ενθουσιώδης και παρορμητική, η μουσική σκιαγραφεί τις εσωτερικές ψυχολογικές διεργασίες που δημιουργεί ο έρωτας, το πάθος, η ζήλεια και το μίσος.

«Το πιο όμορφο απ’ όλα δεν στο ‘χω πει ακόμα»

Αποχαιρετισμός στο Θάνο Μικρούτσικο απ’ όσους περπάτησαν μαζί του – και απ’ όσους πρόλαβαν καθώς η παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής (20/1) έγινε sold-out από τις πρώτες ώρες της προπώλησης και πριν ακόμα ο Θάνος φύγει για το ταξίδι του με τους επτά στο S/S Cyrenia. Τραγουδούν οι φίλοι του Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μεράντζας, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Μίλτος Πασχαλίδης και αποσπάσματα από τη βιογραφία του διαβάζει ο Οδυσσέας Ιωάννου. Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Θύμιος Παπαδόπουλος. [Η συναυλία μεταδίδεται απ' ευθείας από την τηλεόραση της ΕΡΤ 2 και το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας].

Σοφία Νοητή

Η εξαιρετική τραγουδίστρια μας πάει «Από το ρεμπέτικο στην τζαζ» στο «Half Note Jazz Club» (22/1) μαζί με τους Γιάννη Παπαδόπουλο (πιάνο), Λευτέρη Ανδριώτη (πολίτικη λύρα), Γιώργο Κωστόπουλο (μπάσο) και Θάνο Χατζηαναγνώστου (ντραμς). Είναι ένα πρότζεκτ το οποίο ενώνει διαχρονικές μουσικές που την καθόρισαν και που συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον και έχει τις ρίζες του στο άλμπουμ «Άγιος Χρόνος» - όπως και στο ανέκδοτο ακόμα «Mystic Blues» - όπου η Σοφία Νοητή συνδυάζει την τζαζ με την ελληνική λαϊκή και παραδοσιακή μουσική.

Περισσότερες πληροφορίες

Ελένη Δήμου

  • Ελληνική

Έρχεται να μας θυμίσει επιτυχίες της και να μας γνωρίσει τραγούδια της που δεν ξέρουμε.

«The Shell Game»

  • Όπερα

Μια σύγχρονη μονόπρακτη όπερα που εξετάζει τα αδιέξοδα στις σχέσεις των δύο φύλων, από την ομάδα The Medium Project, σε μουσική Γιώργου Δούση και λιμπρέτο Έρις Κύργια. Σκηνοθεσία: Ράια Τσακιρίδη.

B.Y.S. Trio

  • Jazz-Blues-Ethnic

Οι Χρυσόστομος Μπουκάλης (κοντραμπάσο), Κώστας Γιαξόγλου (πιάνο), Νίκος Σιδηροκαστρίτης (ντραμς) σε ένα αφιέρωμα στον Charlie Haden που θα ηχογραφηθεί live.

«Το πιο όμορφο απ’ όλα δεν στο ’χω πει ακόμα…»

  • Live Αναμετάδοση

Τα πιο αγαπημένα μας του Θάνου Μικρούτσικου ερμηνεύουν οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μεράντζας, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου και Μίλτος Πασχαλίδης.

Pasion de Buena Vista

  • Μουσικές του κόσμου

«Μια νύχτα στην Αβάνα», με όχημα την εξαιρετική Buena Vista Band, μοναδικούς μουσικούς, τραγουδιστές αλλά και χορευτές του El Grupo de Bailar.

Nitzer Ebb

  • Rock-pop-folk

Οι προπάτορες της EBM για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Μπάμπης Παπαδόπουλος

  • Jazz-Blues-Ethnic

Στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση του νέου του δίσκου «Παραλογές του άχρηστου», μαζί με τους ξεχωριστούς μουσικούς του Ακούστικ Σετ.

Σοφία Νοητή

  • Jazz-Blues-Ethnic

Από το ρεμπέτικο στην τζαζ, με ένα πρότζεκτ το οποίο ενώνει διαχρονικές μουσικές που καθόρισαν την τραγουδίστρια και συνδέουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

The Morlocks

  • Rock-pop-folk

Ακριβώς ένα χρόνο μετά επανέρχεται το γκρουπ που μας πήρε την καρδιά με την εκρηκτική του εμφάνιση.

Γιώργος Μαργαρίτης

  • Ελληνική

Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής σε μια εφ’ όλης της ύλης συναυλία. Από τον Τσιτσάνη στον Νικολόπουλο και από τον Παγιουμτζή στον Καζαντζίδη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.