Uncharted: Legacy of Thieves

Δύο κορυφαία games, μία προσεγμένη επανέκδοση, τριάντα ώρες ποιοτικής ψυχαγωγίας

Στον τομέα των γραφικών η διαφορά ανάμεσα στις εκδόσεις PS4 και PS5 δεν είναι τόσο... χαώδης όσο οι χρόνοι μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στον σκληρό δίσκο του πρώτου και τον υπεργρήγορο SSD του δεύτερου - είναι όμως αρκετά μεγάλη ώστε να γίνεται άμεσα αντιληπτή σε έναν τομέα: στον ομαλό ρυθμό ανανέωσης της οθόνης που διευκολύνει πάρα πολύ τον χειρισμό και βελτιώνει την συνολική "αίσθηση" του τίτλου. Το Uncharted: Legacy of Thieves προσφέρει τρεις επιλογές προβολής των γραφικών στα δύο games του, τις Quality, Performance και Performance Plus. Αναλόγως με το είδος της τηλεόρασης που διαθέτει κανείς και την προσωπική του προτίμηση στα σύγχρονα γραφικά, μπορεί ν' αξιοποιήσει αυτές τις ρυθμίσεις διαφορετικά.

H επιλογή Quality, όπως σε πολλά games του PS5, εστιάζει στην λεπτομέρεια των γραφικών και αποδίδει την επανέκδοση αυτή της Sony σε πλήρη ανάλυση 4Κ στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο (τα οποία κρατά σταθερά στο 99% της εξέλιξης των δύο τίτλων). Για τους παίκτες που προτιμούν κάποια μείωση της λεπτομέρειας των γραφικών αλλά κατά πολύ ομαλότερη κίνηση, η επιλογή Performance αποδίδει τα γραφικά σε ανάλυση 1440p στα 60 καρέ το δευτερόλεπτο (και πάλι στην πράξη "κλειδωμένα" εκεί). Για τους παίκτες, δε, με τηλεόραση ικανή να αποδώσει 120 καρέ το δευτερόλεπτο, η επιλογή Performance Plus αποδίδει τα γραφικά σε αυτόν τον ρυθμό (!), αν και η ανάλυση μειώνεται σε 1080p οπότε αρκετή από την λεπτομέρειά τους χάνεται.


Η τελευταία επιλογή είναι βέβαια εντυπωσιακή τεχνικά, αλλά στην πράξη ίσως... δεν χρειάζεται, καθώς τα Uncharted δεν είναι τίτλοι όπου τα ακαριαία αντανακλαστικά και η απόλυτα ομαλή κίνηση σε υψηλά FPS είναι προαπαιτούμενα (όπως π.χ. σε Δικτυακά games α λα Fortnite ή Overwatch που παίζονται αμιγώς ανταγωνιστικά). Η επιλογή Performance είναι υπεραρκετή με τα σταθερά 60 της καρέ ανά δευτερόλεπτο και, σε τηλεοράσεις 4Κ, η εικόνα "αναβαθμίζεται" ούτως ή άλλως σε ανάλυση 4Κ κατά μία έννοια, οπότε είναι προτιμότερη επιλογή. Οι παρατηρητικοί παίκτες θα προσέξουν πως τα γραφικά του Uncharted: Legacy of Thieves δείχνουν επίσης περισσότερο "συμπαγή" και πιστευτά, καθώς και ότι η αντίθεσή τους χρωματικά είναι υψηλότερη του αρχικού, αλλά η συνολική οπτική εντύπωση είναι ομολογουμένως παρόμοια.

Σημαντική διαφορά, αντιθέτως, υπάρχει στην απόδοση του ήχου. H Naughty Dog έχει ωθήσει τον ήδη άκρως ποιοτικό ηχητικό τομέα και των δύο games του Uncharted: Legacy of Thieves ακόμη υψηλότερα, στα δεδομένα του "τρισδιάστατου", πολυκατευθυντικού ήχου που προσφέρει το PS5. Το αποτέλεσμα ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες μας: όχι μόνο μέσω των ειδικών ακουστικών Pulse 3D της Sony (που είναι εξαιρετικά και ο καλύτερος τρόπος να εισπράξει κανείς περιεχόμενο 3D Audio από PS5), αλλά ακόμη και μέσα από τα ηχεία τηλεόρασης (!!!) μπορεί να διακρίνει οποιοσδήποτε πόσο περισσότερο πειστικά είναι τα εφέ και πόσο περισσότερο επιτυχημένα δίνουν την εντύπωση πως "κινούνται γύρω από τον παίκτη". Ειλικρινά... δεν έχουμε ιδέα πώς ακριβώς το έκανε η Naughty Dog, να "αναβαθμίσει" δηλαδή ήχο 5.1 καναλιών σε αντικειμενοστρεφή για απόδοση "μέσα στον χώρο", αλλά το έκανε.


Όπως θα περίμενε κανείς από μία επανέκδοση τίτλου PS4 για PS5, το Uncharted: Legacy of Thieves προσφέρει επίσης συμβατότητα με το νέο, θεαματικά ικανότερο του DualShock4, χειριστήριο DualSense. Η αίσθηση που αποπνέουν τα πλήκτρα-σκανδάλες κατά την χρήση των όπλων είναι καλύτερη και οι "εστιασμένες" δονήσεις στο σώμα του χειριστηρίου συμπληρώνουν με ενδιαφέροντα τρόπο όσα συμβαίνουν στην οθόνη, δεν πρόκειται ωστόσο για διαφορά "η μέρα με την νύχτα" στον συνολικό χειρισμό (λογικό από την στιγμή που το αρχικό Uncharted 4 δεν είχε ποτέ σχεδιαστεί για εξελιγμένες λειτουργίες τέτοιου τύπου). Πάντως παίζοντας κανείς την επανέκδοση του τίτλου με το DualSense και αμέσως μετά το αρχικό με το DualShock4, ομολογουμένως "εισπράττει" πολύ γρήγορα τον χειρισμό με το δεύτερο ως περισσότερο απλοϊκό.

Επιστρέφοντας λοιπόν στην αρχική ερώτηση - την σχετική με την σκοπιμότητα της κυκλοφορίας επανεκδόσεων games του PS4 στο PS5 - η Sony φροντίζει να δώσει μία πρώτη πειστική απάντηση: ναι, έχει νόημα αυτή η επιλογή γιατί όλες οι αναβαθμίσεις και προσθήκες που μπορούν να γίνουν, βάσει των αυξημένων δυνατοτήτων του PS5, συνολικά έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη εκδοχή παραγωγών που ξεκινούν ήδη από υψηλό επίπεδο. Η Sony το ξέρει πως μπορεί να επιτύχει αυτό το επίπεδο ποιότητας με τέτοιες επανεκδόσεις, γι' αυτό αναμένουμε πως στο μέλλον θα ακολουθήσουν περισσότερες (και όχι μόνο από την εποχή του PS4).


Στην περίπτωση του Legacy of Thieves, δε, τα πράγματα είναι απλούστερα αν κρίνονται βάσει αξίας/κόστους: για τα €49.99 που ζητά αυτή η μίνι-συλλογή θα προσφέρει πολλές ώρες ποιοτικής ψυχαγωγίας. Στους κατόχους PS5 που έχουν ήδη ασχοληθεί με τα δύο συγκεκριμένα Uncharted εκτενώς στο PS4 η ενασχόληση εκ νέου ίσως δεν έχει την ίδια αξία (και υπάρχουν games για PS5 νεότερα με το ίδιο κόστος που διεκδικούν τα χρήματά τους), όμως για όσους κατόχους PS5 για κάποιο λόγο δεν το είχαν κάνει, είναι... προφανής επιλογή αυτόν τον καιρό. Και αναμένουμε να δούμε τί (ακόμη) περισσότερο θα έχει να επιδείξει η έκδοση του Uncharted: Legacy of Thieves για PC, η οποία θα κυκλοφορήσει μέσα στο τρέχον έτος. Μέχρι τότε...

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ