DiRT 5

Τέσσερις τροχοί επόμενης γενιάς, λασπωμένοι και όχι μόνο

To DiRT 5 κυκλοφορεί σε πολλά φορμά, όμως αξιολογήσαμε την έκδοση για PS5 επειδή είναι καλό παράδειγμα του τί μπορεί να προσφέρει ένας τίτλος του είδους όταν λαμβάνει στα υπ' όψιν τις νέες δυνατότητες του συστήματος της Sony, ακόμη και τόσο νωρίς. Ο τίτλος αξιοποιεί, για παράδειγμα, τον δίσκο SSD του PS5 για ολοφάνερα ταχύτερη μεταφορά των απαραίτητων δεδομένων και μετάβαση στις διάφορες περιοχές περιεχομένου του σχεδόν αστραπιαία (είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την έκδοση PS4 στο PS5 πριν αυτή αναβαθμιστεί και δεν απέδιδε με τον ίδιο τρόπο). Αξιοποιεί επίσης τις λειτουργίες ανάδρασης του χειριστηρίου DualSense: είναι αντιληπτή τόσο η διαφορά στην υφή του εδάφους σε κάθε αγωνιστική πίστα, όσο και η "αντίσταση" που τα πλήκτρα-σκανδάλες προβάλλουν σε φρένο και επιτάχυνση ανάλογα με την θέση του αυτοκινήτου στον δρόμο. Η αίσθηση στον χειρισμό είναι έτσι κλάσεις ανώτερη.

Καλή χρήση των δυνατοτήτων του PS5 κάνει το DiRT 5 και στον τομέα του ήχου, με κατευθυντικά εφέ που (με ακουστικά) δίνουν την εντύπωση ότι έρχονται "από πίσω του" (π.χ. συγκρούσεις αυτοκινήτων που δεν βλέπει) ή συνυπάρχουν "γύρω του" (όπως π.χ. η μουσική που ακούγεται σαν να βγαίνει από τα... ηχεία που βρίσκονται μέσα στις αγωνιστικές πίστες!). Τα σημαντικότερα στοιχεία ωστόσο αφορούν στην προβολή των γραφικών και αφορούν στις πολλαπλές αναλύσεις και ρυθμούς ανανέωσης οθόνης. Στο PS5 διατίθενται στον παίκτη τρία διαφορετικά σετ επιλογών. Το εξ ορισμού επιλεγμένο αρχικό είναι αυτό που επιδιώκει να προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο ποιότητας και τα περισσότερα εφέ, με μεταβλητή ανάλυση και ρυθμό ανανέωσης ανάμεσα στα 30 και τα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Στην αίσθηση του χειρισμού δεν διαφέρει σε κάτι από τα περισσότερα καλά racing games που κυκλοφορούν.

Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή που στην ανταπόκριση του χειρισμού επιφέρει μεγαλύτερη διαφορά. Αυτή στοχεύει σε σταθερά 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο και με ελάχιστες εξαιρέσεις τα πετυχαίνει, μειώνοντας κατά τι το επίπεδο λεπτομέρειας των γραφικών, αφαιρώντας κάποια εφέ και μεταβάλλοντας ξανά την ανάλυση. Το αποτέλεσμα παραμένει πολύ όμορφο - πολλά από όσα λείπουν απλώς... δεν προλαβαίνει να τα διακρίνει κάποιος την ώρα της εξέλιξης του παιχνιδιού - με τον έλεγχο να είναι σαφώς καλύτερος λόγω των περισσότερων καρέ που προβάλλονται.

Αυτή όμως που "κάνει την διαφορά" και ανυπομονούσαμε να δούμε είναι η τρίτη επιλογή που προσφέρεται, αυτή των 120 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Για να την αξιοποιήσαμε συνδέσαμε το PS5 με την LG 48CX OLED - την καλύτερη τηλεόραση για video games επόμενης γενιάς αυτήν την στιγμή - αξιοποιώντας το καλώδιο HDMI 2.1 που παρέχει η Sony στην συσκευασία του και φυσικά την ανάλογη θύρα στην τηλεόραση. Το DiRT 5 σε 120 FPS/Hz είναι... "άλλο παιχνίδι": ναι, έχουν γίνει διάφορες παραδοχές στα γραφικά, από την μείωση της λεπτομέρειας μέχρι την αφαίρεση στοιχείων του περιβάλλοντος, όμως είναι απερίγραπτο το πόσο ομαλή, άμεση, φυσική είναι η αίσθηση του χειρισμού σε τόσο υψηλό ρυθμό ανανέωσης της οθόνης.


Η διαφορά στην απεικόνιση δεν είναι αμελητέα, σαφώς, αλλά είναι τόσο απολαυστικός ο χειρισμός που από ένα σημείο και μετά δεν τής δίνει κανένας τόση σημασία. Σημειώνεται, μάλιστα, πως το PS5 δεν υποστηρίζει ακόμη την λειτουργία VRR (η Sony έχει επιβεβαιώσει πως θα προστεθεί μελλοντικά) που εξομαλύνει την προβολή των καρέ ακόμη και όταν δεν είναι σταθερά 120 αλλά λιγότερα με αυξομειώσεις. Όταν προστεθεί αυτή η δυνατότητα και στο PS5 (τα Xbox Series S|X την έχουν ήδη), συμβατές τηλεοράσεις θα προσφέρουν τον καλύτερο δυνατό χειρισμό σε racing game στο DiRT5 με συσκευές των €399/€499 και όχι των... €1999, έστω και σε χαμηλότερη ανάλυση. Αξίζουν τα εύσημα στην Codemasters και μόνο γι' αυτό.

Βάσει των παραπάνω είναι... μάλλον εύκολο να συμπεράνει κανείς πως προτείνουμε το DiRT 5 σε όλους τους πρώτους τυχερούς κατόχους PS5 που αγαπούν τα racing games. Μπορεί η προτροπή να είναι εύκολη λόγω έλλειψης αρκετών άλλων ανταγωνιστικών τίτλων (αν δεν κάνουμε λάθος μόνο το WRC9 προσφέρει παρόμοια πράγματα), όμως η δουλειά που έχει γίνει είναι σοβαρή ανεξαρτήτως και το αποτέλεσμα αντίστοιχα ποιοτικό. Ορισμένοι ανάμεσά μας, έχοντας σαφώς... καλομάθει από παραγωγές τύπου Gran Turismo ή Forza MotorSport, πιθανώς θα ήθελαν πιο πολλές διαφορετικές αγωνιστικές πίστες ή πιο πολλά αυτοκίνητα. Όσα προσφέρονται, ωστόσο, από το DiRT 5 είναι υπεραρκετά για πολλές ώρες διασκέδασης, οι οποίες πολλαπλασιάζονται αν ασχοληθεί κανείς εκτενώς με την επιλογή παιχνιδιού Playground. Τίμια και προσεγμένη με άλλα λόγια πρόταση, ειδικά με τα δεδομένα των "τίτλων πρεμιέρας" ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικής διασκέδασης για το σπίτι. Αγορά, άφοβα!

Βαθμολογία: 9 αστεράκια αθηνόραμα digital - editor’s choice - top spot

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ