Τι είναι τελικά το «Τανίνη, Αγάπη μου» στα Εξάρχεια;

Πήγαμε να δούμε από κοντά το νέο spot για τους οινόφιλους που άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβρη και έχει γίνει ήδη talk of the town.

Τι είναι τελικά το «Τανίνη, Αγάπη μου» στα Εξάρχεια;

Δεν είναι wine bar, αν και διαθέτει μια εντυπωσιακή συλλογή από ετικέτες κρασιού έτοιμες να τις πιεις στο ποτήρι. Ούτε είναι απλά μια κάβα, μιας και μπορείς να κάτσεις να πιείς το κρασί σου με την συνοδεία τυριών και αλλαντικών πριν αγοράσεις... Και τι είναι τέλος πάντων το «Τανίνη, Αγάπη μου»;

Άνοιξε τον περασμένο Δεκέμβρη σχεδόν αθόρυβα στα Εξάρχεια, σύντομα όμως άρχισε να ακούγεται στις παρέες των οινόφιλων και όσων βολτάρουν στα κοντινά μπαράκια της Ασκληπιού. Για το δημιουργό του, Στέργιο Τεκερίδη, «το "Τανίνη, αγάπη μου" είναι ένας μικροχώρος γευσιγνωσίας και λιανικού εμπορίου που αποσκοπεί να μας κάνει να σκεφτούμε διαφορετικά για το κρασί».

Τι είναι τελικά το «Τανίνη, Αγάπη μου» στα Εξάρχεια; - εικόνα 1

Θα το βρεις στην Ιπποκράτους στον αριθμό 91, ανάμεσα στις βιτρίνες των καταστημάτων λιανικού εμπορίου και θα το ξεχωρίσεις αμέσως από τη ντιζαϊνάτη νέον ταμπέλα του. Μπαίνοντας, βέβαια, θα αντιληφθείς ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό project για το κρασί, που θυμίζει περισσότερο εργαστήρι παρά κάβα ή wine bar. Στα λιγοστά του τετραγωνικά θα δεις ένα γραφείο, την ανοιχτή κουζίνα, δυο μικρά τραπεζάκια, ένα ψηλό ξύλινο πάγκο με περιμετρικά σκαμπό στο κέντρο και πάνω του διάφορα εργαλεία σερβιρίσματος του κρασιού.

Εξέχουσα θέση καταλαμβάνει ο συντηρητής κρασιών, ο οποίος δεν είναι σαν αυτούς που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα wine bars, αλλά είναι ένας συντηρητής- δωμάτιο(!). Άλλωστε, δεν θα μπορούσαν να χωρέσουν διαφορετικά οι 120 ετικέτες κρασιού, οι οποίες αναπαύονται υπό κλίση και στις ιδανικές θερμοκρασίες μεταξύ 15-17°C για τη σωστή συντήρησή τους. Όπως μας είπε και ο ειδήμων του κρασιού, Στέργιος Τεκερίδης, «η σωστή αποθήκευση είναι πολύ κρίσιμη για τη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού. Ο τρόπος και οι συνθήκες αποθήκευσης επηρεάζουν άμεσα τη γεύση, το χρώμα και τον χαρακτήρα του μπουκαλιού που αγοράζουμε».

Στο «Τανίνη, Αγάπη μου» θα πας για να πιεις χαλαρά ένα ποτήρι καλό κρασί ή ακόμα και για να δοκιμάσεις κρασιά από όλη την Ελλάδα μαθαίνοντας συγχρόνως τα πάντα για αυτά. Στην κάβα του θα βρεις 120 ετικέτες επώνυμων ελληνικών κρασιών συμβατικής, φυσικής και ήπιας φυσικής οινοποίησης από βιολογικά ή βιοδυναμικά σταφύλια. Ανοίγονται και οι 120 ετικέτες- οι οποίες ανενεώνονται κάθε εβδομάδα- και σερβίρονται σε ποτήρι στα 75, 150 και 750ml, που μπορείς να συνοδεύσεις με μια εκλεκτή ποικιλία τυριών και αλλαντικών. Σημείωσε ότι ίσως είναι ο μόνος χώρος που σου δίνει την δυνατότητα να δοκιμάσεις τόσες πολλές ετικέτες και σίγουρα ο πιο χαλαρός για να απολαύσεις ένα ποτήρι καλό κρασί στην πόλη.

Περισσότερες πληροφορίες

Τανίνη, Αγάπη Μου

Ιπποκράτους 91, Εξάρχεια
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Στο Χονγκ Κονγκ για τα The World's 50 Best Bars: Τρία μπαρ της Αθήνας στα καλύτερα του κόσμου - Το Bar Leone στην κορυφή

Το 'α' βρίσκεται στην ασιατική μητρόπολη για τα Όσκαρ του ευ πίνειν σύμπαντος και μεταδίδει.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/10/2025

Parrot’s Beak: Το βορειότερο μπαρ της Ελλάδας είναι κι ένα από τα καλύτερα

Μια κουβέντα με τον Πασχάλη Περιστεράκη με αφορμή τα 8α γενέθλια του σημαντικού μπαρ στο Διδυμότειχο.

Πώς το μπαρ Red Nose από τον Βόλο φιγουράρει ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου

Μια κουβέντα με τον δημιουργό του, Γιάννη Κίτσιο, με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του από το The Pinnacle Guide.

Τρία off the radar μέρη της Αθήνας για πολύ καλά cocktails

Ξέρουμε πού θα πιεις το επόμενο ποτό σου.

Τα cozy καφέ της Αθήνας για τις βροχερές μέρες

Αν κάθε ψιχάλα είναι για σένα ευκαιρία για καφέ, ζεστό τσάι και νόστιμα γλυκά, τότε κάποιο από αυτά τα μέρη της πόλης θα ταιριάξει με τη φθινοπωρινή σου διάθεση.

Τα 5 ελληνικά μπαρ που ξεχώρισε το The Pinnacle Guide

Έγιναν γνωστά τα μπαρ από κάθε γωνιά του κόσμου που απέσπασαν τις 'πινέζες' του φρέσκου θεσμού, με τις ελληνικές εκπλήξεις να έρχονται από Θεσσαλονίκη και Βόλο.

Στο Sister θα πιεις τα κλασικά όπως πουθενά αλλού

Το δημοφιλές bar restaurant του Ψυχικού κάνει πολύ σοβαρή δουλειά (και) στη μπάρα του.