Το δυναμικό comeback του Mojito

Έξι πρωταγωνιστές της bartending σκηνής μάς μιλάνε για το λαοφιλές κοκτέιλ και για τη σπέσιαλ εκδοχή που σερβίρουν στις μπάρες τους.

Το δυναμικό comeback του Mojito

Παρότι έχει συμπληρώσει ήδη μισή χιλιετία ζωής –το εμπνεύστηκε ο θαλασσοπόρος Φράνσις Ντρέικ το μακρινό 1586–, διαθέτει τέτοια ζωντάνια και φρεσκάδα που μπορεί να αναμετρηθεί στα ίσα με τις πιο σύγχρονες μείξεις. Φέτος, μάλιστα, η τάση που θέλει την ολική επαναφορά των κλασικών και ειδικά των απλών μείξεων στις μπάρες, το φέρνει και πάλι στην επιφάνεια… Άλλωστε ποιος μπορεί να πει «όχι» στη γλυκιά, αρωματική οξύτητα ενός παγωμένου Mojito; Έξι bartenders μιλούν για το κοκτέιλ-θρύλος και αποκαλύπτουν τη δική τους εκδοχή.

Άλεξ Κυριακόπουλος «White Monkey»

Ψήφος στο παραδοσιακό

Το δυναμικό comeback του Mojito - εικόνα 1

«Πειρατές και ναυτικοί έριχναν γενναίες μεζούρες από aguardiente de caña (ο πρόγονος του ρουμιού) σε ποτήρια με λάιμ και δυόσμο, με απώτερο σκοπό να απαλλαγούν από σκορβούτο και εντερικές ενοχλήσεις, ενώ πολλές φορές προσέθεταν και ζάχαρη για να το νοστιμέψουν. Αργότερα, στην καυτή Αβάνα, το Mojito ξεδιψούσε τους κατοίκους της, ενώ ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ το έπινε σαν ελιξίριο στην μπάρα του εμβληματικού bar-restaurant “La Bodeguita del Medio”. Όποια κι αν είναι η ιστορία αυτής της μείξης, τη σεβόμαστε. Και καθώς η κουλτούρα μας στο “White Monkey” έχει βαθιές ρίζες στην Καραϊβική, προτιμούμε να φτιάχνουμε το Mojito με τον παραδοσιακό τρόπο. Δηλαδή με φρέσκα φύλλα δυόσμου, κρυσταλλική ζάχαρη, σφήνες από λάιμ και φυσικά μια γερή δόση από Angostura Reserva, τριμμένο πάγο και σόδα».

Γιάννης Πέτρος Πετρής «Tiki Athens»

Viva Cuban style!

Το δυναμικό comeback του Mojito - εικόνα 2

«Με όχημα το Mojito, το κουβανέζικο ρούμι έφτασε σε όλον τον κόσμο, ανοίγοντας την αγορά συνολικά για το είδος. Οι συνταγές είναι πολλές, ανάλογα με τη χώρα: Στην Ελλάδα βάζουμε δυόσμο, στην Αγγλία μέντα, στην Κούβα hierbabuena, αλλού απογεμίζουν με σόδα, αλλού με ανθρακούχο νερό. Η ζάχαρη μπορεί να είναι από ζαχαροκάλαμο ή από ζαχαρότευτλα όπως συνηθίζεται στην Ευρώπη. Με τριμμένο πάγο, άλλες φορές με παγο-κύβους. Μια συνταγή με πολλές εκφράσεις, με βασικότερο σκοπό να δροσιστούμε και να χαλαρώσουμε τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Στο “Tiki Athens” επιμένουμε στο Cuban style, ανακατεύοντας κουβανέζικο ρούμι, με φρέσκο χυμό λάιμ, τρεις κουταλιές βιολογική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, τέσσερα με πέντε φύλλα δυόσμου και σόδα, και το σερβίρουμε με λάιμ και κύβους πάγου.

Αναστάσιος Τσάμης «Royal Monkey», «Imabari Corfu»

Με κερκυραϊκό άρωμα

Το δυναμικό comeback του Mojito - εικόνα 3

«Το Μojito είναι το κοκτέιλ που αγγίζει την τελειότητα και το πρώτο ποτό με το οποίο πειραματίστηκα: και τι δεν του έβαλα μέσα, αυτό όμως πάντα εκεί, με την αρμονική γεύση να με κάνει, χειμώνα-καλοκαίρι, να περνάω όμορφα. Η πρότασή μου είναι εμπνευσμένη από τον τόπο που αγαπώ περισσότερο από κάθε σημείο του πλανήτη, την Κέρκυρα, και λέγεται το “Μojito της κόμισσας”. Σε ένα δροσερό ποτήρι παντρεύουμε το λικέρ κουμκουάτ Lazaris με φρέσκο χυμό λεμόνι, σιρόπι ζάχαρης, φύλλα δυόσμου και κερκυραϊκή τζιτζιμπίρα».

Διονύσης Πολάτος «Ipitou the bar»

Mε τροπικό ταμπεραμέντο

Το δυναμικό comeback του Mojito - εικόνα 4

«Στον κατάλογο με τις προτάσεις για take away θα βρείτε το “Hot mama’s mojito”. Περιέχει τσίλι, φρεσκοστυμμένο λάιμ, μάνγκο, καρύδα και φρέσκο κουβανέζικο ρούμι Havana Club 3 años. Στο “Ipitou” πιστεύουμε ότι τα κουβανέζικα κοκτέιλ πρέπει να φτιάχνονται με κουβανέζικο ρούμι, αγαπάμε το Mojito και το θεωρούμε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και ταιριαστά με την ελληνική κουλτούρα κοκτέιλ. Ήταν από τα πρώτα ποτά που μάθαμε να πίνουμε αλλά και να φτιάχνουμε. Προσπαθούμε λοιπόν να το βλέπουμε πάντα με σεβασμό και αγάπη, επειδή μυρίζει καλοκαίρι, ανεμελιά, δροσιά και… Κούβα!».

Ξαβιέ Μισαηλίδης «Holy Spirit»

Mε επίκεντρο την καρύδα

Το δυναμικό comeback του Mojito - εικόνα 5

«Το Μojito είναι από τα πιο αγαπημένα και ταυτόχρονα από τα πιο παρεξηγημένα κλασικά κοκτέιλ. Θεωρείται εύκολη μείξη, αλλά στην πραγματικότητα είναι από τις πιο δύσκολες, αν θέλεις ένα καλό αποτέλεσμα. Ανακατεύεται με σιρόπια, με φρούτα, με βότανα και με bitters, ενώ μπορείς να το απολαύσεις στην παραλία, στο σπίτι σου ή σε κάποιο μπαρ. Στο “Holy Spirit”, που πρόσφατα απέκτησε ακόμη ένα αδελφάκι στο Γκάζι, εκεί που ήταν η αυλή του “Mamacas”, το Mojito έχει άρωμα καρύδας. Συνδυάζουμε το ρούμι Clément mahina coco με ρούμι agricole, χυμό από φρέσκο λάιμ και φοβερή κρέμα καρύδας Coco Lopez».

Κωνσταντίνος Κώτσος «Kowalski»

H ανατροπή με gin

Το δυναμικό comeback του Mojito - εικόνα 6

«Στην κυριολεξία ο ορισμός της ισορροπίας μεταξύ γλυκού, ξινού και φρεσκάδας. Το Μojito μπορείς να το απολαύσεις όλες τις μέρες του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι ιδανικό ακόμα και ως mocktail. Στο “Kowalski” έχουμε ετοιμάσει μια παραλλαγή με τζιν. Το λευκό απόσταγμα εμπλουτίζεται με βότανα, μοσχολέμονο, δροσερά φύλλα βασιλικού και παγωμένο μαστιχόνερο. Η πινελιά-έκπληξη είναι ότι το σερβίρουμε με υποβρύχιο μαστίχας. Δεν φαντάζεστε πόσο πολύ ταιριάζουν».

Περισσότερες πληροφορίες

Tiki Bar Αthens

Φαλήρου 15, Κουκάκι
  • Bars

White Monkey

Γρ. Γυφτοπούλου 6, Χαλάνδρι
  • Bars

Ipitou The Bar

Ηπίτου 4, Σύνταγμα
  • Bars

Kowalski Bar

Ακαδημίας 18, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Στο Noel στήνεται το πιο επικό 'ξενοδοχειακό' μπαρ

Έξι σταθμοί, δώδεκα cocktails και μία αξέχαστη βραδιά, στο μπαρ που έχει πάντα Χριστούγεννα: Το Great Tuesday Club του Avra επιστρέφει στο πλαίσιο της Athens Bar Week.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
01/11/2025

To Manko εγκαινιάζει τη νέα σεζόν με εντυπωσιακό opening party και Αλέξανδρο Χριστόπουλο

Μια βραδιά αφιερωμένη στους λάτρεις της κοσμοπολίτικης ζωής και της υψηλής φιλοξενίας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Την Ημέρα των Νεκρών, η Espolòn Tequila γιορτάζει την ίδια τη ζωή

Από το Jalisco μέχρι την Αθήνα, η Espolòn Tequila φέρνει τη μαγεία της Día de los Muertos σε μια βραδιά γεμάτη μουσική, τέχνη και γεύσεις.

Κάτι πρωτότυπο παίζει αυτές τις ημέρες στη Red Lion Pub

Παρασκευή 31/10 και Σάββατο 01/11 έχεις έξτρα λόγους για να επισκεφθείς την πιο παλιά αθηναϊκή παμπ.

Η -περίπου- μυστική mezcaleria του Barro Negro επιστρέφει

Για 4 μόνο βράδια, κάτι δυνατό θα τρέξει και πάλι στο υπόγειο της πρεσβείας της Paloma στην Αθήνα.

'George, The Lobby Bar': Στο King George για το νέο του μπαρ

Έμφαση στο premium τζιν και την τεκίλα, μενού με βραβευμένες υπογραφές, ένας εξαιρετικά γοητευτικός χώρος και μία sui generis ατμόσφαιρα συνθέτουν το σκηνικό στο ολοήμερο, μητροπολιτικό σημείο του περίφημου ξενοδοχείου.

Ένα designάτο burgerάδικο γίνεται το πιο χοτ μπαρ της Athens Bar Week

Το One Burger Athens και η εξαίρετη bartender Manon Kapfer παρουσιάζουν το Pour Me One, με εκλεκτούς καλεσμένους από το σύμπαν του fine drinking.