
Σαν... τυφώνας έφτασε από την ευρωπαϊκή bartending σκηνή στη χώρα μας η μόδα του μεσκάλ, του θρυλικού συγγενούς πρώτο βαθμού της τεκίλας. Μπορεί η πρώτη ύλη, δηλαδή η αγαύη, να είναι κοινή με το μεξικανικό διάσημο ποτό, όμως το μεσκάλ φροντίζει να μας μυήσει σε πρωτόγνωρα γευστικά παιχνίδια, συστήνοντάς μας μια σύνθετη γκάμα αρωμάτων, που φλερτάρουν με τον καπνό, τα μπαχαρικά, τα βότανα και τα φρούτα σε πολλαπλές αναλογίες. Οι εγχώριοι bartenders πίνουν νερό στο όνομά του και ήδη αξιοποιούν τα οργανοληπτικά του χαρίσματα σε ολοκαίνουργιες φιλόδοξες συνταγές.
Κάνοντας μια βόλτα σε πέντε βραβευμένες μπάρες της πόλης, ξεχωρίσαμε τη must-taste συνταγή κάθε μαγαζιού με πρωταγωνιστή το επιτυχημένο spirit. Αξίζει να κάνετε μια στάση για να τις δοκιμάσετε. Θα γίνετε κι εσείς οπαδοί του μεσκάλ, ενός ποτού που σε ταξιδεύει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά με το που το γευτείς...
#1 Tα ντελικάτα: «Blends Mix and Match», Μυρσίνη Σπανέλη

Ο χαρακτήρας τοu μεσκάλ παίζει σε πολλά αρωματικά ταμπλό, ανάλογα με τον τύπο της αγαύης, το έδαφος και την διαδικασία ζύμωσης και παραγωγής. Στο εντυπωσιακό bar-restaurant της Γλυφάδας η Μυρσίνη πειραματίζεται με όλα τα είδη και σερβίρει συναρπαστικά κοκτέιλ όπως το Fragrances. Οι καυτερές, γλυκές, πικρές και καπνικές νότες είναι στις σωστές δόσεις.
Ετικέτες που μπορείτε να δοκιμάσετε: Montelobos Espadin, Vida, Derrumbes Ensamble.
#2 Τα εξωτικά: «White Monkey», Άγγελος Τριανταφυλλόπουλος

Ο καπνιστός, πιπεράτος και φρουτένιος χαρακτήρας του μεσκάλ κουμπώνει με την tiki φιλοσοφία του «White Monkey». Στο νέο κατάλογο bestseller είναι το τροπικό El Brujo, που παντρεύει την τεκίλα με το μεσκάλ μέσα σε ένα ντελίριο εξωτικών φρούτων. Μόλις το δοκιμάσετε, σκάνε στον ουρανίσκο δροσερά αρώματα ανανά και καρύδας με πινελιές από βανίλια. Στο στόμα η αρμονία ανάμεσα στη γλυκιά βανίλια, στο πικάντικο τσίλι και το όξινο γκρέιπφρουτ σε κάνει να θέλεις δεύτερο γύρο.
Ετικέτες που μπορείτε να δοκιμάσετε: όλη η συλλογή του οίκου Del Maguey.
#3 Τα μοριακά: «Momix», Άρης Χατζηαντωνίου

Στο πρωτοποριακό μπαρ του Κεραμεικού με τα μοριακά μιξαρίσματα, το μεσκάλ είναι το νέο τους φετίχ. Και αυτό γιατί ο Άρης Χατζηαντωνίου το θεωρεί δυνατό χαρτί για τη δημιουργία πληθωρικών κοκτέιλ. Το μεξικανικό ποτό σού δίνει τη δυνατότητα να ζευγαρώσεις γήινα με θαλασσινά αρώματα και καπνό με αγαύη. Ένα τέτοιο κοκτέιλ είναι η Esmeralda, με ντελικάτες νότες καπνού από το μεσκάλ, φυτικές νύξεις από τη Chartreuse, πικάντικες από το λικέρ τζίντζερ και φρουτένιες από τις δόσεις γκρέιπφρουτ και λεμονιού.
Ετικέτες που μπορείτε να δοκιμάσετε: La Εscondida, Nuestra Soledad, Vago, Montelobos.
#4 Τα αρμονικά: «42 Barstronomy.Athens», Θάνος Κριμπούρας

Ο χειροποίητος τρόπος παραγωγής και η απόλυτη σύνδεση του μεσκάλ με το terroir είναι πολύ ιντριγκαδόρικα στοιχεία για τον Θάνο. Η πρότασή του στη φινετσάτη μπάρα του κέντρου είναι πολύ περιπετειώδης και αυτό επειδή το... Release the Kraken ενεργοποιεί ακαριαία τις αισθήσεις μας! Πρώτα έρχονται οι ωραίες νότες καπνού και μετά οι αρωματικές ενισχύσεις της μουστάρδας από μάνγκο και του ροζ γκρέιπφρουτ. Ζητήστε να το δοκιμάσετε με ένα από τα ευρηματικά σάντουιτς του «42».
Ετικέτες που μπορείτε να δοκιμάσετε: Montelobos.
#5 Τα πολυσύνθετα: «Old Dog», Παναγιώτης Καναβέτας

Στο παρεΐστικο στέκι της Νέας Φιλαδέλφειας ο Παναγιώτης Καναβέτας θα σας προτείνει να γνωρίσετε τον άγριο χαρακτήρα του μεσκάλ... straight. Το επόμενο βήμα θα είναι κλασικές συνταγές, όπως τα Rum old fashioned και Daiquiri. Η τολμηρή βουτιά στα βαθιά του μεσκάλ γίνεται με το signature Old Dog Mexico, που ξεχώρισε από τον προηγούμενο κατάλογο κι ενώνει το μεσκάλ με την τεκίλα, την δροσιά του πράσινου μήλου και την βοτανικότητα της Chartreuse.
Ετικέτες που μπορείτε να δοκιμάσετε: όλη η συλλογή του οίκου Del Maguey.