Θα καταφέρει να επιβιώσει το nightlife στην εποχή του Covid-19;

Τα ωράρια άλλαξαν, οι επιλογές μας το ίδιο. Πόσο διαφορετική θα είναι τελικά η εμπειρία του πίνειν το χειμώνα; Οι Σπύρος Κερκύρας και Διονύσης Πολάτος απαντούν για το παρόν και το μέλλον του nightlife στην Αθήνα.

Θα καταφέρει να επιβιώσει το nightlife στην εποχή του Covid-19;

Η πιο παράξενη στιγμή της ημέρας είναι ακριβώς τα μεσάνυχτα, που βλέπεις μαζικά ανθρώπους να αποχωρούν προς τα αμάξια και τις συγκοινωνίες, έχοντας μισοτελειώσει το ποτό τους. Τα νέα ωράρια αλλάζουν τις συνήθειές μας, πώς όμως θα επιστρέψουμε στην επόμενη μέρα του nightlife;

Για τον Σπύρο Κερκύρα της Bar Solutions και ιδιοκτήτη των «42.Barstronomy» και «Hide and Seek», η απάντηση βρίσκεται στο έξω και στην επιμήκυνση της θερινής σεζόν: «Τα μαγαζιά που διέθεταν εξωτερικούς χώρους έπαθαν τη μικρότερη δυνατή ζημιά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Εκεί ο κόσμος νιώθει περισσότερη ασφάλεια». Ενώ βλέπει στους καταναλωτές διάθεση να ξεσκάσουν και να ξεχαστούν από την καθημερινότητα, η ανασφάλεια τούς κάνει να φιλτράρουν δεύτερη και τρίτη φορά τον προορισμό τους, με απαιτήσεις, κυρίως όσον αφορά την ασφάλειά τους.

Θα καταφέρει να επιβιώσει το nightlife στην εποχή του Covid-19; - εικόνα 1
Σπύρος Κερκύρας

Αυτή η συμπεριφορά είναι πολύ πιθανό να παραμείνει και μετά το πέρας της πανδημίας και σίγουρα για την πρώτη περίοδο, όμως αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό για τις επιχειρήσεις. «Ο κόσμος θα είναι πιο προσεκτικός και θα δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην ποιότητα, την καθαριότητα και την ασφάλεια, ενώ παράλληλα μπορεί να εκπαιδευτεί να καταναλώνει πιο προσεκτικά, να εκτιμάει περισσότερο πού θα διαθέσει το χρόνο του. Αυτό που ευχόμαστε είναι να γίνει επιτέλους και η Ελλάδα μια χώρα μπαρστρονομίας, να δούμε καταναλωτές πιο ευαίσθητους και σταθερούς στο κομμάτι των κρατήσεων και στην τήρηση των ωραρίων και να μπορέσουν τα καταστήματα να εφαρμόσουν τα slots, όπου μπορείς να κερδίσεις περισσότερες κρατήσεις σε πιο περιορισμένο χρόνο».

Παράλληλα, αλλάζει και το προϊόν του πίνειν. Απεριτίβο και ελαφριά κοκτέιλ, πολύ κρασί και μπίρες είναι τα τοπ στην κατανάλωση, λόγω του after office ωραρίου, αλλά και της οικονομικότερης διεξόδου για τους καταναλωτές. Ο Διονύσης Πολάτος, ιδιοκτήτης και bartender του «Ipitou», βρίσκει ότι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για κοινό και επιχειρηματίες προέρχονται από την οικονομική αβεβαιότητα. «Ο χειμώνας αναμένεται πολύ δύσκολος. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα, όσοι δούλευαν σεζόν επιστρέφουν στην Αθήνα χωρίς να έχουν εργαστεί ουσιαστικά, και ακούμε συνεχώς για lockdown ή νέο ωράριο μέχρι τις 10 μ.μ. Τέλος, όλα τα μαγαζιά άνοιξαν με χρέος, αφού τους μήνες τις καραντίνας τα πάγια έξοδα έτρεχαν κανονικά, απλώς με μια παράταση εξόφλησης».

Θα καταφέρει να επιβιώσει το nightlife στην εποχή του Covid-19; - εικόνα 2
Διονύσης Πολάτος

Δεν είναι όμως μόνο η οικονομική δυσχέρεια· το δυσκολότερο κομμάτι που έχεις να διαχειριστείς σήμερα σε ένα μπαρ είναι η έλλειψη χαλαρής και ανεμπόδιστης επικοινωνίας. «Έχουμε από τη μια ανθρώπους που κατεβάζουν τη μάσκα για να πιουν με το καλαμάκι και απ’ την άλλη τον κόσμο που έχει κουραστεί από όλο αυτό. Κάθονται μετά τις δώδεκα και μας κοιτούν σαν τα κουτάβια, όχι τόσο για να πιουν όσο επειδή τους λείπουν οι συνήθειές τους. Προσπαθούμε να γελάμε με τα μάτια, αλλά μας λείπουν οι αγκαλιές και η ανθρώπινη επαφή και θέλουμε να δούμε επιτέλους τον κόσμο να περνάει καλά και να είναι άνετος».

Περισσότερες πληροφορίες

Hide & Seek

Λεωφ. Κηφισίας 250-254, Χαλάνδρι
  • Εστιατόρια

Ipitou The Bar

Ηπίτου 4, Σύνταγμα
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στην μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/11/2025

Το καλύτερο μπαρ του πλανήτη αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στη Σαγκάη.

Στο Κολωνάκι, για το remake του '42 Bar'

Η δεύτερη ζωή του εμβληματικού μπαρίστικου αθηναϊκού brand, το βρίσκει στην περίφημη γειτονιά του κέντρου και το εμπορικό κέντρο Λαιμού.

Top 500 Bars: Τα κορυφαία μπαρ του 2025 σύμφωνα με ακόμη μία διεθνή λίστα

Ανακοινώθηκαν τα καλύτερα μπαρ της χρονιάς, σύμφωνα με την έγκριτη, αλγοριθμική κατάταξη του Le Cocktail Connoisseur και περιλαμβάνουν 7 στέκια της Αθήνας.

O Tornado Wallace πρωταγωνιστής του επόμενου Needless Clubnight

Μαζί του, οι Maria Politi και Chevy x Discojuice σε b2b set

Bond: Ένα νέο London Dry Gin που αξίζει την προσοχή

Γεννήθηκε στην καρδιά της Αγγλίας, σε ιστορικό αποστακτήριο με πάνω από έναν αιώνα τεχνογνωσίας και μερικούς από τους παλαιότερους χάλκινους άμβυκες της Βρετανίας