Για έναν Ξυλούρη που έφυγε…

Σημείωμα για τον Γιώργο Ν. Ξυλούρη, σημαντικό άνθρωπο της μουσικής μας και παραγωγό, που πάει πια στον ουρανό...

Για έναν Ξυλούρη που έφυγε…

Τον Γιώργη Ξυλούρη – τον γιο του Νίκου – τον γνωρίσαμε, μαζί με την Ελένη, στον χώρο του, στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων πριν από δυο και κάτι χρόνια, όταν είχαμε πάει σε μια συναυλία του Νίκου Ξυδάκη. Κάτσαμε και τα είπαμε – και πριν, και στο διάλειμμα, και μετά. Ο Γιώργης δεν εξέπεμπε μόνο καλοσύνη, άφηνε να εκλύεται γύρω του και η γνώση και το ενδιαφέρον του για τις ανθρώπινες μουσικές, τις μουσικές του κόσμου. Δεν ήταν μόνο «ο γιος του Νίκου», ήταν ο άνθρωπος που δούλευε δημιουργικά μέσα από τη μουσική, από τα δυο μαγαζιά – το δισκάδικο «Νίκος Ξυλούρης» με τη μητέρα του, την υπέροχη κυρία Ουρανία, και αυτό στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων – μέσα από τις εκπομπές του «Στο Κόκκινο» και τις παραγωγές του για την κρητική και κάθε άλλη άξια διεθνική μουσική, τις συναυλίες που οργάνωνε όπως αυτή του περασμένου Σεπτέμβρη στο Θέατρο Βράχων, «Η Κρήτη τραγουδάει»… Η Κρήτη εξακολουθεί να τραγουδάει καθώς φεύγεις για πάνω, Γιώργη! Και θα εξακολουθεί να τραγουδάει γιατί αυτό ήταν το όνειρό σου – και το δικό μας. Καλό ταξίδι και χαιρετισμούς…

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Τι θα δούμε στο Jazzét αυτή την εβδομάδα

Τέσσερα βράδια γεμάτα τζαζ μουσική από σπουδαίους καλλιτέχνες σε έναν συνδυασμό γνώριμου ρεπερτορίου και λιγότερο γνωστών αριστουργημάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/10/2022

Nathalie Lermitte: "Νομίζω ότι έχω αυτή την υπερβολική πλευρά της Πιάφ"

Η πρωταγωνίστρια του "Piaf! The Show", που έρχεται στο Christmas Theater, μιλά για το πόσο εύκολο είναι τελικά να υποδυθεί κανείς μια από τις μεγαλύτερες φωνές στον κόσμο.

Όπερα και τρανς ορατότητα: παραιτήθηκε η σύμβουλος παραγωγής της "Στρέλλα", Κάθρην Ράιλυ

Η επιλογή ενός cis άντρα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της νέας παραγωγής της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ,, σε σκηνοθεσία Γ. Κουτλή, αναδεικνύει νέους προβληματισμούς για ζητήματα ορατότητας και συμπερίληψης της τρανς κοινότητας.

Από το πρόγραμμα του Οκτωβρίου στο "Half Note" δεν θα χάσουμε ούτε μισή νότα

Το line-up των καλλιτεχνών που απαρτίζουν την ατζέντα του Οκτωβρίου στο γνωστό jazz club είναι ένας καλός λόγος να μην χάσετε ούτε... νότα.

Ένα Πορτρέτο του Συνθέτη Περικλή Κούκου στο Ωδείο Αθηνών

Το Ωδείο Αθηνών συνεχίζει την επιτυχημένη σειρά πορτρέτων επιφανών συνθετών της εποχής μας με τη σκυτάλη να παίρνει ο Περικλής Κούκος.

Οι Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις της ΕΛΣ παρουσιάζουν ένα γεμάτο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους

Η νέα καλλιτεχνική περίοδος φέρνει μια πληθώρα δράσεων που στοχεύουν στην ανάπτυξη των καλλιτεχνικών δεξιοτήτων, την ισότιμη συμμετοχή και την προαγωγή της συνεργασίας.

"Μικρασία: Όσο σε θυμάμαι, ζεις": Παιδιά και νέοι τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή

Στο μεγάλο επετειακό αφιέρωμα συμπράττουν οι σημαντικοί ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης, Αρετή Κετιμέ, Σοφία Μάνου, Κωνσταντίνος Βελιώτης.