Homemade cocktail της ημέρας | Τα sour cocktails, του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου

Ο Κωνσταντίνος Βασιλακόπουλος από το «9 Βήτα» μας μαθαίνει τα μυστικά για να φτιάξουμε πετυχημένα sour cocktails στο σπίτι.

Homemade cocktail της ημέρας | Τα sour cocktails, του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου

Τα Sours ανήκουν σε μία από τις σημαντικότερες οικογένειες κοκτέιλ και παρόλο που η πρώτη γραπτή αναφορά έγινε το 1856 και η πρώτη τυπωμένη έκδοση ήταν λίγα χρόνια αργότερα στο βιβλίο «Bartender’s Guide» του Jerry Thomas, στην πραγματικότητα, φαίνεται, να δημιουργήθηκαν στις αρχές του 17ου αιώνα από το αγγλικό Ναυτικό.

Αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την απαγόρευση κυκλοφορίας, το Sour είναι ένα κοκτέιλ που μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε στο σπίτι μας- είτε απλά, είτε πιο σύνθετα- με πάρα πολλές παραλλαγές και εναλλακτικές σε περίπτωση που δεν διαθέτουμε κάποιο υλικό.

Για να φτιάξουμε λοιπόν ένα Sour χρειαζόμαστε μια οποιαδήποτε αλκοολούχα βάση (ρούμι, gin, ουίσκι, τεκίλα ή ακόμα και κάποιο λικέρ, όπως αμαρέτο, μαστίχα), φρέσκο χυμό εσπεριδοειδών (λεμόνι, λάιμ, γκρέιπφρουτ), μία γλυκαντική ουσία (σιρόπι ζάχαρης, μέλι, αγαύη, σφένδαμο κ.α), αρωματικά bitters (Angostura, Peychaud's, Orange κ.α) και προαιρετικά ασπράδι αυγού.

Η βασική συνταγή

Homemade cocktail της ημέρας | Τα sour cocktails, του Κωνσταντίνου Βασιλακόπουλου - εικόνα 1

60ml αλκοόλ της επιλογής σας (ή της κάβας σας)
30ml φρέσκος χυμός λεμονιού (ή λάιμ)
25ml σιρόπι ζάχαρης
2 σταγόνες bitters της επιλογής σας
15ml ασπράδι αυγού (προαιρετικά)

Εκτέλεση:
Βάζουμε όλα τα υλικά στο σέικερ και χτυπάμε με πάγο για μερικά δευτερόλεπτα. Σουρώνουμε σε ποτήρι της επιλογής μας με πάγο ή χωρίς. Ψεκάζουμε μια φλούδα λεμονιού πάνω από το ποτό. Αν χρησιμοποιείτε αυγό, πρώτα χτυπάμε το ποτό στο σέικερ χωρίς πάγο για αρκετά δευτερόλεπτα και μετά προσθέτουμε πάγο και ξαναχτυπάμε. Αν πάλι για αλκοολούχα βάση χρησιμοποιήσετε κάποιο λικέρ, λόγω της περιεκτικότητας σε ζάχαρη, θα πρέπει να μειώσετε την γλυκαντική ουσία.

Λίγα μυστικά ακόμα

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε γλυκαντική ουσία θέλουμε. Για ένα σιρόπι ζάχαρης, ανακατεύουμε ίσες ποσότητες (κατ' όγκο) ζάχαρης και νερού. Αν θέλουμε να βάλουμε άλλη γλυκαντική, όπως μέλι ή αγαύη, θα πρέπει να μειώσουμε και την ποσότητα στο κοκτέιλ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και κάποια μαρμελάδα, αρκεί πρώτα να την αραιώσουμε με νερό.

Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε το δικό μας σιρόπι με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι μας, όπως ένα απλό σιρόπι κανέλας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ένα ποτήρι νερό και 2-3 στικ κανέλας. Μόλις το νερό ζεσταθεί αλλά δεν βράσει, προσθέτουμε σιγά- σιγά ίση ποσότητα ζάχαρης και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να κάνουμε και ένα αρωματισμένο σιρόπι μελιού.

Τέλος, αν δεν έχουμε αρωματικά bitters, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέσα στο σέικερ τις φλούδες από εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλι ή λεμόνι (ακόμα και ένα πολύ μικρό κομμάτι γαρύφαλλο ή γλυκάνισου), για να πάρουμε το πικρό στοιχείο που θα ισορροπήσει το ποτό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το δίλημμα του Σαββάτου: 3 πάρτι για κάθε λάτρη της ηλεκτρονικής μουσικής

Συγκεντρώσαμε τα clubbing events που κάνουν την επιλογή για την έξοδο του Σαββάτου δύσκολη αλλά και συναρπαστική.

22/11/2025

Ο Funk Tribu έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ένας από τους πιο συναρπαστικούς καλλιτέχνες της παγκόσμιας ηλεκτρονικής σκηνής στο "Oddity".

'Nouvelle Vague': Πώς ένα μπαρ από τα Τίρανα βρέθηκε στα 50 καλύτερα του πλανήτη

Μια κουβέντα με τον Σοφοκλή Κάλι για τον άθλο του Nouvelle Vague, που από την αλβανική πρωτεύουσα έφτασε να φιγουράρει πια στα λαμπερότερα σημεία του ευ πίνειν σύμπαντος.

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στην μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις.

Το καλύτερο μπαρ του πλανήτη αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στη Σαγκάη.

Στο Κολωνάκι, για το remake του '42 Bar'

Η δεύτερη ζωή του εμβληματικού μπαρίστικου αθηναϊκού brand, το βρίσκει στην περίφημη γειτονιά του κέντρου και το εμπορικό κέντρο Λαιμού.

Top 500 Bars: Τα κορυφαία μπαρ του 2025 σύμφωνα με ακόμη μία διεθνή λίστα

Ανακοινώθηκαν τα καλύτερα μπαρ της χρονιάς, σύμφωνα με την έγκριτη, αλγοριθμική κατάταξη του Le Cocktail Connoisseur και περιλαμβάνουν 7 στέκια της Αθήνας.