Lady Gaga: να γιατί όλοι (θα συνεχίσουμε να) μιλάμε γι αυτήν

Την Παρασκευή 19/9 θα υποδεχτούμε στο Ολυμπιακό Στάδιο την κορυφαία σύγχρονη εκπρόσωπο της pop artistique σε ένα φαντασμαγορικό σόου που συζητιέται διεθνώς. Και θα εξακολουθήσει να συζητιέται.

Lady Gaga: να γιατί όλοι (θα συνεχίσουμε να) μιλάμε γι αυτήν

Μόνο μερικές ημέρες μάς χωρίζουν από το κορυφαίο συναυλιακό event που ακούει στο όνομα «Lady Gaga’s ArtRave: The ArtPop Ball». Την Παρασκευή 19/9 θα υποδεχτούμε στο Ολυμπιακό Στάδιο την κορυφαία σύγχρονη εκπρόσωπο της pop artistique σε ένα φαντασμαγορικό σόου που συζητιέται διεθνώς. Και θα εξακολουθήσει να συζητιέται.

Lady Gaga: να γιατί όλοι (θα συνεχίσουμε να) μιλάμε γι αυτήν - εικόνα 1

Για πρώτη φορά η χώρα μας υποδέχεται μια καλλιτεχνική προσωπικότητα της ποπ που είναι στην ακμή της και σε συνεχή ανοδική­ πορεία. Η Lady Gaga είναι ένα φαινόμενο ιδιαίτερο, που διαφοροποιείται από αντίστοιχα «κεφάλαια» της ποπ και ακολουθεί ένα δρόμο εντελώς δικό του, με τη δική του ταυτότητα και ποιότητα. Η Stefani Joanne Angelina Germanotta είναι Νεοϋορκέζα και αυτό, αν το συνδυάσουμε με την καλλιτεχνική της φλέβα –που είναι πολυμορφική–, μας δίνει βάση για αναγωγές που έχουν να κάνουν με την παιδεία και τις επιλογές της προτού γίνει Lady Gaga και κάνει όνομα στη μουσική, στο τραγούδι, στην ηθοποιία και στη μόδα.
Με καλές μουσικές και καλλιτεχνικές σπουδές και γερές ροκ βάσεις, με αβανγκάρντ επαφές στο χώρο της performance art και μια πολύ καλή φωνή, ήταν απλώς θέμα χρόνου να αποκτήσει όχι μόνο πρόσβαση στην ποπ βιομηχανία. Το άλμπουμ «Fame» κυκλοφόρησε το 2008 και η κριτική όσο και εμπορική αποδοχή του έδειχνε ότι συμβολικά είχε φτάσει η εποχή της αποκαθήλωσης κλασικών ποπ εικόνων – πράγμα που επαληθεύτηκε λίγο αργότερα και με τη φυσική απουσία του Michael Jackson, ο οποίος κυριαρχούσε τουλάχιστον επί μια 30ετία.

Lady Gaga: να γιατί όλοι (θα συνεχίσουμε να) μιλάμε γι αυτήν - εικόνα 2

Η Lady Gaga, εξάλλου, φαινόταν να έρχεται από αλλού. Είχε την ενέργεια και την κινητικότητα του χιπ χοπ, αλλά ουσιαστικά ήταν πιο «συγγενής» με το glam του παλιού David Bowie – και αν ακολουθούσε πιο dark κατευθύνσεις, πιθανώς να πλησίαζε τον Lou Reed και τους Velvets. Όμως το «Fame» ήταν πολύ φωτεινό και το «The Fame Monster» (που ακολούθησε ως συμπλήρωμα) της έδινε Εuropop διαστάσεις, που θύμιζαν ακόμη και ΑΒΒΑ στο «Alejandro». Όχι ως επίδραση, αλλά ως κατακτημένη και συνειδητή γνώση μιας songwriter με σπουδές στη σύνθεση μουσικής.
Σε ό,τι αφορά την επιτυχία δε, οι δύο παγκόσμιες περιοδείες της –η μία ανάμεσα στους δύο δίσκους και η δεύτερη αμέσως μετά την κυκλοφορία του «The Fame Monster»– και ο ασύλληπτος αριθμός των digital πωλήσεων των σινγκλ «Just Dance», «Poker Face» και «Bad Romance» μιλούν από μόνα τους. Για τα επόμενα δύο χρόνια (2010-11) η Lady Gaga μπαίνει το επίκεντρο των συζητήσεων τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την ποπ. To δεύτερο άλμπουμ της «Born this way» είναι μια επιδέξια μείξη στιλ που δεν φρενάρει πουθενά: electronica, ροκ –ακόμη και χεβιμεταλικό–, καθαρή ποπ κ.ά. συμπλέουν με χάρη σε αυτό και, πέρα από τις συμμετοχές της σε μεγάλα μουσικά events, η παγκόσμια περιοδεία της Born this way Ball έρχεται ως επιστέγασμα το 2012.

Lady Gaga: να γιατί όλοι (θα συνεχίσουμε να) μιλάμε γι αυτήν - εικόνα 3

Το ArtPop Ball σόου
Είναι ένα χορταστικό –πάνω από μιάμιση ώρα– και πλούσιο πρόγραμμα με εξαιρετικά χορευτικά, μελετημένους φωτισμούς και τις πάντα ανατρεπτικές εμφανίσεις της Lady Gaga – μεταξύ των οποίων κάποιες είναι και αρκετά σέξι. Η «Κυρία» όμως δεν στηρίζεται μόνο στις γνωστές πια θεατρικές/χορευτικές εμφανίσεις ή στην εκκεντρική σχεδίαση των κοστουμιών της. δίνει πάντα ξεχωριστή βαρύτητα στο μουσικό μέρος και στη συνεχή επικοινωνία με το κοινό της, το οποίο δεν χάνει την οπτική επαφή σε όποια θέση κι αν κάθεται χάρη στην ειδικά σχεδιασμένη σκηνή. Το χορευτικό σχήμα συμμετέχει ενεργά και συμπληρώνει τους μουσικούς και την ίδια την τραγουδίστρια. Θα τη δούμε σαν καρναβαλικό είδωλο ή στόλισμα, σαν Μέδουσα, σαν προκλητική διαστημική βαμπ, σαν vinyl junkie με πρασινωπή περούκα αλλά και σαν συναισθηματική κι ευαίσθητη τραγουδοποιό που ξέρει πώς να πάλλει τις χορδές του κοινού. Και από την άλλη, είναι στιγμές που τα όμορφα οπίσθιά της γράφουν (με την καλή έννοια), ενώ η ίδια εξακολουθεί (αθώα) να συνδιαλέγεται με τον (νεαρό) κόσμο.
Η Lady Gaga ξέρει πραγματικά πώς να σε κερδίζει (κι εννοώ πώς να μας κερδίζει). Δεν έχει την απόκοσμα ψυχρή και απρόσωπη συμπεριφορά που συναντάμε στις περισσότερες ποπ σταρ – μικρής, μεγαλύτερης ή και ακαθόριστης ηλικίας. Φυλάει μια γλυκύτητα κάπως παλιομοδίτικη, που τη συναντάμε περισσότερο στο φολκ ροκ των ’60s-’70s παρά στην ποπ που γνωρίσαμε από τον Michael Jackson και πέρα.
Το ArtPop Ball αποτελείται από όμορφα τραγούδια. Το ένα μετά το άλλο σε πάνε κάπου πιο όμορφα – και αυτό δεν χρειάζεται να είσαι τινέιτζερ για να το νιώσεις. Η Lady Gaga τραγουδάει, χορεύει, αφηγείται, αγαπάει κι ερωτοτροπεί – γνωρίζει καλά ότι αυτή και η παρέα της είναι μέρος του κοινού και όλοι μαζί σηκώνουν το σόου. Το πρόγραμμα έχει δυνατά κομμάτια από το άλμπουμ «Artpop», όπως το «Applause», το «G.U.I.» ή το «Do what U want», καθώς και προγενέστερα όπως το «Telephone», το «Just dance», το «Born this way», το «Bad romance» μέσα από σκηνικά ηλεκτρικού καμπαρέ, αφρικανικής ή αφροβραζιλιάνικης μυθολογικής αντίληψης ή artificial διαπλανητικής φύσης. Η Lady Gaga αποδεικνύει πως έχει μια πλατιά αίσθηση γούστου η οποία αντικατοπτρίζεται τόσο στη μουσική και στους εκκεντρικούς σχεδιασμούς όσο και στο σκηνικό στήσιμο των συναυλιών της...
Τελειώνοντας το σόου ο κόσμος φεύγει χορτασμένος από ένα πλούσιο πρόγραμμα, το οποίο ξεπερνάει τα τυπικά ποπ στάνταρντ, γεμάτο καλή μουσική και θεατρικότητα που αντικατοπτρίζει μια αλήθεια εξίσου απτή και παραμυθένια.

Lady Gaga: να γιατί όλοι (θα συνεχίσουμε να) μιλάμε γι αυτήν - εικόνα 4

ArtPop – και τζαζ!
Το άλμπουμ «ArtPop», το οποίο κυκλοφόρησε την περασμένη άνοιξη, είναι ένα παραπέρα βήμα για τη Lady Gaga. Γεμάτο τραγούδια που έχουν εξαιρετική ροή και φτιά­χνουν ένα χαρούμενο χορευτικό­ –λίγο πολύ κλαμπίστικο– κλίμα. Πάνω σε αυτήν την αίσθηση χτίστηκε και η περιοδεία της, που ξεκίνησε αμέσως μετά την κυκλοφορία του και καταφθάνει στην Αθήνα στις 19/9. Μερικές ημέρες μετά, στις 23/9, έχει προγραμματιστεί και η κυκλοφορία του «Cheek to cheek», ενός άλμπουμ που περιέχει ντουέτα με τον βετεράνο crooner της τζαζ Tony Bennett σε κλασικά κομμάτια και σπουδαία στάνταρντ τα οποία μας προκαλούν να τα ακούσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται. Μια Lady στη… Fat Lady
Σε όλη αυτήν την ευρωπαϊκή τουρνέ της Lady Gaga (μετά την Ελλάδα θα συνεχιστεί σε Κάτω Χώρες, Σκανδιναβία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Κεντρική Ευρώπη κ.α., με πολλές συναυλίες να είναι ήδη sold out) το είδος της σκηνής επιλέγεται ανάλογα με τη χωρητικότητα και το μέγεθος των συναυλιακών venues. Για την Αθήνα έχει επιλεγεί η «ιστορική» (με την έννοια ότι στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει κορυφαία ροκ ονόματα) σκηνή που ακούει στο όνομα «Fat Lady» (προφανώς δεν υπάρχει συνειρμός με τη Lady Gaga). Η εν λόγω σκηνή έρχεται από τη Γερμανία και είναι τεράστια, σαν μεγάλη οικοδομή.
Το στήσιμό της απαιτεί έξι ημέρες κι εξειδικευμένο προσωπικό 30 ατόμων. Πάνω της θα στηθούν όλα τα ηχητικά, τα φωτιστικά και οι δύο led γιγαντοοθόνες που απαιτούνται καθώς και τα ειδικά booths για τις αλλεπάλληλες αλλαγές κοστουμιών. Έπειτα από όλα αυτά το σόου μπορεί να αρχίσει...

Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Γερμανός, www.lavris.gr. Πληροφορίες: 2108938138. Τα ακριβότερα εισιτήρια, αυτά των VIPs και της Golden Standing ζώνης, είναι ήδη sold out – ή βαίνουν ταχύτατα προς εξάντληση. Οι υπόλοιπες ζώνες έχουν ως εξής: € 82,50 (Α΄), 71,50 (Β΄), 49,50 (Γ΄), 38,50 (Δ΄), αρένα ορθίων € 49,50. Και γι’ αυτά όμως θα πρέπει να βιαστείτε. Οι πύλες του ΟΑΚΑ ανοίγουν στις 6.30 μ.μ.

Περισσότερες πληροφορίες

Lady Gaga

  • Rock-pop-folk

Στο πλαίσιο της φαντασμαγορικής περιοδείας Lady Gaga’s ArtRave: The ArtPop Ball, η εκκεντρική λαίδη της ποπ εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τα τραγούδια του τελευταίου της άλμπουμ «Artpop» και, ασφαλώς, όλα τα μεγάλα της hits

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Η μεγάλη επιστροφή του Robbie Williams στο Rockwave 2023 είναι γεγονός!

Κρατώντας την υπόσχεση που μας έδωσε το 2015, επιστρέφει στο "TerraVibe Park", με αφορμή την κυκλοφορία του "XXV" και για να γιορτάσει 25 χρόνια πορείας.

02/12/2022

Spotify, πώς μας ξεμπρόστιασες έτσι;

Η μελωδία της αυτογνωσίας περιλαμβάνει αρκετά αναπάντεχα ακούσματα καθώς το Spotify με τις ανασκοπήσεις του μας έβγαλε όλους...σχιζοφρενείς.

Οι Helloween είναι το δεύτερο όνομα του Release Athens 2023

Οι αδιαφιλονίκητοι ηγέτες του ευρωπαϊκού power metal έρχονται τον Ιούνιο στην Πλατεία Νερού.

Η Lia Hide και οι dark wave Incirrina έρχονται στο Six D.O.G.S.

H progressive dark-avant garde ποπ της Lia Hide επιστρέφει για την παρουσίαση του τελευταίου της δίσκο "The Missing Fourth Guest".

Demetria: Θέρμη και ενθουσιασμός στο "six d.o.g.s" για την 22χρονη τραγουδοποιό

Με δεδομένο ότι μένει στην Κέρκυρα, ήταν μια σπάνια συναυλιακή βραδιά. Και παρουσίασε τα τραγούδια του φετινού "Pillow Shifter" ζωντανεύοντας επί σκηνής όλες τους τις πτυχές, μα και τον πλούσιο τους ήχο.

Venerate Industries: Ένα μοναδικό live show στο Fuzz με ελεύθερη είσοδο

Μια ευκαιρία για ανακεφαλαίωση όλων όσων έχουν γίνει αυτά τα 2 τελευταία χρόνια.

Το σχήμα του Mιχάλη Καλκάνη για πρώτη φορά στη σκηνή του "Half Note"

O χαρισματικός κοντραμπασίστας θα παρουσιάσει το άλμπουμ "Emotions" και θα μας ξεναγήσει μαζί με το Mihalis Kalkanis Group στον εύθραυστο ηχόκοσμό του.