Η Ελένη Καραΐνδρου και το σάουντρακ της ζωής

Η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου τις περισσότερες φορές ακούγεται σαν το σάουντρακ της ίδιας της ζωής – πέρα από το φιλμ ή το θεατρικό έργο για το οποίο έχει γραφτεί.

Η Ελένη Καραΐνδρου και το σάουντρακ της ζωής

Η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου τις περισσότερες φορές ακούγεται σαν το σάουντρακ της ίδιας της ζωής – πέρα από το φιλμ ή το θεατρικό έργο για το οποίο έχει γραφτεί. Με το «Tous des oiseaux», που κυκλοφόρησε στις αρχές της χρονιάς, έχει φτιάξει μιαν ελεγεία που ανταποκρίνεται σε πραγματικά συναισθήματα, διανθρώπινα και πηγαία. Αυτά θα ακούσουμε – μαζί με ένα πλήρες ανθολόγιο της πλούσιας καλλιτεχνικής της πορείας – στη μεγάλη της συναυλία στο Ηρώδειο (14/6).

Η Ελένη Καραΐνδρου και το σάουντρακ της ζωής - εικόνα 1
φωτό: Πέπη Λουλακάκη

Στις 14 Ιουνίου, λοιπόν, 31 χρόνια μετά από μια ιστορική της συναυλία στο Ηρώδειο (το 1988), που σφράγισε το ειδικό της καλλιτεχνικό μουσικό βάρος, η Ελένη Καραΐνδρου παρουσιάζει ξανά τη μουσική της – χωρισμένη σε δύο ενότητες.
Στο πρώτο μέρος θα είναι οι καινούριες μουσικές της, το έργο της για την παράσταση «Tous des oiseaux» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Wajdi Mouawad, καλλιτεχνικού διευθυντή του Παρισινού Εθνικού Θεάτρου La Colline, και η μουσική της για την ταινία του Ιρανού σκηνοθέτη Payman Maadi «Bomb, a love story». Και τα δύο αυτά έργα κυκλοφόρησαν στον πρόσφατο δίσκο της «Tous des oiseaux» στην ECM New Series για τον οποίο είχαμε γράψει:

«Ήδη από τους πρώτους ήχους της ορχήστρας νιώθει κανείς να ξετυλίγεται το δράμα με τη μουσική να το περιγράφει με έναν ελεγειακό τρόπο. Η «ορχήστρα των θαυμάτων» που διαθέτει εδώ η Ελένη Καραΐνδρου φτιάχνει το εξαίσιο σάουντρακ μιας τραγωδίας όπου «όλα τα πουλιά» θα πρέπει να είναι ελεύθερα, χωρίς σύνορα. Στο «Bomb» η μουσική υφή είναι πιο ρομαντική και εκφράζει τα συναισθήματα πιο καθαρά – ενώ είναι στιγμές που φαντάζει «αγγελοπουλική». Το τελικό αποτέλεσμα όμως είναι πως η αγάπη έχει βρει τελικά τον δρόμο της μέσα σε ένα περιβάλλον ζόφου που δεν βλέπουμε μεν αλλά αισθανόμαστε έντονα. Όπως ακριβώς και στη ζωή… Το «Tous des oiseaux» είναι το άλμπουμ της χρονιάς – αυτής που διανύουμε. Και το σάουντρακ της φάσης που βιώνουμε».

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στη συνολική μουσική της Ελένης Καραΐνδρου – αυτό που θα λέγαμε επικαιροποιημένο «Music for Films & Theatre», με γνωστά κομμάτια από τις συνεργασίες της με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, την Τώνια Μαρκετάκη, την Margarethe von Trotta, το Χριστόφορο Χριστοφή, τον Ζυλ Ντασέν και τον Αντώνη Αντύπα. Η Ελένη Καραΐνδρου παίζει πιάνο και θα πλαισιώνεται από ορχήστρα με σπουδαίους σολίστ. Τραγουδάει η Σαβίνα Γιαννάτου ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Manfred Eicher και την σκηνοθετική ο Αντώνης Αντύπας.

Προπώληση εισιτήριων: Ηλεκτρονική αγορά: www.greekfestival.gr και www.ticketmaster.gr Εισιτήρια ΑμεΑ στο email: tameia@greekfestival.gr Κεντρικά εκδοτήρια Εισιτηρίων Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου) Δε – Πα 10:00 – 16:00, Σα 10:00 – 15:00 Ωδείο Ηρώδου Αττικού Δε – Κυ 10:00 – 14:00 (και 18:00 – 21:00 για τις ημέρες των παραστάσεων) Σημεία Πώλησης Ticketmaster:Βιβλιοπωλεία Public

Περισσότερες πληροφορίες

Ελένη Καραΐνδρου

  • Φεστιβάλ Αθηνών

31 χρόνια μετά την εμβληματική της συναυλία στο Ηρώδειο το 1988, παρουσιάζει ένα πρόγραμμα σε δύο ενότητες: το πρόσφατο άλμπουμ της «Tous des oiseaux» και έργα από τις συνεργασίες της με Θόδωρο Αγγελόπουλο, Τώνια Μαρκετάκη, Margarethe von Trotta, Χριστόφορο Χριστοφή, Ζiλ Ντασέν και Αντώνη Αντύπα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Οι Mathame σε ένα εκρηκτικό πάρτι μελωδικής techno

Oι Matteo και Amadeo Giovanelli στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού.

26/04/2024

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".