Far Cry 5

Ποιοτική παραγωγή, έστω και προβλέψιμη

Είδος: Shooter
Φορμά: PC,Playstation4,Xbox One
Τιμή: €69,99

Εταιρία: Ubisoft
Διανομή: CD-Media

Για περισσότερα από δέκα χρόνια η σειρά των τίτλων Far Cry της Ubisoft επεδίωξε - και κατάφερε - να ξεχωρίσει ανάμεσα στα πάμπολλα άλλα shoot' em up πρώτου προσώπου χάρις στο κάθε φορά εξωτικό σκηνικό της, το οποίο ταξίδεψε τους παίκτες από τη Σαβάνα και τους Τροπικούς, μέχρι τα Ιμαλάια. Εν έτει 2018, ακόμα και να μην έδινε κανείς ιδιαίτερη βάση στα πολιτικά υπονοούμενα που επί της ουσίας σκιαγραφούν το Far Cry 5 ως προϊόν της εποχής Trump, υπάρχει κάτι ελαφρώς... ειρωνικό στην επιλογή της Montana των ΗΠΑ ως σκηνικού για αυτήν την παραγωγή. Χωρίς να αλλοιώσουν την ομολογουμένως μαγευτική ομορφιά της Big Sky Country, οι Καναδοί δημιουργοί του καινούργιου Far Cry έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν να είναι πλέον μια όλο και περισσότερο περίπλοκη "υπόθεση" στα μάτια του υπόλοιπου κόσμου.

Δεν χρειάζεται να προχωρήσει κανείς πέρα από τις αρχικές σκηνές του Far Cry 5 για να έρθει αντιμέτωπος με χαρακτήρες-τυπικά παραδείγματα αμερικάνικου πατριωτισμού και υπέρμετρης αλαζονείας, τα οποία με περισσή άνεση κάνουν τη ζωή δύσκολη σε όλους τους γύρω τους. Και όταν μια (εξωπραγματικά...) καλο-οπλισμένη αίρεση καταλαμβάνει την επαρχία Hope, οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο ενός/μίας νεαρού αστυνομικού που έχει αποσταλεί μαζί με τον σερίφη της περιοχής, δύο ακόμη αξιωματικούς κι έναν στρατάρχη των ΗΠΑ για να διερευνήσουν την κατάσταση. Η ομάδα αυτή προσγειώνεται με ελικόπτερο κοντά σε μια από τις εκκλησίες της αίρεσης με σκοπό την σύλληψη του Joseph Seed, του αυτό-χρισμένου προφήτη επικεφαλής της αίρεσης μα τίποτε δεν πάει σύμφωνα με το αρχικό πλάνο. Αν πήγαινε, δεν θα υπήρχε λόγος για νέο Far Cry, προφανώς!

Η εν λόγω ομάδα περνά μέσα από μια στρατιά αρματωμένων θρησκόληπτων και βρίσκει στο κέντρο της τον Seed να τούς αναγγέλλει πως έφτασε η "ύστατη στιγμή" για την δράση της αίρεσης. Ο παίκτης τον συλλαμβάνει, τον οδηγεί στο ελικόπτερο για τα περαιτέρω... και κάπου εκεί αρχίζει να διαφαίνεται η παράνοια που χαρακτηρίζει το "ποίμνιο" του "προφήτη" και εν πολλοίς ο λόγος για τον οποίο πρέπει να αφανιστεί: οπαδοί του Seed πέφτουν πάνω στο ελικόπτερο κατά την απογείωση, χτυπώντας με το κορμί τους ακόμη και τις περιστρεφόμενες λεπίδες του, προκαλώντας το να καταρρεύσει. Οι υπόλοιποι τον συλλέγουν από τα συντρίμμια, αρπάζοντας παράλληλα και τους συντρόφους του παίκτη. Μετά από την διαφυγή του πρωταγωνιστή από μία σύντομη καταδίωξη που ακολουθεί, ξεκινά ουσιαστικά και το σενάριο του Far Cry 5.

Στους παίκτες που έχουν ασχοληθεί με κάθε άλλο τίτλο της σειράς των Far Cry η συνολική δομή του πέμπτου είναι σαφώς οικεία: ακόμη ένας κόσμος με πανέμορφα τοπία και άγρια ζώα, αλλοιωμένος από ανθρωπογενή βία ενορχηστρωμένη από φανατικούς που προσπαθούν να επιβάλλουν την... τρέλα τους με πράξεις αντίστοιχες. Συνοδοιπόροι του Joseph Seed στο έργο του να προετοιμάσει τους πιστούς για μια νέα τάξη πραγμάτων είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του Jacob, ο μικρότερος αδελφός του John - ναι, όντως εκτελεί χρέη βαπτιστή... - και η υιοθετημένη αδελφή τους Faith. Όλα τα αδέλφια είναι προφανώς ψυχολογικά διαταραγμένα, το καθένα με τον δικό του, μοναδικό τρόπο: ο Joseph π.χ. πιστεύει ότι ο Θεός μιλά μαζί του, ενώ ο John ερευνά τις αρετές της δύναμης, της επιθετικότητας και της ασκητικής ανθεκτικότητας. Θυμίζουν σε κανέναν τίποτε αυτά, μήπως;

Ο Jacob, από την άλλη, είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα μιλιταριστικού ανθρωποειδούς εξ ορισμού εχθρικού σε οποιονδήποτε εξωγενή παράγοντα, ενώ η παθολογία του John προέρχεται από μια διαστρεβλωμένη μορφή "θετικής σκέψης" (για την οποία αξιοποιεί όμως τον... πόνο προκειμένου να κάνει τους "πιστούς" ν' αγκαλιάσουν με ζέση το δόγμα της αίρεσης). Όσο για την Faith; Πρόκειται για μια τοξικομανή που προωθεί την πίστη της για μια καλύτερη ζωή μέσω της... χημείας. Στόχος της είναι να οργανώσει μια μαζική επιχείρηση εθελοντικής αιμοδοσίας για τα μέλη της αίρεσης, ώστε το αίμα των οποίων να εμπλουτιστεί με μία ουσία ονόματι Bliss που τα μετατρέπει εν πολλοίς σε "ζόμπι". Αρκεί άλλωστε μια απλή βόλτα ανάμεσα στα "λουλούδια" (που καλλιεργούνται ελεύθερα στην περιοχή για τη δημιουργία του συγκεκριμένου ναρκωτικού) προκειμένου να παρατηρήσει και ο ίδιος ο παίκτης ότι τα πράγματα γίνονται αυτομάτως... θολά και πολύχρωμα. Και μάλιστα δωρεάν!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ