DiRT Rally 2.0

Όταν η δύσκολη οδήγηση γίνεται... απόλαυση

Η προσοχή στην λεπτομέρεια της όλης αγωνιστικής εμπειρίας που έχει δοθεί στο DiRT Rally 2.0 είναι τόση που... fun fact: ακόμη και στην ίδια πίστα, μα σε διαφορετικό χρονικό σημείο του αγώνα, μπορεί ν' αλλάξει η αίσθηση της πρόσφυσης αναλόγως με το πόσο "πατηθεί" ή σχεδόν... "οργωθεί" από τα υπόλοιπα αυτοκίνητα (!) ο δρόμος, κάτι που δεν θυμόμαστε να έχει προσφέρει άλλο racing game ως τώρα. Αν συνυπολογίσει κανείς πως τόσο ο καιρός (μέσα από την βροχή που μπορεί να ξεσπάσει οποτεδήποτε), όσο το μοντέλο ζημιάς των οχημάτων έχουν επίσης σαφή επιρροή στον έλεγχο (ειδικά προς το τέλος κάθε αγώνα), εύκολα αντιλαμβάνεται πως ο νέος τίτλος της CodeMasters εννοεί να προσφέρει πρόκληση διαρκή ακόμη και στους βετεράνους οδηγούς ραλί.

Η πρόκληση αυτή, άλλωστε, είναι απολαυστική για βετεράνους ή μη και λόγω του γεγονότος ότι το DiRT Rally 2.0 είναι ένα από τα πλέον φροντισμένα racing games σε τεχνικό επίπεδο. Στο PlayStation4 Pro όχι μόνο προσφέρεται υψηλή ανάλυση για τα γραφικά, όχι μόνο η κίνηση είναι ομαλότατη μόνιμα (60 καρέ ανά δευτερόλεπτο με πανελάχιστους συμβιβασμούς), αλλά γίνεται και εντυπωσιακά αποτελεσματική χρήση της τεχνολογίας απόδοσης χρώματος HDR για περιβαλλοντικό φωτισμό πειστικότερο από ποτέ. Ο ήχος κινείται στα ίδια πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας (φυσικά... παράδοση για την CodeMasters αυτό), ενώ ο έλεγχος είναι άμεσος και ακριβής με το τυπικό χειριστήριο, αληθοφανής και δυσκολότερος με τιμονιέρα. Οι επιλογές και ρυθμίσεις που προσφέρονται είναι ικανοποιητικές χωρίς να προσφέρουν κάτι το μη συνηθισμένο.

Καθώς το πολυσυζητημένο... μυθικό "τέλειο video game" δεν έχει βρεθεί ακόμη, αν θέλει να βρει κανείς αδυναμίες στο DiRT Rally 2.0 δεν θα δυσκολευτεί. Ένα πιθανό παράπονο έχει να κάνει με τον αρχικά διαθέσιμο αριθμό από αγωνιστικές πίστες και αυτοκίνητα, που δεν είναι μεγάλος (έρχεται πάντως extra περιεχόμενο με την μορφή Season Pass One και Season Pass Two). Ένα άλλο θα μπορούσε να αφορά το Career Mode - επιλογή του τμήματος του τίτλου για έναν παίκτη ονόματι My Τeam - το οποίο ομολογουμένως θα μπορούσε να προσφέρει πιο πολλά κίνητρα στον παίκτη για εκτενή ενασχόληση. Σε κάποιο βαθμό, πάντως, και αυτό καλύπτεται από τα Challenges που προσφέρονται σε καθημερινή και εβδιομαδιαία βάση, όπως βέβαια και από τον σκληρό ανταγωνισμό που μπορεί να βρει κανείς online.

Τα παραπάνω, ωστόσο, δεν αρκούν για να αμαυρώσουν την πάρα πολύ καλή συνολική εικόνα που δημιουργεί το DiRT Rally 2.0, ακριβώς επειδή αυτό που έχει περισσότερη σημασία απ' όλα - η υπέροχη αίσθηση της οδήγησης, οι συναρπαστικές στιγμές "στα δύσκολα" κάθε αγώνα και ο ενθουσιασμός της νίκης όταν καταφέρνει κανείς να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια και να τερματίσει στην κορυφή - προσφέρεται απλόχερα. Είναι μία παραγωγή που γνωρίζει ακριβώς ποιά είναι τα στοιχεία εκείνα στα οποία οι λάτρεις των αγώνων ταχύτητας ραλί δίνουν περισσότερη σημασία και επιλέγει συνειδητά να επικεντρωθεί σε αυτά. Αποτέλεσμα: όχι μόνο ο άξιος διάδοχος του αρχικού Dirt Rally στον οποίο όλοι προσβλέπαμε, αλλά και ένα από τα ήδη κορυφαία racing games του 2019. Όπως πρέπει!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ