Ghost of Tsushima

Περιπέτεια επική, αποχαιρετισμός ταιριαστός

Φυσικά καθώς ο παίκτης ακολουθεί το σενάριο του Ghost of Tsushima και ολοκληρώνει αποστολές, συγκεντρώνει όλο και πιο πολλές δυνατότητες: προστίθενται στην διάθεσή του πιο πολλές κινήσεις (αμυντικές και αποφυγής), διαφορετικές φορεσιές (κατάλληλες για διαφορετικές αποστολές), καθώς και αναβαθμίσεις στα όπλα του. Όλα αυτά, πάντως, ποτέ δεν αλλοιώνουν την κινηματογραφική ατμόσφαιρα των συγκρούσεων, με ύφος και αισθητική που παραπέμπει στις κλασικές ασπρόμαυρες ταινίες του Akira Kurosawa: σε αυτόν τον χαρακτηριστικό μινιμαλισμό που αναδεικνύει τους χαρακτήρες και τον κώδικα των samurai ως την υψηλότερη μορφή ηθικής στην μάχη. Η Sucker Punch, τα μέλη της ολοφάνερα θιασώτες του μεγάλου Ιάπωνα σκηνοθέτη, όχι μόνο έχει υλοποιήσει ως μηχανισμό παιχνιδιού τις περίφημες "μονομαχίες" του από φιλμ όπως τα Sanjuro, Yojimbo και Sever Samurai, αλλά έχει προσφέρει ακόμη και την επιλογή να... παίξει κανείς τον τίτλο στο σύνολό του ασπρόμαυρα (!), με τεχνητά φθαρμένη εικόνα και ήχο, ονομάζοντάς την Kurosawa Mode. Έτσι!

Το Kurosawa Mode είναι πρωτότυπο και προτείνουμε σε κάθε φίλο ή φίλη του Αθηνόραμα Digital να τού ρίξει μια ματιά, όμως αν υπάρχει... ένα πράγμα που δεν πρέπει στ' αλήθεια να κάνει οποιοσδήποτε, είναι να παίξει το Ghost of Tsushima ασπρόμαυρο. Κι αυτό γιατί πρόκειται ένα από τα ωραιότερα video games όχι μόνο στo PS4, όχι μόνο σε αυτήν την γενιά οικιακών συστημάτων ψυχαγωγίας αλλά σε όλη την πορεία αυτής της μορφής διασκέδασης: η καλοδιαλεγμένη, λαμπερή χρωματική παλέτα των περισσότερων περιοχών, ο σχεδιασμός των χαρακτήρων (όχι μόνο του Jin), η ποιητική "σκηνοθεσία" στις προκαθορισμένες ή όχι σεκάνς, οι απίθανες μικρολεπτομέρειες που "δίνουν ζωή" στο γύρω περιβάλλον, η γενικότερη καλλιτεχνική διεύθυνση του τίτλου της Sucker Punch είναι κυριολεκτικά υπεράνω κριτικής. Είναι από κάθε άποψη ένας φόρος τιμής στον ιαπωνικό ορισμό της ομορφιάς και την κουλτούρα της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, ναι, αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο: μία δήλωση όσον αφορά στο αν και κατά πόσο τα video games μπορούν να είναι (και) Τέχνη. Σε περίπτωση που αυτό ήταν ακόμη... θέμα συζήτησης εν έτει 2020: ναι, μπορούν και ο τίτλος αυτός το αποδεικνύει περίτρανα.

Το Ghost of Tsushima είναι, επίσης, το είδος της παραγωγής που αξίζει να δει κανείς σε μία τηλεόραση αξιώσεων, καθώς η χρήση της τεχνολογίας απεικόνισης HDR είναι και σωστά ρυθμίσιμη, και λειτουργική αποδίδοντας τα φωτεινά και σκοτεινά τμήματα της εικόνας εξαιρετικά. Αξιοσημείωτο από τεχνικής πλευράς είναι και το γεγονός ότι αυτός ο τίτλος ανείπωτης ομορφιάς κινείται με γενικώς σταθερά 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο στο αρχικό PS4 χωρίς προβλήματα (σε ανάλυση 1080p βέβαια). Η Sucker Punch στους κατόχους PS4 Pro προσφέρει δύο επιλογές απεικόνισης, την Performance και την Resolution, όμως για να είμαστε ειλικρινείς δεν... διακρίναμε διαφορά μεταξύ τους: η δεύτερη προσφέρει αυξημένη ανάλυση σε σχέση με αυτήν του απλού PS4 (1800p με αναβάθμιση σε 4Κ μέσω πολλαπλασιασμού γραμμών) και άρα περισσότερο "καθαρή" εικόνα, πάντοτε στα 30 καρέ, ενώ η πρώτη μειώνει την ανάλυση σε 1080p απλώς φροντίζοντας να είναι "περισσότερο σταθερά" αυτά τα 30 καρέ. Εφ' όσον δεν μάς είχε δημιουργήσει πρόβλημα ούτως ή άλλως η Resolution, εμμείναμε εν τέλει σε αυτήν.

Το νέο αριστούργημα της Sony είναι και ένα από τα σπάνια εκείνα games στα οποία έχει δοθεί τόση σημασία στον ήχο, όση και στην εικόνα. Η συνοδευτική του μουσική είναι εξαιρετική: ορχηστρική και ατμοσφαιρική με τον μινιμάλ, διακρικό αλλά ευαίσθητο τρόπο που ταιριάζει στην ιαπωνική κουλτούρα, αλλά και δυναμική με εντυπωσιακά τύμπανα και "βάθος" όπου χρειάζεται. Αξίζει να την απολαύσει κανείς είτε σε πολυκάναλο ηχοσύστημα, είτε με ποιοτικά ακουστικά (όπου υποστηρίζεται και ήχος 3D). Τα ηχητικά εφέ, όλων των ειδών και χρήσεων, είναι επίσης πολύ υψηλού επιπέδου. Το σπικάζ είναι προσεγμένο, με μία... παραφωνία: ενώ η απόδοση των διαλόγων στα ιαπωνικά είναι έξοχη ηχητικά, η κίνηση των χειλιών των χαρακτήρων ακολουθεί τα αγγλικά (!), κάτι που ίσως ξενίσει ορισμένους και τους ωθήσει στην αγγλική ομιλία τελικά. Οι ελληνικοί υπότιτλοι, πάντως, είναι σε γενικές γραμμές αξιοπρεπείς - έστω αν και γίνεται ενίοτε αντιληπτό πως έχει γίνει η απόδοση κάποιων όρων χωρίς να έχει μπροστά του ο μεταφραστής αυτό που αποδίδει, παρά μόνο το αγγλικό λεκτικό.

Στα υπόλοιπα τεχνικά δεν υπάρχουν περιθώρια για παράπονα. Ο έλεγχος είναι κατανοητός και ακριβής, οι διαθέσιμες ρυθμίσεις που προσφέρονται υπεραρκετές, τα σχετικά μενού καλοδομημένα και καλοσχεδιασμένα, η όλη παρουσίαση προσεγμένη και καλαίσθητα μινιμάλ, ευθυγραμμισμένη με την αισθητική του τίτλου την συνολική. Ιδιαίτερης μνείας αξίζει αυτή τη φορά η λειτουργία του Photo Mode, η οποία όχι μόνο προσφέρει μεγάλη γκάμα τρόπων να "σκηνοθετήσει" κανείς την τέλεια φωτογραφία - και ειδικά με το επίπεδο γραφικών του Ghost of Tsushima να δημιουργήσει αποτελέσματα που κόβουν την ανάσα ενίοτε - μα ακόμη και να συλλάβει animation μέσα από το εικονικό περιβάλλον της παραγωγής περιλαμβάνοντας όλα όσα απεικονίζονται μέσα σε αυτό. Είναι κάτι που δεν συναντάται στο Photo Mode άλλων τίτλων και υποψιαζόμαστε πως θα αξιοποιηθεί δεόντως από τους κατόχους PS4 συνηθίζουν να πειραματίζονται με αυτήν την δημιουργική λειτουργία.

Βάσει των παραπάνω δεν μπορεί κανείς παρά να καταλήξει στο... ίσως αναμενόμενο, μα καθόλου ευκόλως εννοούμενο: το Ghost of Tsushima όντως αξίζει να λειτουργήσει ως το "μεγάλο αντίο" για το PS4, καθώς κινείται δίχως αμφιβολία στο επίπεδο ποιότητας που αναμένει πια κανείς από τα video games δημιουργίας Sony για τα οικιακά της συστήματα. Στην "γενιά" του PS4 οι Ιάπωνες έθεσαν τον πήχυ υψηλότερα από ποτέ με τα Horizon, God of War, GT Sport, Spider-man και The Last of Us Part II - και το Ghost of Tsushima κερδίζει επάξια μία θέση ανάμεσά τους, αν μη τί άλλο λόγω της ασύλληπτα προσεγμένης καλλιτεχνικής διεύθυνσης που το διακρίνει και της μεγάλης σε διάρκεια περιπέτειας που προσφέρει. Αν θέλει να εντοπίσει κανείς μικρές αδυναμίες στον τίτλο της Sucker Punch, μπορεί - μα αισθανόμαστε πως μετά από λίγες μόλις ώρες παιχνιδιού... δεν θα ενδιαφερθεί να το κάνει: είναι τόσο συναρπαστική η εξερεύνηση του πανέμορφου νησιού Tsushima και φέρνει τόσο βαθιά ικανοποίηση η νίκη απέναντι σε πολλαπλούς αντιπάλους με τον τρόπο που ένας samurai θα κατακτούσε, ώστε κάθε μικρό παράπονο εν τέλει "περνά στο παρασκήνιο". Στο προσκήνιο μένει ένα εικονικό περιβάλλον ανεπανάληπτο από κάθε άποψη, η καταιγιστική δράση και η ιαπωνική κουλτούρα σε όλο της το μεγαλείο. Ο Akira Kurosawa θα ήταν περήφανος!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ