Daniel Johnston: αποχαιρετισμός σε μια cult φυσιογνωμία

Ένας περίεργος, ημίτρελος τραγουδοποιός με αξιοπρόσεκτη καλλιτεχνική φλέβα μας άφησε πριν από δύο μέρες.

Daniel Johnston: αποχαιρετισμός σε μια cult φυσιογνωμία

Παλιά, τις φορές που έτυχε ν’ ακούσω Daniel Johnston έκανα (αναπόφευκτες;) συγκρίσεις με τον Eugene Chadbourne. Με τη διαφορά πως τους δίσκους του Chadbourne τους κυνηγούσα – κάποιους τους έβρισκα και τους αγόραζα. Με τον Johnston δεν είχα τέτοια πρεμούρα!

Daniel Johnston: αποχαιρετισμός σε μια cult φυσιογνωμία - εικόνα 1

Στην εποχή του διαδικτύου και του live streaming είναι πολύ εύκολη η πρόσβαση σε ιδιάζουσες και ιδιοσυγκρασιακές περιπτώσεις όπως αυτή του Daniel Johnston, που έφυγε από καρδιακή προσβολή στις 10 Σεπτεμβρίου. Κουβάλαγε μια υπαρκτή τρέλα που σε κάποιες περιπτώσεις ήταν δημιουργική: ήταν τραγουδοποιός με ισχυρή συνθετική φλέβα και εικαστικός καλλιτέχνης που βάδιζε σε μια περίεργη folk ή country & western κατεύθυνση – σε ποιητικές αναλογίες με την περίπτωση του Captain Beefheart αλλά… καμία σχέση ως τελικό αποτέλεσμα!

Η δισκογραφία του Daniel Johnston ήταν ουσιαστικά κασετογραφία, homemade και lo-fi. Ως καλλιτέχνης, «ανακαλύφθηκε» όταν ο Kurt Cobain εμφανίστηκε να φοράει ένα μπλουζάκι με στάμπα το κασετοάλμπουμ του, του 1983, «Hi, How are you». Φυσικά, ο Daniel Johnston μετά από αυτό πέρασε και στην κανονική δισκογραφία – και φιλμογραφία – χωρίς καμιά επιτυχία αλλά διατηρώντας ένα αυξανόμενο cult status που τώρα, εξαιτίας του θανάτου του, θα πάει ακόμα πιο πέρα. Ίσως αξίζει να ψάξουμε πιο επισταμένα το καλλιτεχνικό του output. Ίσως, λέω…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τι θα δούμε στο Jazzét αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα βράδια γεμάτα τζαζ μουσική από σπουδαίους καλλιτέχνες σε έναν συνδυασμό γνώριμου ρεπερτορίου και λιγότερο γνωστών αριστουργημάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Nathalie Lermitte: "Νομίζω ότι έχω αυτή την υπερβολική πλευρά της Πιάφ"

Η πρωταγωνίστρια του "Piaf! The Show", που έρχεται στο Christmas Theater, μιλά για το πόσο εύκολο είναι τελικά να υποδυθεί κανείς μια από τις μεγαλύτερες φωνές στον κόσμο.

Όπερα και τρανς ορατότητα: παραιτήθηκε η σύμβουλος παραγωγής της "Στρέλλα", Κάθρην Ράιλυ

Η επιλογή ενός cis άντρα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας παραγωγής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ,, σε σκηνοθεσία Γ. Κουτλή, αναδεικνύει νέους προβληματισμούς για ζητήματα ορατότητας και συμπερίληψης της τρανς κοινότητας.

Από το πρόγραμμα του Οκτωβρίου στο "Half Note" δεν θα χάσουμε ούτε μισή νότα

Το line-up των καλλιτεχνών που απαρτίζουν την ατζέντα του Οκτωβρίου στο γνωστό jazz club είναι ένας καλός λόγος να μην χάσετε ούτε... νότα.

Ένα Πορτρέτο του Συνθέτη Περικλή Κούκου στο Ωδείο Αθηνών

Το Ωδείο Αθηνών συνεχίζει την επιτυχημένη σειρά πορτρέτων επιφανών συνθετών της εποχής μας με τη σκυτάλη να παίρνει ο Περικλής Κούκος.

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ παρουσιάζουν ένα γεμάτο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος φέρνει μια πληθώρα δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, την ισότιμη συμμετοχή και την προαγωγή της συνεργασίας.

"Μικρασία: Όσο σε θυμάμαι, ζεις": Παιδιά και νέοι τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στο μεγάλο επετειακό αφιέρωμα συμπράττουν οι σημαντικοί ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Μάνου, Κωνσταντίνος Βελιώτης.