"Human Requiem" στο Μέγαρο

Ένας ύμνος στη ζωή και την αλληλεγγύη. Mια συγκλονιστική διαδραστική μουσική παράσταση βασισμένη στο Γερμανικό ρέκβιεμ του Μπραμς, με το κοινό επί σκηνής! Την Μεγάλη Τρίτη 26 και την Mεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου, ώρα 21:00, στην Αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη"

"Human Requiem" στο Μέγαρο

Ένας ύμνος στη ζωή και την αλληλεγγύη. Mια συγκλονιστική διαδραστική μουσική παράσταση βασισμένη στο Γερμανικό ρέκβιεμ του Μπραμς, με το κοινό επί σκηνής! Την Μεγάλη Τρίτη 26 και την Mεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου, ώρα 21:00, στην Αίθουσα "Αλεξάνδρα Τριάντη"

"Human Requiem" στο Μέγαρο - εικόνα 1

Πρόκειται για μια συγκλονιστική μουσική παράσταση βασισμένη στο Γερμανικό ρέκβιεμ του Μπραμς, που αποτελεί έναν ύμνο προς τη ζωή και την αλληλεγγύη. Δύο κορυφαίοι ερμηνευτές, αγαπημένοι και οι δύο του ελληνικού κοινού, η γερμανίδα σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν και ο «διεθνής» έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός, συμπράττουν με ένα από τα καλύτερα χορωδιακά σύνολα παγκοσμίως, τη φημισμένη Χορωδία της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου που συνεργάζεται μόνιμα με την περίφημη Φιλαρμονική της ίδιας πόλης, για να παρουσιάσουν μια πρωτοποριακή διαδραστική εκδοχή του Γερμανικού ρέκβιεμ του Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897) η οποία καταργεί τα όρια ανάμεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό.

"Human Requiem" στο Μέγαρο - εικόνα 2

Δίνοντάς του τον τίτλο "Ηuman Requiem (Aνθρώπινο ρέκβιεμ)", ο σκηνοθέτης Γιόχεν Ζάντιγκ και συντελεστές της ομάδας χορού Sasha Waltz & Guests εμπλέκουν το ανθρώπινο σώμα στη διαδικασία παρουσίασης του έργου και δημιουργούν μια παράσταση όπου κείμενο, μουσική, σώμα και χώρος γίνονται ένα. Η χορωδία βρίσκεται επί σκηνής, με τους τραγουδιστές και το κοινό σε κίνηση, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η απόσταση μεταξύ σκηνής και κοινού –γεγονός που καταργεί τον παραδοσιακό τρόπο πρόσληψης της μουσικής σε μια συναυλία. Στην επί σκηνής «κοινότητα» τραγουδιστών και ακροατών, το μήνυμα του Μπραμς μεταφέρεται σε όλον το χώρο και εξατομικεύεται –γίνεται ένα ανθρώπινο ρέκβιεμ.

"Human Requiem" στο Μέγαρο - εικόνα 3

Ο σκηνοθέτης Γιόχεν Ζάντιγκ λέει για την παράσταση: "Όταν πρωτοάκουσα, πριν από πολλά χρόνια, την ορχηστρική εκδοχή του Γερμανικού ρέκβιεμ του Μπραμς, ήταν μεγάλο το σοκ. Η μουσική και το κείμενο μού μίλησαν αμέσως. Ένιωσα ότι ο Μπραμς είχε γράψει ένα διαχρονικό αριστούργημα που περιέχει ένα αιώνιο μήνυμα για όλα τα ανθρώπινα όντα, ένα μήνυμα που μας θυμίζει ότι είμαστε θνητοί, εξυμνώντας την αγάπη και τη χαρά στη ζωή μας. Ένα carpe diem και ένα memento mori ταυτόχρονα. Είχα ένα όνειρο. Πώς θα ήταν άραγε αν το κοινό περιβαλλόταν από μια χορωδία με περισσότερες από 60 ανθρώπινες φωνές; Ήθελα να δημιουργήσω μια γεμάτη ένταση, καθηλωτική ιεροτελεστία που θα μας έκανε να βιώσουμε την εμπειρία μιας συναυλίας μέσα από μια νέα διάσταση. Η ανθρώπινη φωνή είναι το πιο αρχέγονο όργανο, ένα όργανο του ανθρώπινου σώματος και πνεύματος που μιλά απευθείας στην ψυχή μας".

Διευθύνει ο Χάις Λέναρς. Τη χορωδία και τους σολίστ συνοδεύουν μουσικά οι διακεκριμένοι πιανίστες Άνγκελα Γκάσσενχουμπερ και Φίλιπ Μάγερς. Η σύλληψη και η σκηνοθεσία ανήκουν στον Γιόχεν Ζάντιγκ και η δραματουργία στους Ίλκα Ζάιφερτ και Σάσα Βαλτς, με καλλιτεχνικούς συνεργάτες τον Ντάβιντε Καμπλάνι και την Κλαούντια Ντε Σέρπα Σοάρες, που φροντίζουν για την κίνηση καλλιτεχνών και κοινού επί σκηνής. Η εικαστική επιμέλεια είναι του Μπραντ Ουάνγκ. Τους φωτισμούς υπογράφει ο Γεργκ Μπίτνερ. Χρέη βοηθού μαέστρου έχει αναλάβει ο Νίκολας Φινκ. Εμφανίζονται παιδιά από την πολυπολιτισμική παιδική χορωδία POLYPHONICA.

Περισσότερες πληροφορίες

Human Requiem

  • Πασχαλινά

Μια διαδραστική «χορογραφημένη» εκδοχή του Γερμανικού Ρέκβιεμ του Μπραμς μέσα από την πρωτοποριακή ματιά του Γιόχεν Ζάντιγκ: τα όρια ανάμεσα στο κοινό και τους καλλιτέχνες καταργούνται και η κλασική μορφή της συναυλίας αποδομείται. Ερμηνευτές και ακροατήριο δημιουργούν και την ίδια στιγμή γίνονται αποδέκτες μιας μοναδικής εμπειρίας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Το Release Athens 2024 υποδέχεται τους Thievery Corporation και τους Black Pumas

Μαζί τους, το πολυμελές super group από τη Νέα Υόρκη, οι The Budos Band.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/04/2024

Borderline 2024, με Κολομβιανές "βασίλισσες" του reggaeton και χιπ χοπ από την Αφρική

Το ανήσυχο φεστιβάλ επιστρέφει για 13η χρονιά, σε μια τριήμερη εκδοχή (26, 27 & 28/4) που –ως συνήθως– αδιαφορεί για ταμπέλες και είδη, προσπαθώντας να ψηλαφήσει το μέλλον της σύγχρονης ηχητικής έκφρασης.

Massive Attack: Το "Mezzanine" δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ

Το magnum opus της κολεκτίβας από το Μπρίστολ γίνεται σήμερα 26 χρονών.

Ο Μιχάλης Καλκάνης μάς ξεναγεί στον δυνατό ηχόκοσμό του στο "Half Note Jazz Club"

Ένα μουσικό ταξίδι με μελωδίες που άλλοτε "ακουμπάνε" περισσότερο στη Δύση και θυμίζουν κινηματογραφικά soundtracks, και άλλοτε "μυρίζουν" Ελλάδα και Βαλκάνια.

Αυτό είναι το πλήρες line-up της πρώτης μέρα του AthensRocks 2024

Οι Spiritualized, οι The Armed και οι Πεθαίνουν στο Τέλος θα πλαισιώσουν τους Queens of the Stone Age.

"Άνοδος και πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" στη Λυρική: προσεγμένη πλην ακαδημαϊκή ανάγνωση ενός εμβληματικού έργου πολιτικού μουσικού θεάτρου

Επιτυχημένη, παρά τις αρκετές ενστάσεις, υπήρξε η πρεμιέρα της νέας παραγωγής της όπερας των Βάϊλ & Μπρεχτ "Η άνοδος και η πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ" που παρουσιάζεται στη Λυρική μέχρι τις 25/4.

Οι James επιστρέφουν στη χώρα μας

Για διπλή στάση, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ετοιμάζονται οι δημοφιλείς Βρετανοί τον Σεπτέμβριο.