Μια νύχτα με την Tommy Genesis και τους Ruined Families

Ένα διπλό συναυλιακό βράδυ στο κέντρο της Αθήνας.

Μια νύχτα με την Tommy Genesis και τους Ruined Families

Είμαστε μάλλον λίγοι αυτοί που «διχαστήκαμε» τον περασμένο μήνα, όταν συνέπεσαν την ίδια μέρα οι συναυλίες των Adicts και των Zeal &Ardor σε απόσταση μάλιστα μόλις μερικών στενών (Κύτταρο και Ίλιον Plus αντίστοιχα). Οι «φόβοι» επαναλήφθηκαν χθες, καθώς η έλευση της Tommy Genesis στην Αθήνα και το 6 d.o.g.s. θα συνέβαινε σχεδόν ταυτόχρονα με το live των Ruined Families στο Ρομάντσο. Ευτυχώς, τα πράγματα εξελίχθηκαν έτσι ώστε χρονικά να προλάβαινε κάποιος και τις δύο εμφανίσεις, και το αποτέλεσμα ήταν ένα από τα πιο έντονα συναυλιακά βράδια στην Αθήνα.

Μια νύχτα με την Tommy Genesis και τους Ruined Families - εικόνα 1

Η αρχή έγινε στο στενό της Αβραμιώτου όπου ένα σχεδόν γεμάτο 6 d.o.g.s. περίμενε την Tommy Genesis, τη ράπερ από το Βανκούβερ που με το προπέρσινο ντεμπούτο της «World Vision» μπήκε εμφατικά στο δυναμικό των καλλιτέχνιδων που ουρλιάζουν στο μικρόφωνο τη θηλυκότητα και τη σεξουαλικότητά τους, κατορθώνοντας να επανοικειοποιηθούν το σώμα τους στη σκηνή και στη μουσική βιομηχανία.

Ακούστε εδώ το «World Vision»:


Η Tommy ανέβηκε στη σκηνή με ένα από τα χαρακτηριστικά crop-top μπλουζάκια της, που αυτή τη φορά ήταν αφιερωμένο στη θρυλική punk μπάντα Bad Brains. Μετά από ένα αμήχανο δεκάλεπτο όπου το μικρόφωνό της... αγνοούταν, ξεκίνησέ το set της που βασίστηκε όπως ήταν φυσικό στο υλικό του μοναδικού ως τώρα δίσκου της, με την προσθήκη των πιο πρόσφατων single της.



Η λέξη «άνεση» δεν αρκεί για να περιγράψει τον τρόπο που κινούταν η Genesis. Μονάχα με την DJ της για υποστήριξη, μεταφερόταν αστραπιαία από τη μια γωνιά της σκηνής στην άλλη για να τραγουδήσει τους στίχους της κατάματα στο κοινό. Με έναν punk τρόπο κατήργησε τους φραγμούς μουσικού-θεατή, τραγουδώντας ως επί το πλείστον ανάμεσα στον κόσμο, ανά στιγμές πρόσωπο με πρόσωπο, ανεβάζοντας τους καρδιακούς παλμούς άνω των 120 το λεπτό. Ένα άσχετο με τη συναυλία γεγονός, που δε σταματήσει ποτέ να συμβαίνει, είναι πώς κάποιος που ζει μια τόσο έντονη στιγμή θα σκεφτεί πρώτα να βγάλει το κινητό του και ύστερα να αντικρύσει τι συμβαίνει εμπρός του. Εν προκειμένω, με το απαστράπτον φλας των smartphone να ενοχλεί μέχρι και τη Genesis κάποια στιγμή, τουλάχιστον δεν την αποθάρρυνε καθόλου ούτε χάλασε την ατμόσφαιρα του live.

Μια ονειρική ατμόσφαιρα που φρόντιζε η ίδια η τραγουδίστρια να συντηρεί, άλλοτε αφήνοντας ανοιχτά μόνο κάποια παραληρηματικά κόκκινα φώτα για να τραγουδήσει «hair like water wavy like the sea» κι άλλοτε να τα σβήσει όλα, ώστε όλοι -όπως είπε- να νιώσουμε όπως είμαστε εκείνη τη στιγμή κι απλώς να ακούσουμε το τραγούδι. Μεταξύ των κομματιών ξεκινούσε επιτόπου ένα αυτοσχεδιαστικό spoken-word που αποδείκνυε τόσο την οξυδέρκεια τον στίχων της, όσο και την ικανότητά της να διαχειρίζεται το ρυθμό των λέξεων και την ταχύτητα με την οποία τις εκφράζει. Αφού τραγούδησε όλο το υλικό της, και το «Execute» δύο φορές, μας αποχαιρέτισε με αγκαλιές και έμεινα με τη σκέψη πως τώρα είναι ανάγκη να αλλάξει άρδην το μουσικό μέινστριμ και ίσως μουσικοί σαν την Tommy Genesis να το καταφέρουν.



Η ώρα ήταν σχεδόν μεσάνυχτα, κάτι που σήμαινε πως φτάναμε πάνω στην ώρα για την εμφάνιση των Ruined Families στο Ρομάντσο, μίας από τις καλύτερες ελληνικές μπάντες των τελευταίων ετών που ακροβατεί μεταξύ hardcore και grind.
Μια νύχτα με την Tommy Genesis και τους Ruined Families - εικόνα 2

Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησαν το δεύτερο δίσκο τους «Education», άξιος διάδοχος του αριστουργηματικού «Blank Language», στο οποίο βασίστηκε το set της εμφάνισής τους. Μετά από τα πρώτα «καλησπέρα», δεν υπήρχε διαφυγή από τον ήχο των Ruined Families.



Διαλείμματα για ανάσες δεν υπάρχουν στις συναυλίες τους, οι οποίες έτσι κι αλλιώς δεδομένης της έντασης τόσο της μπάντας όσο και του εκκωφαντικού ήχου, δεν μπορούν να ξεπερνούν τη μισή ώρα. Η ιδανική χρονική διάρκεια για μια απελευθέρωση ενέργειας που σ' αφήνει εξουθενωμένο αλλά με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο μετά το τέλος της συναυλίας.



Είναι αυτή η μουσική που πηγάζει από τις προσωπικές εμπειρίες των ανθρώπων που τη γράφουν και την ερμηνεύουν η οποία έχει σημασία και χρειάζεται σήμερα ίσως περισσότερο από ποτέ. Που βγαίνει από τους δρόμους για να ανέβει στη σκηνή και να καταργήσει τα όρια, δε λειαίνει της γωνίες της και ψάχνει να βρει συνοδοιπόρους προς κάτι καλύτερο.

Τη συναυλία της Tommy Genesis «άνοιξε» ο Tosin Martyns. Μαζί με τους Ruined Families έπαιξαν οι Broken Fingers οι νεοσυσταθέντες Krause που κυκλοφόρησαν το Φεβρουάριο το εξαιρετικό noise ντεμπούτο τους «2 AM Thoughts», και ο ANFS.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Sivert Hoyem, θα γράψεις ποτέ τραγούδι στα Νορβηγικά;

Μιλήσαμε με τον frontman των Madrugada όσο βρισκόταν στη Δρέσδη με τη σόλο club show περιοδεία του, την οποία φέρνει στην Αθήνα, με αφορμή το νέο άλμπουμ του "On an Island".

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΝΑ ΦΑΡΔΗ
25/04/2024

Η Μαρίνα Σάττι μάς δίνει ραντεβού στην Τεχνόπολη

Η Μαρίνα υπόσχεται να μας μεταφέρει στο εθιστικό καλλιτεχνικό σύμπαν της.

Ο D3lta στο "Faust" με νέο υλικό

Μετά την επιτυχημένη πρώτη του headline περιοδεία στην Αγγλία, έρχεται για ένα συναρπαστικό live στην Αθήνα.

23o Athens Jazz: Δείτε το αναλυτικό line up της μεγάλης γιορτής της τζαζ

9 ημέρες απόλυτης μουσικής γιορτής στην Τεχνόπολη με 25 σχήματα και καλλιτέχνες από Ελλάδα και εξωτερικό.

Πάσχα με Μπαχ, "Stabat Mater" και τραγούδια της Άνοιξης

Συνεχίζεται και φέτος η παράδοση των ειδικών, πασχαλινών συναυλιών, με πρωταγωνιστή το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, αλλά και με μεμονωμένες βραδιές, οι οποίες αντλούν έμπνευση από το πνεύμα κατάνυξης των πιο άγιων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Μανώλης Φάμελλος έρχεται στο Άλσος με "Ελαφριά Καρδιά"

Μαζί του σκηνή θα είναι ο Δώρος Δημοσθένους, ο Γιάννης Κότσιρας, η Πέννυ Μπαλτατζή, η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Πάνος Μουζουράκης.

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Behemoth και τους Testament

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, στο Release Athens 2024.