Η «Έντα Γκάμπλερ» είναι μια οπερατική πρόκληση

Το κλασικό έργο του Ίψεν γίνεται για πρώτη φορά όπερα ύστερα από πρόσκληση της ΕΛΣ στην ομάδα The Medium Project για τη δημιουργία και τη συμπαραγωγή ενός νέου έργου.

Η «Έντα Γκάμπλερ» είναι μια οπερατική πρόκληση

Οι προκλήσεις του έργου αυτού ήταν πολλές· και τα ερωτήματα επίσης, όπως τα θέτει ο συνθέτης Γιώργος Δούσης: «Το βάρος ενός έργου που μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής; Το ειδικό βάρος του ίδιου του Ίψεν; Η αμφιλεγόμενη/δυσερμήνευτη προσωπικότητα της Έντα Γκάμπλερ; Η μεταφορά του έργου ως όπερας στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ για πρώτη φορά παγκοσμίως;»…

Ο συνθέτης, ο οποίος έχει εμπειρία σε ανάλογα εγχειρήματα, ενώ διαθέτει και μια συνολική μουσική γνώση που καλύπτει από την κλασική μέχρι τη σύγχρονη τζαζ, δέχτηκε αυτήν τη δημιουργική πρόκληση, όπως τη δέχτηκαν και οι λοιποί βασικοί συντελεστές: η Έρι Κύργια που έγραψε το λιμπρέτο στα αγγλικά, η Ράια Τσακηρίδη που σκηνοθετεί το έργο και ο Ανδρέας Τσελίκας που έχει αναλάβει τη διεύθυνση του επταμελούς μουσικού συνόλου.

Η «Έντα Γκάμπλερ» είναι μια οπερατική πρόκληση - εικόνα 1

Κορυφαίο δράμα ενός κορυφαίου δραματουργού, η «Έντα Γκάμπλερ» διαθέτει πολλαπλά επίπεδα προσέγγισης όσο κι ερμηνείας. Έργο που δεν αφήνει περιθώρια για εύκολες απαντήσεις και θέτει διαχρονικούς προβληματισμούς για την ποιότητα των κοινωνικών σχέσεων, οι οποίοι διαχέονται άφθαρτοι μέχρι σήμερα, στην εποχή της τεχνολογικής εξάρτησης και της παγκοσμιοποίησης. Η τραγική κατάληξη, όχι μόνο της ηρωίδας/αντιηρωίδας, δείχνει να είναι –παντού και πάντα– μονόδρομος.

Η Ράια Τσακηρίδη σημειώνει: «Η σκηνοθετική προσέγγιση της παράστασης έχει στόχο, μέσω της αποδόμησης των εννοιών και των συμβόλων του έργου, να συνδιαλλαγεί με τη σύγχρονη πραγματικότητα και να δώσει ζωή στην αντισυμβατική μορφή της πρωταγωνίστριας και στον τρόπο που βιώνει την πραγματικότητά της».

Σε ό,τι αφορά τη μουσική προσέγγιση, τώρα, ο Γιώργος Δούσης τονίζει: «Δεν έχεις πολλές επιλογές όταν επιχειρείς να γράψεις μουσική για ένα τέτοιο έργο. Αφήνεσαι στη δύναμή του και αποτυπώνεις με αμεσότητα και απλότητα τις πληροφορίες που ρέουν από αυτό, μέσα από ποικίλες φόρμες και είδη, αλλά η πληροφορία είναι άφθονη κι ευκρινής. Έχω βέβαια και την τύχη να συνεργάζομαι με εξαιρετικούς καλλιτέχνες. Ο καθένας ξεχωριστά, με πολύ μεγάλη προσωπική διαδρομή κι εμπειρία στο χώρο του, πήρε τη δημιουργική σκυτάλη από τον προηγούμενο, βελτίωσε κι εξέλιξε το έργο εμπλουτίζοντάς το με το προσωπικό του ιδίωμα. Αυτή η χαρά της δημιουργικής συνεργασίας είναι ζητούμενο στην τέχνη και την απολαύσαμε όλοι σε μεγάλο βαθμό εδώ».

Η «Έντα Γκάμπλερ» είναι μια οπερατική πρόκληση - εικόνα 2

Στην «Έντα Γκάμπλερ», την οποία θα δούμε στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής (από 25/1, για έξι παραστάσεις), τον απαιτητικό πρωταγωνιστικό ρόλο ερμηνεύουν εκ περιτροπής η Γιούλια Ρουτιλιάνο με τη διεθνή απήχηση και τις εμφανίσεις σε σημαντικά λυρικά θέατρα της Ευρώπης (25-27/1) και η Ιρένα Αθανασίου (1-3/2), ενώ συμπρωταγωνιστούν οι Τζίνα Φωτεινοπούλου, Χάρης Ανδριανός, Μιχάλης Ψύρρας και Γιώργος Ρούπας.

Στις φωτογραφίες η Γιούλια Ρουτιλιάνο. © Πάτροκλος Σκαφίδας

Περισσότερες πληροφορίες

«Έντα Γκάμπλερ»

  • Όπερα

Όπερα δωματίου του Γιώργου Δούση σε λιμπρέτο της Έρης Κύργια, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Χένρικ Ίψεν. Σκηνοθεσία της Ράιας Τσακηρίδη και μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα.

Εθνική Λυρική Σκηνή - Εναλλακτική Σκηνή

Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Tζεφ Βάνγκερ, πώς είναι να συνθέτεις μουσική για βρέφη;

Ο βραβευμένος sound artist μιλάει στο "α" για τη συμμετοχή του στο μαγευτικό χοροθέατρο για βρέφη και γονείς "Underwater", που μετά την περσινή επιτυχία επέστρεψε ξανά φέτος στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

ΓΡΑΦΕΙ: ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥς
29/09/2023

Last call για τα open air συναυλιακά βράδια της Αθήνας

Τις επόμενες μέρες έχει Idles στο Θέατρο Βράχων, Γιάννη Χαρούλη σε ένα κατάμεστο θέατρο Λυκαβηττού και "Koyaaniskatsi" στο Ηρώδειο.

Sold out και οι τρεις συναυλίες του Γιάννη Χαρούλη στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Ο Γιάννης Χαρούλης ανάμεσα σε παλιά αγαπημένα, αλλά και νεότερα τραγούδια, φτιάχνει μελωδίες "πειραγμένες" με ορχηστρικά ροκ στοιχεία και δημιουργεί μια γέφυρα του χθες με το σήμερα δένοντας μοναδικά την παράδοση με τη σύγχρονη μουσική.

Koyanisqaatsi: Υπερθέαμα μουσικής και κινηματογράφου, με φόντο την Ακρόπολη

Τέσσερις δεκαετίες μετά τη δημιουργία τους (1982), η ταινία του Godfrey Reggio και το πολυσυζητημένο soundtrack του Philip Glass δεν έχουν πάψει να γοητεύουν το παγκόσμιο κοινό –και το ίδιο αναμένεται να πράξουν και στο Ηρώδειο, το βράδυ του Σαββάτου 30/9.

Ο θρυλικός κιθαρίστας Robben Ford έρχεται στην Αθήνα

Ένας από τους "100 πιο σπουδαίους κιθαρίστες του 20ου αιώνα" σε μία χειμερινή εμφάνιση στο "Fuzz Club".

Φεστιβάλ Όπερας Ροσσίνι 2023: Ρίσκα και μουσικολογικά ορόσημα, εν αναμονή της συνέχειας μιας μοναδικής περιπέτειας

Η διοργάνωση σημαδεύθηκε από την πρώτη σκηνική παρουσίαση της όπερας "Εδουάρδος και Χριστίνα", με αφορμή την πρόσφατη αποκατάσταση της παρτιτούρας της από την Fondazione Rossini.

O πρωτοπόρος της "συνεχούς μουσικής" Lubomyr Melnyk στο Μέγαρο

Ένας από τους σπουδαιότερους πιανίστες και συνθέτες της εποχής μας για μία και μοναδική συναυλία.