Sivert Hoyem: Φωτεινά όνειρα και αισθήματα κάτω από την Ακρόπολη

Με δύο sold out συναυλίες τον περασμένο Απρίλιο και άλλες δύο τώρα, με καινούργιο δίσκο που έχει αγαπηθεί πολύ, ο Νορβηγός τροβαδούρος φέρνει rock με αισθήματα κι έγχορδα από την εποχή των Madrugada μέχρι σήμερα.

Sivert Hoyem: Φωτεινά όνειρα και αισθήματα κάτω από την Ακρόπολη

Ο Sivert Hoyem είναι ο πιο δημοφιλής rock καλλιτέχνης της χρονιάς στη χώρα μας. Με δύο sold out συναυλίες τον περασμένο Απρίλιο και άλλες δύο τώρα, με καινούργιο δίσκο που έχει αγαπηθεί πολύ, ο Νορβηγός τροβαδούρος φέρνει rock με αισθήματα κι έγχορδα από την εποχή των Madrugada μέχρι σήμερα.

Sivert Hoyem: Φωτεινά όνειρα και αισθήματα κάτω από την Ακρόπολη - εικόνα 1

Μόλις την περασμένη άνοιξη ο Sivert Hoyem έκανε­ δύο sold out συναυλίες στο «Πειραιώς 117 Academy» και μέσα στον Ιούλιο­, προτού καλά καλά σβήσει ο απόηχός τους, ανακοινώθηκε μια σπέσιαλ βραδιά στο Ηρώδειο για τις 29/9. Η προπώληση ήταν ουσιαστικά μέσα στον (πολιτιστικά νεκρό για την Αθήνα μήνα) Αύγουστο, όμως πολύ σύντομα ο ρυθμός της έδειξε πως πηγαίναμε για άλλο ένα sold out. Κάπως έτσι, μετά την ψύχραιμη εκτίμηση της κατάστασης και των αντικειμενικών συνθηκών, προστέθηκε ακόμη μία συναυλία για τις 2/10. Και με αυτόν τον τρόπο ένα καλοκαίρι πολύ πλούσιο και γεμάτο, από τη rock οπτική, φτάνει σε μια μαγική κορύφωση με την παρουσία ενός πλούσιου συναισθηματικά, ερμηνευτικά και δραματουργικά popular καλλιτέχνη.

Λέγεται –και ο ίδιος το αισθάνεται έτσι– πως η εμφάνιση στο Ηρώδειο ήταν γι’ αυτόν ένα όνειρο ετών. Όπως δηλώνει ο ίδιος: «Είναι πολύ μεγάλη τιμή για μένα η ευκαιρία που μου δίνεται να εμφανιστώ σε αυτόν τον ιστορικό, ιερό χώρο, που χαίρει καθολικής αποδοχής και παγκόσμιας προβολής. Πρόκειται για ένα χώρο που έχει φιλοξενήσει πολλούς μουσικούς μου ήρωες, με πιο αξιοσημείωτη εμφάνιση για μένα αυτήν του Leonard Cohen. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μου στην Ακρόπολη όλα αυτά τα χρόνια που έρχομαι στην Ελλάδα, κοίταζα κάτω το Ωδείο Ηρώδου Αττικού να στέκει μεγαλοπρεπές στις πλαγιές του ιερού βράχου και σκεφτόμουν: «Αυτό θα ήταν υπέροχο μέρος για να παίξω ζωντανά μία ημέρα»…

Τώρα, επιτέλους, η ευχή μου πραγματοποιείται!» Η ιδέα αυτή μάλλον καρφώθηκε στο μυαλό του Hoyem την πρώτη φορά που ήρθε εδώ, για συναυλία με τους Madrugada. Σε μιαν άλλη ηλικία, το 2000 (if memory serves), ύστερα από μπιροποσία στο Θησείο με τους promoters εκείνης της συναυλίας, τον αείμνηστο φίλο Νίκο Τριανταφυλλίδη και τη Δήμητρα Μαντζούκα, όταν η Δήμητρα με το απαιτούμενο στομφώδες στην ερμηνεία της ύφος, περνώντας έξω από το Ηρώδειο, του είπε: «Μικρέ μου, εδώ θα παίξεις κάποτε!» Και ο Sivert το έδεσε κόμπο. Δεκάξι χρόνια μετά έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και ο Sivert Hoyem βρίσκεται στο Ηρώδειο με το νέο δίσκο του «Lioness». Εδώ δεν συναντάμε τα αναμενό­μενα (;) σκοτάδια, ούτε νύξεις από Madrugada, ούτε­ τυπικό νορβηγικό «ύφος» και ήθος, ­ούτε κανένα άλλο χαρακτηριστικό που εύκολα θα κόλλαγε κάποιος στον Hoyem με βάση το παρελθόν του.

Το «Lioness» αποτελείται από δέκα (καλά μέχρι πολύ καλά) τραγούδια που αναφέρονται σε ποικίλα σημεία της pop/rock χαρτογράφησης, δίνοντας ένα σύνολο συναισθημάτων που αποκρυπτογραφούν περαιτέρω τον αγαπημένο μας τραγουδοποιό – και το «μας» πάει στη συλλογική «μας» rock συνείδηση, όπως δείχνουν η μέχρι τώρα πρακτική και η γενικότερη τάση αποδοχής του εξαιρετικού αυτού καλλιτέχνη με την εκφραστικά ξεχωριστή φωνή. Στο «Lioness» ο Hoyem γίνεται­ Bowie, Springsteen, Dylan, Cohen κ.λπ. με έναν καθαρά δικό του τρόπο και τα κομμάτια του δίσκου αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια τον εσωτερικό κόσμο και τις ευαισθησίες του· ξεγυμνώνεται συναισθηματικά και ξεκαθαρίζει σε ποιες αγάπες «χρωστάει» με τρόπο φυσικό και απόλυτο. Φυσικά, η μουσική είναι ανάλογη: ακουστική και συμφωνική pop σε ισορροπία σχεδόν ιδανική. Είναι μια υψηλή καλλιτεχνική/αισθητική δήλωση που λειτουργεί προσθετικά, με κάθε νέα ακρόαση, και ως τέτοια δείχνει την αξία της εδώ και αρκετούς μήνες.

Ο Sivert Hoyem λέει για τις συναυλίες του εδώ: «Θα είναι οι σπουδαιότερες για μένα φέτος και γι’ αυτό σκοπεύω να είναι αλησμόνητες για όλους μας. Θα είμαι με την μπάντα μου, ένα κουαρτέτο εγχόρδων, και με special guest τη Marie Munroe, που τραγουδάμε μαζί το “My thieving heart” στον καινούργιο δίσκο. Το set list περιλαμβάνει τραγούδια από όλη μου την πορεία. Θα ακουστούν μάλιστα τραγούδια από την εποχή των Madrugada που ποτέ δεν θα περίμενε κάποιος να ξαναπαιχτούν live. Με την προσθήκη του κουαρτέτου εγχόρδων θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το υλικό του “Lioness” όπως πραγματικά του αξίζει να ακουστεί. Το Ηρώδειο είναι ιδανικό γι’ αυτό. Το μεγαλείο αλλά και το μέγεθος του χώρου θα μας επιτρέψουν επίσης να παρουσιάσουμε ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα».

Περισσότερες πληροφορίες

Sivert Hoyem

  • Rock-pop-folk

Σε τραγούδια από τους Madrugada μέχρι σήμερα, μαζί με κουαρτέτο εγχόρδων και τη Marie Munroe, με την οποία ερμηνεύουν το «My thieving heart» στο τελευταίο του άλμπουμ «Lioness».

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

"Τα τραγούδια των αγώνων" στο θέατρο Ολύμπια

Η Μπέττυ Χαρλαύτη ερμηνεύει τραγούδια που έδωσαν παλμό στους αγώνες της σύγχρονης Ελλάδας, των Θεοδωράκη, Σαββόπουλου, Λοΐζου, Μικρούτσικου, Μαρκόπουλου.

17/11/2025

Οι Nekrotsoulithra καταλαμβάνουν το "Oddity Club"

To εκρκτικό δίδυμο επιστρέφει με το "Boiler Room Style" concept του.

Η περιβαλλοντική κρίση γίνεται ηχητικό βίωμα

Το "Ember Circle", που παρουσιάζεται στο Ωδείο Αθηνών, εξερευνά την καταστροφή του περιβάλλοντος και τον ρόλο του ανθρώπου μέσα σε αυτήν.

Η Μάρθα Φριντζήλα επιστρέφει τις Δευτέρες του Δεκέμβρη

Μαζί της στη σκηνή του "Κυττάρου το ανανεωμένο Kubara Project και τα Καλογεράκια.

Σόνια Θεοδωρίδου: Τραγούδια "Απ’ το κύμα της Μεσογείου", στη σκηνή του Μεγάρου

Η συναυλία "Mare Nostrum" της διακεκριμένης σοπράνο προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει τη βαθιά συγγένεια των λαών της Μεσογείου.

Indiewave Nights: Τα ανερχόμενα ονόματα της εγχώριας μουσικής σκηνής στο Ρομάντσο

Το Indiewave μας προσκαλεί σε δύο νύχτες γεμάτες indie και alternative ήχους.