Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Ένα σπουδαίο κεφάλαιο για τη σύγχρονη ελληνική μουσική μόλις έκλεισε

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας μας άφησε ξαφνικά τα ξημερώματα της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου, μια μόλις μέρα πριν δώσει τη μεγάλη συναυλία του με τον Νίκο Πορτοκάλογλου στο Ηρώδειο…

Λαυρέντης Μαχαιρίτσας: Ένα σπουδαίο κεφάλαιο για τη σύγχρονη ελληνική μουσική μόλις έκλεισε

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, γεννημένος στον Βόλο το 1956, είχε όπως και όλοι οι νέοι της γενιάς του, τα δικά του ροκ όνειρα. Αρχικά αυτά είχαν κάποιο progressive πρόσημο όταν έφτιαξε την P.L.J. Band και κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Armageddon» το 1982. Ως άλλοι Aphrodite’s Child θέλησαν να κάνουν καριέρα έξω, στη Δυτική Ευρώπη, όμως είχαν αργήσει μια δεκαετία τουλάχιστον και έτσι, παρά το cult status που απέκτησαν στην πορεία, η προσπάθεια απέτυχε και έτσι το γκρουπ, με την ονομασία Τερμίτες (κάτι σαν… Σκαθάρια, δηλαδή) άλλαξε γραμμή πλεύσης.

Οι Τερμίτες, με βοήθεια από καλούς φίλους (όπως ο Γιάννης «Μπαχ» Σπυρόπουλος και ο Μιχάλης Μαρματάκης) και συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα κάνουν όχι μόνο επιτυχία την «Αμαρτωλή Μαρία» (1984) αλλά δείχνουν και ένα σαφές δημιουργικό στίγμα με αντίκρισμα στον κόσμο. Είναι μέσα της δεκαετίας του ’80 και οι μουσικοί μας ψάχνονται ποικιλοτρόπως και, κυρίως, δημιουργικά. Έτσι, οι Τερμίτες γίνονται ένα καλό όχημα ελληνικού ροκ που βγαίνει από τα στεγανά ενός «ξένου» μουσικού ιδιώματος.

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας βγαίνει στον δικό του προσωπικό δρόμο με την έλευση των ‘90s. Το «Διδυμότειχο μπλουζ» του δίνει μια τεράστια επιτυχία και ώθηση αλλά η ακόλουθη πορεία του δείχνει πως έχει κατακτήσει μια ιδιαίτερη ποιότητα και ευκολία στη μελοτροπία – ακόμα και όταν οι μελωδικές του γραμμές δεν είναι αριστουργηματικές. Η ακολουθία των τραγουδιών του («Ο μ’ αγαπάς κι η σ’αγαπώ», «Σε στιλ να μην ξεχνιόμαστε», «Μικρός Τιτανικός», «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα», «Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Νότος», «Και τι ζητάω», «Έλα ψυχούλα μου», «Πεθαίνω για σένα» κ.λπ.) έχουν μεγάλο γκελ στον κόσμο και στηρίζουν ολόκληρες συναυλίες και νυχτερινά προγράμματα με το όλο το who’s who του τραγουδιού μας.

Δουλεύοντας όμως τα όνειρά του ακόμα πιο πέρα, ο Λαυρέντης στήνει το πολυπρόσωπο project «Οι άγγελοι ζουν ακόμα στη Μεσόγειο», όπου συμπεριλαμβάνει τους ήρωές του όπως τον Adamo και τον Christophe μαζί με άλλους διεθνείς και εγχώριους φίλους του. Το Καλλιμάρμαρο γεμίζει το καλοκαίρι του 2012 από τις μουσικές του και η ζωή δείχνει να συνεχίζεται ωραία… Ως αυτή τη στιγμή που το νήμα κόβεται – λίγο πριν από μιαν άλλη μεγάλη γιορτή. Όμως τα τραγούδια έχουν την κακή συνήθεια να μένουν ακόμα και τώρα που ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας δραπετεύει από τις παρέες.

Μερικές ξεχωριστές στιγμές

Οι Τερμίτες

Ο Λαυρέντης διασκευάζει Soft Machine

Η ταυρομαχία

Με το γκρουπ I Nomadi

Mε τον Adamo

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Λάμψη Χαν, Φιλαρμονικής Μονάχου και Ορόσκο-Εστράδα στο Ηρώδειο – Άχρωμη Καμεράτα Σάλτσμπουργκ με εξαιρετικό Καζούχιν στο Μέγαρο

Από κάθε άποψη εντυπωσιακό υπήρξε το ξεκίνημα των συναυλιών κλασσικής μουσικής στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Αυτή της περίφημης Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Μονάχου ενθουσίασε, πάντως, περισσότερο από τη συναυλία της Καμεράτας του Σάλτσμπουργκ, μίας από τις τελευταίες που έλαβαν χώρα στη φετινή καλλιτεχνική περίοδο στο Μέγαρο Μουσικής.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΥΤΥΧΙΟς Δ. ΧΩΡΙΑΤΑΚΗς
11/07/2025

Ο βίος και η πολιτεία του Alice Cooper

O Χάκος Περβανίδης θυμάται στιγμές της μυθιστορηματικής ζωής της μεγάλης μορφής του Rock n Roll.

Όλα όσα θα δεις αυτό το συναυλιακό Σαββατοκύριακο

Μπορεί η Αθήνα να αδειάζει σιγά σιγά αλλά το ΠΣΚ έρχεται γεμάτο ενδιαφέρουσες προτάσεις για όσους μένουν πίσω.

Η μουσική της Cesaria Evora επιστρέφει για μια μοναδική βραδιά στο Θέατρο Βράχων

Η φωνή της θρυλικής τραγουδίστριας ζωντανεύει ξανά στην Ελλάδα μέσα από την ορχήστρα της.

Κουίζ: Πόσα ξέρεις για τον Alice Cooper;

Ο θρύλος της μουσικής έρχεται στο TerraVibe για τα τριακοστά γενέθλια του Rockwave Festival κι εμείς ετοιμάσαμε 9 ερωτήσεις για να δεις πόσο καλά τον γνωρίζεις.

Ακυρώνεται η εμφάνιση του Morrissey στο Release Athens 2025

Supergrass και The Damned αναλαμβάνουν τα ηνία της έβδομης μέρας του φεστιβάλ και μάλιστα με δωρεάν είσοδο για όλους τους κατόχους εισιτηρίων του Release 2025.

5 λόγοι για να μην χάσεις τους London Grammar στο Release Athens 2025

Με αφορμή την δεύτερη εμφάνιση τους στο φετινό πρόγραμμα του Release Athens, σου παρουσιάζουμε 5 λόγους για να πας να τους θαυμάσεις.