Όλα όσα θα ακούσουμε στο 19ο Athens Technopolis Jazz Festival

Το Athens Technopolis Jazz Festival δίνει για μια ολόκληρη εβδομάδα τον τόνο, φέρνοντάς μας μουσικές από όλα τα σημεία της Ευρώπης (και όχι μόνο) και φτιάχνοντας έμπρακτα το παζλ του τι μπορεί να είναι η τζαζ σήμερα – και πιθανώς αύριο.

Όλα όσα θα ακούσουμε στο 19ο Athens Technopolis Jazz Festival

Είναι περιττό να μιλήσουμε πια για θεσμό… Το φεστιβάλ τζαζ της Τεχνόπολης ετοιμάζεται να διανύσει το 19ο χρόνο του, την ώρα που η ίδια η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων κλείνει τα είκοσι! Μιλάμε για ένα πολιτιστικό venue που χαρακτηρίζει πια την Αθήνα, ενώ το Athens Technopolis Jazz Festival γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και καλύτερο. Όχι τυχαία, βέβαια. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της άοκνης, δημιουργικής δουλειάς –με επιμονή, υπομονή και μεράκι από κάποιους ανθρώπους–, που εκ των πραγμάτων και λόγω των αυξημένων αναγκών όλο και διευρύνεται, συντηρώντας όμως ταυτόχρονα τη μαγεία του χειροποίητου. Και όλο αυτό το απολαμβάνουμε κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες.

Έχοντας ζήσει από πολύ κοντά την εξέλιξη του Athens Technopolis Jazz Festival όλα αυτά τα χρόνια, νιώθω τη διεθνική (και όχι μόνο ευρωπαϊκή) χαρτογράφηση που μας προσφέρει να γίνεται όλο και πιο σημαντική, ανάγλυφη στις λεπτομέρειές της και ουσιώδης σε σχέση με την –πάντα υψηλή– ποιότητα που προσφέρει. Και το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ είναι με ελεύθερη είσοδο αφήνει την πόρτα ανοιχτή στις νεότερες γενιές ακροατών και μουσικόφιλων. Έτσι κι αλλιώς, η σύγχρονη τζαζ σε αυτούς απευθύνεται και θα απευθύνεται.

Συγκροτήματα και καλλιτέχνες, λοιπόν, μιας νεότερης γενιάς συμπλέουν με πιο έμπειρους Ευρωπαίους τζαζίστες, ενώ μια πλατιά γκάμα μουσικών ειδών και ρευμάτων, από mainstream έως modern, από jazz rock έως post jazz εκτροπές, από world ambience έως χαρακτηριστική Nordic jazz, υφαίνει τον καμβά μιας πραγματικής μουσικής γιορτής, που κρατάει τις αισθήσεις μας επικεντρωμένες εκεί για μία ολόκληρη εβδομάδα (27/5-2/6).

Όλα όσα θα ακούσουμε στο 19ο Athens Technopolis Jazz Festival - εικόνα 1

Λειτουργώντας και με βάση την ιδιαίτερη ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η εγχώρια σκηνή, το φεστιβάλ τείνει να καθιερώσει ένα δίαυλο επικοινωνίας με την ελληνική τζαζ στους ποικίλους αντικατοπτρισμούς της. Έτσι για φέτος η πρώτη μέρα, ήτοι η Δευτέρα 27/5, είναι αποκλειστικά ελληνική: με τον αέρα που φέρνει όμως από τη Νέα Υόρκη το Petros Klampanis Trio, από το Βερολίνο το γκρουπ Grey Paris και από την καρδιά της δημοτικής μας παράδοσης –μέσα από το έντεχνο βλέμμα του συνθέτη Γιάννη Κωνσταντινίδη (ή Κώστα Γιαννίδη)– το θεσσαλονικιώτικο Yako Trio.

Τζαζ ιδιαιτερότητες μπορούμε να συναντήσουμε αυτήν την Τρίτη 28/5, τόσο στο παίξιμο του Τυνήσιου πιανίστα Wajdi Riahi και του γκρουπ του όσο και στο mainstream της Symmetry Band του μπασίστα Μιχάλη Μέσσιου από την Κύπρο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει το τρίο του Ούγγρου πιανίστα Gaspar Karoly, που θα συνοδεύεται από την τραγουδίστρια Krisztina Pocsai, διότι έχει μια ιδιαίτερη αδυναμία στη μουσική του θρυλικού Charlie Haden και σίγουρα θα μας ταξιδέψει.

Μεγάλη η ποικιλία όμως και για το επόμενο διήμερο: από την pop και rap electronica του ισπανικού ντούο Clara Peya - Vic Moliner (29/5) στην καθαρά nu jazz αντίληψη του Richard Koch Quartet από τη Γερμανία (29/5), από τις roots μείξεις και τα ambient folk beats του Jaimeo Brown (29/5) στην καθαρά folk φυσαρμόνικα του Σουηδού Filip Jers (30/5) και από την τζαζ δωματίου του βιενέζικου Month of Sundays (30/5) στα εκρηκτικά κουβανέζικα του Septeto Internacional (30/5) που εδράζεται στην Ελβετία!

Στο κλείσιμο του μήνα (31/5), πάλι, θα δούμε τους Things I Can’t Control από την Ολλανδία, τους Εσθονούς Alfa Collective και το Wojtek Mazolewski Quintet από την Πολωνία, ενώ το Σάββατο 1/6 το γνωστό μας νορβηγικό Helge Lien Trio και το λιθουανικό Dainius Pulauskas Group· την… απογείωσή μας, τέλος, θα αναλάβουν οι εκλεκτοί μας Βρετανοί Mammal Hands. Το φινάλε του φεστιβάλ (2/6) θα επωμιστούν οι σουινγκάτοι Melody Makers του Τσέχου βετεράνου τραγουδιστή Ondrej Havelka, ο πολύπειρος τρομπετίστας από το Λουξεμβούργο Ernie Hammes καθώς και οι σπουδαίοι Δανοί out jazzers Girls in Airports.

3 άχαστα του φεστιβάλ

Mammal Hands

Όλα όσα θα ακούσουμε στο 19ο Athens Technopolis Jazz Festival - εικόνα 2

Mελωδικές και ρυθμικές μουσικές, με μια trance ή minimal αίσθηση κι εξέλιξη, σχεδόν πάντα συναρπαστικές, με πηγές spiritual jazz, ινδικής μουσικής, folk, κλασικής, ροκ κ.ο.κ.

Jaimeo Brown Transcendence

Όλα όσα θα ακούσουμε στο 19ο Athens Technopolis Jazz Festival - εικόνα 3

Ήχοι «πνευματικής αφύπνισης» από έναν Νεοϋορκέζο συνθέτη, ντράμερ, ακαδημαϊκό και ακτιβιστή, που δένει τις αφροαμερικάνικες μουσικές ρίζες με το χιπ χοπ και τη σύγχρονη τζαζ.

Girls in Airports

Όλα όσα θα ακούσουμε στο 19ο Athens Technopolis Jazz Festival - εικόνα 4

Το δανέζικο γκρουπ συνδυάζει ξεκάθαρα τη σκανδιναβική του κληρονομιά και ταυτότητα με επιρροές από τις indie rock πρακτικές και τους ήχους λαϊκών μουσικών από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το "Piaf! The Show" έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Όλα τα λατρεμένα τραγούδια της απόλυτης ντίβας θα μάς ταξιδέψουν στους σταθμούς της πολυτάραχης ζωής της, υπό την ερμηνεία της Nathalie Lermitte.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Μία συναρπαστική μουσικά "Σταχτοπούτα" & μία σπουδαία τσελίστα (Εμμ. Μπερτράν) στο "Ολύμπια"

Οι δύο πολύ ωραίες βραδιές, που απόλαυσαν οι φιλόμουσοι σε διάστημα μόλις ενός μήνα στο "Ολύμπια" Δημοτικό Μουσικό Θέατρο της Αθήνας, έδωσαν τροφή για σκέψη όσον αφορά τις προοπτικές και τη θέση του θεσμού στα μουσικά μας πράγματα.

Release Athens 2024: Beak> και Mount Kimbie την ίδια μέρα με τους Massive Attack

Το συγκρότημα του Geoff Barrow, των μοναδικών Portishead, και το λονδρέζικο γκρουπ σε μια από τις πιο απολαυστικές βραδιές του φετινού καλοκαιριού.

"Φως! Ω, πού είναι το φως;": Τραγούδια σε ποίηση του Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ

O ποιητικός κόσμος του μεγάλου Ινδού στοχαστή Ραμπιντρανάτ Ταγκόρ αποκαλύπτεται στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Piano City Athens 2024: Οι γειτονιές της Αθήνας πλημμυρίζουν ξανά με μουσική

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ που γεμίζει μελωδίες τις γειτονιές της πρωτεύουσας με 100 κοντσέρτα πιάνου.

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.